Intrebati si va raspundem
Raspunsuri - Pagina 8
beren spune:
Multumesc, Mihaelka. Si eu gasesc problema fascinanta, nu in ultimul rand datorita faptului ca am obtine o perspectiva asupra evolutiei categoriilor de gandire in timp (sau poate spun prostii?). Anecdotic, e amuzant ca proiectul de la Santa Fe a fost initiat de un laureat Nobel in fizica (M. Gell-Mann), despre care se spune ca stie aproape 300 de limbi...
beshter spune:
Cu placere, beren:) Si nu, nu spui prostii deloc. Cam asta vor 'reconstructorii' de limbi (sau macar o buna parte) - sa aiba acces la evolutia categoriilor de gandire (si sa demonstreze ca sunt universale) si sa caracterizeze limbajul primordial (ostensiv) intr-un fel care sa scape de constrangerile arbitrarului semnificat-semnficant (probabil ca limba aia era plina de semne ne-arbitrare).
Numai 300?? Pai in cazul asta poate reconstrui limba originara de unul singur. Sau si mai bine, daca adopta versiunea radicala a generativismului, o sa-si dea seama ca si daca stia una singura era ca si cum le-ar fi stiut pe toate:D
Monnvas spune:
Mihaelka, poti te rog sa dai detalii? Eu cica fac diacronica, dar de asa ceva nu am auzit
Monica mami de cu motoras CRISTIAN
(7.03.2009)
Monnvas spune:
Beren, reconstructia de care vorbesti tu implica numai creiere umane sau si inteligenta artificiala?
Oricum ar fi, mi se pare fabulos. Mi se parea ca odata cu reconstructia protoIE s-a ajuns intr-un dead end. Adica nu credeam ca se poate merge mai departe strict pe baze deductive/inductive, fara atestari scrise.
Monica mami de cu motoras CRISTIAN
(7.03.2009)
beren spune:
Monica, daca prin inteligenta artificiala versus creiere umane se intelege metode matematice/statistice versus lingvistica, atunci da, reconstructia la care ma refer foloseste inferenta statistica (algoritm matematic, implementat de calculator).
In particular, studiul foloseste ceva numit inferenta Bayes, care e un tip special de inferenta statistica. Se pare ca e o procedura des intalnita si in natura, de exemplu la albinele in cautare de sursa unui anumit miros (parfum de floare). Pe scurt, albina depisteaza o anumita concentratie de miros in zona unde este. In loc sa mearga simplu in directia de unde "pare" ca vine mirosul, are o "harta" posibila de distributie a florilor in zona, pe care o urmeaza. Si bine face, caci daca bate vantul, "directia de unde pare ca vine mirosul" se schimba dramatic. Asa ca albina foloseste informatia ca sa "update" harta mintala, apoi se deplaseaza. Primeste informatie noua, iar face un "update", iar se deplaseaza. Si tot asa ...
E un algoritm foarte eficient, daca "presupunerea initiala" (numita prior in jargon) este realista. Avantajul este ca stii cum sa reconstruiesti la fiecare moment, chiar daca nu ai informatie documentara noua.
beshter spune:
Monnvas, uite un rezumat al unei lucrari despre Proto-Nostratic, care-i apartine unuia dintre cei mai ferventi aparatori ai ipotezei - Bomhard - si un locsor unde se discuta si se dau si exemple de date reconstruite.
In legatura cu AI, mie imi place sa cred ca generativismul va reusi sa-si atinga scopul declarat - nu cred ca mai dureaza mult, ma uit la ceas din 5 in 5 minute - de a genera texte corecte intr-o limba data. You feed creierul artificial cu un lexicon si o sintaxa si gata, incepe sa genereze texte.
Dar asta n-are legatura cu ce discutati voi despre diacronie, numai ca nu ma pot abtine sa vorbesc despre obsesiile mele
monixy spune:
E posibil sa se traduca perfect (redare a tuturor sensurilor si ritmului si muzicalitatii) o opera literara in alta limba cu ajutorul unui program lingvistic?
Esperanto de ce nu este utilizata la nivel global (in domeniile exacte , tehnice , medicina); se doreste folosirea unei limbi universale (in paralel cu cele nationale) ?
Creativitatea artificiala lingvistica ar putea depasi creativitatea umana in acelasi domeniu ? (si in general ?)
beshter spune:
Citat: |
citat din mesajul lui monixy E posibil sa se traduca perfect (redare a tuturor sensurilor si ritmului si muzicalitatii) o opera literara in alta limba cu ajutorul unui program lingvistic? |
Nu.
Citat: |
Esperanto de ce nu este utilizata la nivel global (in domeniile exacte , tehnice , medicina); se doreste folosirea unei limbi universale (in paralel cu cele nationale) ? |
Pentru ca se foloseste engleza.
Iar Esperanto e oricum o limba artificiala, rudimentara, adica un fel de Newspeak - ingrozitor de regulata, de...artificiala.
Citat: |
Creativitatea artificiala lingvistica ar putea depasi creativitatea umana in acelasi domeniu ? (si in general ?) |
Daca ar depasi creativitatea umana, atunci ar fi tot creativitate umana. (Sau, cum zicea Chomsky, daca s-ar putea afirma ca artificial brains gandesc, atunci ar trebui sa rebotezam artificial intelligence drept natural stupidity.)
AkaManah spune:
Alte intrebari din istorie? Nu mai aveti curiozitati despre milenara noastra istorie?
Am eu una pentru cine "se arunca". Ce credeti despre Unirea de la 1918 de la Alba Iulia? Cat este adevar si cat discurs istoric ideologizat?
Veninul dauneaza grav sanatatii.
Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.
Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.
beren spune:
Cred ca planul initial era declararea independentei Transilvaniei, fara intentia de unire cu Regatul, corect? Nu stiu prea multe si as vrea sa aflu, de ce nu ne dai tu niste detalii? Sunt convins ca ar fi un subiect interesant pentru multi dintre noi.