Minoritatile din Romania: studiu istoric - 2

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Asa este, nu stiu si imi permit sa presupun ca o faci corect si antidiscriminatoriu. Imi pare rau ca s-a inteles gresit, afirmatia mea nu ti se adresa tie si nici macar locuitorilor din Piatra Neamt anume ci se referea in general la atitudinea romaneasca.

Edit: Uite ca nu esti totusi complet serena, asa ca nu mai sunt invidioasa pe zazenul tau.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Citat:
citat din mesajul lui inaioana

O, da, ce raspuns misto. Eu acuma par isteatza ca o bujie si tu inteleapta si serena in zazen.


No, scuze! nu asta a fost intentia. Pur si simplu nu am timp si energie acum sa scriu mai mult. Si nici nu pari prea dispusa sa intelegi ce vreau sa spun. Cand a fost Stefan ales primar, toti amicii mei care nu stau aici si il stiu drept 'Pinalti' si atat, au facut misto, sau ne-au sarit in cap, cum de am putut alege asa ceva. Omul are niste probleme, dar nu mai mari decat altii si are niste plusuri pe care multi altii nu le au. Ce vezi in media nu e adevrul 100 % sau e doar un crampei, ca sa iasa pe sticla ce face audienta.

Si editez sa mai spun ca in ciuda faptului ca din afara Stefan pare un 'buhuhuu' raist si segregationist, tiganii din Piatra il plac, il voteaza si ii aproba actiunile. Pt ca e unul din putinii care chiar a facut ceva pt ei. Si lor le e mai bine decat inainte, cand nu erau 'segregati'.



Bazar umanitar DC


Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Inaioana, sa pastram discutia despre subiect.

Conchita, eu cred ca am repetat deja de cateva ori mesajul asta. Iar discutia trebuie sa fie despre realitatile Romaniei, pentru ca nu are nici un sens sa facem comparatii cu alte societati, decat in sensul solutiilor adoptate de altii.

Trei puncte imi apar ca esentiale:

- cat de discriminatorie este societatea romaneasca? (si aici studiul istoric era foarte important)
- cat de constienti suntem de asta? (si la asta discutia poate contribui pozitiv)
- ce efecte are o asemenea analiza asupra educatiei generatiei copiilor? (de aici poate veni solutia)

Toate punctele necesita o abordare concreta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Offtopic: Noi cum crezi ca ne-am simtit cand a iesit Oprescu (btw, eram la Piatra Neamt cand s-a dat vestea) sau, mai dragut, Vanghelie? Asta e...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren

Inaioana, sa pastram discutia despre subiect. [

Conchita, eu cred ca am repetat deja de cateva ori mesajul asta. Iar discutia trebuie sa fie despre realitatile Romaniei, pentru ca nu are nici un sens sa facem comparatii cu alte societati, decat in sensul solutiilor adoptate de altii.

Trei puncte imi apar ca esentiale:

- cat de discriminatorie este societatea romaneasca? (si aici studiul istoric era foarte important)
- cat de constienti suntem de asta? (si la asta discutia poate contribui pozitiv)
- ce efecte are o asemenea analiza asupra educatiei generatiei copiilor? (de aici poate veni solutia)

Toate punctele necesita o abordare concreta.


-Nu stiu daca studiul istoric ne va spune cat de discriminatorie e societatea romaneasca in prezent. Ne va putea vorbi despre o parte dintre cauze si atat.
-Dupa cum m-am mai exprimat (desi, iata aflu ca eu eram offtopic oricum) consider ca societatea romaneasca este intr-o profunda negare a evidentei discriminarii.
-O asemenea analiza nu are in sine vreun efect asupra educatiei copiilor, daca nu exista niste forme oarecare de implementare a concluziilor sale in educatie. Aici e problema.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

ok, beren, asta este, avem abordari diferite. credeam ca am reusit sa ne intersectam pe undeva, dar se pare ca m-am inselat. nu poti exclude comparatiile si realitatile din alte tari cand vorbesti despre drepturile individului in romania, ca altfel ajungi la concluzii abracadabrante ca alea deja mentionate, cum ca BOR e vinovata pentru toate dezastrele romanesti. daca nu esti informat si nu intelegi cum sta problema din perspectiva globala, sau cel putin in lumea asa-zis civilizata, risti ce-au realizat comunistii: crearea unei fantezii colective de demonizare a occidentului si eroizare a nationalismului romanesc. iar perspectiva post-decembrista e opusa, desi cu aceleasi efecte ireale, ca e falsa din start.

tu ai incercat sa demonstrezi aici eronat ca sursa tuturor relelor romanesti se afla in crestinismul ortodox insusi. si cum BOR e forul superior, anania un mitropolit, cativa preoti egal cativa preoti, tu vrei sa-ti cumpar castravetele si te superi daca altcineva iti demonteaza sofismele! nu BOR face legea si nu crestinismul e vinovat de intoleranta indivizilor, ci indivizii insisi! ca daca e pe exemple concrete, nu mai terminam nici la anul cu exemple din toate religiile, minoritatile, natiile la capitolul crime si extremism. tu cauti tap ispasitor, eu caut solutii.

studiul istoric e bun pentru analiza de sine a unei natiuni, dar nu cred gogoasa ca o natiune e rasista in intregime. struto-camila nu exista. culpabilizarea colectiva e, repet, sindrom de terorism cultural. nu poti spune ca "nemtii sunt de vina pentru holocaust" cum nu poti spune aberatia de libertate de opinie "romanii sunt rasisti". ei, nu zau. i-a numarat cineva pe toti si i-a cautat la portofele? de-aia combat perspectiva propusa de tine initial. iar daca tu vrei sa te tii de ea, n-ai decat, repet si eu pana ragusesc ca e falsa, nedreapta si ineficienta - creaza si mai multe conflicte.

cat de constienti suntem? cine, tu beren sau io? atata vreme cat scriem aici, e clar ca suntem constienti ca probleme exista. diferenta e ce stampile punem si in directia cui. unii sunt avizi de vanatoarea de vrajitoare, pe altii ii lasa rece fenomenul.

educatia copiiilor? mergem prea departe. ce zici de educatia parintilor?

abdominabila

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Viviana, ca sa extrapolez de la povestea ta. din punctul meu de vedere, exista aceeasi valoare discriminatorie intre o familie care-s educa pruncii cum ca tiganii sunt fiinte inferioare, idem cine le asculta manelele si familia in care copilul este educat ca alti copii care merg la biserica si poarta cruciulita la gat sunt weirdos. ambele cazuri sunt nedrepte, iar nedreptatea la adresa unei asa-zise majoritati nu e cu nimic mai putin dureroasa decat nedreptatea la adresa unei relative minoritati. daca e vorba despre dreptul individului, apai toti indivizii ar trebui luati in discutie. ca discriminarea nu e unilaterala in romania, dinspre demonul majoritar inspre ingerul minoritar.

abdominabila

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Vad ca spunem cu totii acelasi lucru si cumva tot nu ne intelegem ...

Conchita, eu n-am incercat sa demonstrez nimic din ce imi atribui. Te rog pentru a nu stiu cata oara, citeste postarile, mai ales mesajele de la inceput. Iar deschis la dialog sunt prin definitie, altfel n-as scrie nimic aici, pur si simplu. Cand critic BOR pentru lipsa de actiune nu iti atac tie credinta in nici un fel si nu le atribui lor altceva decat responsabilitatea atitudinii adoptate de institutie, concret. De ce simti nevoia sa abordezi discutia de pe pozitii partizane? Eu nu o fac.

Inaioana, studiul istoric are sens pentru ca exista multi compatrioti care nu sunt constienti/informati despre evolutia drepturilor omului in Romania. Pe langa asta, exista atitudinea de negare despre care scrii tu. Informatia lipseste, este ignorata. Daca afland mai multe deschide perspectiva chiar si unei singure persoane, e un castig. Daca meditatiile de aici fac un viitor parinte sa se gandeasca cum e sa aiba un copil "minoritar" si deci sa-i schimbe atitudinea, e un castig.

Edit: OK, Conchita, hai sa urmam de dragul argumentului sugestia ta. Mai intai, o imagine de ansamblu despre discriminare la nivel universal, in alte societati. Care? USA? Franta? Germania? Ce anume trebuie spus despre situatiile lor specifice care sa fie relevant aici?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilianasoare spune:

Experientele mele:
Pana acum trei luni, Rares (4,9 ani)nu stia cine si cum arata tiganii. Intr-o zi, vine acasa si-mi spune ca doar tiganii scuipa. Dupa ce l-am interogat sa aflu sursa afirmatiei, am avut prima discutie serioasa despre ei. Am vorbit despre diversitatea culorii pielii, pornind de la analogii simple, cum ar fi blana divers colorata a catelusilor. Long story short, acum stie ca doar oamenii "nemanerati" (nemanierati) scuipa, vorbesc urat, arunca gunoiul pe jos. Ori de cate ori vede o astfel de manifestare spune: "Mama, doar oamenii nemanerati fac asa, nu noi". Ori de cate ori aud, cel mai adesea in parc, expresii precum: "daca nu esti cuminte, te dau la tigani", "nu merge acolo, uite tiganul", "of, ce te-ai murdarit, parca esti un tigan" etc., expresii pe care cred ca fiecare dintre noi le-a auzit cel putin o data, iau atitudine. Ce model ofer copilului meu, care observa tot, daca tac?! Daca eu iau atitudine, poate, in alte contexte, va lua si o alta mamica atitudine si tot asa.
Educatia corecta si durabila incepe in familie si in mediul in care te invarti, prin promovarea valorilor si a atitudinilor corecte si duplicare. Trebuie continuata apoi la nivel de scoala, atat prin parteneriate scoala-familie (ce frumos suna!), cat si prin actiuni concertate organizate in scoli. Din pacate, multe astfel de actiuni exista doar pe hartie. Se fac pasi cu totul insignifianti in directia asta.

Cu persoanele gay: in 1997 am aflat ca un tip din gasca mea de prieteni e gay. Nu mai zic ca toti i-au intors spatele, eu am ramas langa el, martora zbuciumului sau sufletesc. Suferinta, revolta, neputinta din privirea lui mi-au ramas intiparite in suflet. L-am vazut luptandu-se sa-si accepte identitatea sexuala, sa cultive relatii hetero care nu au mers. Nu mai trebuie sa spun ca e plecat de mult timp din tara, stabilit undeva unde poate trai in armonie cu el insusi. Am primit si avansuri sexuale de la o tipa. I-am spus ca sunt flatata, dar sunt straight. Stupoare! Nu m-a inghesuit prin vreun colt sa ma pipaie, nici nu am ramas cu ceva sechele in urma experientei. Ba, dimpotriva, am ramas cu o parere excelenta despre mine, de nezdruncinat pana in ziua de azi

Cu discriminarea religioasa: cred ca, atata timp cat majoritatea credinciosilor vor trai in misticism si obscurantism, fara o intelegere mai profunda a vietii in toata diversitatea ei, va exista si discriminare religioasa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Beren,
Aici am invatat despre istoria tiganilor, despre toleranta, discriminare, diversitate de opinii.
Tot aici am inteles ca opinii diferite, dar nu neaparat contradictorii, duc la aceeasi concluzie.

Dar nu am invatat ce este mai important: despre traditiile si obiceiurile lor.
De ce cersesc?
De ce sunt repezi la manie si scot cutitele
Cum isi fac dreptate in sanul comunitatii si de ce?
De ce poarta femeile fuste lungi?
De ce murdaresc si se simt murdariti?
De ce prefera sa nu mearga la scoala?
De ce...?
Cum interpreteaza ei biblia?

Acum vreun an am citit o carte despre tiganii din Franta, in care se explicau toate aceste obiceiuri si se facea referire si la biblie,se ajungea pana la fuga din Egipt. Din nefericire nu mai stiu numele cartii si nici nu prea imi amintesc destule lucruri cu care sa incep.
Imi amintesc doar ca m-a fascinat asa cum ma fascineaza religia egiptului antic.

Deci haideti sa cautam si intr-acolo.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput