Primul an de scoala:2009-2010 (7)
Raspunsuri - Pagina 11
sorana spune:
Nici la noi nu e egalitate intre zile in ceea ce priveste cititul. Unoeri (mai rar) isi ia singura o carte si citeste, alteori ii mai zic eu sa citeasca. Dar nu citeste in fiecare zi. Nici macar lectia din abecedar.
Sorana si Monica (7 ani)
Iasmin08 spune:
La noi e regula: 2 pagini pe zi (sarcina de la doamna). De citit citeste ok, tot cuvantul dintr-odata. Dar intre cuvinte face ceva pauza. Doamna insa mi-a spus ca are copii care citesc tot atat de bine ca si un om mare...ceea ce ma mira grozav.
Nici al meu nu adora sa citeasca cu voce tare, il oboseste peste masura pentru ca atunci cand citeste cu voce tare, mai citeste inca o data cuvantul ca sa fie sigur ca a inteles. Dupa aproximativ 5 cuvinte, mai citeste inca o data aceste 5 cuvinte ca un tot.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
Iasmin08 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Ana_Scanteie Nu te mira. Sunt copii care citesc de la 3 ani. |
Daca era vorba de un singur copil probabil nu ma mira asa de tare. E vorba insa de un grup, si mi-a numit 3 copii. Nu cred ca toti din grup au inceput de la 3 ani sa citeasca. Asta ca sa nu mai spun ca puiul meu stia deja literele cand a intrat la scoala si silabisea....
Sabina spune:
Iasmin, nu e neobisnuit sa citeasca, eu tin minte ca la mine in clasa eram mai multi de 3 copiii care citeam carti intregi de povesti inainte de inceperea scolii.
Eu am invatat la 5 ani sa citesc, ca o aveam pe sora mea mai mare cu 3 ani si vroiam sa stiu tot ce stie ea.
Ce e urat insa e ca invatatoarea face astfel de categorisiri, datoria ei e sa ii invete sa citeasca si punct.
Am fost ieri la scoala, doamna a fost tare draguta (si m-am dus doar cu scutirea, nu si cu buchet de flori:D), a inteles situatia, totul e ok cu fata, au ajuns pana la 30 fara trecere peste ordin si litera G, mai departe nu vor face decat dupa vacanta.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog,
Sofia Galagia si
bb Gheo
sorana spune:
Depinde ce inseamna "ca un om mare" in varianta doamna ta. Pentru mine "ca un om mare" inseamna sa citeasca fara probleme la tv. Fi-mea citeste cursiv, dar la tv nu-si citeste singura (cu bunavointa as zice ca citeste cam jumatate). Parerea mea e ca citeste bine pentru varsta ei dar nu "ca un om mare". Poate peste un an va citi ca un om mare. Dar daca o pui sa citeasca dintr-o carte te poti pacali usor, adica ai putea avea senzatia ca citeste "ca un om mare".
Sorana si Monica (7 ani)
Iasmin08 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui sorana Depinde ce inseamna "ca un om mare" in varianta doamna ta. Pentru mine "ca un om mare" inseamna sa citeasca fara probleme la tv. Fi-mea citeste cursiv, dar la tv nu-si citeste singura (cu bunavointa as zice ca citeste cam jumatate). Parerea mea e ca citeste bine pentru varsta ei dar nu "ca un om mare". Poate peste un an va citi ca un om mare. Dar daca o pui sa citeasca dintr-o carte te poti pacali usor, adica ai putea avea senzatia ca citeste "ca un om mare". Sorana si Monica (7 ani) |
Multumesc Sorana
. Eu cam in jumatate de ora merg la scoala sa vad ''ce vraji a mai facut'' printul meu pe-acolo. O sa intreb si eu daca nu cumva e situatia pe care ai descris-o - referitor la citit.Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
Tisina spune:
Iasmin, eu zic sa nu te mai agiti ca baiatul tau nu citeste "ca un om mare", pentru ca e normal asa, ca nici nu e om mare. Spui ca inca mai face pauze intre cuvinte, si asta e normal, pana cand vor fi ei siguri de cuvinte vor tot face aceste pauze, care cu timpul vor disparea. Fiu-meu face pauze la textele pe care le citeste la prima vedere, si uitandu-ma la el imi dau seama ca ia pauzele acelea (scurte, ce-i drept) ca sa recunoasca cuvantul urmator. La a doua citire deja pauzele dispar. Are colegi care aplica alta metoda la citirea la prima vedere, citesc silabisit, dupa care spun inca o data cuvantul intreg. Fiecare cum i se pare mai usor.
Cred ca ne stresam prea mult si ii grabim prea tare (si eu fac la fel).
Sabina spune:
a, nici fimea nu poate la tV.
intr-adevar ca eu la 7 ani citeam la TV perfect, dar acuma e alta epoca, toate desenele etc sunt vorbite in romaneste, pe vremea noastra nu erau.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog,
Sofia Galagia si
bb Gheo
Iasmin08 spune:
Tisina
, asa de frumos ai spus, se vede ca ma intelegi.
Sabina
, si eu am citit devreme, repede si bine, de la 10 ani am inceput sa citesc carti precum "Mizerabilii" si la 15 citeam filozofie.. Pentru noi a fost ceva normal
Acuma sa ma intorc la Tisina
, ai atata dreptate. Copii sunt geniali, dar nu sunt toti genii, nu sunt toti buni la exact acelasi lucru. (Si nici n-ar fi de dorit).
Eu nu vreau sa ii rup copilaria in doua, sa il maturizez mai repede decat e el pregatit sa o faca. Prefer sa se urce in copac sau sa construiasca o casuta ptr pasarele decat sa citeasca la fel de repede ca mine. Il vreau copil, vreau sa fie fericit, sa nu simt presiunea asteptarilor mele.