Copii agresivi, mame depresive
Raspunsuri - Pagina 7
Laura25 spune:
Sincer, as astepta niste sfaturi practice de la mame care au 2 copii in casa. Asa, in teorie suna bine, dar cand iti vezi unul din copii lovit, nu prea poti sa stai pe margine sa asisti doar, chiar daca vinovat e tot un copil de-al tau. Eu nu vorbesc de impins, smuls jucaria din mana celuilalt, ci de palme si pumni care chiar dor si ranesc, de muscaturi (f, rar in ultima vreme, dar am trecut si prin asta), tras de par. A nu se intelege ca e un camp de lupta casa noastra tot timpul, dar au cel putin un conflict major la 2-3 zile si ma scoate din minti se iubesc, se joaca superb impreuna, si nu pot sta despartiti, dar pe de alta parte isi pot face asa ceva unul altuia.
Am cel putin 3 ani de cand "le improspatez memoria" la fiecare conflict legat de teoria violentei. Nu sunt batuti in cap sa nu priceapa ce le zic, doar ca atunci cand izbucnesc, nu cred ca ii intereseaza prea tare teoria mea.
Bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Laura25 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ladyJ Ok Laura. Eu nu am doi copii, deci poti trece peste sfat |
Am citit si am inteles ce ai spus. Si ai dreptate, de multe ori luam apararea fetei pt ca e mai mica, mai firava si o incaseaza mai des. Si ai dreptate ca nu e bine, pt ca s-a invatat sa vina imadiat cu para si sa imi si spuna "cearta-l!". Chiar daca el e cel care loveste, de multe ori o face provocat de un gest (intentionat sa provoace ) al ei.
Off, as vrea doar sa inceteze, sa nu-i mai vad dandu-si pumni si palme. Mi-e greu sa stau deoparte si sa-i las sa se descurce, pt ca nu sunt fortele egale.
Au ei un amic cu care s-au inteles f. bine pana cand au inceput Rare si celalat baietel sa se comporte ca 2 cocosi in curte la fiecare intalnire. Vara trecuta am fost impreuna in concediu, am stat la aceeasi vila, usa in usa. Deci trebuiau sa se 'suporte' toata vacantza. In prima seara, obositi si de drumul f. lung, se tot certau ba de la una, ba de la alta si eu cu amica mea tot interveneam sa-i potolim, pana i-am zis la un moment dat 'gata, lasa-i sa se descurce!". Au ajuns la o bataia de la egal la egal cu pumni. Fiecare din ei nu ceda, dar era surprins ca celalat raspunde la fel. A durat cat sa ajungem la ei, cateva secunde. I-am luat pe sus si i-am dus in camera pe fiecare, explicandu-le de ce nu au facut bine ce au facut si cateva zile a fost liniste si pace intre ei. Deci in acest caz lasandu-i sa isi verse frustrarile si nervii a fost cu rezultat pozitiv.
Dar cand combatantii sunt amandoi ai mei, sub ochii mei zi de zi ...
Bazar umanitar DC
szivarvany spune:
citat din mesajul lui Laura25 Sincer, as astepta niste sfaturi practice de la mame care au 2 copii in casa. Asa, in teorie suna bine, dar cand iti vezi unul din copii lovit, nu prea poti sa stai pe margine sa asisti doar, chiar daca vinovat e tot un copil de-al tau. Eu nu vorbesc de impins, smuls jucaria din mana celuilalt, ci de palme si pumni care chiar dor si ranesc, de muscaturi (f, rar in ultima vreme, dar am trecut si prin asta), tras de par. A nu se intelege ca e un camp de lupta casa noastra tot timpul, dar au cel putin un conflict major la 2-3 zile si ma scoate din minti se iubesc, se joaca superb impreuna, si nu pot sta despartiti, dar pe de alta parte isi pot face asa ceva unul altuia. Am cel putin 3 ani de cand "le improspatez memoria" la fiecare conflict legat de teoria violentei. Nu sunt batuti in cap sa nu priceapa ce le zic, doar ca atunci cand izbucnesc, nu cred ca ii intereseaza prea tare teoria mea. Bazar umanitar DC Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
Prietena mea are gemeni, au 3 ani jumate, cel caftit e mereu baietelul - el e mai docil, mai putin vulcanic, in timp ce surioara ei - Alexia - sare din orice la harta - tras de par, aruncat jucaria exact in capul lui Darian etc.
La ei merge un fel de time-out - pe canapea.
Unul langa celalalt, cu mama lor in fata pe scaunel si fiecare isi spune ce are de spus, asa cum poate.
S-a ajuns aici pentru ca nu se mai putea, cum spui si tu, era vorba de muscaturi, nu mai putea sa-i lase sa-si rezolve singuri problemele pt ca se isca un si mai mare scandal.
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela
anca_a spune:
Laura, vorbesc acum din perspectiva copilului cu un frate mai mare. Se pune?
Asadar, ne bateam de fiecare data cand aveam ocazia. Fireste ca ne iubeam si fireste ca parintii faceau dreptate* de fiecare data.
*Cu alte cuvinte dadeau castig de cauza celui care reusea sa-si sustina cel mai argumentat pozitia.
De cele mai multe ori castigam eu, chiar daca fusesem vinovata (lacrimi de crocodil mai reale, eram mai mica, mai dragalasa, mai inocenta, ma rog...imaginea de victima perfecta). Asadar se intampla de multe ori ca ai mei sa il pedepseasca pe fratele meu pe nedrept.
Imi amintesc cat de furios sifrustrat era...odata pentru ce-i facusem eu (si nu eram un inger) si apoi pentru nedreptatea alor mei.
Daca ne-ar fi separat fara sa arbitreze meciurile, as fi suportat consecintele faptelor mele, invatand in acelasi timp ca nu obtin absolut niciun beneficiu mintind si pozand in victima.
Laura25 spune:
Multumesc, Daria! O sa incerc si asta, sa-i pun sa vorbeasca unul cu celalat legat de originea conflictului. De obicei ii iau eu la intrebari si le spun eu de ce bine sau de ce e rau ce au facut. Poate daca isi vorbesc unul celuilalt o sa faca un obicei din a vorbi inainte de a da .
Bazar umanitar DC
szivarvany spune:
Sa stii ca niciodata nu e dat un verdict cu cine a inceput, cine ce a facut, ei sunt obligati sa dialogheze, in loc sa se bata.
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela
ladyJ spune:
citat din mesajul lui mamagiuliei Sa stii ca niciodata nu e dat un verdict cu cine a inceput, cine ce a facut, ei sunt obligati sa dialogheze, in loc sa se bata. Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela |
Apropo de dialog, am asistat la o faza tare draguta intre o fetita si un baietel, amandoi de 5 ani, verisori.
Nu mai stiu care a fost sursa conflictului, dar la un moment dat ea ii spune lui ´´ Rares, uite in acest moment atat de tare ma enervezi ca-mi vine sa te bat. Dar sunt o domnisoara si nu am sa fac asta, chiar daca imi vine. Cateodata esti imposibil´´
El: ´´ sa stii ca si tu ma enervezi pe mine, dar nici eu nu te bat pentru ca sunt baiat si tu esti fetita´´
Bee spune:
LadyJ, foarte interesant ce spui tu. Am citit si am bagat la cap.
Laura, citind ce ai scris tu de ai tai, m-am gandit la copiii mei (e drept de varste diferite) si la cum rezolvam noi problema. Ai mei nu-s tocmai agresivi. Rar se imbrancesc, imping sau urla unul la altul. Mai degraba baiatul "ne agreseaza" verbal si doar amenintator in momentul in care surioara lui (mai mare) este pedepsita (trimisa in time-out in alta camera). Si ce am realizat. E adevarat ca uneori arbitrez conflictele. Apoi la noi merge regula primul sosit, primul servit. Nu exista nimic in casa care sa fie numai al unuia dintre ei. Totul se imparte. Ce e la un moment dat la unul, va ajunge (cat mai repede eventual) si la celalalt. DAca nu reusesc sa se inteleaga, "ma cert" cu amandoi (la noi acest "ma cert"/ "ma supar" e oarecum zgomotos si cu un zambet in coltul gurii). In alte ocazii, pe langa explicatiile legate de impins, lovit, muscat, zgariat, am exemplificat neplacerile actiunilor lor: impins, imbrancit, zgariat, lovit, in jocaca de catre mine. De cate ori m-am comportat eu ca adult ca un copil, a fost foarte convingator pentru ei. Adica socant de fiecare data (asta am aplicat-o mai ales cu fetita care urla si bazaia in nestire).
Apoi cu time-out-ul. Nu merge la orice copil la orice varsta. Cu fetita a mers dupa un an si ceva. Cu baiatul care are 2 ani si ceva, nici acum nu merge de fiecare data! Explicatii peste explicatii dam si noi de fiecare data. Interzicerea desenelor animate a functionat tot la fetita care e mai mare, dar a fost cazul foarte rar.
Oricum cu un copil sensibil nu merge sa-l pui pe scaun sau sa-i dai time-out in alta camera. La noi asa a fost. BAietelul e mult mai sensibil. Fetitei abia cand se ajungea la pedeapsa reuseam sa-i trezesc atentia (cam rau, nu? explicatiile pur si simplu nu ajungeau la ea, nu le asculta).
www.dropshots.com/dochia" target="_blank">poze1
poze2
rrox3 spune:
citat din mesajul lui ellej Sfaturi din teorie sunt usor de dat. Dar concret, cand loveste al copil, ii explici frumos odata, de 2 ori de 10 ori, pana pricepe, timp in care poate continua sa loveasca alti copii. Sa inteleg ca asta e metoda? |
Asta e doar o parte din metoda. S-a tot scris aici care ar fi si celelalte parti ale metodei...
Intre timp esti vigilent, tu ca adult, si nu-l lasi sa mai loveasca alti copii. La varsta asta presupun ca este in permanenta supravegheat de un adult.
Si nu doar explici, ca explici degeaba. Joc de rol: tu agresor, el victima, sa-i trezesti empatia. Verbalizarea supararii, negocierea solutiilor - p-astea le predai, il inveti. Ii dai alternative si-i arati ca functioneaza. Cu rabdare si intelegere, fara sa te superi pe el.
Sigur te solicita ceva mai mult decat aplicarea unor pedepse, dar si rezultatul va fi ceva mai bun si ceva mai de durata...
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)