L-ati vazut pe Giuliano?
Raspunsuri - Pagina 9
Iasmin08 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui nelia (...) ore de munca fara rost, care nu-i aduc decit un minut de glorie tatalui, ma indoiesc sincer ca ii aduc copilului ceva sau ca ii vor aduce. CORNELIA, mami de www.dropshots.com/nelia#date/2009-03-30/13:05:37" target="_blank">[red]AGATA, TUDORA si LISANDRU Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon) |
Nelia, sunt total de acrod cu tine Copilului (caci despre el e vorba si el e centrul interesului) nu are absolut nici un castig din tot efortul asta. Ma intreb ce o fi in sufletelul lui mic. Ca la varsta asta ar trebui sa se joace cu masinutele si sa deseneze floricele...Mi se rupe sufletul de el pentru ca stiu ce e aia disciplina si rigoare la varste mici
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
ladyJ spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui conchita
am avut probleme sa inteleg si sa accept asta, avand in vedere ca fetita mea (3 ani) merge la gimnastica si inot, unde fii sigura ca n-as trimite-o ca sa se distruga. m-am tot gandit la ce-ai scris inca de cand ai scris, dar as avea nevoie sa definesti "efort sustinut", la ce te-ai referit exact. ridicarea de greutati este interzisa la varsta pe care o mentionezi, 5 ani, dar exercitiile de strenght nu-s, dimpotriva, sunt www.mayoclinic.com/health/strength-training/HQ01010" target="_blank">recomandate. referitor la gimnastica de performanta, am gasit un articol www.associatedcontent.com/article/373386/what_it_takes_to_be_a_gymnastics_parent.html?cat=25" target="_blank">interesant, e primul pe care-l citesc din perspectiva parintilor - nelia, tu precis il vei aprecia. :-) nimic |
Conchita, subiectul este despre Giuliano, iar postarile mele pline de nervi se refera la ceea ce se intampla in sala de forta,unde se ridica greutati din ce in ce mai mari pentru a ajunge la o masa musculara exagerata(pentru ca asta e scopul, muschi cat vezi cu ochii)
Am vazut fotografiile cu Giuliano...el a ajuns sa arate asa dupa un efort sustinut, EFORT cu multe greutati, exclusiv cu greutati, la varsta de...2-3 ani sau cand a inceput nebunia.
Pentru a creste si a se evidentia in halul asta, muschiul are nevoie de greutati din ce in ce mai mari. Ridicand greutati, muschiul reactioneaza dar incheieturile sunt si ele supuse unui efort nerecomandat si de aici problemele.
beren spune:
Desigur ca gimnastica (mai ales asa cum este inteleasa la "academiile de dans si gimnastica" din US) nu are nimic de-a face cu body-building-ul (culturism) la care se incadreaza Giuliano. Antrenamentul cu greutati care e fundamentul culturismului se bazeaza pe "micro-trauma" adica provocarea de rupturi microscopice in muschi; masa musculara creste prin procesul de reparare a acestor rupturi. Antrenamentul tensioneaza in mod exagerat atat tendoanele cat si osul, adica interfera dramatic cu procesul de crestere normala la 5 ani. Un asemenea regim intensiv practicat inainte de pubertate este evident aberant.
Nu comentez aspectul comercial al problemei (e atat de clar!), dar trebuie spus ca Guestus are dreptate in ce priveste "cererea" unei parti a publicului pentru asemenea aberatii. La fel precum in cazul corridei in Spania, o mare parte a responsabilitatii revine acelei parti a populatiei.
nelia spune:
Ah, Conchita, m-ai atins acolo unde ma doare cu articolul ala... si pot sa-ti spun ca o inteleg pe mamica respectiva si ii dau dreptate, asa este. Numai rochita Agatei de patinaj costa (o vedeti in linkul de la semnatura) a costat... 150$. Si asta pentru ca am facut eu ore de munca in folosul comunitatii, adica m-am pus bine cu directoarea clubului si mi-a gasit aceasta oferta... ca daca o luam din magazin specializat pe asa ceva, cred ca ma ducea spre 250. Sint mame care se pricep si le fac acasa sau cunosc pe cineva, dar daca nu ai asa ceva la indemina... Patinele din picioare plus restul de accesorii... in jur de 400 etc. Si stai, ca a mea e la inceput si nici nu stiu daca va merge mult prea departe... am spus, nu-l face de performanta, ci de placere. Competitiile costa si ele, deplasarea la ele la fel... Programul familiei? Avem un orar mare pe perete, tot programul nostru, de la ora 16 in sus si in weekend, este facut dupa aceste activitati (nu numai ale lor, ci si ale sotului, care e si el sportiv! - nu de performanta in sensul olimpic, dar pe aproape), ca sint si de alt fel, nu numai sportive. Ei stau 45-60 de minute acolo, Agata mai mult pe gheata, dar noua ne ia fiecare iesire 2 ore! Dar atit timp cit copiii sint fericiti, cit se duc cu placere si muncesc acolo, cind pling daca nu putem sa-i ducem... nu mai conteaza eforturile noastre pentru ca nu sint in zadar... cel putin asa cred eu. Si nu e vorba numai despre activitatile sportive, ci despre orice activitate spre care e inclinat copilul. Sint copii care iubesc pianul, altii care vor sa calareasca, altii care adora teatrul... Toate aceste lucruri nu se pot invata acasa. Iar in ceea ce priveste sportul, eu il consider o activitate de echipa, copilul se simte bine acolo si pentru ca isi face prieteni, unii dintre ei pe viata. Eu am facut dans de societate o mica parte din viata mea si am si acum prieteni pe care mi i-am facut acolo. Agata are deja citeva fetite cu care este mai prietena decit cu cele de la scoala sau din viata de zi cu zi, concluzia mea fiind ca sportul si tot ceea ce se leaga acolo, in orele acelea de munca, la competitii, cind sint cu sufletul una linga alta... dezvolta in ei ceva tare util pentru viata in general.
De cind l-am vazut pe Giuliano, am tot stat si m-am intrebat ce poate dezvolta in acel copil orele de munca la care il supune tatal... Acasa, in sufragerie... obligat sa faca exercitii care nu-i aduc decit muschi... si concentrare pe un singur tel: a face muschi! Si a minca proteine! Si 'mindria' prosteasca ca e cel mai tare! Mi-a ramas imaginea copilasului acela frumos foc, cind isi arata muschii, expresia de pe chipul lui... imi rupe sufletul cind mi-l aduc aminte. Si mintea imi fuge la un film care m-a impresionat pina la lacrimi, pe care nu mai sint in stare sa-l vad inca o data:
Beren, bineinteles ca l-am inteles, in mare, pe Guestus ce vrea sa spuna, dar in cazul coridelor si al culturismului... de fapt, al oricarui sport in care, pentru performanta cu orice pret, se ajunge in extrema in ceea ce priveste antrenamentul. Nu in ceea ce priveste sportul in general, al carei aparatoare sint si voi fi pentru ca il consider benefic in viata unui om, chiar daca e facut de mic. Totul sta in felul in care e facut, nu in sportul in sine. Iar eu, ca spectator, urmaresc frumusetea sportului, ma emotionez atunci cind cistiga, pling cind pierd... si sper ca acel copil/tinar adult a ajuns acolo pentru ca a vrut si cei care l-au antrenat au stiut sa o faca bine si cu cap. Sper, dar nu sint obligata ca spectator sa ma gindesc tot timpul la asta, cum nici la teatru sau atunci cind ascult un concert, la opera sau chiar cind vizionez un film, nu ma gindesc la munca si la sacrificiile facute de protagonisti. Arta cere sacrificii in general si, pentru mine, sportul este o arta.
In cazul subiectului de fata nu vad nici o arta (poate aceea de a fi prost si de a-ti fixa niste idealuri prostesti!) si de aceea, nu am inteles prea bine unde a vrut sa bata Guestus cu comparatia de fata sau nu prea sint de acord cu ea...
In cazul coridelor - eu, de aici, nu pot sa-i judec prea mult pe cei care cer sa vada acest sport in care si om si animal sint exploatati si distrusi. Sint crescuti si educati ani de zile, inca de cind ies din burtici sa ceara acest sacrificiu (sa-l faca sau macar sa-l vada). Face parte din traditie, e trist, dar asa e la ei. Daca m-as fi nascut acolo, as fi simtit si gindit, probabil, la fel. De aici, de unde sint... mi se pare . Mai ales dupa ce a fost accidentat de curind un copil... si tatal s-a aruncat sa-l salveze.
Sint sigura ca acel tata din exemplul cu coridele, dar si tatal lui Giuliano, isi iubesc copiii si, ca si primul, si al doilea, ar face orice ca sa-si salveze copiii daca ar fi in pericol... ceea ce nu inteleg acesti tati (pentru ca mintea nu-i duce mai departe de coarnele taurului si de muschii doriti de pe vremea cind era adolescent) este ca raul este deja facut, faptul ca taurul a intrat cu coarnele in copil sau ca lui Giuliano i se va opri inima la 10 ani (doamne fereste) sau... nici nu vreau sa ma gindesc la alte consecinte... sint doar efectele, care nu vor disparea daca nu se actioneaza serios asupra cauzelor... in primul rind, mintea incetosata de asa-zisele traditii si de idealuri musculoase (care devin si mai palpabile daca se numara in hirtii sau in monezi, plus gloria de rigoare) ale tatilor.
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/nelia#date/2009-03-30/13:05:37" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
Lali_mete spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui annablue
Exact asta am simtit si eu vazand la stiri. OMG!... cu ce a gresit acel copil?!... Ana, Adrian (01.11.2002) & Calin (27.03.2009) "De noi depinde sa avem o viata frumoasa..." |
S-a nascut in familia nepotrivita,tatal este un boxeur ratat ,care isi vede visul implinit prin copil. Trist,l-as pune si pe el sa faca macar atat de multe cate face copilul ala, dar sa faca obligat si eu sa ma laud ca face din proprie initiativa .Am auzit de acest copil de acum un an si un pic,aceeasi parere am avut si atunci,ca tatal ar trebui dus la psiholog,sa-i iasa din cap chestia asta,sa-si lase copilul sa isi traiasca copilaria.
Lali Lacra de
Paul-Iulian
Paul-Iulian
Paul si mamica lui
Nasterea lui Paul_Iulian
conchita spune:
Lady, acum am inteles. crezusem ca te referi in general la "orice efort sustinut" si ma pusese pe ganduri. vad ca si beren explica foarte bine, multumesc.
Nelia, la faza cu bataturile in palma si cu injuriile la sigur dupa ce trece de un anumit nivel mi-a stat inima in loc. plus defalcarea cheltuielilor, wow, stiam teoretic ca e scump, dar e chiar scump. si presupune ca un parinte trebuie sa fie at home, nu-i vad pe amandoi lucrand. si in cazul asta, intrebarea logica e: doar copiii din familii instarite au o sansa sa-si fructifice talentele?!
Iasmin, eu n-as cadea in extrema cealalta acuma. bineinteles ca Giuliano e un baietel abuzat, dar asta nu inseamna ca la 5 ani un baietel are voie doar sa se joace cu masinutele si sa coloreze floricele. sportul este esential in dezvoltarea unui copil in mod armonios si sanatos, eu cred in asta 100%.
s_ellia25 spune:
sarman copil,eu personal nu am avut taria sa ma uit pana la capat..el nu zicea mai mult de 'giuliano nr unu'..va dati seama cum a putut acest parinte sa ii spuna asa ceva??nu pot sa concep asa ceva..
denizel spune:
citat din mesajul lui nelia De cind l-am vazut pe Giuliano, am tot stat si m-am intrebat ce poate dezvolta in acel copil orele de munca la care il supune tatal... Acasa, in sufragerie... obligat sa faca exercitii care nu-i aduc decit muschi... si concentrare pe un singur tel: a face muschi! |
Draga Nelia, aceeasi intrebare mi-o pot pune atunci cand urmaresc un 100 de metri fluture sau o saritura cu prajina sau o proba de ski fond.
Nu vad de ce culturismul este o arta un sport inferior altor sporturi.
Parcursul este acelasi: efort fizic (si nu numai) de nu mai stii de tine + sacrificii.
Rezultatul e acelasi: dobandirea performantei.
Ca performanta e un anumit diametru si definirea muschilor coapsei sau ca e 50 de secunde la 100 m fluture... e vreo diferenta?
Ce diferenta e intre a ridica necontenit greutati (in vederea obtinerii performantei) si a face necontenit aceleasi miscari precise de inot in stil fluture (in vederea obtinerii perfomantei)??
Asa, la cat ma pricep eu, Giuliano are mai mult definitie decat masa musculara.
Pt. a-ti defini muschii nu trebuie sa lucrezi cu greutati mari. Doar sa lucrezi intens cu greutati mici.
Vreo diferenta fata de inot de exemplu?
Vreo diferenta intre bataturile din palmele lui Giuliano si bataturile fetitelor din lotul olimpic de gimnastica?
Eu nu vad vreo una.
A, n-as vrea sa intelegi ca sunt impotriva sportului. Eu insami fac aproape zilnic ceva sport, fiul meu face sport indiferent de anotimp si cred in beneficiile exercitiului fizic.
Cand insa nu-ti permiti sa mai spui "saptamana asta nu am chef de sport, o sa stau inchis in casa si n-o sa fac nimic" deja e o problema.
Iar un sportiv de performanta nu-si permite sa spuna asa ceva (sau nu i se permite...).
La fel cum nici Giuliano nu cred ca isi permite sa spuna asa ceva.
Pentru o saptamana de pauza e nevoie de cateva saptamani de recuperare.
Iar daca acest sacrificiu nu e facut de un adult, ci sub indrumarea unui adult, eu nu-l aprob! Deloc!!
denizel spune:
bineinteles ca Giuliano e un baietel abuzat, dar asta nu inseamna ca la 5 ani un baietel are voie doar sa se joace cu masinutele si sa coloreze floricele. sportul este esential in dezvoltarea unui copil in mod armonios si sanatos, eu cred in asta 100%. |
Un copil de 5 ani are dreptul doar sa se joace cu masinutele si sa coloreze floricele daca asta isi doreste si daca asta il face fericit si daca altceva nu isi doreste sau nu il intereseaza!!
nelia spune:
Denizel, nu am spus ca eu consider toate sporturile o arta, dar cred ca am explicat un pic in ce vad eu diferenta dintre orele de munca din sufrageria parinteasca ale lui Giuliano (mai ales tinind cont de telul pentru care se pregateste) si ale fetitelor care fac gimnastica sau care fac inot (ale mele au facut si mai fac si una si alta, plus altele). Trebuie sa le cunosti ca sa stii ce sa alegi, cea mare a ales patinajul, cea mica nu e sportiva, dar ii place baletul... de unde stia tatal lui Giuliano la doi ani ce-i place baiatului!?! In plus, oricit de lucrate ar fi corpurile fetitelor sau baietelilor de 5 ani care fac sport, nu am vazut nici unul sau una sa arate ca Giuliano... sa fim seriosi. Muschii aia de pe el nu sint formati nici intr-un una, nici in doi si in nici un caz cu exercitii usoare. Si sa zicem ca e chiar foarte talentat copilul, ca ii place, ca asta e pasiunea lui si e unul dintre copiii aia super-copii despre care vorbeam, chiar si asa, tot e prea mult. Muschii se dezvolta si daca faci un pic de inot, un pic de alergat, un pic de exercitii... nu 50 sau suta de flotari si stat in miini... la 4-5 ani.
Dar sint copii si copii, repet. Aseara, la patinaj, era o fetita de 10 ani, deci un pic mai mare decit Agata mea. Nu am mai vazut-o pina acum... am inteles ca mama (rusoaica) i-a platit gheata privata, ca sa se poata antrena. A intrat la 5 pe gheata, a iesit la 8! Si a muncit tot timpul, singura, sigura pe ea, a insistat pe fiecare element, gresea, o lua de la capat... nu a zimbit, nu s-a oprit, a baut apa o singura data, nu a fost la toaleta... Mama a citit tot timpul, nici nu s-a uitat la ea, antrenoarea nu era pe gheata, nici in tribuna. Alaturi de ea, pe cealalta jumatate de gheata, era grupul fetitei mele, care pregatesc un numar din Revista pe gheata de la sfirsitul sezonului. Fete intre 7 si 16 ani... veselie totala, si munca, si efort, si dorinta de a iesi bine... cu tot tacimul: toaleta, apa, mami mi-e foame, ma strind chilotii, s-a rupt rochia, s-a dezlegat siretul... etc. Pe nici una dintre toate celelalte 10-12 fetete care erau, inclusiv a mea, bunute toate de altfel fata de alti copii din club, nu le-ai fi tinut pe gheata nici legate atita timp! Comparatie nici nu se putea face: copii normali si supra-copii. Apoi am aflat ca fetita este deja campioana provinciala la categoria ei, si, probabil, viitoarea Joannie Rochette sau Kim Yu-Na.
Vreau sa spun cu asta ca nu stiu taria copilului, nu stiu ce simte el, nu l-a intrebat nimeni, nu stiu daca e un copil normal sau un supra-copil sau un talent iesit din comun. Si ar fi trist ca nici sa nu aflam vreodata. Dar noi discutam tatal aici, ceea ce face el cu copilul, metodele folosite, felul in care il hraneste si in ce scop, ambitiile lui legate de copil - si tot ceea ce se intimpla nu este normal pentru nici un copil de numai 5 ani (si ne gindim ca a inceput de la 2 ca sa arate asa la 5, de fapt, tatal a spus asta si asta face si cu cei mici), din orice categorie de copii ar face parte.
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/nelia#date/2009-03-30/13:05:37" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU