Cand si cum ii spun ca va mai avea un frate/sora!

Cand si cum ii spun ca va mai avea un frate/sora! | Autor: inbox

Link direct la acest mesaj

Buna, am o fetita de 3 ani si cateva luni, de curand am aflat ca sunt insarcinata si trebuie sa-mi anunt copilul ca va mai avea un frate! Eu am mai discutat cu ea pe tema asta, cand e incantata cand nu e de idee. As vrea sa stiu voi cum ati procedat, sau cum este bine sa procedez cand ii spun, fiindca nu vreau sa intarzii foarte mult acest moment dar nici s ama pripesc sa-i dau o veste pentru acre ea poate nu este pregatita! Eu sunt de principiu sa-i spui copilului totul!

Mami de Maria (noiembrie 2006) si din nou cu burtika !!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sdcristian spune:

inbox eu momentan am doar un bebe asa ca mult nu te pot ajuta

in cate saptamani esti? ca ma gandesc ca e bine sa astepti pana in sapt 13, sa fii in trimestrul 2. oricum asta inseamna 6 luni in care sa il astepte, ceea ce o sa scada impactul foarte tare - pt ei 6 luni sunt ca pt noi 2 ani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lorikay spune:

Eu nu am decat un copil dar stiu cum a fost la nasa mea.
I-a spus fetitei imediat ce a aflat ca va mai avea un bebe pentru ca aceasta sa aiba destul timp sa se obisnuiasca. Chiar daca 9 luni par mult, nu e chiar asa deoarece, pe parcurs, iti pun diverse intrebari: ce o sa fie, o sa ma joc cu el, un de o sa doarma, o sa trebuiasca sa ii dau jucariile mele si multe altele. La nasa mea cea mai delicata intrebare a fost: "si cine o sa fie mamica lui?". Cand a aflat ca tot mami a fost o adevarata criza. Dar, treptat, au asigurat-o ca pe ea o vor iubi la fel de mult si s-a linistit. Acum il iubeste foarte mult pe fratiorul ei.
Cred ca e destul de delicat sa explici venirea unui nou bebe dar eu cred ca cel mai mult conteaza sa nu fie pus copilul mai mare pe locul doi (adica: nu te mai iau in brate ca e bebe acolo si altele).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Eu i-as spune cand burtica este vizibila, pentru ca ar vedea mai bine transformarea, ar intelege mai bine notiunea de ´´vine bebe´´.

Oricum cea mica va vedea ca iti creste burta si iti va pune intrebari. Daca esti de principiul ´´ii spun copilului tot´´ atunci vezi cum formulezi pe intelesul ei sarcina si nasterea. Pentru ca intrebarile vor curge: cum a ajuns bebe in burta, pe unde il scoti, etc si etc.

E foarte important ca cea mica sa vada acest eveniment ca ceva natural, fara teama.II poti povesti ca atunci cand va veni bebe tu vei fi in spital,a colo unde doctorul te va ajuta pentru ca tu vei fi cam obosita. Expica-i ca exact asa s-a intamplat si cu ea, si a a fost in burtica, explica-i ca bebe va bea laptic la san, la fel cum a facut ea, ca va fi foarte mic si ea e mare acum va trebui sa ´´aiba si ea grija´´ ...ca se vor juca impreuna cand cel mic va creste putin..

Nu trebuie sa minti copilul, ii explici doar astfel inca el sa inteleaga si sa nu-i fie teama de schimbare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ni-na spune:

Si eu as opta pentru o pregatire prealabila,nu de alta dar s-ar putea sa te trezesti cand sarcina e vizibila cu replica:"ok,l-ai bagat,acum sa te vad cum il scoti!!!!"(replica reala)

Si felicitari,sa va bucurati de ambii copii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sdcristian spune:

eu ma gandisem doar ca in primul trimestru riscurile sunt mai mari, si e mai greu sa ii zici astazi ca vine un bebe, apoi, Doamne fereste, ca nu mai vine. ca atunci sochezi mai tare primul copil, saracul nu mai intelege nimic, plus ca trebuie sa intri in explicatii si mai complicate

de asta am si intrebat cate saptamani are sarcina - ca una e 6 saptamani alta e 10-11, chiar daca ambele sunt in primul trimestru

cred ca ar ajuta si sa ii arati poze cu tine cand erai gravida cu ea, sa vada cum ti-a crescut atunci burta, sa vada pozele de cand ea avea 1-3 zile cand ii explici cum va fi bebele, ca nu direct va iesi cu ea sa alerge prin parc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrianapop spune:

eu am avut baietii de 2 ani cand am ramas insarcinata cu fetita ,i-am anuntat cand a inceput sa se vada un pic burtica,cam pe la 3 luni.
Au fost destul de incantati nu au protestat deloc, ptr ei inca nu s-a schimbat nimic,eram numai a lor.
Cand burtica mi-a crescut destul de mult asa la 7-8 luni aveam un adevarat ritual seara si dimineata,eu stateam in pat intinsa si ei de-o parte si cealalta a mea ,imi ridicau bluza si cu burta la vedere o mangaiau pe surioara.
De foarte multe ori fetita simtea si se misca si atunci sa vezi bucurie,,,imi amintesc ca adrian la un moment dat imi baga suzeta in buric ,,( cica o impartea cu surioara) si era foarte mirat de ce nu intra,de ce surioara nu vrea suza lui?
Totul trebuie facut in joaca,asa ca o poveste,ai timp sa o faci sa accepte,bucurati-va impreuna de perioada asta ,,e minunata.

Dupa nastere e deja alta poveste cu acceptatul,,,,alt subiect

sarcina usoara si fara probleme.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackpanterro spune:

Noi i-am spus inainte de a ramane insarcinata. Acum povestim de bebe mereu, Aidan vorbeste foarte mult de bebe la gradi, povesteste copiilor ca el are poze cu bebe din burta si le explica cum in prima poza e mic ca o samanta iar acum are manute si picioare :).

Adriana 12w si Aidan Alexander - 4 ani
A ticket to hell has never been funnier

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inbox spune:

Citat:
citat din mesajul lui blackpanterro

Noi i-am spus inainte de a ramane insarcinata. Acum povestim de bebe mereu, Aidan vorbeste foarte mult de bebe la gradi, povesteste copiilor ca el are poze cu bebe din burta si le explica cum in prima poza e mic ca o samanta iar acum are manute si picioare :).

Adriana 12w si Aidan Alexander - 4 ani
A ticket to hell has never been funnier

Si eu i-as fi spus inainte daca stiam sigura ca voi mai ramane gravida si cand voi ramane, ca la ea am incercat cam 1 an sa raman si nu vroiam sa-si faca sperante desarte, de data asta am avut mai mult noroc!

Mami de Maria (noiembrie 2006) si din nou cu burtika !!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fomalhauti spune:

Dupa parerea mea 9 luni e un timp foarte lung pentru copil. Chiar si 8. Intreaba, intreaba si...se plictiseste. Intr-un fel incepe sa creada ca e doar o poveste. Asa ca eu am asteptat destul de mult. Chiar pana miscarile lui bebe se simteau la exterior, adica puteam sa-i pun celui mare mana pe burta mea si sa-i spun: "Aici e bebe, da din picioruse."

Ideal ar fi sa incepi insa cu schimbarile pe care doresti sa le faci in viata fetitei. De exemplu, daca patul fetitei va reveni lui bebe, acum e momentul sa ii cumperi ei un alt pat. Nu ii vei spune ca iti trebuie patul ei ci ca ea s-a facut mare si i-ar trebui un pat nou, mai frumos...Probabil nu mai foloseste carut la 3 ani, dar daca totusi o face acum e momentul s-o "indepartezi" de el: "Gata, tu esti mare, nu mai ai nevoie de el." Daca doarme cu tine in pat si vrei in perspectiva sa doarma bebe cu tine, tot asa, e momentul sa-i cumperi fetitei un pat (chiar daca te gandesti ca bebe va dormi cu tine de la 6 luni, de exemplu). Daca fetita nu e inca la gradinita ar trebui sa mearga acum, nu la toamna ca sa nu asocieze mersul la gradinita cu venirea lui bebe.

Si cred ca ar fi bine sa-i arati fetitei bebelusi si sa-i atragi atenia ca sunt tare draguti dar tare neajutorati. Incet-incet sa o faci sa observe ce fac mamicile cu bebelusii lor dar sa-i spui ca fac asta fiindca...nu se poate altfel. Adica sa-i induci incet-incet fetitei un sentiment de superioritate fata de bebelusi si, prin asta, ideea de "protectie". "Uite un bebelus. E mic si dragut. Si mama lui il tine in brate fiindca el nu stie sa mearga...Poate ar vrea si el sa se joace la leagane, dar el nu poate. Nu poate decat sa stea la mama lui in brate si sa se uite cum te joci tu....Incet-incet mama lui il va invata sa mearga." Nu ii spui totul deodata, arunci din cand in cand cate o "pastila". Si va incepe sa intrebe chiar ea. Ii poti arata si copii un pic mai marisori, de un an - un an si un pic. "Uite, ar vrea sa se urce si el pe toboganul mic, dar nu poate....Daca ar avea o surioara sa il ajute..." Si neaparat: "Uite un bebe care plange...Asa fac bebelusii, plang mereu fiindca nu stiu sa spuna ce vor."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariucasara spune:

Eu i-am spus fetitei mele de cum am avut testul pozitiv ca la mami in burtica e un bebe mic mic cat un bob de orez care creste. Bineinteles ca a urmat tirul de intrebari: dar de ce nu poate bebe sa faca...(orice)? de ce nu iese mai repede? cum a ajuns in burtica? cum iese din burtica? da' si eu am fost bebe? cum eram eu bebe?
Mereu i-am raspuns cu calm si am insistat pe faptul ca bebe e neajutorat si are multa nevoie de mami si de surioara lui.

Mamica de Sara(22.11.2006) si Sebi (27.01.2010)

Mergi la inceput