Of, forumul asta....

Of, forumul asta.... | Autor: Fomalhauti

Link direct la acest mesaj

Intai si intai am stat si m-am gandit ce titlu sa pun. Primul care mi-a trecut prin cap a fost "Rautate". Dar mi-am dat seama ca nu suna bine si chiar nu intentionez sa jignesc pe nimeni. Doar ma intreb daca altii se simt bine atunci cand jignesc. M-am mai gandit la "Rautate gratuita" - dar rautatea este intotdeauna gratuita...Ma gandesc ca atunci cand iti pierzi timpul scriind e firesc sa ai un scop. Fie sa faci bine cuiva, fie sa afli ceva. Sau macar sa te distrezi. Dar cand ii spui cuiva lucruri urate, "grele", cand il faci sa se simta mai rau decat se simtea inainte - poate asta sa-i faca bine? Sau e distractiv? Sau iti dovedesti intr-un fel superioritatea? Cui o dovedesti?

O persoana deschide un subiect...Are o problema, vrea niste pareri sau vrea "sa se descarce". Problemele sunt si ele mai mari sau mai mici. Dar sunt probleme. Daca te-a enervat functionarul de la posta este o nimica toata. Dar cati vad intr-adevar lucrurile asa? Eu chiar ma simt nervoasa o vreme, nu-mi pot lua gandul de la asta si ma simt mai bine daca povestesc. Apoi sunt problemele de mai lunga durata pe care chiar nu le poti ignora. Un vecin absurd sau o soacra. Mai exista probleme cu sotii - mai mult sau mai putin serioase. Si problemele in educatia copiilor...Sunt probleme.

Buuuun. Cineva are o problema. Imi place faptul ca intotdeauna exista persoane care vin cu solutii, cu exemple concrete. Dar de ce exista intotdeauna persoane care jignesc? De ce exista persoane care se ostenesc sa scrie doar ca sa "dovedeasca" faptul ca esti profund vinovat de ceea ce ti s-a intamplat, ca esti singurul vinovat si nici macar nu esti destul de inteligent(a) sa gasesti solutia? Ce scop au aceste mesaje? Dovedesc faptul ca autorul lor este cu mult mai inteligent? Cui dovedesc asta? Eu personal cred ca atunci cand cineva este deosebit de inteligent (sau de frumos sau de generos sau...deosebit in orice sens) nu e nevoie sa faca eforturi sa o dovedeasca. Daca e nevoie de eforturi pentru a dovedi ceva...atunci de multe ori e tocmai invers.

Unele persoane incep prin a scrie clar ca doresc sprijin, o vorba buna, un sfat. Si vin altii cu argumentul deja celebru "este un forum public" si atunci au dreptul sa-si scrie parerea. Au dreptul. Dar care este scopul? Daca omul spune "am facut niste greseli, sunt intr-o situatie neplacuta, ajutati-ma cu un sfat" - ce sens are sa ii demonstrezi ca este vinovat? Au fost multe cazuri in care subiectul chiar asa incepea cu "imi pare rau ca am facut asa".

Le rog pe cele care scriu frecvent asemenea mesaje sa-mi explice si mie de ce o fac. Chiar ma intereseaza, chiar nu inteleg.

Candva am intarziat la un avion. Reprezentantul companiei aeriene s-a purtat oribil cu mine. S-a intamplat inainte de a cunoaste acest forum, dar daca l-as fi cunoscut probabil as fi deschis un subiect despre asta. Fiindca m-am simtit oribil cateva zile dupa asta. Nu am avut un motiv obiectiv ca am intarziat. A fost doar un calcul gresit. Stiam ca eu am gresit. A fost prima si (pana acum) singura data cand am pierdut un avion. Am invatat sa fiu mai atenta. Dar, daca as fi postat subiectul aici as fi facut-o ca sa ma descarc de toti nervii...Fiindca, in mod sigur, eu am gresit ca am intarziat, dar individul acela s-a purtat inadmisibil, a tipat la mine si nici nu si-a facut datoria de a-mi acorda sprijin. Pana la urma in pretul biletului platit de mine intra si sprijinul lui in caz de nevoie. Amanuntele nu au sens acum....Sunt sigura ca ar fi fost mesaje care m-ar fi calmat, altele care m-ar fi sfatuit sa fac o reclamatie...Dar stiu sigur ca ar fi fost mesaje care mi-ar fi spus cat sunt de iresponsabila ca nu am ajuns la timp. Intrand in amanunte as fi ajuns si mai iresponsabila ca m-am decis sa calatoresc cu avionul doar cu un copil de 6 ani si fiind gravida. Urmau apoi reprosurile ca nu mai aveam niciun ban la mine. De fapt, nu-mi doream reprosuri. Chiar daca as fi scris asta, reprosurile ar fi continuat. Chiar daca as fi scris un mesaj "Recunosc ca am gresit." reprosurile ar fi continuat. De ce?

Am dat doar un exemplu. In exemplul meu oricum m-as fi calmat in cateva zile, cu sau fara forum (desi au trecut aproape 6 ani de atunci si eu niciodata nu m-am mai uitat la preturile zborurilor Tarom). Dar uneori este vorba de o situatie de durata, din care nu poti iesi asa usor sau chiar nu poti iesi - sa zicem, o soacra. Si povestesti ce ti-a facut soacra, chestii urate si povestesti si povestesti si te trezesti cu mesaje de genul "trebuie sa-ti respecti soacra" si acuzatii...Ca "e un forum public".

Daca autorul subiectului cere inchiderea acestuia, i se respecta dorinta. Mi se pare normal. Dar de ce nu este respectata dorinta autorului atunci cand cere celor care il jignesc sa se opreasca? Si aceasta intrebare nu se adreseaza moderatorilor ci acelor useri care, in mod mai mult sau mai putin sistematic incearca sa faca oamenii sa se simta vinovati, inferiori, oricum mai rau decat se simteau deja....

Si daca va intrebati de ce am deschis acest subiect...Chiar vreau sa aflu...Dar poate va intrebati daca eu chiar cred ca voi afla...Ma intreb si eu...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Fomalhauti spune:

Mi-am dat seama ca mai exista un motiv pentru care am deschis subiectul asta. Mi-as dori mult ca lucrurile sa se schimbe. (Dar eu chiar cred ca se vor schimba?)

De-a lungul timpului au fost lucruri care m-au suparat pe forum. Unele m-au suparat atat de tare incat am decis sa nu mai intru niciodata pe forum (Never say never). Dar apoi am revenit. Am revenit fiindca m-am atasat de anumite persoane. De anumite povesti de viata. Si vreau sa stiu continuarea. Si poate pot sa ajut cu o vorba buna. Sau cu un sfat...Dar sunt si povesti pe care le urmaresc fara sa fi scris vreodata ceva. Fiindca nu am avut ce. Ei, bine, sunt si povesti pe care le urmaresc cu....suspiciune, dar nu am intrat niciodata sa scriu "aici e o minciuna". Si uneori o poveste se termina brusc....fiindca autorul s-a saturat de forum, de jigniri si eu....chiar as vrea sa stiu ce se intampla mai departe.

Si totusi, nu s-ar putea creea o "zona" numai pentru incurajari si sfaturi? Si atunci cand autorul unui subiect se simte "agresat" sa nu ceara inchiderea subiectului ce mutarea subiectului din "forumul public" in "zona publica fara jigniri"?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui Fomalhauti

Mi-am dat seama ca mai exista un motiv pentru care am deschis subiectul asta. Mi-as dori mult ca lucrurile sa se schimbe. (Dar eu chiar cred ca se vor schimba?)

s-au schimbat deja si se tot schimba. depinde de cine e mai diligent, the bad cop or the good cop. :-))

tu esti un om bun, Fomalhauti, dar uiti ca asa e si-n viata si conflictul asta dureaza de la primul sapiens si va sfarsi cu ultimul hibrid om-masina. totusi, nu cred ca oamenii care critica sau ofera dusuri reci au neaparat intentii rele, poate asa cred ei ca ajuta, luandu-se pe sine ca reper. unii se trezesc cu galeti de gheata in cap, altii (ma includ si io pe-aici) au nevoie de o imbratisare si-o vorba buna, o ureche ascultatoare si intelegatoare, atat. la auto-critica nu ma intrece nimeni, deci eu am nevoie de brainstorming legat de solutii si de mind set, cum sa vad treaba mai clara, cum sa-mi pastrez mintea limpede. dar sa ma iei blandut, nenica, altfel o iau la fuga.

am insa o prietena care functioneaza exact pe principiul opus. daca o iei cu lugu-lugu si esti cheesy, se enerveaza si se inchide in sine, are impresia ca o minti sau ca zici vorbe de complezenta, cand de fapt nu-ti pasa. pe ea imi exersez dusurile reci. :-)) si are efect vizibil, se ambitioneaza si se mobilizeaza. daca as incerca pe pielea mea doctoria ei preferata, pai as fi rupt-o cu mine demult.

cred ca una e critica, fie ea pana-n panzele albe, tocmai pentru ca e forum public, alta e rautatea pura (diferita de nervi, frustrare, exasperare, revolta). nu zidesti nimic daca ranesti, nu? nu schimbi nimic daca lovesti in cineva deja cazut, nici nu te mai aude, nu te poate considera de prieten, nu are incredere in tine, deci ramai vorbind singur si degeaba, oricat de "bine intentionat" oi fi fost initial.

referitor la ce s-a intamplat de curand pe forum, sunt inca in soc si ma abtin sa comentez pentru ca as pica exact in categoria aia care nu-ti place tie - adica sa-i zic omului ca a gresit, cand probabil ca stie si el asta. adica, sper ca stie. dar daca nu stie? am sentimente amestecate, pentru ca stiu ca exista circumstante atenuante pentru orice rautate aparent gratuita, in general legate de frustrarile private care se cer varsate in capul altora si, nu-i asa, cine-i cel mai sigur tap ispasitor decat o alta victima care nu a invatat inca sa se apere?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

In primul rand, persoana care te-a inspirat sa deschizi subiectul asta, nu a spus ca a gresit.
De ce ai deschis acest topic ? Crezi ca o sa-i convingi pe cei care si-au exprimat deja dezacordul pt modul in care intelege Noideea sa-si traiasca viata, ca ei gresesc, ca ei sunt aia rai si ca biata Noideea este o victima a sortii ?
Nu vreau sa fiu rea, dar subiectul asta nu ajuta nimanui.
Este, de fapt, o reeditare a subiectului inchis.

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

allinta,n-am citit subiectul la care faci referire(adica nu tot,nu stiu de ce s-a inchis) dar sa stii ca subiectul deschis de Fomalhauti e interesant.
Chiar sunt oameni pe care ii framinta anumite "aspecte" . sunt oameni care fac "un capat de tara" (se supara,se enerveaza...dar cel mai grav e cind sunt raniti) in timp ce altii pot ignora cu succes toate rautatile,toate mitocaniile din jur(din viata de zi cu zi,ca tot a fost dat exemplul functionarului de la posta)

eu fac parte din categoria celor care nu isi inteleg semenii care taie in carne vie!si nu de putine ori m-am intrebat care-i satisfactia personala sa dai intr-un om cind il vezi deja la pamint?

chiar sunt curioasa daca apar raspunsuri..."eu fac aia pt. ca imi place,ca ma simt bine,ca nu ma pot abtine..."

Hannen mamica de trei printzese Amira Israa Inas
ISLAM DENOUNCES TERRORISM

I want to tell the world... a Story

Occupation 101: Voice of the Silenced Majority

The Future`s So Bright I Gotta Wear Shades

"In a world filled with hate,we must still dare to hope.In a world filled with anger,we must still dare to comfort.In a world filled with despair ,we must still dare to dream. And in a world filled with distrust,we must dare to believe."-Michael Jackson

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui allinta
Crezi ca o sa-i convingi pe cei care si-au exprimat deja dezacordul pt modul in care intelege Noideea sa-si traiasca viata,

n-am stiut, s-a supus la vot? alinta, in cazul asta, fii te rog buna si deschide un topic si despre viata ta, ca vreau si eu sa votez, ce zici? poate imi dau acordul, poate nu, cine stie? :-))

ok, acum serios vorbind, te stiu fata sufletista, chiar nu te-a impresionat deloc cand cineva a declarat negru pe alb ca ati facut-o sa planga? a spus ca a gresit de nenumarate ori.

si oricum subiectul nu este despre cineva anume, ci despre comunitatile de oameni, inclusiv cele de pe dc. Fomalhauti are o propunere buna, ce-ar fi sa discutam despre asta totusi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns balanta spune:

formalhauti...
e ca si cum mi-ai fi citit gandurile...ma uit pe topicuri din urma si vad postari de calitate a unor femei care spuneau ceva in adevaratul sens al cuvantului...au renuntat...de ce?...din aceleasi motive pe care le insiri tu aici

sunt convinsa ca multe postari sunt la adapostul anonimatului...si atunci multe din ele contin poate o dualitate care nu are legatura cu viata de zi cu zi

apoi, cei care traiesc in romania au un fel de a gandi...ceilati de peste "hotare" altfel...ma uit in jurul meu zi de zi...un popor frustat, nemultumit, nervos,agitat...cum sa fie altfel postarile?

apoi diferentele de varsta si nemultumirele personale, ceva ce are legatura cu capra vecinului..." a, uite-o si pe asta, are de toate da e nemultumita pt ca....si uite eu, care asa si asa si suport...si uite ca nu mai zic nimic..." ( un exemplu aleator)

ca sa poti fi impartial si sa contribui cu adevarat la dilema unei persoane in primul rand trebuie sa fii cu adevarat trecut prin viata , la modul cel mai profund...trebuie sa accepti ca oamenii nu sunt perfecti si ca daca se merge pe principiul " ca de ce sa faca asa ca uite eu pot sa nu fac asa" e deja gresit...a da sfaturi prin perspectiva personala e deja gresit...

daca as puncta cazul mentionat, noideea, da pt mine e cava ce ma depaseste si m-am abtinut pt ca nu pot da sfaturi constructive...habar nu am cum poti ajunge in asa situatie...dar daca ar aparea un caz asemanator cu al meu, sa zicem, cu siguranta as avea ceva de spus

apoi mai sunt si cei care se plictisesc si isi dau cu presupusul pt a vedea ce se intampla la interventia lor...am observat chiar la cateva topicuri la care am postat si eu

si mai sunt si persoanele care chiar se afla intr-o dilema, dilema care poate e doar de suprafata sau s-au aliniat altfel planetele in perioada respectiva, derutate poate de viata, si singura lor scapare e acest forum, si primesc cate o galeata de gheata....gen daca e forum public "trebuie sa auzi si parerea mea chiar daca iti dau cu bata in cap" doar pt ca "eu nu as face asa"

asa ca, draga Formalhauti, mi-e ca in timp cei care cu adevarat au ceva de spus vor renunta la acest forum si vor ramane cei ce se "plictisesc" in viata de zi cu zi...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns annablue spune:

Desi nu am citit acel subiect la care facea cineva referire, eu sunt prima care sustin acest subiect deschis acum, chiar daca are legatura cu celalalt subiect sau e de sine independent.

Fomalhauti, te inteleg perfect in ce gandesti, si sunt de parere ca ceea ce se intampla aici are stricta legatura cu faptul ca oamenii sunt foate diversi pe acest forum iar starile in care se afla cand scriu sunt la fel de diverse.

Las la o parte acele cazuri "cronice"ale unor persoane care sunt rele mai tot timpul - nu vreau sa ma gandesc la cei/cele care se pot simti bine asa - si ma gandesc ca unii chiar nu realizeaza cat rau pot face altora prin modul in care se exprima despre o situatie.
De asemenea, cred ca unele persoane gresesc ca isi expun viata aici "la vedere"dar o fac asa cum spuneai si tu din disperare sau din frustrare, pt ca nu au pe altcineva impartial sau pt ca toti cunoscutii ar reactiona urat la situatia in cauza.

Parerea mea e sa incerci sa parezi aceasta "rautate" de care ne lovim - eu ii spun energie negativa - si sa incerci sa te autoimunizezi, pt ca nu putem schimba decat ce are leagatura cu noi si cu actiunile/non-actiunile noastre.
Ceilalti iau singuri decizii pt ei si noi nu trebuie decat sa ne adaptam la ele, in sensul in care ne protejam de raul pe care ni-l pot provoca.
pt ca sa te inveselesc si pt subiect, mie mi se pare ca e bine cand cineva mai trage cate un semnal din asta de alarma...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danat spune:

Formalhauti interesant subiect.
Poate ca sunt eu mai pragmatica de fel, insa cred ca e o lupta pierduta din start (aia in care spui ca totusi ai vrea sa se schimbe ceva).
Rautatea ESTE gratuita si zburda libera la tot pasul .
Am incercat si eu sa le acord acestor oameni o circumstanta atenuanta (in fata propriei mele judecati), cum a spus conchita, si anume ca poate ei procedeaza asa cum li s-ar parea normal sa se procedeze cu ei intr-o situatie similara. Poate ca dusurile reci functioneaza in multe situatii, insa atunci cand sunt dublate de misto-uri, denota clar lipsa bunelor intentii Si pe mine m-a deranjat aici pe forum aceasta tendinta: nu numai ca dam cu omul de pamint, dar il mai luam si peste picior, ca sa ce? Aratarea asta publica a muschilor a devenit trasatura de comportament in ultima vreme. Acum cativa ani (nu multi) intalneai exceptional asa ceva...
Experienta, timpul, mi-au aratat ca multi se comporta asa din sadism, din frustrari adunate si neexteriorizate, din teama de a-si recunoaste propriile neimpliniri, s.a.m.d.
Singura solutie gasita de mine a fost ca, dupa ce ii recunosc pe acesti oameni, sa le dau ignore.

Hobby

www.youtube.com/watch?v=wuQKnuFBg2E" target="_blank"> .... "Ok, everybody, that's a wrap!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fomalhauti spune:

Da, acest subiect are legatura cu subiectul Noideei. Dar nu este acelasi subiect. (Iata una din acele afirmatii care mi se par....cel putin ciudate) Subiectul Noideei era despre Noideea, despre viata ei, despre solutii, ajutor...Subiectul acesta este despre alte persoane care au scris acolo. Nu, nu, GRESESC, nu este despre persoane, este despre postari de acolo.

Dar nu numai de acolo. De exemplu, imi amintesc ca am deschis la un moment dat un subiect despre un prieten care nu m-a ajutat desi ar fi fost usor pentru el. M-am simtit frustrata si...am deschis un subiect. Am primit multe raspunsuri, unele imi spuneau ca am dreptate, altele ca nu am, ca probabil e un om ocupat....Dar am primit si anumite mesaje care mi s-au parut un pic ciudate. Si unul ciudat rau de tot. M-am plans, printre altele, ca a fost nevoie sa fac multe drumuri si am avut probleme cu parcatul masinii (si el m-ar fi putut scuti de aceste drumuri, fara sa le faca el...) Si cineva mi-a spus, un pic agresiv ca puteam sa merg si fara masina...(Pai, cu transportul in comun era si mai greu. Dar nu despre asta era vorba - era vorba despre o relatie de prietenie). Mesajul ciudat- ciudat insa m-a lasat cu gura cascata. Cineva a scris un text (luuung) in care "demonstra" ca eu sunt o profitoare, ca abuzez de prietenii mei, ca astept sa faca altii totul pentru mine, fara sa ofer nimic la schimb. Intamplator chiar nu sunt asa (nici macar nu "cultiv" relatiile cu oameni importanti, atunci cand o pot face)...Mesajul mi s-a parut fara sens, nu stiu care a fost scopul lui...

Cu alta ocazie am deschis un subiect despre un conflict pe care l-am avut cu un taximetrist care ocupa trotuarul. In aceeasi perioada mi-am scris parerea la un alt subiect. Si cineva, la subiectul 2 a scris despre mine "User-ul tocmai a deschis un subiect despre masinile parcate pe trotuar." Nu stiu ce legatura avea acel mesaj, cred ca a vrut sa spuna ca sunt un user care posteaza ca nu are ce face...Dar tot nu stiu ce legatura avea acel mesaj cu subiectul, nici ce scop avea...Sa demonstreze ca persoana respectiva este mai "buna" decat mine, opiniile ei sunt mai credibile? Pana la urma argumentele fac o opinie mai mult sau mai putin credibila.

Revenind la Noideea, imi amintesc ca si ea a patit o data (cel putin o data) acelasi lucru. Si-a spus o parere la un subiect si cineva a venit cu "nu esti tu cea care....Tu vorbesti?" Faptul ca Noideea a facut niste greseli in viata ei nu o face incapabila de a avea o opinie si nici nu-i discrediteaza automat orice opinie.

Si revenind la subiectul care m-a "inspirat". Da, el ilustreaza atitudinea despre care vorbesc mai mult decat alte subiecte, in primul rand prin faptul ca este foarte lung, are multe pagini si se intinde si pe o perioada lunga de timp. Exista persoane care i-au spus Noideei lucruri urate. Bun, e opinia lor. Bun, au crezut ca "dusul rece" ii face bine. S-au gandit ca Noideea ar putea sa le asculte. Dar apoi Noideea a raspuns si a spus "Le rog pe cele care....sa nu mai citeasca subiectul meu si nici sa nu-mi mai scrie." Ei, bine, in acel moment ar fi trebuit sa fie destul de clar ca Noideea nu doreste "dus rece", ca nu-i ajuta. Ba chiar a spus destul de clar si repetat ca anumite opinii ii fac rau, o enerveaza. Si unele persoane au continuat. De ce? Ca "e un forum public". Nimeni nu spune ca nu aveau voie sa continue (desi unele mesaje mie mi s-au parut din categoria "atac la persoana"). Dar care era scopul?

Nu vreau sa discutam daca este bine sau nu ca Noideea e gravida. Dar as vrea sa stiu care este scopul pentru care unele persoane au insistat sa isi repete opinia in conditiile in care Noideea, o femeie gravida, a spus ca nu doreste aceste opinii si ca o supara.

Da, as fi dorit sa nu se inchida acel subiect, as fi dorit sa stiu ce mai face, as fi dorit sa-i pot scrie o "vorba buna" inainte de proces, o incurajare - fiindca a povestit ca nu poate dormi noaptea inainte de proces, ca este emotionata.

Dar nu, nu si nu, nu despre Noideea este vorba, e vorba despre UNELE POSTARI.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns balanta spune:

Stiu eu, daca si cei care deschid subiecte ar putea avea factor decizional in ceea ce priveste accesulul unor persoane la topicul lor...poate ar sta altfel lucrurile...dar nu e ca in viata sa raspunzi doar la telefoanele care iti convin sau sa tii legatura doar cu oamenii care ii doresti in preajma...s-au stabilit niste reguli, tot de oameni,care convin mai mult sau mai putin...un initiator de topic are doar doua alegeri...sa-l deschida sau sa-l inchida

Mergi la inceput