Cand si cum vorbim despre droguri cu copii?
Raspunsuri - Pagina 8
CriPOD spune:
Luna, nu cred ca sun superioara. este adevarat ca eu vorbesc din alta perspectiva, a experientei pe propria piele si nu ipotetic asa cum o faceti voi. M-am lovit de asta, m-am informat, impart cu voi. Dar, precum se vede din context am eu un anumit punct de vedere si something against anumite curente de gandire. Din nou, e o discutie in care imi apar principiile. Si da, este ilegal in UK, ca legea se aplica selectiv si pe simpatii e alta poveste si este ok cred daca eu am corectat informatia. Asta se intampla tot timpul pe site-ul asta si e ok asa.
miramar, asa din ce-mi vine in minte, repede, acum vreo 5-6 ani, cand cel mai bun prieten al lui fiu-miu din elementara, familie ok vazuta de peste gard asa, am mai schimbat vorbe cu ei, preocupati de educatia copiilor, a fost prins de politie si trimis in court pentru folosire, am picat din ignoranta mea direct in miezul problemei (cei 2 frati mai mari sunt anti-pot). In mintea mea, asa ceva se intampla numai anumitor oameni, nu unor copii destepti, spalati si educati si nu intelegeam cum se poate ca AJ sa ajunga acolo, pentru ca a trecut prin liceu cu ochii rosii si pupile dilatate. Numai ca familia asta era din cei care se considerau ipocriti sa se opuna copilului cand ei facusera in tinerete, desi acum nu li se parea ok chiar deloc. Si au suferit si ei ca niste caini, ba au si divortat intre timp pentru ca mama incerca totusi sa-l tina pe linia de plutire, dar nu avea nici o autoritate. Asa am descoperit ca nu cred ca exista un adolescent normal in america de nord care sa nu fie expus intr-o situatie in care marijuana este prezenta si oferita in timpul liceului/universitatii.
Am mai avut parte de un tatic, lawyer, cu cariera, care ne-a sunat pe noi parintii acasa prin clasa a 10-a ca politia l-a prins pe fiul lui incercand sa cumpere langa un parc si era indignat ca "I told him so many times, he should know, there are safer ways to get this stuff" (i-am explicat de multe ori ca sunt metode sigure sa isi procure). Asta sunand toti parintii din anturajul lui si incercand sa creeze un front comun in care sa avem toti aceeasi pozitie. Nu m-a mai contactat dupa ce i-am spus ce pozitie am eu.
Nu intru in amanunte, in clasa a 11-a si-a scos subit copilul de la scoala publica pt ca nu mai mergea deloc treaba si l-a dosit la un liceu privat prin state, care l-au graduat cumva cu note ok si acum e si el student.
Fiu-miu imi spunea ca faceau si parintii. Ca acesti copii vor sfarsi adulti ok, da, posibil. Ca nu vor stii niciodata ce ar fi putut fi daca isi vedeau de treaba in liceu, absolut! Apoi mai sunt cei de la orele de educatie, care merg in scoli si le explica, cu mult patos ca decat sa fumeze sau sa bea mai bine sa fumeze asa ceva.![]()
Si in toata valtoarea asta, eu, ca o floricica, total impotriva, total lipsita de informatie la vremea aia. A trebuit sa ma mobilizez urgent, sa-i prezint informatie din surse credibile, ca imi venea cu ipoteze de-astea cool cum citesc pe-aici, a dreaq de greu de gasit in vermurile alea, sa-l canalizez inspre alti prieteni, alte activitati, asa din pur senin. Dar cel mai greu mi s-a parut ca nu am gasit prea multi aliati in jur, nici unul de fapt, eu eram aia dusa cu pluta. Si discutam cu el si-mi aducea niste explicatii si niste argumente, pe care trebuia sa le demontez. Da-i si cauta... Cel mai misto a fost cand l-am trimis la o intalnire de-a lui mrijuana anonymous, yeap, there is such thing. Cand a plecat de acolo s-a apucat sa-si convinga fostul prieten pe msn sa se lase.
Asa ca, cu fie-mea, desi ea e alta personalitate, plus am luat-o de mica si nu cred ca ar fi fost pe alta pagina decat noi absolut deloc, m-am asigurat in primul rand ca merge la o scoala cu 0 toleranta si acum sunt chiar ca o floricica, am scoala de partea mea, nu-s mai the odd one out, sunt cat se poate de linistita.
Scuze de cearceaf, acum cred ca e mai clar ca vorbim de pe pozitii diferite. Am si eu principiile mele si le apar cu voi cum le-am aparat in timp.
pepit
lexi spune:
Mqqm, cum iti dai seama ca o scoala are toleranta zero? Asa se prezinta ei sau e o alta cale de a afla?
Te intreb pentru ca, ieri, liceul local fu facut de ras in targ, cand o duzina de juni din familii cu staif fura saltati, dupa o luna si ceva de urmariri, infiltrari etc., pana au vandut cui nu trebuia.
Scoala asta e din aia cu years of tradition, academic accomplishments, award winning si alte coronite si sunt [aproape] sigura ca toleranta lor e tot zero.
conchita spune:
mQQm
, exact ce ziceam mai devreme si lumea o fi crezut ca spun povesti!! noi suntem minoritatea, cum putem contracara influenta majoritatii, basca a mediei? toata lumea fumeaza pot aici, cum iti convingi copilul sa nu se apuce? scuze celor cool, eu cred ca important e sa nu se apuce, decat sa dureze ani sa se lase sau sa nu reuseasca deloc. spune-ne si noua ce anume argumente ai gasit? cred ca participarea la marijuana anonymous e o idee excelenta, desi nu stiu cat de mare efectul...
Donia spune:
Eu tot rumeg, si rumeg, si rumeg... si cand sa deschid gura sa zic ceva, iar cad pe ganduri... Chestia e ca ma vad atat de straina de cultura asta, atat de nestiutoare.
mQQm, multumesc ca ti-ai facut timp sa ne povestesti din experienta ta! Daca mai ai vreme si posibilitatea, mai spune te rog cate ceva si despre asta:
| Citat: |
| A trebuit sa ma mobilizez urgent,[...] sa-l canalizez inspre alti prieteni, alte activitati, asa din pur senin |
Cum faci asta? Adica imi e usor sa ma gandesc cum o faci la 3 si la 9 ani, insa in adolescenta nu cred ca mai merge prea usor. Presupun ca nu mai poti sa inviti colegii la play date?
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
CriPOD spune:
Raspund mai pe fuga...
pitilache,
, totul e relativ! Pentru fiu-miu eram intotdeauna cea mai not cool, pentru fie-mea suntem cei mai cool, haha, colegii ei au vrut sa ne faca fan-club pe facebook. Depinde cu cine te compari.![]()
lexi, e in "code of conduct" pe care il semneaza toti copiii si parintii. Stiu ca se tin de cuvant pentru ca atunci cand au fost cazuri (de ex acum 2 ani i-au gasit pe 2 cu asa ceva la un trip) copiii au fost exmatriculati si au trebuit sa se mute la alte scoli.
conchita, as vrea mult sa pot sa stiu o metoda care sa nu dea gres, nu stiu. Ce cred eu ca ajuta e sa ne vada informati si parerea mea e ca anturajul copilului si al parintilor e factorul decisiv. Si e bine sa ai aliati in persoane care au autoritate asupra copilului. Parerea mea, again, e ca noua, imigrantii fara comunitati ne este infinit mai greu. La tine e altfel, aveti bunici, rude, deci tu esti dintre cei norocosi.
Donia, un exemplu... l-am redescoperit pe Thomas. Un alt vecin, cu care fusese prieten foarte bun pana intr-a 6-a. Thomas e cel mai bun prieten si acum inca. Sa stii ca, chiar si la varsta adolescentei, daca stii cum sa ii iei ai o greutate si influenta in deciziile pe care le iau. Discret si cu tact, uneori, cu discutii argumentative demne de un avocat alteori, dar sunt tot niste copii.
pepit
vikinga spune:
mQQm, mi-a placut cum ai procedat
. Si inca ceva, cum ati facut ori cum sunteti voi asa in general de copiii vostri si prietenii lor va considera cool, de gasca, daca nu-s prea indiscreta. Cred ca e mare lucru sa creezi o legatura de genul asta, sa fii in ochii copiilor si cool dar si informat, ale carui pareri copiii le pot asculta si in care se pot increde. Noi petrecem mult timp cu copiii, la modul ca ne chiar simtim bine impreuna nu asa ca "trebuie" si de fapt suntem plictisiti ori iritati, ok iti mai faci niste nervi uneori cind e casa-n cap
dar trec. Ce vroiam sa zic e ca avem hobby-uri impreuna, suntem activi, ii luam peste tot cu noi, vorbim cite-n luna si in stele. Si totusi e posibil ca la adolescenta sa stea lucrurile altfel.Noi amindoi am incercat in tinerete droguri si mai usurele si mai grele, avem opinii destule pe tema asta insa o reteta sigura in privinta copiilor nostri ca sa-i tinem departe de ele tot nu stim.Plus ca e imposibil sa nu ne intrebem de ne-or mosteni gena asta a curiozitatii, a probarii fara teama a lucrurilor mai intunecate si rebeliunea asta extrema si negativa. Acum suntem pe extrema pozitiva a vietii. Insa altii pot merge doar pe linia de mijloc, de ce noi amindoi nu puturam? Si oare cum vor fi copiii nostri..? Educatia, grija, informatia vor fi deajuns?Aici jointul nu e cine stie ce de modern si cool, tot am auzit ca "mai bine o bere", eu de ex cu f multi cunoscuti si prieteni aici, nu cunosc decit 2 care sunt fumatori de asa ceva, o ea care fumeaza ocazional si un el care fuma zilnic si care dupa 20 de ani s-a lasat de tot. Amindoi priviti asa cu indulgenta pt ca-s prieteni din grup de cind erau in scoala, insa nu erau atrasi si restul. Ok in tinerete cica au probat dar majoritatea zice ca nu e cine stie ce, ca e putin cam prostesc.O doamna care lucreaza la noi pati asa o chestie cu baiatul ei..se trezi cu politia la usa, control serios..ea nevinovata in inocenta ei, afla atit de brutal ca baiatul ei nu ca numai consuma ci ca era considerat dealer! El planta in ghivece minunea si mama-sa in nestiinta ei isi zicea ca ce baiat responsabil are! Are grija de flori si plimba cu nemiluita ciinele, ca in plimbarile respectrive mai fuma, mai vindea..
. Amfetaminle la fel, is la indemina pt ca-s usor de distribuit si sunt atit de ieftine!! Astea-s drogurile cele mai vindute tinerilor, in Ro cind am plecat erau pretutindeni in discoteci si cluburi, aveam un amic care avea un club si aproape ca daduse faliment. Toti beau numai apa de a trebuit sa puna un pret nebunesc la apa ca sa citige ceva. Toti cu ecstasy, sticluta de apa in mina, unii cu ochelari de soare cool, din aia pt club ca e si aici o moda, cu datul din cap aferent, zimbetul timp si nervozitatea gruii mascata prin vorbit mult, hohote de ris ori guma de mestecatul gumii.Cei care vindeau genul asta de droguri nu-s in genul celor ce vind jointuri, oarecum is separati si genul consumatorilor si a celor care vind fct de drog. Asta de vind amfetamine si cocaina, droguri specifice vietii de noapte, a cluburilor si distractiei pina-n zori, is de f multe ori tineri f aspectuosi, investesc f mult in aspect, haine, accesorii, de ob ei nu consuma ori mimeaza ori chiar au grija de incepatori(..!!)..mda emotionant..nu-i asa. Dar de aia cind tinerilor cind li se face rau si-s speriati de ce traiesc, cred orbeste in cel ce vinde, pt ca pt fete el e un tip atit de atractiv, care le stie pe toate, pt tineri e un model, ca vb aia e aratos, fetele-l plac, intelegeti voi ideea. Cocaina e scumpa, e un drog de societate, a celor cu bani, ori a tinerilor din fam de bani gata ori a celor mai maturi care au banii lor. Gramul incepe de la 60euro si urca pina la 100 si ceva, fct de calitate. Cu cit e mai ieftina cu atit e mai periculoasa, fiind mixata cu produse de genul amfetaminelor, crack asa generic numita. De aici e picaj liber in haos. Tinerii nu au bani de cocaina, un dealer nu strica marfa scumpa pe cei fara bani, in schimb ii incinta cu amfetamine la 3-5-7 euro bucata, la inceput cele mai usurele care-i face sa rida si sa se simta bine, pe urma cind is "luati" vin si alea mai grele din care greu mai reusesc sa iasa. Sa vedeti cum intr-un club baiatul tine un ecstasy intre dinti si il imparte printr-un sarut cu prietena, da da totul e f cool si atragator si amuzant...Si aici trebuie sa vina parintii dinainte explicind rational care e efectul amfetaminelor asupra creierului, care e starea indusa, care-s riscurile si tot ce mai implica. Unii se pot simti bine, altii in schimb se ingrozesc cumplit, au halucinatii, altii se panicheaza si vor doar sa le treaca cit mai rapid, imi amintesc o prietena care intreba non stop daca ea o sa moara. Asta in ro, si nu erau copii vai de ei, ba din contra! La facultate si multi aveau parinti instariti si cu pretentii, ori chiar de nu bogati erau de fam de intelectuali, fam departe de ignoranta. Explicat copiilor asa in stilul subliniat de Conchita, mi-au placut mesajele ei. Trebuie noi ca parinti sa fim f informati ca sa putem fi bagati in seama.Trimit fara sa mai corectez, scuzati greselile, revin eventual dupa.Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo www.youtube.com/watch?v=ULmPKIoDDDA&feature=related" target="_blank">pe tarimul nostru de vis.
Donia spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui mQQm Donia, un exemplu... l-am redescoperit pe Thomas. |
Mi-am zis ca razi de mine
Ce sa fac, asta e singurul Thomas din viata noastra
vikinga, eu ziceam ca ma simt straina fata de viata canadiana, dar vad ca sunt la fel de straina si fata de cea romaneasca!
Iti multumesc si tie pentru ce povestesti... Eu, nu stiu de ce, credeam ca scenele astea exista doar in filme, e tare bine sa fii avertizat ca exista chiar in viata reala.
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
robotzica cucului spune:
Si eu am ramas perplexa cand am citit despre redescoperirea lui Thomas la adolescenta
, chiar ma gandeam daca va trebui sa incercam sa o redescoperim pe Dora Exploradora cand ne mai coacem putin
. Noua ne place mai mult Dora decat Thomas (the engine)...
mQQm, chiar cred ca esti o mama super-cool!
Am insfacat azi un booklet de la un Service Canada Centre - despre cum sa vorbesti cu teenagerii despre drugs. Nu sunt neaparat lucruri pe care nu le-am aflat deja de la voi, dar sunt adunate. Si, important pentru mine, care nu stiam foarte sigur, aici zice foarte clar ca marijuana este ilegala. In Canada.