Cand si cum vorbim despre droguri cu copii?

Cand si cum vorbim despre droguri cu copii? | Autor: Daiopri

Link direct la acest mesaj

Din pacate viata de adolescent asa cum o stiam eu nu mai exista se pare. Si desi sunt convinsa ca a fost extrem de dificil si pt parintii nostri sa ne creasca, sa ne educe asa cum trebuie, inclin sa cred ca este mult mai dificil pentru noi sa ne indreptam copii pe drumurile cele bune sau cat mai bune. Poate nu e asa, dar eu ma simt cumva depasita.
Cel mare al meu are "doar" 7 ani, dar in lumina a ceea ce vad la tv ma gandesc ca nu mai am mult pana cand ar trebui sa discut cumva cu el.
La noi la tv este o reclama pusa de guvern in care apar copii zic eu de vreo 11- 14 ani max, care spun cateva cuvinte (nu mi le amintesc exact) iar prezentatorul zice ca acestea sunt cuvinte folosite pt anumite tipuri de droguri pe care parintii nu le stiu. Si sfatul e sa inveti limbajul ca sa stii ce se intampla (daca) cu copilul tau.
Si ma intristez nespus de fiecare data, si imi dau seama, ca daca mi se par probleme micile lucruri care se intampla acum, vai mie ce ma asteapta
Deci as avea nevoie de ajutor, cand, ce si cum le spunem copiilor nostri? In conditiile in care, cei care fabrica si distribuie au devenit asa de ingeniosi incat multe din droguri se prezinta sub forma de bomboane sau mai stiu eu ce, de nici nu isi da seama bietul copil ca este atras spre un lucru interzis.
Si cum reusim (caci stim cu totii ca de la o anumita varsta impusul nu prea mai merge) sa ii canalizam pe un drum cat de cat "normal"
Si cred ca foarte folositoare ar fi sfaturile celor care deja au copii marisorisi stiu ce urmeaza.

Of, de as putea sa ii am bebelusi mereu chiar cu trezirile de noapte

Numai bine tuturor

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Daiopri spune:

Se pare ca nimeni nu este ingrijorat de aceasta problema:(
Am fost mutati probabil unde ar fi trebuit sa deschid subiectul, dar am obs ca in ultimul timp aici sunt probleme mai "bebelusesti" asa.

Numai bine tuturor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carmenbr spune:

Dana , eu zic ca asta e un subiect pentru subforumul de psihologie.
Scrie la un moderator, poate ne ajuta.
Eu abia acum am vazut subiectul si desi Eric nu are inca 6 ani, mi se pare ca trece timpul foarte repede si adolescenta ma sperie si pe mine. Eric e un copil foarte "incapatanat" ca sa spun asa. La el nu merge niciodata cu "asa spun eu si de aia e bine", trebuie sa ii demonstrezi ca e bine asa cum spui. Deci clar am nevoie de sfaturi.
Eu chiar as fi curioasa sa vad reclama aia de la voi, sa aud cuvintele. Aici nu am vazut asa ceva, dar recunosc ca nici nu ma uit la tv foarte mult, 2-3 ore pe saptamana. Poate o gasim reclama de la voi pe you tube. Incerci tu?
Pana una alta poate o rugam pe inacanada de la voi de la canadience sa ne lase sa copiem sfaturile ei cu adolescenta aici (sper ca stiti ca citesc la voi), mie mi s-au parut tare bune.
Si sper sa mai apara mamici cu copii mai marisori sau care au sfaturi sa ne impartasim din idei si experienta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Daiopri spune:

Carmen Si mie tot de asta imi este teama, caci la motan ii intra pe o ureche si iese pe altaAnkalaura, suna interesant ce zici tu dincolo:)
Am gasit linkul:
http://www.youtube.com/watch?v=90rw7_6cUDE
Vad ca sunt mai multe informatii, o sa citesc acolo, dar inca as aprecia discutia cu voi pe forum, caci stiti cum e viata bate filmul.
Marius, te rog daca poti sa ne muti la psiho mom's?

Numai bine tuturor

Edit: si linkul spre site-ul guvernamental
http://www.nationalantidrugstrategy.gc.ca/parents/parents.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Eu cred ca sunt multe persoane ingrijorate de aceasta problema, doar ca ai dreptate, mai degraba sunt intalnite problemele "bebelusesti" - se vede si din frecventa la subiecte... Cea mai mare activitate e pe la "odisee" si "scutece", la "floarea copilariei" mai putin... la "adolescenti" bate deja vantul...

Iata o parte dintr-o recenzie a unei carti de Ross Campbell, "Copiii nostri si drogurile" (Your child & drugs in original), unde zice asa:

Exista mai multe cauze ale abuzului de droguri in randul copiilor. Parintii dau vina in primul rand pe anturajul copilului, dar aceasta este de obicei o greseala. Familia joaca intotdeauna un rol mult mai important in experimentarea si consumul de droguri al copilului decat suntem dispusi sa recunoastem. Intr-adevar, noi, parintii, tinem in maini soarta copilului nostru adolescent. Sa ne straduim sa-i intelegem nevoile specifice varstei, problemele lui, personalitatea. Doar asumandu-ne raspunderea, ca mame si tati, putem sa evitam sau sa punem capat tragediei dependentei de droguri.Dr. Ross Campbell: "Aceasta carte a fost scrisa ca urmare a anilor de experienta acumulata in calitate de consilier familial. Ea se adreseaza parintilor si oricarei alte persoane care are de-a face in vreun fel cu copiii. Nu este o carte doar pentru parintii ai caror copii iau droguri. In cazul in care copilul dvs. este indeajuns de norocos pentru a nu fi avut de-a face cu drogurile, aceasta carte este totusi pentru dvs. Daca copilul dvs. are doar trei ani si vreti sa nu aiba probleme cu drogurile in viata, aceasta carte este de asemenea pentru dvs. Daca asteptati nerabdator sosirea primului dvs. copil, aceasta carte este fara indoiala pentru dvs.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Cred ca www.youtube.com/watch?v=90rw7_6cUDE" target="_blank">asta e reclama. Si mai sunt o groaza, de ex www.youtube.com/watch?v=jhjwUR2SeAE&NR=1" target="_blank">asta.
Foarte bun subiectul, nu stiu cum e prin Que sau Ont, dar aici potul e adanc inradacinat in cultura locala. Si nu numai; sunt drame periodic, asta vara au murit doua fete de cincisprezece ani de la ecstacy laced cu nustiucenainba otravitor.
N-am adolescent sau tanar in casa, dar vad la scoala povesti destule (asta e, le vad pe cele care ajung sa fie de succes; pot sa va spun din ele. Si chiar si asa lasa urme adanci.) Am mai auzit de pe la amice cu copii mari cum fac, de ex incurajeaza iesirile cu prieteni vechi carora eventual le cunosc parintii, merg si isi iau adolescentii din cluburi chiar daca e 3am.
Despre o discutie propriu-zisa nu stiu, dar sunt foarte curioasa sa aflu asa ca am sa urmaresc subiectul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Al meu copil are zece ani, mai are un an de elementary school si ma gindesc ca de pe la middle school trebuie sa fiu mai vigilenta in problema asta (si cu altele desigur!).

Eu cind e vorba despre sex, droguri, subiecte din astea "grele" am mers mai mult pe mina lui. Intii am incercat sa-mi dau seama cit stie/ce crede el si am ramas in sfera aia cu discutiile. In fond nu vorbesti o singura data si le rezolvi pe toate.

Asa ca e destul de greu de dat un raspuns care sa fie general-valabil, depinde de multi factori. Oricum, stau si eu cu ochii pe subiect, ca ma intereseaza!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Daa, am uitat sa spun ca si la noi a murit un adolescent chiar acum cateva zile... La noi e moda asta cu magazinele "etnobotanice", magazine de vise, unde se vand asa zise droguri legale Marea si minunata Europa cu legislatia ei cu tot, si cu cine a propus si votat asa ceva...
Stirea www.hotnews.ro/stiri-ultima_ora-6879070-adolescent-din-bucuresti-murit-dupa-consumat-plante-etnobotanice.htm" target="_blank">aici
Bineinteles ca s-au facut emisiuni, discutii cu medici, s-au dat cifre, a crescut teribil numarul tinerilor care ajung in camerele de garda, intoxicati, in stare de inconstienta.
Din pacate, si cineva cunoscut mie a ajuns la urgenta, dupa ce mama lui l-a cautat cu politia ca nu venise acasa. Dupa ce i s-a facut lui rau, "prietenii" lui l-au abandonat pe plaja, s-au speriat si au fugit. Intuneric, iarna, nu stie nici el cum s-a tarat pana sa il vada cineva cazut, sa sune la 112...
Copilul avea 15 ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Doloress spune:

Si in Quebec e puternic inradacinat potul in cultura locala. Ai mei colegi recunosc cu zambetul pe buze ca inca mai trag o tigara din cand in cand, la ocazii, ca in liceu au tot facut-o ca altfel nu ar fi fost considerati cool. Si sunt oameni in toata firea, cu familii si copii In plus mananca bio, fac sport, insa nu vad nimic rau in asta. Am un coleg care tuna si fulgera toata ziua impotriva fumatorilor dar marijuana tot mai trage din cand in cand. Zice ca e mai sanatoasa decat o tigara.
Pe o colega de-a mea o suna bunica-sa care are vreo 70 de ani sa o roage frumos sa-i aduca si ei niste pot data viitoare cand mai vine in vizita pentru ca e prea batrana sa se deplaseze in centru sa-si caute singura. SI nu e terapeutic, nu e bolnava, nu are nimic, prietena mea zice ca bunica-sa fumeaza pot de cand o stie ea.
Prima data am deschis discutia cand candidatul la sefia Parti Quebecois a recunoscut deschis ca s-a drogat cu cocaina, chiar in timp ce era deputat. Si cum aveam cativa colegi care il sustineau pana in panzele albe, i-am intrebat cum poti sa votezi cu asa o persoana. Au zis ca nu e nimic anormal, ca majoritatea populatiei o face, ca e chiar reprezentativ pentru Quebec.

Pentru mine subiectul e tare sensibil, ma macina inca inainte de a avea copii. Asta pentru ca mi-am pierdut doi prieteni din cauza drogurilor, unul la 19 ani, unul la 22 de ani. Desi au trecut 10 ani de atunci, inca doare cand ma gandesc la ei, si inca sunt nespus de furioasa. Si eu caut raspunsuri si strategii, ma gandesc sa incerc pe cat pot sa-i inoculez respectul pentru VIATA, pentru sanatatea care ne-a fost data, sa incerc sa-i arat cat de norocosi suntem ca ne-am nascut sanatosi si ca nu putem chiar sa ne batem joc de lucrul asta.

Mami de pitic Patrick (29.04.2008)
"Tell your children what to do, not what to be. They already are something-themselves"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

De mine s-a facut misto pe fata cand am zis ca n-am fumat niciodata pot. Tot de catre persoane serioase; care tot mai trag din cand in cand si nici macar nu dau vina pe liceu.
Asta vara vazusem un articol, (cica) Canada e cel mai mare producator de droguri sintetice pt ca sisteml de regularizare a comercializarii chimicalelor e foarte lax.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pitilache spune:

Si baiatul meu are 10 ani. Noi am tot discutat cu el de cativi ani buni si i-am mai povestit ce se-ntampla daca te droghezi, daca fumezi, daca bei, etc. Sotul meu e medic si i-a tot dat explicatii medicale. Eu inca il vad mic si la "acoperire" dar imi dau seama cat este de vulnerabil totusi. Sunt de acord ca familia este importanta si ce vede si aude in casa conteaza foarte mult dar si anturajul are influenta lui.

El nu are foarte multi prieteni la scoala, asta toamna a schimbat scoala, ci mai mult printre familiile noastre de prieteni. Si in afara de asta, ii ocupam cat mai mult timpul liber cu tot felul de activitati.

Daiopri multumesc ca ai deschis un astfel de subiect. De abia astet sa citesc ce mai fac si alti parinti.

"Less is more" - Mies van der Rohe

Mergi la inceput