Cand si cum vorbim despre droguri cu copii?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Uite cum vad eu problema...

Drogurile sunt de doua feluri dpdv al adolescentilor: pana la marijuana (alcool, tigari si pot) si restul. Noi trageam linia inainte de pot. Societatea canadiana (ca de restul nu stiu), trage linia dupa. Stiind asta, nu cred ca are sens sa pierdeti prea mult timp discutand cat de daunatoare sunt hard drugs, pt ca foarte putini ajung acolo, in general dupa experienta "pot". Asa ca incercati sa va concentrati pe marijuana... negative, pericole, probleme. Sa vedeti si voi ce greu e.

ecstasy, mushroom, etc trec tot in partea hard. Invatati copiii la party sa nu lase niciodata paharul din mana, iar daca l-au lasat sa goleasca si sa ia bautura fresh. Poate intr-un an sa ai 1-2 care trec in partea asta si de obicei sunt marginalizati de restul.

Posibile intrebari si challenge-uri in discutii: parintii prietenilor fac si sunt ok, ba le mai "provide safely" si copiilor, care si ei fac bine la scoala, nu e adictive, are chiar beneficii in sanatate, se practica de mii de ani, e mai putin periculoasa decat alcoolul si tigarile. Si sa fiti pregatite, ca sunt studii pe care vi le pot prezenta ca dovada. Eu am mai scris pe tema asta la un moment dat la alt subiect pe-aici.

pitilache, poate share si tu cu noi din argumentele sotului tau relativ la marijuana.

Nu folositi tehnica bau-bau, fiti informate, in ultima vreme au aparut niste studii chiar bune de afisat in fatza lor despre efectele negative. Believe it or not, era greu intr-o vreme sa gasesti asa ceva.

Apoi, fiti informate ca in majoritatea scolilor si partiurilor e prezent. Aflati cum miroase, cum se manifesta.

Si nu in ultimul rand Nu va culcati niciodata inainte sa vina copilul acasa de la chefuri. Si daca o faceti, cereti-i sa va trezeasca. Asta deja e pe un spectru mult mai larg, dar conteaza mult sa stie ca trebuie sa faca eye contact cu voi inainte de a pune cornul in perna.

Unii copii au noroc mai mult, sa fie in mai mult sau mai putin un glob de sticla, depinde de scoala si de populatia scolii. E chestie de noroc, personalitate a copilului si anturaj. De la 12-13 ani, parintii pica pe plan secundar ca influenta, asa ca bla-bla-bla pe teoria cu parintii. Be aware!

pepit
Common sense is not so common...[Voltaire]

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Daiopri spune:

Multumesc de raspunsuri si sper sa mai continuam discutia.
Asa de citit din carti e simplu, stau mai prost cu practica, am vazut eu la diversificare
Si la noi aici e industrie nu gluma, ca de multe ori incep sa am indoieli ca am facut bine plecand din tara
Mi se pare teribil de greu, mai ales ca vad cum ma descurc la varsta mica
Si, da, asta ma enerveaza ingrozitor faptul ca multi fac din asta o chestie normala.
Mqqm buna ideea cu eye contact.
Si eu sunt de parere ca de la o anumita varsta mai greu cu ce poti face tu asupra lui. Nu ca nu poti face nimic, departe de mine gandul asta, dar rezultatele sunt mai slabute asa.
Apoi vad la al meu ca are tendinta sa mearga dupa cei nastrusnici, si nu stiu daca sa ma bucur sau nu. Ca sa zicem ca desi nu va fi poate "popular" macar poate are sanse sa nu fie bullied. Dar... are sanse mari sa intre in belele.
Mama ei de treaba, ca eu am fost cuminte frate si am ascultat de ai meiPoate asa in legatura cu baietii sa fi avut discutii (ca doara nu aveam aceleasi gusturi) si acum eu nu pricep cum poti sa calci pe alaturi.
Da cand povesteste sotul aventurile lui ...ma gandesc ca ar tb facut chestionar serios inainte de casatorie
Deci belele curg, da macar sa fim pregatiti teoretic.
Mqqm si cele cu copilasi mai mari repetati va rog cam ce zic ai vostri, ca daca ati scris si alta data schimbam scutece si nu am dat atentie

Numai bine tuturor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carmenbr spune:

Eu raman uimita cat de la liber e marijuana in Canada. Auzi e mai periculos alcoolul si tutunul decat marijuana. Chiar asa e? Ca eu chiar nu am habar. La noi in familie nu se fumeaza, am si acum ramasa inca tuica de acum aproape 7 ani de cand am emigrat, bem foarte rar si atunci 1-2 pahare, deci sunt pe dinafara total.
Asa de libertina o fi marijuana si in State si nu stiu eu?! Jeez...

Mqqm, tu care esti mamica mai experimentata, cand ai timp (ca stiu ca nu prea ai timp), pui tu te rog ceva linkuri cu studiile noi de care ziceai.
Eu imi fac un document gen Ankalaura cu sfaturi si ce e de facut si urmarit. Mi-e tare frica de perioada asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

mQQm, ei trageam linia, o trageau altii pt noi, nu era marijuana si gata. Eu sunt 100% ca as fi incercat, am facut destule tampenii (de ex condus masina in imprejurari in care in nici un caz nu ar fi trebuit sa conduc masina, ca sa m exprim asa) si eram de zece la scoala zau; si parintii mei erau f stricti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Daiopri, am adus aici mesajul... Eu zic ca la biblioteca se gasesc carti pe acest subiect. Adica stiu sigur ca sint de specialitate, dar cred ca si pentru informarea parintilor exista. Eu stiu doua carti pe care le-am folosit la o tema: Drogues, alcool: en parler en famille, de F. Besançon, 2006 si Comment parler des drogues à nos enfants: Guide pratique de Line Beauchesne, 2005.

Nu stiu daca sint traduse si in engleza sau daca le gasesti la biblioteca apropiata de tine, dar eu le consider foarte utile. Nu i-am spus mare lucru Agatei pentru a e inca mica, dar stie ce sint drogurile, stie in general care sint dependentele si cit de grave sint pentru oameni etc. Singurul lucru care i le-am spus atunci cind am vorbit de abuzuri, atingeri... si de ceea ce trebuie sa faca si sa nu faca la scoala a fost sa-i atrag atentia ca aceste substante exista, sub diverse forme si ca, in scoala, si mai tirziu, este bine sa nu primeasca nimic de la nimeni daca ii este oferit pe bani sau cu insistenta sau... daca multi au incercat si spun ca e cool... si ia incearca si tu sa vezi cum te simti etc. Nu e mult, dar urmeaza. Daca nu gasesti cartile si vrei sa discutam despre asta, voi veni si eu la subiectul respectiv, dar numai cind termin cu jumatatea sesiunii, pentru ca sint multe de spus si de sintetizat.

Adevarul este ca indiferent cum vrei sa discuti despre acest subiect, este nevoie de timp, pentru ca e foarte sensibil si complex. Cu atit mai mult aici, in Canada si mai ales in Quebec. In Montreal, media virstei la care se experimenteaza consumarea anumitor droguri interzise (nu legale, cum ar fi alcoolul si tigarile) este de 12.5-13 ani... deci in primara. Dar nici nu trebuie speriat copilul mai mic de 10 ani, nu deschizi cutia Pandorei cum spunea Ina la Sezatoare, pentru ca nu stii care va fi impactul. Asa cum l-ai invatat sa nu puna mina pe medicamente, ca sint periculoase pentru sanatate, asa trebuie invatati si sa se fereasca de droguri. Dar revin cind am timp la subiect si scriu si eu ce stiu, ce am aflat si ce gindesc...

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/nelia#date/2009-03-30/13:05:37" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

mQQm, ai dat sfaturi foarte bun, multumesc!
Ah, eu sint chiar acolo, mai un pic si se duce naibii toata influenta mea asupra copilului.
La aia mica nici n-am avut vreodata, mi-e si groaza pe cind creste ea.
Am ris doar la faza la care spuneai sa nu dorm cind vine de la party. Ha, ha, pai stau cocotata-n fereastra si ma uit de-mi ies ochii pina o veni el! Nu stiu cum sint altii dar mie nici nu mi-ar trece prin cap sa pun capul pe perna daca inca nu-i copilul acasa. Cel mai probabil patrulez pe linga locul unde se tine party.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Daiopri, sunt sincro cu Llaura si iti spun: garantat nu e decat globul de cristal. Ca daca nu este tentatia nu ai griji. Acu' nu stiu in ce masura e fezabila asta. Asa ca "best bet" e anturajul. Acolo e de pus tot efortul. Comunitatea e iar un punct solid.

Noi nu ne pierdem influenta la adolescenta, numai ca au si ei nevoie sa se rupa putin de fusta noastra, sa afle cine sunt. Au nevoie sa belong la grup mai degraba.

Llaura, esti ca barbatu-miu, si el se jura ca ar fi incercat, si-i tare cumintel de felul lui, numai din greseala a fost in trouble. Desi a fost des in trouble. Eu spun ca nu, dar eu am gena adictiei si probabil ca sunt happy ca am scapat cu tutunul numai si ala l-am invins. Mi-e si teama sa ma gandesc serios.

Carmen, in canada li se spunea la scoala ca e mai periculos tutunul decat marijuana. O sa caut sa pun niste linkuri. Eu sunt satisfacuta ca acum 2 seri am vazut primul documentar la CBC news despre efectele nocive ale marijuanei asupra teenagers.

Ramona, iti spun eu, dupa o vreme iti vine sa-ti bagi picioarele. La inceput esti supervigilenta, numai ca it lasts forever si de la o varsta in sus se indesesc petrecerile, cred ca-l bag la residence la anul.

pepit
Common sense is not so common...[Voltaire]

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Mai oameni, ce inseamna pot?
Ca tragem linia, o tragem, dar eu nici macar nu stiu la ce s-o trag...

Pana aflu ce inseamna pot, va spun ce am facut eu. Copil de 8 ani, i-am povestit cat m-am chinuit sa ma las de fumat si cat de fericita sunt ca am facut-o, plus ce am riscat fumand. I-am povestit despre dependenta si i-am zis ca cel mai simplu mod ca sa scapi de dependenta e sa nici nu te apuci. Acum e si ea fericita ca m-am lasat de fumat, ba la un moment dat era furioasa pe mine ca m-am apucat...
Despre alcool i-am spus ca omoara neuronii si i-am povestit despre dementa data de alcool, chestie de care nu demult a murit un unchi de al meu. A fost foarte impresionata, ba chiar se minuna cum de in Narnia (cartea) li se da alcool copiilor!
Am discutat si despre droguri, nici nu mai stiu cu ce ocazie am vazut ceva imagini... stiri sau documentar, in orice caz erau ceva imagini cu oameni dependenti, erau slabi, cu priviri ratacite, aratau rau, chiar scarry pentru ea, si am profitat de ocazie sa ii arat si sa ii explic.
Vad ca functioneaza foarte bine personalizarea si vizualizarea, exemple de cunoscuti, poze, filme, oameni reali. Teoria e si ea buna, insa exemplele concrete ii dau senzatia ca vorbim despre viata, nu din carti.
Desigur, discutia continua si ma bucur sa citesc si aici multe sfaturi.

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pitilache spune:

Donia pot=joint=cannabis=marijuana=hasheesh

mQQm efectele ar fi cam asa:
pe termen scurt:
- cresterea pulsului
- scaderea tensiunii
- scaderea concentratiei
- ochi rosii
- gura si gat uscate
- pierderea memoriei

pe termen lung: