Cand si cum vorbim despre droguri cu copii?
Raspunsuri - Pagina 7
Luna1 spune:
Am inceput si noi discutia despre droguri (cu fiul meu mai mare care are 8 ani jumate). Discutam foarte mult pentru ca aici sunt campanii foarte multe despre droguri, alcool si chiar weeds.
Despre pot/weeds sunt oarecum deacord cu Blackpanterro nu inseamna ca doresc sa fumeze copiii weeds sau ca ii incurajez, ci nu vad cea mai mare drama din asta. Ce sa zic, daca e sa aleg intre cocaina, heroina, chiar si alcool poate mai bine weeds. Cumnata si cumnatul au fumat pot, mai trag si acum rareori cate una la zile mari si copiii lor sunt printre cei mai cuminti adolescenti pe care i-am vazut, prefera sa-si aduca prietenii acasa decat sa umble in deriva pe strazi. Iar cumnatii au cariere de succes.
Ca pot/weeds poate fi o rampa de lansare pentru drouguri mai grele, sunt convinsa ca e posibil insa eu cred ca asta se petrece pe un fond labil al copiilor.
Nu pot fi de acord cu educatia prin constrangere, desi cu cel mare mai folosesc si eu cauza si efect, adica ai facut asta efectul este... |Insa nu ma astept ca asta sa mi-l tina departe de droguri, mai degraba prietenia dintre noi, informatia cat de multa, incurajarea individualitatii astfel evitand peer pressure, si un dram de creier. Momentan am descoperit ca fiul meu are obsesia dreptatii, adica daca cineva zice ca e ilegal sa faci nu stiu ce pai apoi chiar e preocupat sa afle de ce oamenii nu respecta legea.
Ce sa spun, eu chiar sper ca informarea si exemplele vii sa il tina departe de droguri. Insa eu il voi asigura ca in orice situatie ii voi fi alaturi si il voi sustine sa iasa dintr-un cerc vicios. Mi se pare o metoda mai buna decat constrangerea care poate aduce cu ea minciuna prin omisiune.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
Luna1 spune:
Si inca ceva important ce a spus Conchita exemplul personal.
Nu vad cum un printe cu tigara in coltul gurii ii poate spune copilului sa nu se apuce de fumat. Sau cu paharul in mana sa nu bea pana lesina, cand tac'su vine beat acasa.
CriPOD spune:
Luna, este o diferenta intre un pot-head si un fumator ocazional de pot. Asa cum nu toti cei care beau un pahar de alcool devin alcoolici, majoritatea celor care fumeaza pot se pot limita la cate un wild party. Pot-headul fumeaza in spatele scolii si dup-aia merge la ore. Fumeaza singur, fumeaza de mai multe ori pe zi, e high through high school. Este o adictie pe care un copil o risca atunci cand incearca marijuana. Asta e unu la mana.
Apar din ce in ce mai multe studii care demonstreaza modificari majore (chiar permanente unele) [edit: la nivelul creierului] la utilizatorii de marijuana. Riscul de a dezvolta boli psihice creste de la 2 la 6 ori la adolescentii care au folosit marijuana. Sa nu uitam ca si cu tigarile le-a luat vreo 50 de ani daca nu mai mult sa inceapa sa le catalogheze fara echivoc periculoase, adictive, etc. Doi la mana.
Eu inca nu am auzit de nici un caz care a inceput cu heroina, cocaina. Toti incep cu marijuana. Cine vor fi cei care vor trece bariera nimeni nu stie, cert e ca unii o vor face. Trei!
Si pentru aceste motive eu nu pot fi casual despre acest drog ilegal. Nu ma pot culca pe-o ureche uitandu-ma la cineva care se drogheaza ocazional si e din cei lucky, neafectati sa extrapolez ca asa sunt toti. Este cutia pandorei. De asta eu cred ca-i pueril punctul de vedere relaxat. Dar e alegerea fiecaruia, asa cum e si a mea sa fiu vehementa pe subiectul asta. Cu baiat in anul 1 in univ, am trecut aici prin liceu si as putea vorbi pagini pe tema asta, cu exemple concrete... A fost la liceu public bun, la program de gifted, potul in scoala lui se vindea casual. Fie-mea e la liceu privat, nu am auzit de ceva acolo, e toleranta 0.
Cine vrea sa riste? Cine e sigur ca al lui copil nu intra intr-un grup de risc?
Va rog eu frumos, luati-va 45 de minute din viata, mai ales cele casual about it si priviti documentarul lui David Suzuki! Eu sunt sigura ca e primul dintr-un lung sir.
Cand aveam 25 de ani ma gandeam in ignoranta mea ce fain o sa stam noi la o cafea si-o tigara cu fiu-miu, daca va alege sa fumeze, ce cool o sa fim noi, la naiba cu toti constipatii astia de parinti. Guess what? Ca m-am lasat sau nu, tot ma doare ca a ales sa fumeze, ma doare sa il vad addicted si sa stiu ca va fi o lupta pt el. Nici vorba de casual, ii bag bete-n roate, il trimit la job sa aiba bani de tigari, nu are voie sa fumeze acasa sau in curte, face ture prin parc cu cainele, macar se intreaba de doua ori daca o vrea la -20 de grade. Stiu ca-s rea!![]()
pepit
Luna1 spune:
mQQm eu nu am zis ca a fuma marijuana nu e o traba serioasa. Am spus totusi ca exista si fumatori ocazionali care nu neaparat ajung drogati addicted. Si ca daca o va face (fuma marijuana) nu o sa-l inchid in camera si reactiona isteric ci am sa incerc sa discut cu el controlat. Pe cand daca ar lua cocaina...probabil ca as reactiona isteric cel putin initial. Ca de acolo intoarcere mai greu. Ca weed/pot fumat constant da modificari la nivelul creierului... o stim, o stie deja si fiul meu de aproape 9 ani, aici sunt deja campanii impotriva acestui drog LEGAL in UK(alaturi de tigari si alcool care din punctul meu de vedere tot droguri sunt), poate produce paranoia.
Acum ce sa zic, nimic nu e minor, doar scala adictie este mai mare sau mai mica. De ex cocaina si heroina ma inspaimanta de-a dreptul. Insa mi-as dori ca fiul meu sa nici nu fumeze (weed sau tutun) sau bea. De aceea, pentru ei copiii mei m-am lasat de fumat si sper ca prin exemplul propriu sa il determin sa nu se apuce, nu bem prea des in fata lor, iar de imbatat niciodata, eu chiar nu m-am imbatat niciodata si am 30 ani, iar fiul meu stie ca sunt mandra de asta.
In general urmez regulile societatii si fiul meu asista la toate astea, sper eu ca prin exemplu propriu sa ii modelez comportamentul de mai tarziu. Nu depasesc limita de viteza cu el in masina astfel incat e chiar socat cand aude ca X a luat amenda pt depasirea vitezei, pentru ca pentru mine si asta e un stres, aici isi pot lua carnetul la 17 ani, probabil ca o va face, sper eu ca va conduce responsabil.
In rest cred ca si mult sport ajuta, un copil care iubeste sportul nu va suporta prea mult tigarile, alcoolul si drogurile.
Daiopri spune:
tuturor pentru input.
Si eu as prefera in mod clar sa nu incerce nimic. Asa cum s-a mai spus adictia tot adictie e si ai tendinta sa incerci si altceva.
Si ca ramasesem datoare, Carmen, da aici e meserie adevarata asta cu gradinaritul. Cum spunea cineva din partea mai racoroasa a Ca, aici le e cel mai bine ca sunt putin mai greu de depistat. In plus, din pacate, ajuta la economie
Am vazut la o emisiune un sfat bine venit zic eu: sa le verificam pupilele.
Apoi chiar ca depinde de la copil la copil. La noi nu s-a fumat in casa, sora mea a fumat, eu nu. Si inca am avut toti din jurul meu care fumau si nu mi-a trebuit. Nu mai zic ca mama era tare fericita, si zicea "mai bine iti iei o cioco decat tigari"![]()
Ca sa imi ia nu stiu cat timp sa scap de cioco
eu sfaturi nu prea am, dar ma bucur si bag la cutiuta ce ziceti voi. Va multumesc de ajutor.
Numai bine tuturor
marimar spune:
mqqm te rog mai povesteste din experientele fiului tau la liceu.
pe mine m-a impresionat ce a povestit doloress cred, cum poate sa inceapa o tragedie de la o tigara nevinovata.
Noi nu fumam si nu bem dar parintii mei au fumat, tatal meu chiar mult, in casa, in bucatarie adica , cum se fuma pe vremuri. Eu n-am suportat niciodata fumul de tigara si n-am permis nimanui sa fumeze niciodata in camera mea, in studentie eram privita ciudat cind le ceream invitatilor la chef la noi sa iasa afara sa fumeze
.Mama imi zicea mindra: " Stiu ca nu o sa te apuci niciodata de fumat, grija asta nu o am pt ca nu suporti fumul. " Si totusi am incercat . Dar n-am reusit, de frica , cred, sa trag in piept ca lumea fumul, sa fumez de-adevaratelea adica. De mica mi-a fost frica de cancer si cred ca frica e cea care m-a pazit sa insist cu tigarile, alcoolul, etc.
Copiii as vrea sa ii pazesc prin informatie, multa, cit se poate, exemple, si mai ales, cind s-or face mai mari, voluntariat in spitale sau centre de reabilitare. Cred ca asta e cea mai buna solutie sa vada cu ochii lor ce inseamna adictia si sa nu incerce macar vreodata .
De acord ca de la pot/marijuana se incepe..
CriPOD spune:
Luna, vezi ca marijuana e cel mult DECRIMINALIZATA in UK, nicidecum LEGALA! Desi la o cautare rapida vaz ca a fost reclasificata de curand la clasa B. Noi nu discutam de uz medicinal
Daca nu intelegi diferenta, deja pierzi un argument major in discutie. E bun un topic de-aasta, mai dstruge mituri...
pepit
Ramona J spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Daiopri Am vazut la o emisiune un sfat bine venit zic eu: sa le verificam pupilele. |
Eu am fost acum doua zile la check-up si cica am pupile foarte mari
Sa revin la subiect - floricele pentru mQQm, care e mare si stie ce vorbeste. Categoric ca nici eu nu voi fi mamica aia cool, nu pot sa accept "lying down" anumite lucruri. Am facut si eu destule prostii si probabil ca si copiii mei vor face "their share" de timpenii, dar misiunea mea in viata e sa-i ajut sa gaseasca drumul cel bun.
Luna1 spune:
mQQm nu iti inteleg atitudinea superioara. Pana la urma nu cred ca a zis nimeni aici ca o sa cumpere pot copiilor si o sa ii imbie sa fumeze. Nu m-am interesat la un avocat si nici pe google daca este perfect legala sau nu, deci da, probabil am fost dezinformata, insa stiu sigur ca nu ajungi in puscarie daca fumezi weeds sau faci trafic de weed. Decat daca o plantezi in gradina vine politia dupa tine si esti arestat.
Pana una alta nu cred ca are cineva aici reteta perfecta pentru a isi tine copilul departe de droguri ci ne sfatuim. Eu cred totusi ca pot fi o mama cool pentru copiii mei si fara sa le ofer o tigara sau un pahar de alcool.
blackpanterro spune:
"De acord ca de la pot/marijuana se incepe.."
Nu mereu, incepe si de la alcool, vezi tari ca Germania, UK, Irlanda unde se bea de la varste fragede(am vazut prunc de 12 ani langa casa mea band din sticla de vodka), incepe si cu cocaina si heroina direct, incepe si cu ritalin, dar mai ales incepe cu familii in care copiii sunt abuzati, mamicile sunt abuzate, parinti indiferenti. Poate incepe de la foarte multe lucruri din pacate...
Adriana 11w si Aidan Alexander - 4 ani
A ticket to hell has never been funnier