Cand si cum vorbim despre droguri cu copii?

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

super subiect.

legat de marijuana, sa va transmit de la fata locului, ca locuiesc in capitala potului. :-) drept pentru care nu pot sa cred zvonurile optimiste ca liceenii care fumeaza marijuana, dupa aia se opresc asa de la sine si isi fac cariere si sunt copii cuminti. aici toata lumea fumeaza. nu in sensul de toti locuitorii, ci ma refer la toate categoriile de varsta, incepand cu adolescentii. iar cei mai in varsta nu s-or fi apucat de ieri. explicatia? marijuana e vazuta drept un fel de supliment alimentar, cica in fond e folosita ca medicament si n-are ce rau sa faca. mi s-a oferit de nenumarate ori, parc-ar fi bomboane, zau. aceeasi reactie de uimire o primesc intotdeauna cand refuz si spun ca nu am incercat niciodata absolut niciun drog, marijuana fiind un drog, si nici nu am de gand.

e o familie vecina cu o fata de 14 ani si una de 8. parintii fumeaza marijuana seara in uichend cand fac gratar, iar fiica cea mare e cu amicii ei dupa gard, tot cu marijuana. oameni in toata firea, cu joburi ok, viata ok, la locul lor, fumeaza marijuana la chefuri, prin cluburi, pe veranda, etc - chestie care imi confirma pentru a zilioana oara ca nu constrangerile, nu bataile cu parul, nu pedepsele modeleaza comportamente si apucaturi, ci parintii insisi. primii ani de viata si mult dupa, copiii primesc lectii de educatie din ce fac parintii, nu din ce propovaduiesc. drept pentru care la noi in casa nu exista alcool (doar vin sau sampanie la sarbatori, dar nici atunci obligatoriu), tigari, droguri, mancare nesanatoasa, televizor cu orele, dependente de niciun fel. marea incercare intervine atunci cand consumatorii de droguri (marijuana included) constituie majoritatea. la fel ca si consumatorii de alcool, alta problema nationala la americani. ce magii sa faci sa-ti educi copilul in spiritul minoritatii?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackpanterro spune:

Citat:
citat din mesajul lui mQQm

pantero, am mai auzit io povestea de pot-heads ca deja . De curiozitate, ai vazut documentarul?

Stii care-i problema nr 1 cu pot-heads? Cam greu cu atinsul potentialului, in liceu cam f.. buha, excuse my french, si unii se trezesc adulti sa faca ce n-au facut cand trebuia, la timpul lor. Intelegi tu...

Ca parinte cred ca toti ne dorim sa isi atinga potentialul si sa-si vada de viitor. Si cand mergi la ore cu ochii rosii, atentia adormita si short term memory pe butuci, asa ceva nu prea e posibil.
Dar stai, am uitat ca tu ai spus ca o sa le provide copiilor tai singura pot, daca-ti cer. Eu una am intalnit si parinti de-astia, spaima celor rezonabili si a adolescentilor care au nevoie de exemple pozitive si de indrumare... Nu credeam ca dau de ei si pe un site despre copii... oh, da, iti permiti, ai copil de 4 ani doar.

Sa nu se creada ca marijuana nu actioneaza ca orice mind altering drug, ca nu e adevarat. Numai ca unui pot-head ii ia toata viata sa hit rock bottom continuand sa get high si acest rock-bottom are alt flavour, e mai boem. Si e addictive, la fel ca alcoolul si orice drug.

Te rog, nu mai vorbi ca un teenager care nu s-a documentat decat la friends, ok?

pepit
Common sense is not so common...[Voltaire]

Multumesc de pusul la colt dar cred ca fiecare va face dupa cum va fi situatia. Eu prefer sa nu fiu self-righteous odata ce am incercat toate astea, mi-am facut tatuaje, piercinguri etc. Prefer sa nu imi ridic poalele in cap pt toate nimicurile.Am spus deja la droguri grele as pune piciorul in prag dar la marijuana pot sa fiu mai relaxata. Povestea cu pot head nu e inventata, e a sotului meu care nu e un ratat deloc. Ma rog nu datorez explicatii nimanui, mi-am spus parerea, nu am zis "lasati copiii sa fumeze pot". La teorii suntem super toti, va doresc sa fie la fel si in practica!

Edit ca a trebuit sa plec la gradi.
Ca sa raspund strict la intrebarea din subiect, noi deja vb despre droguri, ne-am uitat la niste emisiuni pe canalele de stiri, CNN cred ca era despre efectele drogurilor in Afghanistan si China si atunci am explicat ca asa ajung oamenii care consuma droguri.Emisiunile au fost foarte bine facute, suficient de grafice cat sa arate clar cat de daunatoare sunt drogurile dar nu suficient cat sa ai cosmaruri. Am mai vazut un show despre crystal meth tot cu Aidan de fata si din nou am explicat unele lucruri.
Mereu ne uitam la tot felul de emisiuni ca atunci discutia incepe firesc.De cand cu Haiti ne-am tot uitat la stiri si am explicat cum e cu foametea in lume. Cred ca e destul de eficient asa. Nu e niciodata prea devreme sa arati copiilor cum e lumea.Orice subiect poate fi discutat incepand cu 4-5 ani, normal cu termeni simpli.

Adriana 11w si Aidan Alexander - 4 ani
A ticket to hell has never been funnier

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Daiopri spune:

Va multumesc mult de raspunsuri. Am fost ocupata si azi nu am timp, dar revin si eu cu impresii
Vroiam sa va rog daca stiti/gasiti link-uri pe internet folositoare sa le puneti si aici sa ma orientez si eu.
Ca in rest sunt intinsa ca un elastic de motanii astia mici
Si eu sunt de parere ca o adictie ramane o adictie si greu poate fi invinsa (ma uit numai la mine cu cafeaua)
Ina, multumesc, da asta era ideea

Numai bine tuturor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Cu alte cuvinte, iata! Unul din cele mai graitoare exemple: unul din cele mai mari pericole pentru copilul vostru, in cazul in care v-ar deranja sa-l vedeti cu jointul in gura e niste vecini ca pantera & husband si niste colegi si prieteni pentru copilul vostru ca si copiii ei, daca ar alege sa urmeze exemplul parintilor. Been there. In clasa a 8-a a lui fiu-miu, m-am lovit de oameni de-astia si de copiii lor, believe me, a fost cel mai dificil lucru de care m-am lovit in educatia copiilor mei pana acum, sa argumentez cu asa ceva. Pt ca la mine in casa a fost 0 toleranta pt any kind of illegal drugs.

Din fericire acum sunt studii, pe vremea aia era unul singur, facut in suedia si un articol pe bbc. Dar lucrurile incep sa se miste. Nu uitati, asa cum zice si scientistul acela, a fost la fel cu tigarile, a durat pana au devenit not cool.

Eu nu sunt de acord cu sperietorile nejustificate, s-ar putea sa-si piarda increderea in noi daca isi fac temele singuri sau cu prietenii si realizeaza ca aberam. Nu uitati ca se discuta la scoala realitatea, cred ca incep prin clasa a 5-a.

In fine, vorba fetei mele, asa ma-nerveaza astia care-s casual despre pot, ca nu mai pot! Asa ca ma duc acolosha in treaba mea, ca pepitul n-are decat 7 luni si cu ailalti i'm done and through with this.

Mi-ar place daca ar putea ei intra, sa-i intrebati una-alta, ca-s reliable raspunsurile, scoli bune, programe bune.

pepit

Mergi la inceput

Eu aleg sa pun neintelegerea asta pe diferenta intre generatii, mama la fel gandeste,despre marijuana, ca si tine(de aceea nu a stiut niciodata de asta, pana acum recent) :).
Eu sper sa pot sa fiu suficient de buna ca parinte si ca prieten sa pot discuta deschis cu copilul despre asta si nu sa fumeze pe la colturi ca mama o sa afle.Copiii fac tot felul de lucruri oricat de goody 2 shoes ii cred parintii.Eu prefer sa raman realista si sa accept ca copilul meu POATE va face sex devreme, POATE va incerca pot, POATE va chiuli, POATE va vrea tatuaj etc, tot ce imi doresc e sa fiu aproape sa discutam deschis si fara isterii despre toate astea.Asa a facut mama cu mine, si am apreciat-o pana la cer si inapoi pt asta, asa voi face si eu cu copiii mei.

Intamplator nu sunt dependenta de nimic! Nici cafea, nici tigari, nici cola, bautura beau atat de rar ca ar da companiile faliment daca toti ar bea ca mine deci clar nu inteleg de ce imi dai in cap.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Desigur, noh las-o asa, e ok pt mine. Nu-s cool enough si baba expirata in plus. Iegzac ca vecinii de care iti spuneam, oh, nooo, ei erau older.

pepit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Pantera, uita-te la That 70s Show Noi nu suntem atat de babe retrograde tot ce se poate, tot ce se poate.

Mergi la inceput

Eh na, a spus cineva ceva de babe? Daca e asa pot sa spun si eu ca ma considerati o fetica prea proasta sa inteleaga ce "grele e" problema cu drogurile.Daca la asa nivel discutam eu ma retrag ca nu imi plac discutiile de acest gen.Mai sus se discuta de rautati gratuite, ma duc sa bag un ochi sa invat sa ma feresc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui inacanada2005
Facand parela cu subiectul nostru, eu cred, din punctul meu de vedere ca, cheia tuturor problemelor, in educatia unui copil este...constrangerea, de cand e mic. Nu prin bataie, nuuuuuuuu, nu sunt de acord cu asta, dar...prin pedepse. Uite, cel mai recent exemplu, la Thea mea care este un monument de rebelitate, dar, care are doar aproape 4 ani. Aseara, vine de la gradi si incepe sa manance bomboane. Ii zic: Thea nu mai manca dulce ca nu o sa mananci mancare. Ii repet de cateva ori. Apoi ii zic: fii atenta ca, daca nu mai mananci mancare cand ne asezam la masa iti iau DS-ul ( dupa care , mai nou e topitaaaaa). Bon, ne asezam la masa. Am avut peste. Ea: "eu nu pap fishy...nu-mi place" Eu: gusta. Ea: Nu pooot.Eu: Thea, mananci peste sau nu? ea: Nu. Ok, zic, atnci da DS-ul si nu-l mai vezi pana nu mananci. I-l iau din fata, ea se ridica de la masa, fuge prin camera, strigand la mine ca "sunt bad" (ea mixeaza mult, cand e acasa, engleza cu romana ). O las in pace sa se tanguie si se tanguuie, practic se boceste cu vorbe... Din cand in cand vine la mine si-mi cere "hug"...si in ochisorii ei plini de lacrimi citesc rugamintea maaaaare ...sa-i dau DS-ul. Ma doare in suflet (efectiv ma doare, nu exagerez) dar...zic nu. Dupa o ora (O ORA) vine la mine si zice, foarte calma, : mami, I wanna eat fishy
Stiu, o sa ziceti ca asta e un exemplu pueril si ce legatura are cu drogurile de mai tarziu. Pai are, ca ea, de mica va stii ca are interdictii, si ca trebuie sa asculte ceea ce ii spun. Si ca, daca nu, va veni o constrangere. Si, crescand cu ideea asta in cap, cand va fi mai mare , poate ( zic POATE ca...niciodata nu stim ce ne rezerva viitorul) va zice nu, cand va fi vorba de "gustat niste iarba". Si va zce nu, nu pentru ca "asa a zis mama si trebuie sa o ascult orbeste". Va zice (poate) nu pentru ca va stii ca eu ma voi supara si daca ma voi supara...ei nu-i va fi bine.

eu nu cred deloc ca e un exemplu pueril, dimpotriva, mi s-a zburlit parul pe brat. cand solutia ar fi fost sa nu aiba bomboanele la indemana. adica ii lasi alegerea sa manance bomboane si, stiind ca zaharul inhiba apetitul, deci o chestie fiziologica pe care nu o poatre controla dupa, o fortezi sa manance peste. si o pedepsesti ca nu poate manca mancare dupa bomboane. si-i iei si jucaria preferata. apoi te autosugestionezi ca va alege sa faca ce zici tu de frica...nu a ta, ci a constrangerilor tale. si ce va face cand nu vei mai fi tu? ce va face cand va avea 18 ani si dreptul sa decida singura? cand nu vei mai avea control asupra ds-ului si bomboanelor, ca le va gasi in alta parte? cand va locui singura?

nu are nimeni dreptul sa poata forta pe cineva sa manance, sa doarma si sa foloseasca toaleta - adevar universal valabil.

eu nu cred deloc in metoda asta a ta, creaza frica, frica duce la probleme legate de self-esteem si self-confidence - prima cauza de cadere in capcana anturajului si a drogurilor. cat despre inconsecventa, am mentionat deja: o lasi sa decida daca mananca bomboane (deci are libertate la zaharul adictiv), dar o fortezi sa manance cina sanatoasa. e atat de simplu sa intelegi ca deja i-ai modelat comportamentul sa accepte doar sub constrangere un comportament sanatos, in timp ce-si savureaza libertatea ingaduita sa manance bomboane cand si cate doreste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inacanada2005 spune:

Conchita, eu am "modelat" deja un copil, in felul asta "gresit"... Copilul meu "modelat gresit" are 19,5 ani...si rezultatele expuse mai sus...Copilul/copiii tau educati in stilul "corect si sanatos" ( total opus stilului meu) ce rezultate educationale crezi ca vor avea cand ei vor fi de 19-20 ani? Si, cum poti fi sigura de acele rezultate?
Inca o data, precizez...eu am expus si expun experientele mele, nicidecum nu consider ca am eu o metoda super eficace si general valabila...

Mergi la inceput