Mituri si realitati despre sarcina
Exista o larga gama de zvonuri si mituri referitoare la sarcina - si unele circula cu voiosie pe Odiseea Sarcinii ... multe dintre ele datand din zilele bunicii sau strabunicii - adica din vremuri cand nu exista prea multa stiinta si tehnologie la dispozitie pentru a ne linisti si a ne arata ce se intampla de fapt in burtica noastra. Deci care dintre ele sunt reale? www.desprecopii.com/info.asp?id=1977" target="_blank">Haideti sa trecem in vedere aceste mituri >>
**************
Citesc cu placere: Supereva.ro | Blogul meu |
Raspunsuri
gabivalceanu spune:
Asa o fi... Faza cu dantura insa la mine s-a dovedit realitate si nu mit: pina sa ramin insarcinata nu aveam nicio carie, dupa sarcina, la foarte scurt timp, vreo 4 carii. Acum, de 5 ani, iar nicio carie in afara de acelea. N-as da-o pe seama coincidentei...
Cit priveste sfatul bunicii versus tehnica bla, bla, iar am indoieli...si cred ca tehnica mai mult strica: bunicile noastre nasteau cite 10 copii sanatosi, raaaar pierdeau cite o sarcina... iar noi, multumita asa-zisei evolutii, abia reusim cu spe mii de medicamente sa prindem puisori si sa-i ducem la termen. Nu refuz civilizatia, ca n-am incotro, dar nici nu rid de traditie si obiceiuri. Statistic, bunicile ne dau clasa cind vine vorba de bebelusi (asa cu povestile lor cu tot).
Gabi
b_rayne spune:
Eu cred ca mitul legat despre dantura este foarte adevarat! Inainte de prima sarcina aveam dintii perfecti si ma laudam cu ei de cate ori aveam ocazia, dar m-am ales cu doua carii si o sensibilitate foarte mare...De sensibilitate n-am scapat nici cu toate tratamentele si pastele de dinti atat de laudate pe la tv, doar s-a mai ameliorat. Acum, la a doua sarcina, sensibilitatea s-a accentuat din nou, deci zic eu ca e o legatura pe undeva... Cat despre mitul legat de arsuri, pt mine e fost fals. Copilul meu are si acum (la 4 ani) parul foarte rar, iar la nastere a fost chel ca-n palma, cu toate ca m-au chinuit cumplit arsurile! Am ajuns ca acum, la a doua sarcina, sa imi fie mai frica de arsuri decat de nastere...Oricum cele mai multe mituri mi se par destul de aberante si nu au nici o explicatie logica...dar sunt bune sa ne mai distram pe seama lor!
rodica30 spune:
buna,si eu sunt insarcinata 10 saptamani sunt foarte fericita,apropo de ce ai spus tu sensibilitatea danturii asta este adevarata avand in vedere calciul care il pierdem dar in rest cu alte lucruri nici eu nu stiu ce sa mai cred,unii nu ai voie sa mananci aia altii altre prostii daca stau si ma gandesc bine parintii nostrii cum ne-au facut atunci nu mai aveau atata aparatura performanta,nu puteai manaca tot ce iti doarea sufletul si nu erau conditiile de acum...bohhh pe cine si ce sa mai credem ...va pup....!!!
wmagnolia spune:
Gabi Valceanu tin sa te contrazic in legatura cu bunicile.
La ambele mele bunici primi lor nascuti ( baieti) au murit la cateva luni de la nastere. Bunica mea dupa tata a avut doar 4 copii desi s-a casatorit tanara si nu a folosit contraceptive.
gabivalceanu spune:
Imi pare rau sa aud asa... Bunicile mele si mamele lor n-au avut necazuri... Si ma gindesc ca erau ferite de hrana cu e-uri, pesticide etc, etc, de medicamente si mai ales de poluarea si undele si radiatiile care fac per total atita rau. Asta e partea `evolutiei` pe care eu n-o prea percep ca atare.
Pe de alta parte, asa cum vad ca a inceput sa se practice in tarile cele mai dezvoltate (paradoxal, as zice), selectia naturala e un principu f sanatos...
Numai bine,
Gabi
RaluKara spune:
sunt satula de miturile pe care le intalnim la tot pasul. spre ex: gravidele trebuie sa evite expunerea chiar si de scurta durata la soare, nu trebuie sa foloseasca creme pentru ca contin parabeni, nu trebuie sa se vopseasca, trebuie sa se oblige sa manance si alimente care le produc greata pentru ca fatul sa nu capete vreo carenta sau avitaminoza.
parca uneori uitam ca vorbim doar de sarcina si nu de o boala grea.
se spunea mai sus despre selectia naturala a sarcinilor bunicelor si strabunicelor noastre. desi acele femei de obicei ajungeau la dr sau la moasa in cele mai frecvente cazuri numai la nastere si nu aveau la dispozitie nici pe sfert din informatia ppe care o avem noi, ele nu mai pierdeau atatea sarcini si nici nu mai nasteau copii cu malformatii atat de dese.
desi avem volutie tehnologica si medicala avem si tone de stress si poluare care parca anihileaza toate efectele benefice.
citeam pe un forum de o gravida care a renuntat pana si la mascara de frica malformatiilor generate de chimicalele aplicate pe gene!!!
suntem cu adevarat stresate si ingrijorate si mereu cu inima cat un purice si uitam sa ne bucuram de starea noastra de fapt, suntem viitoare mamici!! si ne asteptam minunile cu drag!!
numai bine
Raluca 14s
stefyapost spune:
eu nu sunt deacord cu voi. este adevarat ca sunt foarte multe lucruri care fac rau si pe care trebui sa le evitam(si nu numai cat timp suntem insarcinate,ci in general),dar tre sa fim fericite ca avem acces la informatie,ca ne permitem sa avem o relatie cu dr care ne urmareste sarcina,ca putem afla ce se inatmpla cu bebicul nostru inainte de a naste....bunicile noastre nu aveau si nu era bine...atatea femei mureau la nastere,atatia copii mureau sau se nasteau cu malformatii,doar ca toate chestiile alea rele nu erau mediatizate si nimeni inafara de cei in cauza nu stia ce rau s-a intampla. exemplu concret: bunica mea a adus pe lume 7 copii din care doar 2 au razbit sa traiasca. de ce???? gasiti un raspuns si singure.
cea mai fericita ce asteapta cel mai frumos si sanatos 7+
gabivalceanu spune:
Sunt de acord cu tine... intr-un fel. Eu nu sunt de acord ca se ride de traditie, de bunici, de radacini, numind tot ”sfaturi de pe vremea bunicii”. Ca si cum pe vremea bunicii era mai rau. Nu era mai rau! E drept, repet, principiul selectiei naturale domina, dar, habar n-am de statistici, din ce-am vazut/auzit in jur, bunicile nu pierdeau sarcinile in ritmul in care-o facem astazi (nici pe departe!), nu faceau fertilizari pe capete, nu se indopau cu medicamente sa-i tina. Sarcina era ceva natural, nu motiv de stres si restrictii ca astazi. Poate ca unele dintre sfaturile lor erau aberante si nejustificate, dar majoritatea nu afectau bebelusul din burtica. Ai tu garantia ca toate sfaturile date de medicii nostri ultratehnici sunt sigure? De cite ori nu s-a descoperit ulterior ca au fost erori majore (vezi erorile/ororile cu ceva medicamente prin anii 60-70 in Danemarca sau Franta). Privind cronologic, astazi, multumita ”evolutiei” suntem muuult mai dependenti si vulnerabili ca specie, omenire semibolnava... Ia sa nasti tu pe cimp si sa invelesti bebelusul in cirpe murdare, cum faceau ”invechitele” noastre de bunici, vezi, supravietuiesti? Sa te intepi, sa ai rani, sa bei din riu... Si-atunci... am evoluat? Tehnica ne face mai puternici? Nu-mi pare...
Numai bine,
Gabi
stefyapost spune:
no comment...fiecare cu parerea lui. nu mi-am spus parerea ca sa imi dea cineva dreptate...dar am spus opinia mea,cum vad eu lucrurile. si nu rad de traditie,bunici si vechime...tot respectul din lume bunicilor si strabunicilor care au razbit sa nasca si sa faca copii asa frumosi(ai nostri parinti)....dar raman la parerea ca sunt ceva mai norocoasa decat bunica mea(referitor la discutia noastra).
cea mai fericita ce asteapta cel mai frumos si sanatos 7+