Despre copii si viitor: Legea Invatamantului
Raspunsuri - Pagina 21
szivarvany spune:
Viviana, scuza-ma te rog cand spui portofoliu educatilonal - concret - ce inseamna la fiul tau ?
Daria & felina fioroasa
GIULIA(2004 08 16) cu
Sela
cl spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui viviana Ce a fost greu de citit ca in Italia liceul incepe din clasa a 7? 7,8,9,10,11 - 5 ani. Termina dupa XI clase. |
Asta ai inteles tu ca as fi inteles eu? Mda...
Mercedes spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui viviana Boboceii vor fi calauziti tot de o invatatoare. Trebuie inceput de undeva. Daca se suprapune nu va fi nicio nenorocire. Asa cum n-a fost nici cand s-au suprapus cei care au terminat facultatea de 4 ani cu facultatea de 3 ani. |
viviana- acum pe bune, totusi de unde vor fi preluati invatatorii pentru clasele 0 ???
oana_s spune:
presupun ca asta nu se va putea face batand din palme, adica fix din toamna asta, nu? (intreb pt ca fie-mea face 6 ani in august si speram sa faca pregatitoarea la gradi)
ma gandesc ca din mom ce se fac inscrieri pt cls. I, doar nu au cum sa faca leagea functionala asa repede? (scuze daca s-a scris, am citit numa' ultimele doua pagini).
Oana si Mara 11.08.2004
Noi
claujro spune:
Asa e, Oana. Ma indoiesc ca se va putea aplica de la toamna. Tocmai acum e in desfasurare miscarea de personal si nu au luat in calcul o trecere de la gradi la scoala din toamna acestui an. Cred ca macar 1 an va mai dura.
Mara si Matei
Mercedes spune:
Sincer asteptam acest raspuns si sper sa nu fie asa ....Atunci cand ai doua specializari normal e sa profesezi doar una dintre ele caz concret nu poti fi si educator si invatator in acealsi timp nu?
oricum sunt foarte putini educatori cu dubla specializare.
claujro spune:
Absolventii de liceu pedagogic nu aveau dubla specializare. Ieseau ori invatatori ori educatori, dupa specificul celor 5 ani de studii.
Mai tarziu cand s-au infiintat colegiile de institutori, acestea au scos pe banda rulanta "institutori pentru invatamantul prescolar si primar" - dubla specializare-.
Acum au aparut PIPP-urile (pedagogia invatamntului prescolar si primar) care iarasi dau dubla specializare si conform carora cadrul didactic este profesor.
Dupa parerea mea sunt destui invatatori in sistem, inca au loc restrageri de activitate prin unele scoli, nu este batalia care se duce pe la gradinite la inscrierea copiilor. La scoala sunt locuri destule si sunt si invatatori. In schimb an de an, sunt zeci si sute de posturi libere la titularizare, la educatori, posturi care raman neocupate. Aici au intr-adevar un deficit de cadre calificate si suficient de bune incat sa ramana sa profeseze.
Mara si Matei
viviana spune:
Mamagiuliei: acest portofoliu educational nu exista inca, este prevazut in noua asta lege:
Nota este un stres de care copiii trebuie sa fie eliberati. Parintii pun presiune pe copii pentru a lua note mari, fara sa tina seama care este profilul acestuia sau al clasei. Nota simpla, nu reflecta fidel si in totalitate cunostintele pe care elevul le-a dobandit sau competentele pe care le are intr-un domeniu sau altul.
Portofoliul educational reprezinta o evaluare mult mai cuprinzatoare a cunostiintelor si capacitatii elevului. Notele departajeaza sec elevii, portofoliul ii va reprezenta mult mai nuantat, fara a-i plasa neaparat in competitie.
Portofoliul educational va cuprinde totalitatea diplomelor, certificatelor sau a altor inscrisuri obtinute in urma evaluarii comptetentelor dobandite in contexte de invatare formale, non-formale si informale.
Acest portofoliu va fi ca o carte de vizita pentru copil. Din el se va putea afla parcursul educational, inclinatiile copilului sau performantele lui deosebite. Astfel, parintii vor avea o imagine de ansamblu despre nivelul copilului, nivelul clasei si gradul de exigenta a profesorului."
Mie mi-ar fi placut ca fata mea sa beneficieze de asa ceva.
Eu habar nu am unde se situeaza ea in raport cu colegii sau cu profesorii, habar nu am de multe.
Mamagiuliei am avut si eu emotii cu scoala de la 6 ani, dar mi-am dat seama ca nu au fost fondate. Acum la ea in clasa sunt doar 5 copii dati de la 6 ani. Si nu este nicio problema.
Eu am, observat in ultimii ani o scadere a natalitatii de aceea sunt sigura ca vor fi locuri in scoli si invatatoare/institutoare/educatoare cu dubla specializare destule.
Nu mai stiu cine spunea ca nu e convenabil ca bobocei de clasa I sa fie in aceiasi scoala cu adolescentii de 15-16 ani.
Din punctul meu de vedere nu exista niciun impediment. Fiecar scoala isi poate aseza boboceii la parter si adolescentii la etajele superioare. Si daca vor avea si WC diferite chiar nu va fi nicio problema. Si aici vor avea un cuvant de spus parintii, care conform noii legi, vor avea dreptul sa faca parte din consiliile de administratie ale scolii.
In ceea ce priveste titularizarea am citit ca profesorii deja titularizati raman pe post cu contract de munca pe perioada nedeterminata.
Cl;imi cer scuze daca nu am inteles, ce ai intels, ma rog, stii tu...
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
anya spune:
In scolile considerate bune nu exista spatiu si nici invatatori. Fiul meu cel mare e in clasa 1 la o astfel de scoala (pentru noi e "de cartier" dar sunt copii care vin de departe pentru ea). Sunt 8 clase in paralel (adica 8 de 1-a, 8 de a 2-a si tot asa). In clasa sunt inscrisi 30 copii. Deoarce exista 1 singura sala de sport, din cele 2 ore/saptamana fac doar 1 in sala, cealalta in clasa
. Cu toate acestea au fost copii respinsi la inscriere. After school-ul organizat de scoala este intr-o clasa, inghesuiti copiii de la 1-4.
Unde se va duce surplusul de copii? Catre scolile cu rezultate mai slabe sau vor repeta anul la gradi? Vor creste spagile la inscrierea la scolile considerate bune.
Partea proasta este ca in scolile normale nu sunt dezvoltate aptitudinile copilului. Nu se face ca lumea desen, muzica, sport pana si la cunoasterea mediului au doar 1 ora pe saptamana iar in loc de religie, intr-o scoala atat de mare nu am alternativa de optional. Baga in ei la romana si matematica...altceva nu exista pe lumea asta?