Despre copii si viitor: Legea Invatamantului

Raspunsuri - Pagina 22

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CameliaBianca spune:

Plus ca va ramane la un moment dat si promotia care trebuia sa plece la liceu.

Viviana, vezi, tie nu ti se pare nimic rau in faptul ca ati inceput clasa 1-a la 6 ani dar ai mei vor incepe la 7 ani "datorita" legii.
N-am nimic cu parintii care isi dau copiii la 7 ani, chiar ii inteleg, dar nici sa li se interzica copiilor care la 6 ani vor si pot sa mearga in clasa 1-a nu e corect.

In plus au scos prevederea sa poti face 2 ani in unul. Nici nu stiu daca o folosise cineva vreodata dar iar mi se pare incorect fata de unii copii care poate aveau capacitatea asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Mamagiuliei: acest portofoliu educational nu exista inca, este prevazut in noua asta lege:
Nota este un stres de care copiii trebuie sa fie eliberati. Parintii pun presiune pe copii pentru a lua note mari, fara sa tina seama care este profilul acestuia sau al clasei. Nota simpla, nu reflecta fidel si in totalitate cunostintele pe care elevul le-a dobandit sau competentele pe care le are intr-un domeniu sau altul.
Portofoliul educational reprezinta o evaluare mult mai cuprinzatoare a cunostiintelor si capacitatii elevului. Notele departajeaza sec elevii, portofoliul ii va reprezenta mult mai nuantat, fara a-i plasa neaparat in competitie.
Portofoliul educational va cuprinde totalitatea diplomelor, certificatelor sau a altor inscrisuri obtinute in urma evaluarii comptetentelor dobandite in contexte de invatare formale, non-formale si informale.
Acest portofoliu va fi ca o carte de vizita pentru copil. Din el se va putea afla parcursul educational, inclinatiile copilului sau performantele lui deosebite. Astfel, parintii vor avea o imagine de ansamblu despre nivelul copilului, nivelul clasei si gradul de exigenta a profesorului."

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Well daca te iei doar dupa cuvintele frumoase acest portofoliu este o minunatie .
Din pacate insa va fi doar praf in ochi atat timp cat admiterea se face in baza mediei generale, a testului de clasa a 8-9 a ( dupa cum se va stabili) sau a celor din 2 in 2 ani dar ponderea maxima o va avea tot media

"Portofoliul " este un concept preluat de la altii unde functioneaza perfect deoarece sistemul lor functioneaza.
La noi va fi doar o hartie un pic inutila dar probabil stresanta, seaca si fara continut .Sau un dosarel in care copilul va aduna diplome de la concursuri scolare sau extrascolare.

Scuze daca eu sunt mai pesimista din fire si nu mai pot vedea partea plina a paharului

Conceptul in sine imi pare superb dar la noi se va aplica asa cum se face totul in ultima vreme : "cu picioarele" .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lala_D

Conceptul in sine imi pare superb dar la noi se va aplica asa cum se face totul in ultima vreme : "cu picioarele" .

Mai, dar de unde stiti ca va iesi rau?
Poate c-o sa iasa bine .
Oricum de schimbat sistemul de invatamint, de adus ceva ordine si coerenta in el si de aliniat cit de cit la lumea in care traim, trebuia sa se intimple, odata si-odata, nu?
Eu dau credit legii asteia, si sper sa iasa bine.

Acum astept, ca pe-o piine calda :), si reforma curriculara, ce anume va prevede programa la fiecare materie in parte si in fiecare an de studiu, etc, si imi pun, in limpezirea asta a apelor, mari sperante, pentru ca, sincer, mai mult ma intereseaza acest aspect, decit unde va face pustiul meu clasa a 9-a, la liceu sau la generala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Mamagiuliei: acest portofoliu educational nu exista inca, este prevazut in noua asta lege:
Nota este un stres de care copiii trebuie sa fie eliberati. Parintii pun presiune pe copii pentru a lua note mari, fara sa tina seama care este profilul acestuia sau al clasei. Nota simpla, nu reflecta fidel si in totalitate cunostintele pe care elevul le-a dobandit sau competentele pe care le are intr-un domeniu sau altul.
Portofoliul educational reprezinta o evaluare mult mai cuprinzatoare a cunostiintelor si capacitatii elevului. Notele departajeaza sec elevii, portofoliul ii va reprezenta mult mai nuantat, fara a-i plasa neaparat in competitie.
Portofoliul educational va cuprinde totalitatea diplomelor, certificatelor sau a altor inscrisuri obtinute in urma evaluarii comptetentelor dobandite in contexte de invatare formale, non-formale si informale.
Acest portofoliu va fi ca o carte de vizita pentru copil. Din el se va putea afla parcursul educational, inclinatiile copilului sau performantele lui deosebite. Astfel, parintii vor avea o imagine de ansamblu despre nivelul copilului, nivelul clasei si gradul de exigenta a profesorului."

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Ceea ce nu ai inteles tu este faptul ca notele vor conta in continuare. Adica, pe langa stresul notelor, copiii vor avea si stresul portofoliilor. Copiii vor trebui sa aiba tot felul de activitati extra (concursuri, participari la diverse) ca sa aiba "dosarul". Acestea, plus evaluarile alea din doi ani in doi ani (care vor conta!), plus examene de admitere la licee, daca liceele doresc. Absolut toate notele vor conta! Tie ti se pare ca se va usura viata elevului? Mie, sincer, mi se pare ca din contra! Si tare mi-e teama ca in weekend, in loc sa facem ce dorim, sa nu se ajunga la activitati de tipul celor pe vremea pionierilor din copilaria noastra (adica cine vrea, dar cam trebuie sa vina toti, sa aiba copilul ce sa i se puna la portofoliu!). Poate ca tie ti se pare in regula, mie insa nu.

Referitor la invatamantul din Italia, mi se pare mult mai in regula sa ai 5 ani de liceu si nu 3! De ce? Simplu, e vorba de modul de predare/abordare. Intr-un fel se face in generala si intr-altul la liceu. Asta am vrut sa spun. Si lasa-ma sa ma indoiesc de faptul ca diploma de bacalaureat de la noi pentru un liceu de 3 ani va mai fi recunoscuta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CameliaBianca spune:

Ati citit pe forumul ministerului? Acolo se plang si profesori, invatatori etc. - oameni din sistem- ca nu sunt locuri pentru inca 2 promotii.
Ministerul nu a facut nicio estimare, s-au aruncat cu capul inainte si asta nu e semn bun.
Daca in toata lumea asta se facea liceu de 3 ani si bacul la 20 de ani, intelegeam ca ne aliniem dar asa... e tot "amprenta locala".
Mi-e si frica sa ma gandesc ce schimbari va aduce urmatorul ministru, de fiecare data am spus ca mai rau nu se poate dar se pare ca se poate.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui cl

Si lasa-ma sa ma indoiesc de faptul ca diploma de bacalaureat de la noi pentru un liceu de 3 ani va mai fi recunoscuta!

Uite, eu de asta chiar nu m-as indoi...
Doar la originea initiativei de a reforma invatamintul se afla tocmai intentia de modernizare a lui si de intrare/aliniere in rindul lumii civilizate, nu izolarea.

Eu cred ca la inceput vor exista discontinuitati (cel mai mult ma tem de rezistenta la schimbare din partea unei parti a cadrelor didactice), inerente dealtfel, dar treptat lucrurile se vor aseza si vor intra intr-un fagas firesc.
Dar ca la nivel de "hirtzogarie"/recunoasteri/echivalari de studii vom fi "rupti" de restul lumii, de asta chiar nu ma tem.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

Citat:
citat din mesajul lui iileana

Citat:
citat din mesajul lui cl

Si lasa-ma sa ma indoiesc de faptul ca diploma de bacalaureat de la noi pentru un liceu de 3 ani va mai fi recunoscuta!

Uite, eu de asta chiar nu m-as indoi...
Doar la originea initiativei de a reforma invatamintul se afla tocmai intentia de modernizare a lui si de intrare/aliniere in rindul lumii civilizate, nu izolarea.

...

www.trilulilu.ro/bright/566e0d1c4a9b15" target="_blank">see details

Iileana, vom trai si vom vedea! tare mi-e insa ca asa zisa modernizare va face mult rau si ne vom trezi cu ai nostri copii drept cobai!

Si nu stiu cum se numeste, dar parca inainte de a se trece la punerea in masa a legii, nu trebuia facut un studiu, cu un esantion, inainte?

La modul cel mai sincer, Iileana, tie chiar ti se pare ca se va usura viata copilului tau in scoala? Cand notele vor conta in continuare si va trebui sa presteze si nu stiu cate activitati suplimentare????

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Citat:
citat din mesajul lui iileana

Citat:

Mai, dar de unde stiti ca va iesi rau?
Poate c-o sa iasa bine .
Oricum de schimbat sistemul de invatamint, de adus ceva ordine si coerenta in el si de aliniat cit de cit la lumea in care traim, trebuia sa se intimple, odata si-odata, nu?
Eu dau credit legii asteia, si sper sa iasa bine.

Acum astept, ca pe-o piine calda :), si reforma curriculara, ce anume va prevede programa la fiecare materie in parte si in fiecare an de studiu, etc, si imi pun, in limpezirea asta a apelor, mari sperante, pentru ca, sincer, mai mult ma intereseaza acest aspect, decit unde va face pustiul meu clasa a 9-a, la liceu sau la generala.

www.trilulilu.ro/bright/566e0d1c4a9b15" target="_blank">see details

De ce sunt pesimista si nu-i dau credit ?
Din experienta ultimilor 20 de ani.
Am fost ca eleva "generatie de sacrificiu", copilul cel mare va fi generatie de sacrificiu si banuiesc ca si cel mic va fi tot asa ...

Ma indoiesc ca la anu' nu vom avea o alta lege/proiect al invatamantului.
Ma indoiesc ca peste 2 -3 ani nu vor exista din nou schimbari etc.

Suntem intr-un cerc vicios din care in umila mea parere NU se vrea sa se iasa prea curand.

Dar asa cum am spus eu sunt o pesimista din acest punct de vedere : sistemul in educatia romaneasca.

La alte aspecte din viata mai vad si ceva roz, la asta nu.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui cl

La modul cel mai sincer, Iileana, tie chiar ti se pare ca se va usura viata copilului tau in scoala? Cand notele vor conta in continuare si va trebui sa presteze si nu stiu cate activitati suplimentare????

Claudia, dar nu cred ca legea impune prestarea activitatilor suplimentare, probabil ca trebuie asteptate normele metodologice ca sa ne lamurim. La concursuri gen Euclid si Cangurul merg pustii oricum...
Stiu insa ca s-a plecat exact de la ideea de a nu mai transforma copiii in mici gisculite care sa fie indopate cu forta cu informatii/activitati care s-au strins, claie peste gramada in mod neorganizat, de-a lugul anilor si din care o buna parte sint inutile.

Altfel, iti dai seama ca privesc lucrurile din exact aceeasi perspectiva ca si tine, de parinte de scolar.

Mergi la inceput

Citat:

Ma indoiesc ca la anu' nu vom avea o alta lege/proiect al invatamantului.

Aoleu.
Eu sper ca nu... Atunci chiar ca s-ar duce naibii totul...

Mergi la inceput