LMA licurici ian - feb 2009 (84)

Raspunsuri - Pagina 24

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns pyc spune:

Personal sunt pentru incurajarea copiilor sa pape singuri.....evident insa ca nu vor reusi sa manance singurei acum nici supa, nici pireuri sau alte preparate care "curg". Si evident ca nici nu se pune problema ca bebeii sa ramana nemancati doar pentru a le testa noi independenta.....ca aici intram deja pe alt taram si ar trebui anuntata protectia minorilor sau politia pentru neasistarea unei persoane in pericol:)

Este vorba de a ii invata cu gusturi si texturi noi, incurajandu-i in acelasi timp sa se alimenteze singuri, lasandu-i sa atinga, sa simta, sa miroase, sa guste.....chiar daca e destul de "murdara" treaba...e bine sa fim echipate pt asa ceva (pelerina, gresie pe jos sau ziare.....si mai ales multa rabdare si chef de joaca din partea tuturor celor prezenti). Nu inseamna nici ca de acum inainte e musai ca fiecare masa sa se transforme obligatoriu intr-un mini dezastru....uneori suntem grabite, sau nu suntem la noi acasa in momentul mesei....Dar de cate ori circumstantele permit este bine ca ei sa fie incurajati in acest sens (asta nu inseamna sa ii lasam flamanzi daca nu mananca singuri tot!).

Initial se incepe cu 2-3 bucatele puse direct pe masuta lor de papa, fara alte jucarii in zona, cu un copil odihnit si in forma, cu o mama cat de cat odihnita si mai ales cu chef de distractie.....instinctiv vor fi interesati de acele bucatele, fara a fi distrasi de farfurie, canuta, lingurita si alte cele. Bucatelele sa fie evident din ceva moale (para moale, banana moale, branzica, carnita taiata foarte marunt).....copilasii in jurul varstei de un an au deja un reflex bun de masticatie, limbutza incepe sa se miste mai bine in gurita, chiar daca nu au multi dintisori, sunt capabili sa pape bucatele. Li se dezvolta capacitatea de prehensiune, sunt capabili si interesati sa apuce bucatele mici intre degetul mare si aratator.......si orice apuca vor duce la gurita. Totul sub stricta supraveghere, sub forma de joaca, fara a insista.

Doar cateva bucatele deci initial, pe o masa goala, fara alti stimuli.......evident ca nu vor manca din prima incercare intregul pranz singuri (partea solida, caci supa iese din discutie!)....si ca nu o vor face cu furculita si cu lingurita!

Sa nu uitam ca etapa de diversificare a copiilor nostri nu e gata nici pe departe! Urmeaza o etapa grea, aceea a diversificarii texturii alimentelor, esentiala pentru a preveni ulterior tulburarile de comportament alimentar si neofobia alimentara (adica refuzul alimentelor noi sau care au o textura cu care copilul nu e obisnuit).

"Joaca cu mancarea" este o etapa esentiala in dezvoltarea lor si trebuie sa fie lasati sa experimenteze noi senzatii tactile si gustative.....Acum e momentul pentru asa ceva si nu mai incolo....mai incolo va trebui sa le impunem anumite limite si nu ne vom mai amuza daca isi vor pune mancarea in cap:)

Pupici!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anculet spune:

La multi ani LUCA,sa cresti mare ,frumos,sanatos! si LA MULTI ANI Alexandra Maria puiutul meu scump si iubit sa fi sanatoasa,si norocoasa, iar mami si tati te iubesc enorm! Ieri la 1 an fara 1 zi,am fost la control si i-am facut si infarixul.Deci avem 10.970 gr si 74 cm,dar masurata cu mare greutate pe ca nu a vrut sa stea intinsa pe spate,,,,a urla ca din gura de sarpe iar la vaccin s-a smiorcait putin.
Multumesc tutror celor care mi-ati urat la multi ani Alexandrei,si va doresc si voua sa aveti copii sanatosi si sa va umple inimile numai de bucurii .

fetele vesele

Alexandra Maria- 02.02.2009

Mergi la inceput

Anuc si Selene, mersi pentru terminologie, ca eu nu-mi gaseam cuvintele......exact asta e bine sa-i lasam sa faca.....sa "storcoseasca" mancarea! S-o storcoseasca, sfarmiteze, s-o plimbe de pe un degetel pe altul, de pe o mana pe alta (cu riscul de a ajunge in par), din gurita afata si la loc in gurita......cu alte cuvinte sa "cunoasca" mancarea, sa devina actori ai actului alimentar, sa treaca de la etapa pasiva de casca gura la etapa activa....incurajandu-le independenta si instinctul natural de explorare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns axis spune:

Selene, ia-o incet, cu alimente 'curate', nimic facut cu nervi nu merita facut; sunt total de acord cu ce a zis Naty.

Naty, fetele noastre seamana tare mult ;)

Anna-mama, Ana nu stapaneste 'firul epic', insa prin asociere, intelege destul de multe. Azi, cand asculta Madrigalul, sunt undeva clopotele, eu ma chinuiam sa-i explic ce sunt alea, cand ea mi-a aratat scurt jucaria cu bilute care sta atarnata la patut - povestea s-a repetat seara, cand ii descriam clopotul de la gatul vacii...m-a uimit: eu nu as fi facut asocierea aia, atat de rapid si de corect!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariya spune:

LA MULTI ANI ALEXANDRA MARIA!
LA MULTI ANI LUCA!

BEBELUSI,incearca sa schimbi firma de scutec...acum mi-am adus aminte ca am avut o problema similara cu amedeo si pediatrul -dupa n tratamente- m-a sfatuit s-o incercam si p-asta si a mers...apoi exista o crema pe baza de oxid de zinc,de la chicco,care creeaza o impermeabilitate si pielicica nu mai sta in contact cu umezeala de la pipi si ,mai ales aciditatea de la caca...cauta crema asta ca e excelenta,dar spune-le sa fie pe baza de oxid de zinc,ca astia de la chicco mai au una,normala!sper sa-ti fiu de folos...am avut un flash cand il schimbam pe miguelito si am vazut poponeata cu bobite de sange a lui amedeo si mi-am amintit tot...te pup!

amedeo 12ani,annamaria 8 ani,miguel adriano 27/01/2009

sunt o mama implinita!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns IRA_LIZA spune:

Pus poze pe mailul comun cu aventura mancatului cu manutzele!

S-a petrecut asa: i-am dat sa manance cca 75% din continutul castronelului, dupa care am tras aer in piept si i-am pus halatzelul. Well, fata mamii a fost intai reticenta, baga, asa, cate un degetzel pe marginea castronului apoi se uita la avrful degetzelului. Pe urma a bagat toate degetzelele, a inceput sa ia mancare si...a inceput sa ma hraneasca pe mine!!! i-am aratat "uite, mami, baga degetelele in guritza!", da' nimic!! si-a atins din greseala guritza o data sau de 2 ori, insa nici vorba sa si manance!

La final am dus-o cu scaun cu tot in usha baii, i-am spalat intai manutzele pe urma i-am scos halatul si am spalat-o in rest.

Maine dupa piure ii pun in fatza niste paste fierte. Si vedem ce-o fi...

Ira, mamica Elizei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anna-mama spune:

Si pentru ca e 12.00, deci 3 februarie:

La multi ani, Thea! Sa te aiba Dumnezeu in paza lui, sa-ti ofere o viata lunga si fericita, sa fii sanatoasa tun si sa ai succes in tot ce faci!

Ana, mami de bubulet zambaret (09.02.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns koruccia spune:

La multi ani Luca si Alexandra!

Anculet, sa-ti traiasca mica sarbatorita si felicitari pentru parametrii!

pyc, din punctul de vedere al nutritionistului, cand e momentul sa se inceapa diversificarea texturii alimentelor? Si ce inseamna exact, faptul ca bebe sa nu mai manance blenduit?
Eu de ex am incercat sa nu mai blenduiesc piureurile Caterinei, dar nu are rabdare sa manance asa, deci obligatoriu mai astept. Ma intrebam doar dc sunt anumite "conditii" care trebuie indeplinite de copil ca sa poata depasi etapa piureurilor fine (gen nr de dinti) sau daca este o varsta pana la care e bine sa se faca trecerea asta, tocmai pentru a preintampina pe viitor eventuale probleme de comportament alimentar.
Eu ma ghidez dupa semnalele copilului (ca toata lumea, banuiesc), dar mi-ar placea si sa "intervin" in mod corect daca este cazul.In fine, am scris cam alambicat ca sunt obosita, dar sper ca ai inteles ceva din ce am vrut sa zic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

La mine e inca ...ieri

deci
LA MULTI ANI LUCA!!
LA MULTI ANI ALEXANDRA!!

Sper sa pot citi maine mai din urma...acum ma bag in pat ca mor de somn

Sanatate multa la toata lumea!!

Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)

"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput

Korrucia, majoritatea copiilor sunt fizic pregatiti sa consume bucatele in jurul varstei de un an......evident depinde de copil. In general ei au minimum 4 dintisori la varsta asta (pot musca dintr-un biscuite), dar nu conteaza atat nr de dinti cat faptul ca au capacitatea de a mesteca si de a plimba prin gurita bucatelele ca sa se topeasca inainte de a le inghiti. Nu e absolut nicio graba in a diversifica ca si textura alimentele, dar incet incet trebuie inceput, cu bucati mici, moi, care se topesc usor in gura (aici se recomanda de ex bucatele de branzica moale pentru inceput). Daca totusi copilul nu tolereaza (se vede pe el ca se ineaca), inseamna ca nu e pregatit si se va incerca ulterior.

Ca si la diversificarea initiala, copilul nu trebuie bruscat, nu trebuie grabit. De aceea i se vor propune doar cateva bucatele, cand e el vesel si dispus sa se joace cu ele (nu neaparat la momentul mesei, cand e flamand si grabit......dar si asta depinde de copilas).

Nu i se va propune o masa intreaga neblenduita, nici macar o parte a ei, ci efectiv cateva bucatele (.....ca si atunci cand erau bebei mici si le propuneam pentru prima data o lingurita de suc de morcov).

Apoi depinde de copil....Paul initial aveam impresia ca se sufoca, dupa 1 saptamana a mancat cateva bucatele si in cateva zile a mancat tot ce era solid la masa respectiva........insa la alti copii perioada asta poate dura saptamani sau luni intregi. Important e ca noi sa le propunem sistematic aceasta diversificare a texturii, fara a ne descuraja, fara a-l stresa si evident fara a-l lasa flamand:)

Aceasta perioada e cuprinsa intre cam intre 12 si 18 luni....

In jurul varstei de 18 luni e perioada instrumentelor alimentare (linguritei), cand in mod ideal un copil nu va mai trebui sa-si puna mancarea in cap si ar trebui sa fie capabil sa se alimenteze singur cu lingurita (nu neaparat intreaga masa si nu neaparat singur 100%!!, ci sa manance el cu lingurita lui si mama sa-i dea sa manance eventual cu lingurita nr 2:)

Varsta de 2-3 ani e perioada disciplinarii la masa (stam pe scaun, nu ne foim, nu ne jucam, nu strigam la masa etc) si a perfectionarii (lingurita, furculita,servetel, eventual cutit pt copii), plus perioada acceptarii aceluiasi aliment sub diferite forme (caci desi pare ciudat pentru adulti, dar pt copilasi morcovul rondele nu e acelasi lucru ca si morcovul taiat felii longitudinale sau ras......)

Mergi la inceput