Mostenirea mesianica

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mamabear spune:

Nu, nu stiu cu adevarat ce s-a intamplat atunci, pentru ca nu cunosc nici circumstantele , nici cele intamplate, ci doar anumite parti trunchiate de adevar, asa ca prefer sa am incredere in ce spune Dansul, decat in ce spun cercurile politice (care sunt formate cam tot din aceeasi oameni ca si in perioada comunista; cei care erau tinerei pe atunci). Pana nu stiu ce a fost cu adevarat atunci, prefer sa nu judec (judecata apartine lui Dumnezeu), in nici un caz nu as indrazni sa-l numesc criminal.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Martori si documente de la penitenciarul din Aiud spun ca Bartolomeu Anania a fost unul din tortionarii de acolo. Daca cei morti in inchisoare sunt martiri, inseamna ca cei care i-au omorat (direct sau indirect, prin torturile fizice si psihice aplicate) nu au cum sa fie 'prea sfintit'. Si atunci avem o mare dilema: este prea-sfantit cel care a pus umarul la exterminarea lor , deci aia exterminati nu erau crestini prea buni(daca presfantul a facut bine ca i-a reeducat). Ori cei morti acolo sunt martiri si buni crestini, deci tortionarul lor nu e tocmai 'pre-sfantit'. Imi intelegi dilema? Sau deja gandesc si imi pun niste intrebari care 'nu se cade' sa le faca un bun crestin? Ar trebui sa ma inchin adanc si sa arunc aceste ganduri necurate, sa ma duc repede sa dau niste bani la biserica, sa ma ierte presfantitul de acolo ca nu sunt asa bun crestin, ci unul cu ganduri necurate.Bazar pentru Robi


Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamabear spune:

Martorii (cativa cati sunt) pot fi si mincinosi, documentele pot fi falsificate (mai ales ca se folosesc nume de cod), asa ca prefer sa-l cred pe IPS, decat pe ceilalti. Nu spun ca e fara pata, nimeni nu e , si nimeni nu stie cum ar actiona in conditii limita , de aceeea prefer sa nu judec eu pe altii. Dumnezeu il va pedepsi daca e vinovat, dar daca nu e , nu as vrea sa ma fac eu vinovata de o judecata nedreapta.
Intrebari ne punem cu totii (cred) despre anumite persoane sau evenimente , ne putem indoi de unii clerici (si ei sunt oameni si au slabiciuni, gresesc mai mult sau mai putin, ca oricare dintre noi) , insa nu cred ca e bine sa facem acuzatii. In general, incerc sa nu judec persoane, ci fapte, ca numai Bunul Dumnezeu cunoaste pocainta si inima fiecaruia (la urma urmelor, judecat la rece , si Sfantul Apostol Pavel a fost un criminal, inainte sa fie un aparator al crestinilor, si sa fie omorat pentru asta).

Scuza-ma ca te corectez, dar nu se foloseste termenul de prea sfant, (nici macar la sfinti, doar Maica Domnului este numita Prea Sfanta), ci de prea sfintit. Nici un om nu e sfant cat timp e in viata, caci e supus pacatului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Citat:
citat din mesajul lui mamabear
As vrea sa mai spun ca ma deranjeaza ca se face referire la preoti cu apelativul "popa"; mi se pare la fel de deranjant ca si folosirea apelativelor "jidan" sau "cioroi".


aha, iata ceva ce m-am tot intrebat si ei.
"popa" e un termen peiorativ?
eu credeam ca e un termen popular (asa cum e "tzarcovnic", de ex.), nicidecum de ocara... "preot" e altfel, e mai elegant... dar toata lumea stie de "popa" (poate si pt. ca e mai scurt

"Popa" e cel mai raspandit nume de familie in Romania. Pe asta ma bazam ca nu poate fi un termen jignitor...

poate ne lamureste cineva priceput

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamabear spune:

Eu nu sunt asa priceputa, dar pot sa spun care e parerea mea. Popa e un termen popular, dar in prezent se foloseste mai ales cu sens peiorativ, este folosit in contextul in care se vorbeste de rau despre un parinte. Nu cred ca se duce cineva la biserica si spune: "Popa, as vrea si eu sa ma cunun aici", cred mai degraba ca spune: "Parinte , as vrea...". Personal cunosc multi preoti (si de mir si calugari), care au contact cu foarte multi oameni, mai mult sau mai putin educati, si de la oras , si de la tara, dar nici unul nu a intalnit persoane care sa i se adreseze direct cu "popa", doar parinte sau (mai amuzant) dom' parinte.

Sa va povestesc ceva amuzant pe aceasta tema. Cand eu aveam 2 ani si jumatate, la botezul fratelui meu, (tinut acasa, ca nasii erau profesori si nu dadea bine sa intre in biserica ), bunica se impacienta "nu mai vine popa!, de ce intarzie popa?". Cand a venit parintele , eu am strigat "bunica, a venit popa!". Bunica a zis: "Ana-Maria, nu-i frumos sa zici popa...", la care eu i-am raspuns "dar nu asa ai spus tu?". Saraca bunica! Parintele a salvat situatia spunand ca e corect si popa, si parinte , si preot.

In concluzie, termenul popular exista, e si in dex, dar se foloseste in general cu sens peiorativ, e asociat caracterizarilor negative la adresa unui preot, la fel a fost folosit si aici , pe forum.(si bunica l-a folosit pentru ca era suparata de intarziere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui mamabear

Martorii (cativa cati sunt) pot fi si mincinosi, documentele pot fi falsificate (mai ales ca se folosesc nume de cod), asa ca prefer sa-l cred pe IPS, decat pe ceilalti.


Daca nu ar fi vorba de crime, as spune ca ceea ce scrii e doar extraordinar de naiv. Dar Anania si-a recunoscut deja trecutul de informator: " Anania has admitted that he signed denunciations against other high-ranking clerics for the Securitate in 1959 ..." Presupun ca esti convinsa ca restul acuzatiilor sunt false?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Termenul 'popa' a fost folosit in postarile de la acest subiect asa cum zice mamabear, cu sens peiorativ tocmai pt a sublinia partile negative ale persoanelor in cauza si "respectul" pe care il resimte cel care relateaza vis-a-vis de acele personaje. Eu una nu as putea sa il numesc "parinte" pe un om care inseala, fura, minte. Mi-as bate joc de sensul cuvantului 'parinte'.

Editez, ca sa nu las loc la interpretari. Afirmatia "Eu una nu as putea sa il numesc "parinte" pe un om care inseala, fura, minte" nu se refera la toti preotii, normal.Bazar pentru Robi


Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ica 1975 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

Ica, probabil ca ar fi fost mai potrivit ca acest subiect sa se gaseasca la un subforum despre stiinte. In fond, s-a dorit o discutie pe marginea unor fapte istorice, nu o discutie pe marginea unor texte religioase sau dogme sau scripturi. AkaManah este istoric, nu teolog. El ne-a spus faptele asa cum le prezinta istoria si dovezile istorice. Daca printre aceste dovezi istorice se regasesc si actiuni nu tocmai corecte ale unor prelati ai religiei ortodoxe, asta nu inseamna ca prezentandu-le asa cum sunt, se erijeaza aici cineva in judecator.

Bazar pentru Robi


Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for meLaura, de asta si intrebarile mele de mai inainte, ptr ca discutia nu mai are de mult timp caracter religios. Si eu cred ca mai potrivit ar fi in alta parte, pe un alt sub-forum, nu la Sufletul Credintei.


Beren,
banuiesc ca tu esti curat ca lacrima si fara de pacat, ca vad ca ai aruncat cam multe pietre. Stii tu cati sfinti s-au ridicat din mari pacate si s-au cait? Tu daca ai fi fost in locul IPS Bartolomeu Anania cum ai fi procedat? Cine esti tu sa-l judeci? Ai trecut tu prin reeducare? E frumos in spatele comp sa stai si sa scrii ce cum ai fi procedat tu, care esti in libertate, confort, nu te tortureaza nimeni. Desigur, il putem condamna acum si pe Petru ca vezi s-a lepadat de Mantuitor, dar oare am fot noi in pielea lui?

Cine este omul, ca sa carteasca impotriva Celui ce a facut cerul si pamantul?

Da-mi minte sa fac voia Ta, Doamne!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ica 1975 spune:

Citat:
citat din mesajul lui mamabear

AkaManah, Sfantul Apostol Pavel s-a nascut Ón Tars sub numele de Saul, fiind din neamul lui Veniamin (deci nu era roman). Saul a devinit fariseu sub Gamaliel, unul din rabinii sefi ai iudeilor din zilele acelea. Dupa studiile Óndrumate de Marele Rabin, Saul a fost o vreme unul din capii persecutiilor Ómpotriva crestinilor, pentru ca mai apoi sa devina crestin si sa aiba el insusi parte de o moarte martirica.(Pentru detalii consultati Vietile Sfintilor.)

As vrea sa mai spun ca ma deranjeaza ca se face referire la preoti cu apelativul "popa"; mi se pare la fel de deranjant ca si folosirea apelativelor "jidan" sau "cioroi".De asemenea nu inteleg rostul unor afirmatii denigratoare despre parintele de la Aiud, si referirile cu subinteles despre Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania ( asa ar putea zice cineva ca si pastorul baptist de la biserica x e sarlatan sau ca cel penticostal e nebun ca "vorbeste in limbi").

Si, DA , o parte din cei morti la Aiud sunt sfinti martiri, o dovedeste si faptul ca moastele (osemintele) lor au un parfum deosebit, sunt izvoratoare de mir.

Doamne ajuta!Cand vorbim asa de ei e discriminare cand sunt adresate ortodocsilor astfel de epitete daca se apara devin habotnici

Cine este omul, ca sa carteasca impotriva Celui ce a facut cerul si pamantul?

Da-mi minte sa fac voia Ta, Doamne!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariuta spune:

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

Martori si documente de la penitenciarul din Aiud spun ca Bartolomeu Anania a fost unul din tortionarii de acolo. Daca cei morti in inchisoare sunt martiri, inseamna ca cei care i-au omorat (direct sau indirect, prin torturile fizice si psihice aplicate) nu au cum sa fie 'prea sfintit'. Si atunci avem o mare dilema: este prea-sfantit cel care a pus umarul la exterminarea lor , deci aia exterminati nu erau crestini prea buni(daca presfantul a facut bine ca i-a reeducat). Ori cei morti acolo sunt martiri si buni crestini, deci tortionarul lor nu e tocmai 'pre-sfantit'. Imi intelegi dilema? Sau deja gandesc si imi pun niste intrebari care 'nu se cade' sa le faca un bun crestin? Ar trebui sa ma inchin adanc si sa arunc aceste ganduri necurate, sa ma duc repede sa dau niste bani la biserica, sa ma ierte presfantitul de acolo ca nu sunt asa bun crestin, ci unul cu ganduri necurate.


Inainte de a avea dileme si intrebari la adresa altora, ne putem gandi ce am fi facut noi in situatia aia.
Domnului istoric "sar'na Laura" i s-a facut rau cinci ani de zile ascultand marturiile de acolo, iar noi trebuie sa il compatimim, desigur. Nici nu ne doreste sa trecem prin ce a trecut dansul! (pentru scopul nobil al studiului). Desigur ca si el si toti de aici, cu dilemele lor, stiu sigur ca ar fi rezistat si ar fi fost integri, nu-i asa? si stau de vorba cu comoditate despre aceste lucruri.
Au mai fost si altii tortionari, si este cutremurator sa citesti marturiile acestor oameni, dramele prin care au trecut. Dar, nu stiu de ce, simpatia mea se indreapta cu predilectie catre cei care au cazut, dar s-au putut ridica din "mlastinile disperarii" (ii stie Dumnezeu pe fiecare) mai mult chiar decat catre cei care au rezistat pana la capat si in orice situatie (au fost si din acestia).

Mergi la inceput