NUUU hotarit E-urilor din hrana zilnica!!!!
Raspunsuri - Pagina 7
mariyana spune:
Buna , eu mi-am cumparat aparat pt facut iaurt din lapte de soia,dar am nevoie de fermenti pt asta..are cienva idee unde pot gasi???...cel putin nu am cautat inca...
maminuta spune:
Si ca sa vedem si ce e ok sa papam si ce nu:
Bune: paste pe baza de sos tomat, legume la gratar, minestrone, peste si carne, carapaccio de vita sau peste, prosciutto cu melone, mozzarella capresse, pizza cu blat subtire, inghetate.
"Ne-bune": paste cu sos de smantana, lasagna, peste si fructe de mare prajite, osso bucco, pizza pufoasa si calzone, paste si pizza quarto formaggi, tiramisu.
Bune: salate pe post de aperitiv, supe-crema, legume la vapori (mai ales sparanghel), scoici si fructe de mare, peste.
"Ne-bune": foetajele, foie-gras-ul, sosurile cu smantana, untul cu bagheta, maioneza, carnea prea mult gatita (3-4 ore), branzeturi, mousse-ul de ciocolata.
Bune: sushi si sashimi, supe, carne, peste si legume gatite direct la masa, pe plita incinsa sau in tigaie, legume la vapori, orez brun fiert, creveti si fructe de mare picante, tofu (branza de soia).
"Ne-bune": tempura (legume si peste pane), sosuri dulci de amidon sau vin de orez, orez prajit, legume prajite, pachetele de primavara, vita sau porc cu sos dulce acrisor
Bune: ensaladas (salate), legume si carne la gratar, gazpacho (supa rece), fructe de mare si peste.
"Ne-bune": carne, peste si fructe de mare prajite (friptura), paella (prea mult orez), mai multe tipuri de salamuri si carnati (chorizo).
Bune: salata de patrunjel (tabouleh), salata de vinete, frigarui de vita si de berbec, shaworma de pui, vita sau miel.
"Ne-bune": pasta de naut (humus), carnea tocata si prajita.
Sursa:doctorbilic.com
carina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui maminuta Si ca sa vedem si ce e ok sa papam si ce nu: Bune: paste pe baza de sos tomat, legume la gratar, minestrone, peste si carne, carapaccio de vita sau peste, prosciutto cu melone, mozzarella capresse, pizza cu blat subtire, inghetate. "Ne-bune": paste cu sos de smantana, lasagna, peste si fructe de mare prajite, osso bucco, pizza pufoasa si calzone, paste si pizza quarto formaggi, tiramisu. Bune: salate pe post de aperitiv, supe-crema, legume la vapori (mai ales sparanghel), scoici si fructe de mare, peste. "Ne-bune": foetajele, foie-gras-ul, sosurile cu smantana, untul cu bagheta, maioneza, carnea prea mult gatita (3-4 ore), branzeturi, mousse-ul de ciocolata. Bune: sushi si sashimi, supe, carne, peste si legume gatite direct la masa, pe plita incinsa sau in tigaie, legume la vapori, orez brun fiert, creveti si fructe de mare picante, tofu (branza de soia). "Ne-bune": tempura (legume si peste pane), sosuri dulci de amidon sau vin de orez, orez prajit, legume prajite, pachetele de primavara, vita sau porc cu sos dulce acrisor Bune: ensaladas (salate), legume si carne la gratar, gazpacho (supa rece), fructe de mare si peste. "Ne-bune": carne, peste si fructe de mare prajite (friptura), paella (prea mult orez), mai multe tipuri de salamuri si carnati (chorizo). Bune: salata de patrunjel (tabouleh), salata de vinete, frigarui de vita si de berbec, shaworma de pui, vita sau miel. "Ne-bune": pasta de naut (humus), carnea tocata si prajita. Sursa:doctorbilic.com Nimeni nu te poate face sa te simti inferior fara permisiunea ta. - Eleanor Roosevelt |
Ceea ce ai insirat tu mai sus era sub urmatorul text: "Cum sa mananci sanatos...la restaurant
Restaurantele sunt adevarate bombe calorice. Portiile sunt mari spre uriase, iar bucatarii nu se sfiesc, in numele "artei culinare", atunci cand vine vorba de sare, zahar si grasimi de tot felul."
Subiectul a inceput cu lupta impotriva E-urilor. Acum tu pui liste cu mancaruri calorice sau mai putin calorice. Intr-adevar mai bine mananci legume la gratar decat tempura, dar nu din cauza de E-uri (care reprezinta subiectul discutiei), cin din cauza modului de pregatire. Dar si tempura, mancata ocazional, de oameni care nu au probleme de greutate/ colesterol e ok.
Daca pornesti un subiect de discutie, pui o lista, 2, 3 care au legatura cu ce se discuta si apoi discuti. Tu tot copy/ paste liste si atat. Pareri personale nu ai?
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Anda si Carina (deja domnisoara)
http://community.webshots.com/user/andamihai
http://andaoana.wordpress.com/
http://flickr.com/photos/32304863@N04/
silvi_2005 spune:
Carina dar ce are faina alba? eu folosec si faina bio f mult si inainte foloseam faina obisnuita, zahar pun numai de trestie sau miere si nu vad o problema bine eu nu am sustinut ca vreau sa traim bio 100% ca nu putem piticull mananca la cantina, mananca dulciuri....nu suntem asa stricti dar e alegerea noastra.
carina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui silvi_2005 Carina dar ce are faina alba? eu folosec si faina bio f mult si inainte foloseam faina obisnuita, zahar pun numai de trestie sau miere si nu vad o problema bine eu nu am sustinut ca vreau sa traim bio 100% ca nu putem piticull mananca la cantina, mananca dulciuri....nu suntem asa stricti dar e alegerea noastra. BUCATARIA SYLVIEI Adevarul, pur si simplu, este rareori pur si nu este niciodata simplu. Oscar Wilde |
Mai nimic nu are faina alba.
Faina alba e procesata si astfel isi pierde continutul de fibre, mare parte din minerale si vitamine si acizii grasi esentiali.
Un articol usor si interesant despre faina alba: http://www.westonaprice.org/Replacing-White-Flour-with-Whole-Grains-in-Four-Simple-Steps.html
Faina alba vs faina neagra, zahar alb vs zahar brut (nu brun), orez alb vs orez integral, cereale comerciale vs fulgi sau cereale brute fierte nu tine de alimentatie BIO. E vorba de alegeri sanatoase pentru copiii nostri in primul rand, alegeri alimentare care sa le ofere cat mai multe beneficii.
Si eu fac chinezoaice sau cinnamon buns cum le zic americanii, dar folosesc faina neagra si zahar moscavado de exemplu. Inclusiv in croisante am inceput sa inlocuiesc cate putin sa vad ce iese si la 30-70% (neagra-alba) e inca ok.
Si eu folosesc si faina alba, dar in proportii din ce in ce mai mici si doar in preparate care nu suporta faina neagra.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Anda si Carina (deja domnisoara)
http://community.webshots.com/user/andamihai
http://andaoana.wordpress.com/
http://flickr.com/photos/32304863@N04/
maminuta spune:
Carina,poate ar fi interesant daca ne-ai posta niste retete sanatoase testate de tine pentru pitici.Si sursele de unde procuri faina neprocesata si alte alimente sanatoase.
Multumesc.
Cit despre postarile mele copy-paste,nu sunt specialist in chimie alimentara si nu am nici specializare pe nutritie,so,atrag atentia fie si cu acest copy-paste asupra importantei alimentatiei cit mai ok pentru copiii nostri macar,daca nu si pentru noi .
Eu dupa ce am stat de vorba cu prof Mencinicopschi,pot afirma ca sunt mindra ca am reusit sa renunt la adaosurile din mincaruri.
Ieri am primit primii pui ecologici,de undeva de linga Buzau...multumesc Adela,oua de asemenea.Miine incerc si o faina de secara tot de la tara pentru piinici.
So,fetelor,daca puteti da surse de unde va procurati voi mincarica fara aditivi,verificata,certificata,eu una v-as ramine recunoscatoare.
carina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui maminuta Carina,poate ar fi interesant daca ne-ai posta niste retete sanatoase testate de tine pentru pitici.Si sursele de unde procuri faina neprocesata si alte alimente sanatoase. Multumesc. Cit despre postarile mele copy-paste,nu sunt specialist in chimie alimentara si nu am nici specializare pe nutritie,so,atrag atentia fie si cu acest copy-paste asupra importantei alimentatiei cit mai ok pentru copiii nostri macar,daca nu si pentru noi . Eu dupa ce am stat de vorba cu prof Mencinicopschi,pot afirma ca sunt mindra ca am reusit sa renunt la adaosurile din mincaruri. Ieri am primit primii pui ecologici,de undeva de linga Buzau...multumesc Adela,oua de asemenea.Miine incerc si o faina de secara tot de la tara pentru piinici. So,fetelor,daca puteti da surse de unde va procurati voi mincarica fara aditivi,verificata,certificata,eu una v-as ramine recunoscatoare. Nimeni nu te poate face sa te simti inferior fara permisiunea ta. - Eleanor Roosevelt |
La nivel de fainuri, cereale, zahar, sare, condimente, cumpar de la Plafar sau de la Cosul Verde din Cluj sau imi comand in cantitati mai mari de pe internet (fie din tara, fie din afara). Ma refer la faina integrala de grau, secara, orz, ovaz, quinoa, amaranth, hrisca. La cereale ma refer la orz, ovaz, kamut, secara, quinoa, mei intregi nu fulgi. Zahar, folosesc doar muscavado in ceea ce consumam noi in casa.
Lapte cumpar lapte eco de la Dorna sau de capra de la o firma nemteasca. Oua cumpar de la o doamna pe care am cunoscut-o acum ceva vreme si la care am mers acasa. Carne de vitel imi cumpar de la o macelarie din Sighet cand merg la socru in vizita. Carnea de pui o cumpar din pacate inca din supermarket in mare parte. Legume si fructe, fie de la Cosul Verde, fie de la piata. Vara de obicei imi fac stoc de fructe de padure (stoc mare) de prin tara (umblam cu lada frigorifica dupa noi).
In loc de salamuri/ sunci si alte asemenea mancam: piept marinat si apoi facut in tigaie, pastrama de porc/ vitel facut de noi in casa, gravlax (somon marinat).
Painea o fac exclusiv in casa si o congelez feliata.
In mare, incerc sa gasesc alternative sanatoase (adica produse natural si neprocesate) cam la orice. Nu reusesc 100% dar sunt pe drumul cel bun.
Ma legasem de copy paste pentru ca se trecuse de la E-uri la mancaruri care ingrasa sau nu (ultima lista). Lasagna care in ultima ta lista de "nebune" poate fi sanatoasa sau nesanatoasa in functie de ce ingrediente folosesti.
Pot sa scriu retete pentru pitici daca imi spui ce te-ar interesa (mic dejun, pranz, desert, etc).
De exemplu pitica mea azi mananca asa:
MD: budinca de curmale cu faina de kamut si faina neagra si lapte de capra
P: pulpe la cuptor cu piure de cartofi+morcov+sfecla rosie
C: sandwich cu unt, gravlax si avocado
Gustari: mar, biscuiti cu ulei de masline si fulgi de secara
Desert seara: inghetata
In masura in care stiu, iti pot raspunde la intrebari.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Anda si Carina (deja domnisoara)
http://community.webshots.com/user/andamihai
http://andaoana.wordpress.com/
http://flickr.com/photos/32304863@N04/
maminuta spune:
Citat: |
piept marinat , pastrama de porc/ vitel facut de noi in casa, gravlax (somon marinat). Pot sa scriu retete pentru pitici daca imi spui ce te-ar interesa (mic dejun, pranz, desert, etc). De exemplu pitica mea azi mananca asa: MD: budinca de curmale cu faina de kamut si faina neagra si lapte de capra P: pulpe la cuptor cu piure de cartofi+morcov+sfecla rosie C: sandwich cu unt, gravlax si avocado Gustari: mar, biscuiti cu ulei de masline si fulgi de secara Desert seara: inghetata |
Carina,ti-as foarte multumi si cred ca si multe alte mamici daca am incepe sistematic.
Gravlax,pastrama de porc/vitel,piept marinat.
Si apoi retete de mic dejun de exemplu.
Suna tare interesant meniul Carinutei."budinca de curmale cu faina de kamut si faina neagra ".Tare curioasa sunt cum ar putea fi asta.
Asteptam retetele tale.
Si,desigur si ale altor mamici.
maminuta spune:
Reteta de piine pe care am adoptat-o .
Este fara framintat.Si fara masina de piine.Ideala de lasat peste noapte la dospit.O pun la dospit seara cind vin de la serviciu si dimineata inainte de a pleca o coc,astfel ca pina ajungem la masa de seara este numai buna de servit.Fac de 3 ori pe saptamina.Si e super!
Singurul dezavantaj:timpul mare de dospire.
Ingrediente
450 gr faina(orice fel, nu e nevoie de faina speciala),
1/4 lingurita de drojdie uscata,
1 1/4 lingurita de sare,
360 ml de apa.
Mod de preparare
Faina, sarea si drojdia se amesteca.
Se adauga apa calduta si se amesteca doar pina ce se aduna toate impreuna.
Se acopera cu folie de plastic si se lasa in bucatarie timp de 14-16 ore, sau daca e vara si cald se poate pune in frigider pina a doua zi.
Ceea ce place la lume e faptul ca poti jongla cu orele, o framinti de seara( framintat e un fel de a spune ca nu ia mai mult de 30 sec tot framintatul) si socotesti orele pt a doua zi cind vii de la lucru sa continui cu restul. Se poate lasa la dospit pina la 30 de ore.
Se rastoarna pe masa cu faina si incerci sa-i dai forma de piine (chiar ca n-are importanta, doar ca sa-i scoti putin aerul din ea).
si o lasi la dospit alte 2 ore.
Incalzesti cuptorul la 500 F sau 260 c si pui in cuptor tava in care o coci ca sa fie fierbinte cind o rastorni in ea, de recomandat e o cratita cu capac, eu am pus intr-una de teflon, dar am pus si direct in tava fara capac, nu e nici o problema, NU SE LIPESTE DE LOC DE TAVA orice fel de tava folosesti, nu trebuie unsa, eu chiar am pus putin apa in tava.
Se coace pt 30 min acoperita (pt o crusta mai buna) si 15 min descoperita sau in total 45 min, am incercat si direct in tava de prajitura.
Are o coaja nemaipomenita!
Reteta Paine artizanala a fost propusa de apascaritei maria pe forum culinar.ro
Vickip multumesc pentru sursa de inspiratie.
carina spune:
So,
Gravlax
1 kg somon fara piele proaspat (doar file) - eu de obicei cumpar somon intreg si il portionez eu
80 g sare de mare (http://www.boutique.seldeguerande.com/index.php?cPath=21&osCsid=9b61003a7e1ade60e7860973b7cadc91)
50 g zahar (brut)
piper + marar (optional)
Se usuca bine somonul cu servete de bucatarie. Se intinde folie de plastic. Se "tapeteaza" bucatile de somon cu amestecul de sare-zahar-condimente. Se infasoara in folie. Se pune in castron, in frigider, in cutia de legume. Se pune o greutate peste si se intoarce dupa 12 ore. Dupa 24-36 de ore, se desface, se spala cu apa rece, se usuca cu servete si se reimpacheteaza in folie de plastic. Se poate consuma timp de o saptamana, sau se poate congela si decongela pe portii de o saptamana.
Se recomanda daca va place gustul puternic de somon.
Pastrama de porc
1 muschi file proaspat
sare ca mai sus
condimente de care doriti (amestecul folosit de mine: boia, chimen pudra, oregano, cimbru, piper, nucsoara)
Se degreseaza bine muschiuletul. Se sterge bine cu servete. Se tapeteaza cu amestecul de sare. Se infasoara bine in panza curata (sa nu fie spalata cu detergent mirositor). Se pune in cutia de legume la frigider pentru 4-5 zile. Se scoate, se curata condimentele deasupra se impacheteaza si se consuma timp de 2 saptamani.
Piept murat la tigaie
piept de pui degresat
7 g sare/ 100 ml apa rece
condimente dupa plac
Se pune pieptul in apa rece cu sare cat sa fie perfect acoperit. Se lasa in frigider 1.5 ore. Se clateste cu apa rece. Se condimenteaza dupa gust. Se pune in tigaie unsa cu ulei de masline, cu capac la foc mediu. In aprox 20-25 de minute e gata. Se pastreaza in caserola ermetica la frigider cateva zile. Se poate folosi in salate, sandwichuri, piza, tarte - in loc de sunca.
Budinca de curmale
180 g curmale uscate taiate marunt
240 ml apa fierbite+4 g bicarbonat
55 g faina kamut
55 g faina neagra
2 g sare
50 g unt
100 g zahar muscavado
6 g praf de copt
2 oua mari (aprox 130 g)
Curmalele si apa clocotita se pun intr-un castron acoperit pentru 5 -10 minute. Apoi se fac piure cu un blender vertical.
Zaharul si untul se bat pana amestecul devine cremos (5 minute). Se adauga primul ou si se mixeaza aprox 1 minut pana e incorporat si spumos. Se adauga al doilea ou si se procedeaza ca la primul.
Se aduga fainele, sarea si praful de copt. Se amesteca usor pana se incorporeaza. Se adauga curmalele si se amesteca usor. Se pune in forme de muffins unse cu unt sau in care ati pus hartie de muffins. Se coc la 175 de grade aprox 25 de minute.
Alte variante de mic dejun: oua cocote, clatite cu iaurt si faina neagra cu miere, orez integral cu lapte, amestec de orz, ovaz si kamut cu miere, scortisoara si fructe, pate de casa cu paine neagra si rosii, minipizza integrale cu pui/ ton/ legume, paine neagra prajita cu branza de capra si ou fiert in apa, prajiturele cu banane sau cu zuchini sau cu morcov si fainuri alternative (hrisca, amaranth, quinoa care au continut proteic foarte bun), quinoa fiarta cu lapte, fructe si nuci, etc. Marea majoritate se pot pregati de seara si reincalzi dimineata.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Anda si Carina (deja domnisoara)
http://community.webshots.com/user/andamihai
http://andaoana.wordpress.com/
http://flickr.com/photos/32304863@N04/