NUUU hotarit E-urilor din hrana zilnica!!!!

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns maminuta spune:

Atunci cind imi pierdusem speranta,iata ca in aceasta dimineata,in urma mailului scris,m-a sunat Prof Mencinicopschi.
Un domn agreabil,care cunostea forumul acesta si care mi-a dat urmatoarea informatie.Pornind de la toate intrebarile adresate de-a lungul timpului de presa,cunoscuti,etc,a scris o carte in care a dat pe indelete raspunsuri tuturor acestor intrebari.Ce ne recomanda sa mincam,cum sa asociem hrana astfel incit sa fie de folos organismului si nu invers,a pus chiar in interior si o fituica detasabila cu Eurile mascate pentru a o putea tine la noi cind studiem o eticheta,cum sa citim o eticheta mascata,cum sa descoperim o eticheta falsa,etc.
Cartea se cheama Noua ordine alimentara - Si noi ce mancam?.
Ma straduiesc sa obtin OK-ul D-lui de a prezenta aici aceste informatii.Tin foarte tare sa luam atitudine la CE SI CUM DAM DE MINCARE COPIILOR NOSTRI.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deus spune:

maminuta, multumim
asteptam informatii!

devii ceea ce practici
www.de-azi.ro
http://oscarfriends.wordpress.com/

Tot ce poti cumpara cu bani e ieftin! Erich Maria Remarque.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maminuta spune:

Deus,daca avem putin noroc,poate va raspunde aici unor intrebari.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deus spune:

domnul profesor solicita de ani de zile sa se schimbe legislatia sa fie aparatae de masura, etichete reale, etc...ce pacat ca banii fac legea peste tot in lume si noi nu suntem mai cu motz!
Sunt etichete pe care scrie general "condimente" doar ei stiu ce baga acolo, etichete pe care efectiv nu scrie nimic, doar "ca la mama acasa" sau "natural", vedete si sportivi de talie mondiala care fac reclama la MARGARINA!


devii ceea ce practici
www.de-azi.ro
http://oscarfriends.wordpress.com/

Tot ce poti cumpara cu bani e ieftin! Erich Maria Remarque.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns silvi_2005 spune:

Va mai arat ceva painici de casa : Paine paysan cu cimbru verde : http://bucataria-sylviei.ro/paine-paysan-cu-cimbru-verde/
Paine italieneasca ciabatta cu masline http://bucataria-sylviei.ro/ciabatta-cu-masline/ se poate face si cu rosii uscate.
Ca idee masina de paine e prima invetitie utila pt sanatate ca painea e aliment de baza si e foarte simplu de utilizat
Si un mic dejun delicios pt pitici si pt cei mari petits chinois : http://bucataria-sylviei.ro/petits-chinois/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maminuta spune:

Asa cum va spuneam,astazi s-a lansat acea carte a Prof Mencinicopschi.Redau mai jos recenzia cartii facuta de Magda Marincovici de la Jurnalul National.


"De o viata lucrez la aceste volume", care isi propun sa raspunda noianului de intrebari care ne obsedeaza: de ce bunicii duceau o viata mai sanatoasa, cum am devenit sclavii propriilor noastre papile gustative sau cat de sanatoase sunt alimentele traditionale sau ecologice", marturiseste autorul. Lucrarea nu se limiteaza la a ne invata sa ne alegem mancarea, ci "serveste" cititorului inclusiv principiile unui stil de viata echilibrat, respectand atat latura ecologica, cat si pe cea spirituala. Profesorul Mencinicopschi este de parere ca romanii, ca si alte popoare, au dreptul la o cultura nutritionala cu ajutorul careia sa faca fata bombardamentului de informatii eronate cum sunt: alimente-minune, diete miraculoase de slabit... Sau reclame mincinoase si periculoase cum este, de exemplu, cea la margarina, un aliment extrem de nociv, mai ales pentru copii. Una dintre consecintele lipsei de cultura nutritionala este esecul programului "cornul si laptele" derulat in scoli. Autorul este preocupat ca un numar cat mai mare dintre cititori sa inteleaga ca un aliment de calitate trebuie sa aiba gust, valoare nutritionala si, foarte important, sa nu ne puna sanatatea in pericol. Si totuSi, rapoartele despre starea de sanatate a populatiei arata ca adolescentii sunt obezi si bolnavi, ca sindromul metabolic se declanseaza de la 20 de ani, ca poti face accident vascular cerebral sau stop cardiac de la 30, 40 de ani, ca suferim de diabet, colesterol marit, osteoartrite, boli hepato-renale, cancere etc. Pentru a stopa acest val de nenorociri e timpul sa aflam unde am gresit. Pentru aceasta trebuie să stim ca sunt alimente biologice, alimente culturale si alimente industriale. Alimentele biologice, cum sunt merele culese din pom, sunt din ce în ce mai rar pe masa noastră, locul lor fiind luat de alimentele culturale. "In aceasta categorie intra, de exemplu, croissantul, care nu este cules din pom, ci preparat cu respectarea unor retete, fara a sti care sunt principiile nutritive", spune prof. Mencinicopschi. De la alimentele culturale la cele industriale nu mai e decât un pas, ce-i drept fatal, daca tinem seama ca, "pe glob, omul este singura fiinta supraponderala sau obeza, consecinta directa a faptului ca a uitat sa mai faca miscare si că mancarea vine din natura, nu din supermarket", ne avertizeaza autorul."

"A mânca nu e ceva simplu. Este un act responsabil".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maminuta spune:

Si pentru ca tot ne intrebam ce sa mincam ca sa fim ok,iata si citeva sugestii ale Prof Mencinicopschi:
Cum putem obtine un mic dejun sanatos?

Mic dejunul este cea mai hranitoare masa a zilei, sau cel putin asa ar trebui sa fie, insa stilul nostru de viata alert, lipsa de timp, mesele consumate pe fuga au facut ca incet incet conceptia de mic dejun sa dispara. Nimeni nu mai sta dimineata sa isi prajeasca paine, sa isi faca o omleta, sa bea un ceai sau o cafea.

Mic dejunul consta in prezent mai mult intr-un covrig cumparat de la covrigaria din drumul spre serviciu sau o cafea bauta in masina in timp ce se asteapta la semafor.

Nu uitati de mic dejun!

Din nefericire niciuna dintre aceste optiuni nu este sanatoasa pentru organism. Principala problema este ridicata de faptul ca o masa luata pe fuga nu este copioasa, un covrig mancat dimineata lasandu-ne cu stomacul gol. Acest lucru inseamna ca atunci cand ne incepem activitatile zilnice nivelul zaharului din sange este periculos de scazut. Rezultatul este aparitia nevoii imediate de zahar. Pentru a satisface aceasta nevoie apelam la produse de patiserie sau la alte astfel de produse dulci care nu sunt insa sanatoase pentru organism.

Alimente ce trebuie eliminate de la mic dejun

Astfel, in ceea ce priveste mic dejunul putem spune ca exista doua tipuri de oameni: cei care sar peste aceasta masa extrem de importanta pentru organism si cei care consuma alimente nesanatoase la prima masa a zilei. Acestia din urma consuma fie alimente prea grase, fie alimente cu un continut ridicat de zaharuri si carbohidrati.

* Alimente cu continut mare de zaharuri si carbohidrati: clatitele, vafele, gogosile, produsele de patiserie, covrigii, placinta, cerealele cu zahar, briosele. Problema unor astfel de mese este data de faptul ca alimentele consumate au un continut scazut in proteine si nu fac decat sa ne produca o crestere a nivelului zaharului din sange.
* Alte alimente care nu sunt indicate sa fie consumate la mic dejun, ca urmare a continutului bogat in grasimi, sunt ouale ochiuri, carnatii, baconul si omeletele cu branza.

Vazand insa o lista cu atatea restrictii alimentare la mic dejun ne gandim ce ne ramane oare sa mancam. In realitatea oferta de alimente sanatoase pentru mic dejun este destul de variata. Este vorba despre alimente care contin proteine si putine grasimi saturate. De asemenea alegeti alimentele care contin carbohidrati obtinuti din cereale integrale, produsele din soia, iaurturile slabe in grasimi sau alimentele cu continut mare de fibre si nutrienti.

Faceti-va pachet cu mancare pentru serviciu

Multi dintre noi motiveaza lipsa unui mic dejun sanatos si consistent punand in prim plan lipsa timpului. Insa acest impediment se poate rezolva punand ceasul sa sune cu 15 minute mai devreme decat de obicei. Faceti-va un pachet pe care sa il mancati in drum spre serviciu sau imediat ce ajungeti la birou.

Daca nu va puteti trezi mai devreme faceti-va pachet seara inainte sa mergeti la culcare. Este bine insa ca, inainte de a va avanta in agitatia unei noi zile de munca, sa stati 15 minute dimineata sa savurati o cafea sau un ceai si mic dejunul.

Alimente sanatoase pentru sanatate

* Cereale integrale cu un continut mare de fibre. Adaugati lapte degresat sau lapte de soia si afine daca doriti sa variati meniul.
* Omleta de tofu este mult mai sanatoasa decat omleta de oua. Adaugati ceapa, ardei verde, sos de soia light, pudra de usturoi, piper si ulei de masline si astfel obtineti un mic dejun sanatos.
* Iaurt cu fructe proaspete. Luati un iaurt degresat sau un iaurt de soia, taiati cateva fructe proaspete in el si adaugati cateva cereale integrale.
* Paine prajita cu unt si grapefruit. Adaugati putin zahar pe grapefruit si obtineti o combinatie sanatoasa pentru mic dejun.
* Salata de fructe proaspete este o alta optiune pentru masa de dimineata. Taiati cateva mere, portocale, piersici, struguri, banane, adaugati putin suc de lamaie si salata de fructe este gata.
* Oua cu ardei. Atunci cand doriti sa mancati oua trebuie sa retineti ca albusul este mult mai sanatos decat galbenusul. Astfel puteti incerca sa amestecati albusul cu putin ulei de masline, cu ardei rosu si verde, cu brocoli daca apreciati aceasta leguma, cu ceapa si cu piper. Puteti sa mancati aceasta omelta cu o felie de paine obtinuta din faina integrala.

Branza degresata cu fructe. Luati branza degresata si adaugati orice tip de fructe: mere, citrice, afine etc. Combinatia de branza cu fructe este delicioasa

Sursa:doctormenci.ro,Editura Coreus


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maminuta spune:



Principala greseala pe care o facem atunci cand servim mai multe feluri de mancare este de a amesteca alimentele intre ele.

Combinatii sanatoase de alimente



* Leguminoasele (fasolea, soia, mazarea, nautul, lintea etc) sunt complementare cu amidonoasele (faina;, pâine, orez, paste fainoase, cartofi, porumb), împreuna crescându-le valoarea biologica a proteinelor.
* Legumele bogate în saruri minerale, vitamine, antioxidanti (fasole teci, salata, varza, morcovul, ceapa, usturoiul, patrunjelul, telina) se asociaza bine cu mâncarurile proteice (carne, oua, peste, soia, fasole, mazare, naut, bob). Exceptie fac legumele bogate în amidon (ex. cartoful), care nu vor fi asociate cu proteinele de origine animala.
* Laptele având o compozitie particulara face dificila asocierea sa cu alte alimente . Exceptia tolerata este combinarea laptelui cu pâinea care a suferit un proces de fermentatie cu drojdii sau maiele complexe.
* Pâinea dospita poate fi acceptata si în combinatie cu alte proteine animale, carne, oua, peste, dar în cantitati moderate.
* Asocierea grasimilor cu verdeturi este favorabila, deoarece sarurile minerale din acestea usureaza scindarea lipidelor.


Sursa:doctormenci.ro






Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariyana spune:

Maminuta, multumesc mult pt sfaturi, este nevoie din cand in cand de cineva care sa ne reaminteasca lucrurile astea, ....sa speram ca o sa fie benefice si pt altii..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carina spune:

Citat:
citat din mesajul lui silvi_2005

Va mai arat ceva painici de casa : Paine paysan cu cimbru verde : http://bucataria-sylviei.ro/paine-paysan-cu-cimbru-verde/
Paine italieneasca ciabatta cu masline http://bucataria-sylviei.ro/ciabatta-cu-masline/ se poate face si cu rosii uscate.
Ca idee masina de paine e prima invetitie utila pt sanatate ca painea e aliment de baza si e foarte simplu de utilizat
Si un mic dejun delicios pt pitici si pt cei mari petits chinois : http://bucataria-sylviei.ro/petits-chinois/

BUCATARIA SYLVIEI
Adevarul, pur si simplu, este rareori pur si nu este niciodata simplu. Oscar Wilde



Te rog sa nu te superi pe mine dar in afara de faptul ca e delicios micul dejun propus, altceva nu mai are. Eu personal nu i-as da copilului meu o bucata de paine cu faina alba si zahar alb nici ca desert, daramite ca si mic dejun.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Anda si Carina (deja domnisoara)
http://community.webshots.com/user/andamihai
http://andaoana.wordpress.com/
http://flickr.com/photos/32304863@N04/

Mergi la inceput