Calendarul gradinarului vesel (de) 10 :))
Raspunsuri - Pagina 15
Tala spune:
ok...B.nica si care-i superstitia? tu doar le arunci asa? stiam si eu ca se prinde greu leusteanul asa ca si daca trebuie sa-l descant , de ce nu? La ce te referi cand spui ca morcovii trebuiesc ingrijiti? Am pus anul trecut si au crescut bine, dar poate din intamplare caci nu le-am acordat nici o atentie speciala....(e adevarat ca in toamna la final ii imparteam jumate cu niste viermi)
Nu vreti sa incercam sa facem o listuta cu legumele care n-ar trebui sa lipseasca dintr-o gradina de legume?
Eu sunt mai ametita de fel si m-am gandit la lista caci chiar m-ar ajuta (de ex, anul trecut am UITAT sa pun salata, gulii, praz, spanac dar am pus in exces patrunjel - si acum mai am la congelator o gramada, rosii - n-ar fi fost in exces daca m-as fi gandit mai devreme sa fac suc din ele si sa nu le dau cadou la toata lumea care venea in vizita, macar m-am umplut de multumiri, am facut experimente si am plantat o ceapa ciudata pe care n-am mancat-o si lista continua)
Poate ar fi bine sa discutam si soiurile (asa m-am pacalit eu cu acea ceapa)
Voi pune multi morcovi (pe cei pe care i-am avut i-am ras si i-am pus la congelator si tare bine mi-au prins cat au tinut), multa muuuulta ceapa uscata, vinete am pus anul trecut 20 de rasaduri cred si au fost suficiente, ardei gras tot asa si am fost multumita. Nu m-am gandit pana acum la ce a spus B.nica despre plantarea in etape (a salatei de ex)
Nu ma mai straduiesc cu fasolea verde sau galbena (a iesit f atoasa) desi imi place mult (poate stiti voi un soi bun sau conditiile de ingrijire - cules ca sa nu mai fie atoasa)
Astept sfaturi si pareri...cu interes
Legat de liste, in functie de ce scrie pe fiecare plic de seminte pe care le-am cumparat in toamna, mi-am facut un tabel cu momentul in care trebuie sa insamantez, in rasadnita sau afara, cand trebuiesc rarite etc - sper sa ma si tin de el.
mamica de sef mic (08.09.2006)
Bucurie!
canuta-om-sucit spune:
Mie mi-au rasarit semintele de rosii cirese... Sunt atat de fericita, nu credeam ca se va alege ceva de ele.
Astazi vreau sa intru in gradina, zapada nu mai este, pamanutul e inca ud, dar vreau sa curat frunzele cazute peste iarna, ca mi-au rasarit si irisii si trebuie sa ii curat de frunzele vechi, dar cum sunt inca la servici am sa las operatiunea pe dupa amiazza. Saptamana viitoare ma apuc de pus gunoiul de grajd in gradinuta de flori din fata casei si de pe langa fundatia casei. Cand se mai zvanta ma apuc de decopertarea gazonului...
gabriela42 spune:
buna ziua gospodari!ma bucur de existenta voastra si va rog din suflet sa ma ajutati cu sfaturi.anul acesta ma distrez cu panselute, frezii,sparaxis si rosioare cheri.deja panselutele au scos capusorul din pamint dar nu stiu cind sa le pun afara in curte.celelalte sunt doar poze...dar si cind or inflori cred ca vom fi f mindri.ce crede-ti daca pun patrunjel in ghiveci este o idee buna?eu am vie pomi fructiferi trandafiri.un an bun va urez cu roade bogate!
b.nica spune:
Tala,eu dupa ce ne-am aranjat casa la tara mi-am facut o gradina de legume.Am studiat ca pt. doctorat,,am o groaza de carti.
Experienta a contat.
Din experienta mea si asa cum am sa reincep amenajarea gradinii(acum puteti ajusta pt. ca eu am spatiu ceva mai mare si niste aparatute care ma ajuta) iata:
-inca nu este tarziu sa semanati(va sfatuiesc intr-un rand)mazare,ingrasa pamantul si este buna,aveti grije sa nu umbreasca plantele mai mici
-urmeaza ceapa si usturoiul pt. miel
-salata si ridichiile asa cum am spus:esalonat,dupa ce le culegeti acolo puteti sa puneti alte legume pe care le-ati avut in rasaduri,aici aveti grije ca rosiile si castravetii sa fie mai usor de udat.
- am pus pt. rasad si dovlecei pt. ca noi suntem mari consumatori dar au nevoie de mult spatiu in jur,in mai se pot pune 3-4 seminte in cuib dar trebuie lasate numai 2 fplante asa si la castraveti.
-daca vreti patrunjel bun verde puneti din acela de radacina,
-fasolica verde nu trbuie sa lipseasca, dar cautati seminte bune,se poate sa obtineti mai usor,dar nu asa de gustoasa din aceea chinezeasca care se urca pe ...gard(pe sfori ca zorelele) de ex.
Deocamdata atat.
Tala daca vrei sa stii superstitia cu leusteanul iti spun pe PM ca rad fetele de mine,dar este verificat.
olympia spune:
Asa Bnica, arunca pastiluta, fa-ne curioase si dupa-aia zi: "pardon , e secret"... Daca superstitia ta functioneaza, dezvaluie taina, n-o tine doat pentru tine!
Eu am leustean doar afara, tot asa salvie, patrunjel, marar, dispar iarna, revin in fiecare primavara. Nu m-am ostenit sa le adun semintele. Mararul de exemplu n-a rasarit decat printre flori, in brazda dedicata, n-a vrut.
In ghivece am avut doar oregano, cimbru si acum am ...levantica! Pe asta incerc s-o divizez si s-o mut si in gradina mai incolo.
Pene colorate... cate putin din toate!
album
gradina
b.nica spune:
Olympia,levantica poti sa o lasi in gradina ,mai ales langa trandafiri,fara probleme,.A mea a trecut prin iarna asta f. viteaza.
De abia astept sa creasca piticii mei ca sa-i atrag in gradina.
Am inceput de acum si le arat tot felul de plante si flori.
Pt. ca am eu un principiu:MILIARDAR SA FII SI TOT TREBUIE SA STII CUM SE CULTIVA PAMANTUL, PT. CA NU STII CE ITI OFERA SOARTA SI CUNOSTIINTELE ASTEA TE VOR SCAPA DE FOAME.
Fetelor, incercati Mangoldul,are frunze ca spanacul si este mai usor de obtinut.
Rabarbura(perena),atunci cand o gasesc la Kaufland fac o prajitura la concurenta cu acea de visine, am de gand sa o pun in gradina de la tara,are si un aspect frumos.Acum este momentul sa obtineti rasaduri.
Mai nou am aflat de pe Net ca englezii analizeaza efectul citostatic al unor extracte din tulpina de Rabarbura.
Ramona J spune:
Exact asta citisem si eu, ma gindesc sa pun in gradina.
Astept si eu secretul ala cu leusteanul, la mine nu s-a prins niciodata. Sint gata sa-i soptesc orice!
Foarte bune sfaturile despre ordinea in care sa cultivam.
Eu am niste seminte pe care nu le mai gasesc.
Edit sa ma laud ca a inflorit prima narcisa. De cind sint cu ochii pe ele! Din pacate ploua torential si nu pot inspecta peste tot daca mai am si altele, asta am vazut-o pe fereastra.
olympia spune:
Bnica, levantica mea asa s-a prins, in ghiveci1 am pus seminte si afara si ...ioc! Ca la leustean... si ce ziceai ca trebuie ca sa rasara?
album
gradina
b.nica spune:
Olympia si eu tot in ghiveci aveam lavanda(acum nu prea imi vine sa-i zic levantica pt. ca s-a facut mare).
Hai ca va zic cu leusteanul,dar daca radeti....,i-am zis si lui Tala ca am pus seminte din aceeasi punguta si eu si o vecina...vaduva;s-au prins cele ale vaduvei,cica daca il convingi pe sot ar avea cam aceleasi sanse,.
olympia spune:
Bnica, n-am inteles nimic-nimicuta, jur, dar pare tare interesant!!!
Deci sa pui semintele impartind plicul cu o... vaduva? Si sotul ce treaba are cu asta?
album
gradina