Bebelusii vostri citesc??

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

eu cred ca titlul subiectului este prea pretentios si de aici se pornesc marile patime.Daca subiectul s-ar fi numit simplu dezvoltarea creerului sau simplu metode de dezvoltare a bebelusului si copilului mic era simplu si se discuta mai putin patimas.
Eu nu cred ca in urma acestui joc copilul va citit , ci ca daca a vazut de 100 de ori un lucru il va recunoaste.Aceasta metoda se aplica pentru copii cu autism, de exemplu carora le este foarte greu sa conceapa ca apa este tot apa si atunci cand o vezi in cada , si atunci cand curge la robinet da si atunci cand e in mijlocul naturii sub forma de lac, sau rau...etc.
Asa ca se asociaza imagini diferite pentru a intregi modul de cunoastere a copilului.
Deci se poate aplica si unui copil sanatos , numa ca acestuia de mai mare folos este cum spunea cineva inainte, sa-i dai lucrurile concret in mana.In loc sa-i arati un mar pe cartonas mai bine il dai concret in mana, sa vada ca-l poate si arunca ca pe o minge, ca se rostogoleste, ca miroase, ca doare chiar daca ti-l dai in cap.Toate astea dezvolta creerul copilului de mult mai multe oi decat vazutul pe un carton.De aceea sunt carti cu blanita de la animale pe ele, sa poata fizic copilul pipai, daca nu are posbilitatea sa puna mana concret pe o pisica, caine, oaeie. etc.
Asta cred eu ca e rostul acestor jocuri si nici decaum ca va citit sau vorbi copilul la 15 luni.
Eu am doi copii, doua istorii diferite.Primul a vorbit tarziu de tot, la aproape 3 ani, de nici nu-mi mai amintesc acum cum puteam comunica, cert e ca stiam dinainte de a cere el ceva ce vrea, la al doilea am trait experienta vorbitului de la 8 luni, vorbit clar, direct in cuvinte corecte, si apoi de la un an in fraze.Nici nu-mi venea sa cred cate spune, stie tot ce este in casa si afara, stie calculator si tot ce vrei fara sa-i arati concret, doar urmarind pe cel ce face odata si apoi face si el de zici ca asta a facut de cand e el.
Deci depinde de copil.Degeaba iti planifici sa-l faci doctor de mic daca el nu e facut sa fie asa.Trebuie sa-l iei asa cum e, cu bune si rele, la pachet.
Eu a trebuit sa accept ca primul nu va fi niciodata la fel de rapid ca al doilea, dar va fi mereu copilul meu iubit care e super atasat de mine si acum la 9 ani, care are un sflet de aur si care iarta indiferent cat de mult grersesc fata de el.
Iar al doilea ti-o da inapoi cand nu te astepti.
Deci lara-c asteapta intai sa nasti copilul, bucurati-va impreuna de momentele de neuitat ale primilor ani, si fa doar ceea ce instinctul tau de mama iti va spune, ca nu vei da gres.
Eu cu primul copil nu mi-am ascultat instinctul care cateva zile inainte de nasterea lui imi dadea semne ca sa nu merg sa nasc in ziua programata, imi venea mereu sa plang sa fug, parca preimteam ca nu va fi bine, dar nu am ascultata, si nu a fost bine, dar era prea tarziu sa dau timpul inapoi.La al doilea am ascultat de semnalele trimise de corpul meu si chiar daca am nascut peste termen nu am avut probleme.
Deci nu mai cumpara tot felul de minuni, vei stii atunci ce anume se potriveste copiluliui tau.Degeaba ii vei arata tu cartonase daca pentru el mai interesant e sa stea in brate la mami si sa asculte cum ii explica ea de ce e soarele pe cer, de exemplu, al meu era fascinat de ciori, staea si le urmarea pe unde era si pe baza asta am povestit cat puteam de pasarile calatoare si tot ce zboara ce fac, pe unde merg ele, si asta la nici 2 ani...deja ma intreaba acum de planete.Deci asteapta sa-ti vezi copilul si apoi te adaptezi dorintelor si concretului.MULTA BAFTA SI SARCINA USOARA.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Spor la citit:
http://www.calgaryherald.com/health/family-child/kids+under+Canada+pediatricians+advise/2151559/story.html

Va doresc echilibru si intzelepciune... Mie mi-a dat de gandit ce mi-a spus odata mama mea... uneori un creier supra excitat si supra indopat poate sa clacheze... poate ca de aceea avem atat de multzi copii care fac tantrumuri si nu vor sa asculte de nici o regula in viatza... prea mult televior, calculator, jocuri electronice... dar mult prea putzina educatzie, prea putzina interactziune cu viatza reala din jur... A citi nu e totul... mai tre' sa si intzelegi ce citesti (ce se "ascunde" de fapt in spatele cuvintelor), mai tre' sa si extragi ce-tzi e util si ce tzi se potriveste, mai tre' si sa ai maturitatea... La ce folo daca pruncul e toba de carte la 5 ani (intr-adevar creierele lor absorb fantastic de rapid orice informatzie) si are atitudine de 2 anisori pt ca i s-a trecut totul cu vederea datorita faptului ca era considerat "super-istetz"... Cred ca trebuie sa ne ocupam mai mult de aspectul practic si sa-i invatzam sa fie independentzi la olitza/WC, spalat, mancat, imbracat, decizii potrivite pt varsta lor. Si sa constientizam si noi ca e important sa stie sa faca conexiuni logice (actziune-consecintza) decat sa memoreze automat fara sa intzeleaga cum "functzioneaza" regulile in viatza...
Poate ca atzi remarcat si voi bombardamentul informatzional la care suntem supusi noi ca adultzi... Uneori nu simtzitzi ca va oboseste... ca va copleseste (in sepcial pe cei care lucreaza in domenii tehnice si trebuie sa invetze tot tipul cu viteza uluitoare ca sa "tzina pasul" si sa-shi poata pastra job-ul...) Imaginatzi-va cei mici ce simt... Numai ca ei inca nu ne pot spune ce efect are acest "dopaj" asupra lor...
Indiscutabil ca ne simtzim mandri ca parintzi cand vedem ca progeniturile noastre citesc inainte de varsta de 6 anisori... (d'apoi daca o mai si fac in trei lb diferite... ) dar oare cat este de benefic pt ei... Habar nu avem cu-adevarat...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Citat:
citat din mesajul lui lorelaim
uneori un creier supra excitat si supra indopat poate sa clacheze... poate ca de aceea avem atat de multzi copii care fac tantrumuri si nu vor sa asculte de nici o regula in viatza... prea mult televior, calculator, jocuri electronice... dar mult prea putzina educatzie, prea putzina interactziune cu viatza reala din jur... A citi nu e totul... mai tre' sa si intzelegi ce citesti (ce se "ascunde" de fapt in spatele cuvintelor), mai tre' sa si extragi ce-tzi e util si ce tzi se potriveste, mai tre' si sa ai maturitatea... La ce folo daca pruncul e toba de carte la 5 ani (intr-adevar creierele lor absorb fantastic de rapid orice informatzie) si are atitudine de 2 anisori pt ca i s-a trecut totul cu vederea datorita faptului ca era considerat "super-istetz"...


Pt toate aceste motive, eu sunt mai interesata ca fetita mea sa stie sa socializeze, sa se bucure de relatia cu copiii, sa invete sa iasa singura din diverse situatii. Mai am de lucru la faptul ca devine obraznica atunci cand un adult ( educatoarele ) tipa. In rest, interactioneaza frumos cu colegii de gradinita si de joaca.
Nu este totul ca o persoana sa fie doldora de invatatura, mai trebuie si sa stie cum sa relationeze cu cei din jur.
Este o intrega nebunie cu aceste jocuri pt stimularea inteligentei, omitandu-se educatia facuta de parinti.

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Nu m-a interesat nicicand sa-mi invat copiii sa citeasca si sa scrie in afara programei scolare, in special pentru ca nu am considerat ca ies cu ei la defilare, sa arat eu ca la circ ce stiu copiii mei. Cum am spus si la alt topic la mine la strumfi, nu vad sensul unui copil sa fotografieze si sa redea numele literelor, sau sa recunoasca cuvinte pentru ca sincer inca n-am vazut copil cu Morometii in mana la doi ani facand analiza pe text.

Pe de alta parte potential sa citeasca mai devreme de 6-7 ani (varsta scolara in Romania) exista, aici scoala incepe la 4 ani jumate, Cosmin la 5 ani citea cursiv. Insa procesul invatatului sa citeasca e lin, nu doar arati flash cards in fata copilului, intai inveti literele (si trebuie sa make sens, nu doar sa fotografiezi) apoi inveti sa construiesti silabe, apoi cuvinte. Toate astea fac click in creierul copiilor, si invata cititul prin metoda logica care e cea corecta, nu prin metoda memorarii absurde.

Sa va dau un exemplu: Cosmin la un an jumate - doi spunea poezii foarte multe, stia adresa pe dinafara (cu stada, bloc, scara, etaj nr etc) stia chiar si "engleza" adica o multime de cantece redate ca o placa de megafon. La 3 ani creierul lui a realizat ca toate au o logica si ca tot ce invatase el pana atunci papagaliceste se poate transfera in realitate. Asa ca a uitat tot (cel putin n-a mai redat) si a luat-o de la inceput cu invatatul de data asta a cautat intelesul celor spuse de el.

Eu cred ca pe un bebelus (copil pana in doi ani si jumatate) il poti invata si tabla inmultirii daca vrei, insa o va stii pe dinafara, o va reda ca pe poezie, si nu-i va folosi la nimic, iar cand va fi pregatit si va realiza ca tabla inmultirii poate ajuta in viata, poezia invatata anterior va fi uitata.

Concret cred ca e mult mai important ca un copil pana in varsta scolara sa isi dezvolte capacitatile sociale, verbale, si cognitive in mod natural decat cu flash carduri. Imi place la nebunie cand ma intreaba fie-mea "what's this" si eu explic pe intelesul ei in timp ce imi sta in brate decat sa o asez jos si sa-i zic "e timpul sa te stimulez". Eu cred ca natura e cel mai bun stimulent al creierului fara sa fie nevoie sa adaugam noi nimic.

Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca_a spune:

Citat:
Mai am de lucru la faptul ca devine obraznica atunci cand un adult ( educatoarele ) tipa.


Dupa parerea ta, cum ar trebui sa reactioneze un copil la care se tipa? Tie ti-ar placea sa tipe seful la tine?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Citat:
citat din mesajul lui anca_a

Citat:
Mai am de lucru la faptul ca devine obraznica atunci cand un adult ( educatoarele ) tipa.


Dupa parerea ta, cum ar trebui sa reactioneze un copil la care se tipa? Tie ti-ar placea sa tipe seful la tine?


Exact asa voi pune problema in fata educatoarelor si, daca nu se potolesc, si directoarei. Daca nici asa nu se va remedia comportamentul lor, voi face sesizare la Inspectorat. Sunt ceva de groaza "educatoarele astea urlatoare", cum le numeste fii-mea. Eu o invat ca nu are voie sa fie obraznica cu adultii, ci sa imi spuna mie si eu discut cu ei. La asta mai avem de lucrat... La scoala, cand va avea o multime de profesori, ce va face ? Nu are importanta cum se comporta adultii, ci cum reactioneaza/percepe ea. Imi amintesc ca eu in clasa a8a, aveam o profesoara care tot timpul tipa la noi si din prosti, idioti si cretini nu ne scotea. Dar noi nu ne suparam niciodata, ci ne amuzam pe la spatele ei. Iar la sfarsitul anului, i-am facut cadou un bibelou sub forma unui catel pechinez, fiindca era mica si grasa si avea fata unui pechinez.
Cam asa as vrea sa reactioneze si fii-mea, nu sa se lase traumatizata de cine stie ce adult frustrat. Voi mai discuta cu psiholoaga.

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pussi spune:

In primul rand as vrea sa va zic ca totul depinde de copil!
In al doilea rand pana acel copil nu vorbeste nu va reusi sa citeasca... indiferent de metoda si de dorinta parintelui de al invata.
In cel de al treilea rand, sa fim serioase, nu e normal ca un bebelus sa citeasca. stiu ca toate ne dorim un copil cat mai dotat, dar trebuie sa ne gandim si la coplarie. Oare daca ati avea un copil care citeste la 2 ani nu ati avea o gramada de semne de intrebare atat despre el cat si despre educatia data???

si acum explicatia: din nevoia de a diferentaia unele lucrusoare ale gemenelor am inceput sa scriu, sa cos initialele lor pe ele...Ana curioasa a inceput sa ma intrebe literele .. indeferent unde le gasea(carti, sticla de apa, ziar, cutie, eticheta, reclama luminoasa...) La 2 ani am costatat ca recunoaste tot alfabetul cu majuscule si unele cuvinte scrise cu majuscule. Am lasat-o pe ea sa vad ce face, ce mai descopera.... in aproape 1 luna de atunci nu s-a apucat de citit, de la sine deocamdata nu o face, dar s-a apucat de scris... dupa multe incercari vine la mine cu cat o litera scrisa de ea. Nu am de gand sa fortez lucrurile! Si daca sunteti curioase va tin la curent!






PUSSI mami de gemenele ELENA & ANA 19.11.2007
Suntem mari



DOAMNE AJUTA!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Allinta, eu as invata-o sa spune educatoarei ca nimeni nu are voie sa tipe la ea si ca ea nu poate intelege nimic daca se tipa. Si ca va comunica parintilor ca s-a tipat la ea.


Nu gasesc ca asta e o obraznicie!!



Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii


Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Citat:
citat din mesajul lui Sabina

Allinta, eu as invata-o sa spune educatoarei ca nimeni nu are voie sa tipe la ea si ca ea nu poate intelege nimic daca se tipa. Si ca va comunica parintilor ca s-a tipat la ea.
Nu gasesc ca asta e o obraznicie!!


Scuze de off topic, dar sunt disperata de educatoarele astea :

Sabina, educatoarele nu tipa la ea in mod special, ci la toti copiii. Asta este modul lor de predare pedagogica la nivel de gradinita.
Mi-am promis ca la scoala ii voi cauta o invatatoare calma, echilibrata, nu sa urle din toti rarunchii ca nu ii convine ei ce face un copil, in clipa respectiva.
In momentul asta, fetitei mele nu ii place absolut deloc la gradinita.
Si alta problema e ca nu am unde sa o mut. Nici macar in cadrul gradinitei. Decat sa o tin acasa, dar asta chiar nu este o solutie. ea are nevoie sa socializeze zilnic cu copiii si sa invete.




allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

eu zic ca din cand in cand poti sa o tii acasa, cate o zi, doua, va mai diatrati si voi ca fetele daca tot esti intre joburi.

Da oricum, trebuie prelucrati copiii sa nu lase pe nimeni ca asa zisa autoritate sa ii agreseze verbal, ce sa mai zicem fizic.



Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii


Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput