Bibliografia mamicilor
Raspunsuri - Pagina 4
ralucutza77 spune:
O carte despre cum ii ajutam pe copii sa aiba incredere in ei stiti sa imi recomandati si mie? Fiica-mea are 5 ani. Multumesc!Poze:
http://family.webshots.com/album/573283926iNZLUl
http://picasaweb.google.com/grigore.raluca/InVacanta2#
anca_a spune:
Ralucutza77,
www.amazon.com/Your-Competent-Child-Toward-Values/dp/0374527903#noop" target="_blank">Your competent child, Jesper Juul
katalyna spune:
anca ceva mai di pi la noi nu gasisi
-------------------------------------------------------------
a inceput votarea, daca va place scrisoarea lui David adresata Mosului aici o puteti vedea si vota
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Scrisori pt Mos Craciun&page=1" target="_blank">k1.jpg
multumim!
alex_andra spune:
Eu cred ca este mult mai important sa te ghidezi dupa instinctul de mama. Nu ma iau dupa carti. De cele mai multe ori le consider nocive.
Andra, mami de leoaica Eva
katalyna spune:
alex_andra nu stiu daca crestem copiii precum in neolitic este bine. uite de expl mama a gresit mult cu mine si i-am reprosat si stii ce mi-a zis? ca nu a avut cine sa o invete si pe ea si de-aia nu si-a dat seama ca sunt un copil sensibil si pun tot la suflet. fiecare avem insticte si ne comportam intr-un fel, dar daca se poate mai bine de ce sa nu invatam? nimeni nu s-a nascut invatat si mie imi place sa-mi perfectionez 'tehnicile' de crestere si educare a copiilor mei. nu e musai sa facem ca in carti, poate si discutiile noastre de aici ajuta pe cineva, important e sa stim sa 'extragem' ce credem noi ca e bun pentru noi si copiii nostri.
a inceput votarea, daca va place scrisoarea lui David adresata Mosului aici o puteti vedea si vota
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Scrisori pt Mos Craciun&page=1" target="_blank">k1.jpg
multumim si pupacim de zapacim!
alex_andra spune:
...katalyna...nu cred ca e cazul sa ma jignesti, sa ma faci "din neolitic"....puteai sa-ti exprimi dezaprobarea altfel. Eu mi-am spus parerea legata la subiect nu m-am legat de nimeni.
Am spus ca nu ma iau dupa carti. Asa e. Nu am citit nicio carte de gen. Ascult in schimb pareri, ascult sfaturi, observ in jur si selectez ce consider eu, ca mama, ca este bine. Cartile si doctorii, asa cum am spus si la alt subiect, se contrazic.
Asa, cu educatia mea "barbara", am crescut pana in prezent o fetita perfecta, care nu mi-a facut nicio problema medicala niciodata. Este superevoluata si fericita. Poate sunt eu un caz fericit, cine stie?
Repet, nu era cazul sa ma jignesti. Si as dori sa nu-mi raspunzi la ce-am scris, pt ca oricum nu mai conteaza si nu vreau sa dezvolt o polemica offtopic aici.
P.S.
Nici eu nu sunt de acord cu cateva lucruri referitoare la cresterea copiilor , pe care le-am vazut aici, dar fiecare isi creste copilul cum considera mai bine si niciodata nu mi-am permis o jignesc o alta mama, doar pe principiul ca eu imicresc fetita altfel.
katalyna spune:
alex_andra chiar nu am vrut sa te jignesc, imi cer scuze daca asta s-a inteles, nu ma gandeam la tine ci la cateva cunostinte ale mele care desi stiu ca medicina a evoluat foarte mult si desi au trecut printr-o relatie copii-parinti nu foarte buna, NU au invatat nimic. nici eu nu citesc carti de 'specialitate' ci ma bazez foarte bine pe mine si pe experientele proprii, mai aud una alta si prin jur si daca am ce invata invat. cunosc foarte multe mame care isi cresc copiii pe principiul 'asa am crescut si noi', insa nu tin cont ca noi mancam o bomboana cubaneza o data la cateva luni, iar copiii astia au la dispozitie zilnic orice tampenie. si eu imi cresc copiii asa cum simt eu ca este bine, dar nu sunt robusta in gandire si oricand accept un sfat bun.
inca o data imi cer scuze pt ca te-ai simtit jignita, poate daca dezvoltai mai mult prima fraza nu s-ar fi ajuns aici, as fi explicat din prima ce am zis mai sus.
hai sa iti spun o faza a unei tipe care la 2 luni i-a dat copilului sa guste paine cu sos de la o tocanita cu porc cred si a ajuns cu el la spital. si ea tot instinctiv a facut-o, la asta ma refeream eu instinct.
alex_andra spune:
e ok, katalyna, asa se intampla cand vorbesti prin scris si nu face to face, se mai intampla si neintelegeri.
referitor la ce ziceai de mama care i-a dat copilului de 2 luni paine cu sos....asta nu e instinct de mama, asta e prostie si inconstienta. Instinctul de mama, asa cum il vad eu, te face sa faca lucruri bune pentru copil, nu sa-l bagi in spital.
Instinctiv o mama simte copilul, stie din ce motiv plange, stie ce nu-i prieste, stie ce-i trebuie si ce-l invata.
Eu, pana la fetita mea, nu am tinut nici un copil in brate, desi imi placeau foarte mult copii, parca imi era frica sa nu-i sparg
Dar de cand am ajuns acasa, parca mi s-au luminat toate mintile si am stiut ce trebuie sa fac, am stiut cum sa o schimb de pampers, desi nimeni nu-mi aratase, am simtit efectiv multe lucruri. La fel s-a intamplat si cu sotul meu, care, desi nu se simtea pregatit sa devina tata, de cand ne-a venit fetita acasa s-a transformat intr-un tata model, care ma ajuta 100%.
Si inca ceva, de ce nu-mi plac cartile, mai ales cele pentru copii mai mari, pentru cresterea si educarea lor. Cum spunea si cineva mai devreme, multi autori te invata cum sa-i "dresezi". Ori eu nu am sa fiu niciodata de acord sa las copilul sa planga o ora, doar ca sa-i demonstrez ceva. Educatia se face cu vorba buna si mult calm, nu cu pedepse, sau atitudini de gen.
Mi se plangea o mamica, ca fetita ei de 3 ani, daca nu-i face pe plac, isi provoaca singura voma si nu intelege de ce. Dar cu cateva zile mai devreme tot ea imi povestea ca o lasa sa planga si o ora, ca asa a citit ea in carti ca trebuie sa educe copilul, ca nu tot ce vrea i se cuvine.
Si exemple ar mai fi, dar timpul nu-mi permite sa le dezvolt.
Stiu ca nu toate cartile sunt la fel, intr-adevar, poate ca generalizand, gresesc.
Mama respectiva si-a educat fata numai din carti, nu a ascultat deloc de interiorul ei de mama. Concluzia? un copil care nu intelege de ce mama o lasa sa planga in loc sa o iubeasca.
O alta mamica, imi povestea cum a gresit ea cu fetita ei de cateva luni, pe care, o punea in patutul ei , treaza fiind, inchidea usa de la camera, si o auzea cum plangea o ora pana adormea, probabil de oboseala. Imi zicea ca plangea si ea pe partea cealalta a usii, dar nu se ducea la ea s-o adoarma in brate, ca cica "se rasfata copilul". Sotul ei a vrut sa divorteze de ea din cauza aceasta. Ma rog, apele s-au linistit.
De aceea, am incredere in instinctiul meu de mama zdravana la cap si-mi cresc fata dupa mintea mea, nu dupa carti.
Si uite-asa fetita mea e fericita, cuminte, nu urla, nu are istericale, iar cand incearca un iz de istericala pentru ca nu-i dau ce vrea, o iau cu frumosul cu alte acitvitati si ii trece imediat.
Nu zic ca eu sunt mama perfecta, nu. Dar vad ca-i prieste fetitei mele acest comportament al meu. Dac vedeam ca nu da roade, poate ma inspiram si din carti. Dar toata lumea fiind fericita, inseamna ca nu am gresit chiar atat de mult ,nu?
Deobicei nu scriu atat de mult, pentru ca mereu sunt contratimp, dar acum, vazand ca din fraze scurte pot fi interpretata gresit, mi-am rupt un pic din timp.
katalyna spune:
alex_andra sa stii ca sunt copii care nu inteleg de vorba buna si ii repeti si ii tot repeti si ca sa nu il bati ca oricum nu intelege desi 'e rupta din rai' mai ajungi sa la pedeapsa. nu stiu cat are fetita ta si cum este, inteleg ca este cuminte oricum, dar eu iti spun de baiatul meu care nu intelege din prima si este chiar obraznic uneori si nu pentru ca nu-l educ, dar nu-l tin acasa si merge la gradinita si mai vede si alti copii si deci vin influente din afara casei.
cunosc un cuplu care are un copil de 5 ani si care niciodata nu a fost pedepsit si nu pt ca a fost cuminte ci pt ca e foarte rasfatat. desi isi supara parinti, eventual mai si ridica mana la ei, el primeste jucarii, desene non stop, revistele preferate. el considera ca i se cuvin. copilul meu stie ca pt a primi ceva trebuie sa imi dovedeasca, ca merita, adica ma asculta, nu e obraznic, nu ma minte.
niciodata nu am mers cu el undeva sa ma faca sa ma simt prost si nici nu se rasfata, alinta la modul obraznic. toata lumea spune de el ca e un copil educat si vorbeste foarte frumos.
alex_andra spune:
sunt convisa ca sunt si copii care nu inteleg de vorba buna si asta nu din cauza parintilor ci...pentru ca pur si simplu asa sunt ei.
Atunci poate ca intr-adevar trebuie sa aplici si anumite pedepse.
Si sa stii, katalyna, ca si fetita mea are momentele ei cand ne termina psihic pe toti din casa, dar incercam din rasputeri sa ne mentinem calmul. Sa tipi la un copil de 1 an nu mi se pare nici educativ, nici eficient.
In alta ordine de idei, poate ma repet, dar sa lasi un copil de cateva luni sa urle o ora, pentru ca tu, ca parinte, consideri ca trebuie sa adoarma singur, in patut, pe intuneric, pentru ca asa scrie in carti, mi se pare drastic. Eu nu as avea inima asta , sincer.
Ma rog, asta era un exemplu si parerea mea. Oricum fiecare isi creste copilul cum crede mai bine. Dar mie personal mi se rupe inima cand vad un copil lasat sa planga pentru ca asa scrie in carti.