Citim "Pana la Ierusalim si inapoi"-S.Bellow

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Beren, interesante amanuntele despre Chomsky. Poanta cu elefantul a fost de groaza. Nu stiam ca a intervenit in cariera lui bellow.

Ingrid S si Diana
www.dropshots.com/Ingrid28_photo" target="_blank"> FILME 1
www.dropshots.com/Ingrid28photo" target="_blank"> FILME 2
www.dropshots.com/Ingrid28photo1" target="_blank"> FILME 3

Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

Multumesc , Teodora !

iarina , eu am gasit cartea la libraria de la parterul magazinului ("mall") Titan .

Despre evrei si viata lor -din alte carti : "Omul in cautarea sensului vietii " de Viktor Frankl (psihiatru , el insusi detinut in lagar) si "Povestea unei vieti "- Aharon Appelfeld (nu am terminat-o inca). Din acestea ( si din altele ,despre lagare de concentrare , carti editate pe vremea comunismului ), concluzia mea este ca evreii nu au avut de ales , impotrivirile erau pe loc sanctionate prin impuscare , la nivel de state europene nu putea exista alta solutie din moment ce erau sub ocupatie nazista , iar cei care s-au impotrivit au facut-o prin emigrare in SUA . Pe langa acestea ,informatiile oficiale despre lagare in acea vreme erau ca sunt "tabere" de munca , ce impotrivire oficiala putea exista ? In aceasta situatie , oamenii se duceau cu gandul ca se vor si intoarce candva ...

Mie imi plac foarte mult autorii evrei pe care i-am citit (cei de mai sus) , si Irvin Yalom (alt psihiatru); chiar si in domenii fara legatura cu literatura reusesc sa se exprime foarte sensibil artistic .
Pe Amos Oz il am pe lista de cumparat in viitorul apropiat .
Voi mai aveti ceva de recomandat de scriitori evrei ?

http://bazar-livresc.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Monixy, recomand un evreu american de tot hazul, Philip Roth, am citit doar Complexul lui Portnoy, o carte absolut dementiala despre sex. E adevarat ca n-are legatura cu discutia de fata.

Ingrid S si Diana
www.dropshots.com/Ingrid28_photo" target="_blank"> FILME 1
www.dropshots.com/Ingrid28photo" target="_blank"> FILME 2
www.dropshots.com/Ingrid28photo1" target="_blank"> FILME 3

Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput

Ingrid , multumesc pt. recomandare !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui monixy
Voi mai aveti ceva de recomandat de scriitori evrei ?

Ar fi o lista foarte lunga ... deocamdata, incearca " A Tomb for Boris Davidovich" de Danilo Kis.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ingrid S
Vreau sa revin la perioada nefasta, perioada camerelor de gazare si sa intreb (probabil aiurea) de ce? De ce s-au lasat ca oile dusi la moarte? Oare a fost acelasi sentiment de neputinta, de resemnare pe care l-au trait veacuri de-a randul? Ca nu te poti impotrivi unei lumi ce te uraste pentru simplul fapt ca esti evreu?

Cum sa se-mpotriveasca unei lumi care te uraste? Cu ce forte si fara niciun fel de organizare si sprijin? Sa nu uitam ca nu doar Germania era anti-semita, ci intreaga Europa. Nationalismul era in floare. E de ajuns, de exemplu, sa citesti prefata lui Nae Ionescu la "De doua mii de ani", ca sa-ti dai seama cam care era ideea despre evrei pe vremea aceea. Evreul nu era OM, oricite merite ar fi avut, ci era evreu...brrr.

Citat:
A doua chestiune m-a amuzat. Probabil ca Bellow n-a avut asta in vedere. Zice asa, prin gura lui Talmon:
"Dreptul Israelului de a exista trebuie castigat prin eforturi deosebite, printr-o rascumparare speciala a greselilor, fiind mai buni decat altii". Asa deci. Pentru ca ei sunt speciali, trebuie sa lupte sa-si demonstreze drepturile. Alte natii n-au acest privilegiu, vai. Ele nu fac eforturi, deoarece nu sunt atat de bune. Mi se pare deranjant, la fel cum azi ma supara discriminarea pozitiva (dar in sens contrar, fireste).

Cred ca e clar vorba de Talmon (n-am ajuns inca la replica asta), si nu a lui Bellow, a carui pozitie fata de problema evreiasca e destul de nuntata si, pe alocuri, extrem de obiectiva. Insa nu-i secret ca evreii se considera poporul ales, nu? (vezi Deuteronomul 7.6). Iar in ceea ce priveste drepturile altora, iti raspund si eu c-un citat(in traducere aproximativa): "Ceea ce sigur nu s-a schimbat odata cu infiintarea Israelului e nerecunoasterea dreptului fundamental de a trai. Altora le e recunoscut acest drept; tie nu [...] doar pentru simplul fapt ca esti evreu". (citatul e de pe la inceputul cartii, cind vorbeste despre diferenta dintre un atentat in Londra si unul la Jerusalem - "the difference is that when a bomb goes off in a West End restaurant the fundamental right of England to exist is not in dispute".)

Pina acum, am senzatia ca Bellow e mult mai aproape de opiniile lui George Steiner (critice fata de tratamentul aplicat de Israel palestinienilor), decit cele ale interlocutorilor lui de la Jerusalem. Iar pe acestea din urma le intelegea din cauza terorii si a numarului mare de victime in urma razboiului de Yom Kippur.

monixy, asa cum zicea si Llaura, un alt scriitor evreu interesant, inteligent, spumos e Bashevis-Singer, care descrie lumea evreiasca din interior, intr-un fel mult mai intim decit Bellow ori Amos Oz. De altfel, toate cartile lui au fost scrise in idish.

Mergi la inceput

lilanda , beren , sigur voi cauta acei autori !

O fraza din carte , "In ignoranta poate fi investita multa inteligenta , atunci cand nevoia de iluzie este profunda " , se poate aplica drept explicatie pt. multe atitudini surprinzator de nepotrivite la oameni inteligenti (cred ca se potriveste si in sfera personala , nu doar social-politica ) .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angelabv spune:

am citi cam o treime din carte, imi place stilul lui Bellow...cu toate ca sunt multe date/personaje din istoria anilor '70, imi plac descrierile lui si analiza - in paralel a diferitelor culturi ...si mai mult imi plac discutiile voastre !!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Citat:
un evreu american de tot hazul, Philip Roth

Off-topic:
He, he
De ce nu bagati la book club una de-a lui, I Married a Communist, American Pastoral, The Human Stain, ce vreti voi. As dezbate si eu dar nu am timp sa citesc carti noi :-(
Macar atat, ca Nobelul oricum n-o sa-l ia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui Llaura

Citat:
un evreu american de tot hazul, Philip Roth

Off-topic:
He, he
De ce nu bagati la book club una de-a lui, I Married a Communist, American Pastoral, The Human Stain, ce vreti voi. As dezbate si eu dar nu am timp sa citesc carti noi :-(
Macar atat, ca Nobelul oricum n-o sa-l ia.

If our walks are silly enough, we can deduce ANYTHING from ANYTHING.

He, he si io.
Cum n-o sa-l ia nici Amos Oz.

Edit: monixy, adauga-l pe lista si pe Italo Svevo.

Trouve avant de chercher

Mergi la inceput