Citim "Pana la Ierusalim si inapoi"-S.Bellow

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Eu abia am inceput-o, ca am gasit-o greu. Sper in we sa am mai mult timp de citit. Primele pagini m-au facut curioasa si asa cum spunea cineva, scena din avion e 'delicioasa'.



Bazar pentru Robi


Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Fotografiile noastre Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Am inceput-o si eu ieri si, desi am citit doar vreo 50 de pagini, mi se pare super interesanta. Imi place la nebunie sa aflu despre mici detalii umane ale unor personaje istorice ca Kissinger, Hubert Humphrey, Lyndon Johnson ("There was a clever man!!" ), Gerlad Ford samd. Interesante sint si opiniile politice ale cunoscutilor lui Bellow despre marile puteri.

Eu citesc cartea in engleza (primul meu Bellow in original) si moor de curiozitate sa stiu cum s-a tradus replica aia din Faulkner "land of the kike house of the wop" (care ar fi, de fapt, citat din Cummings)? Io m-am gindit ceva la genul "Tara jidanilor, casa macaronarilor".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

Mie imi place foarte mult ! O apreciez mai mult ca eseu artistic decat politic .
Portretele si detaliile cotidianului sunt redate in cod literar , in timp ce schema naratiunii descifreaza concretul geo-politic. E adevarat ca anii '70 sunt surprinsi efectiv , insa multe atitudini politice si cauze/consecinte ale unor actiuni politice sunt valabile si acum .
Si , ca tot cititorul la vanatoare de idei interesante , am ochit cateva (pe care le-am "incondeiat" deja pe carte ) :
-axioma comunismului (ex. Europa de Est) : "libertatea este mai putin importanta decat egalitatea , siguranta si bunastarea clasei muncitoare " , un principiu ce sta ca mar al discordiei in electoratele fostelor state totalitare
-un parc pt. nevazatori , amenajat in Ierusalim , cu tablite inscriptionate in Braille pt. a descrie peisajul si plantele (amenajat sub mandatul primarului carismatic Kollek) , o idee care in Romania nu cred ca i-a trecut cuiva prin minte (inca)
-" o lume din care a fost extirpat misterul iti produce azi durere in suflet si creste sugestibilitatea " , o nostalgie care care hraneste semintele transcendentului (fie el religios , social sau artistic , sau toate la un loc , sau unul si acelasi lucru sub nume diferite ?)

N-am terminat cartea , dar cu siguranta o voi face (nu termin tot ce incep ) , si voi reveni cu ideile de final la momentul respectiv (daca intereseaza pe cineva ) !


http://bazar-livresc.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka

Ati renuntat cu totii la carticica?
Eu am terminat-o duminica dar tot asteptam sa vina altcineva sa se laude ca sa am si eu de ce sa ma agat.

Una peste alta, am aflat o gramada de lucruri - pe care mi se parea ca le stiu deja - despre istoria statului Israel si despre poporul lui Israel. Inteleg de ce Bellow i s-a parut lui Chomsky over-enthusiastic (si, pe ici pe colo, se simt niste lozinci) dar istoria Israelului e ea insasi overenthusiastic.

Portretul pe care i-l face primarului Teddy Kollek mi-a ramas in minte. A, si mi-am dat seama ca eu si cu barbatu-meu mancam mic-dejun Israeli in fiecare sambata si duminica.

Voi? Ce fel de mic-dejun?


Trouve avant de chercher



Si eu asteptam sa inceapa analizele ... sa mai lasam cateva zile? Chomsky a avut mai multe de impartit cu Bellow, in public sau nu. Pana la urma, i-a "deraiat" si mutarea pe coasta de est, la Boston. Dar multe din criticile lui sunt valide (mai ales la nivelul lui 1975).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iarina spune:

Buun, deci eu am comandat-o pe net si n-am primit-o inca, la Libraria Eminescu nu-i..am colindat prin bucuresti si n-am gasit-o. Asadar fie-va mila: cei din bucuresti, unde ati gasit cartea?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

iarina, eu am luat-o de la Carturestiul de pe Verona - ultimul exemplar, asta dupa ce un baietan de pe-acolo mi-a spus ca a cautat-o si nu mai e, desi ar trebui sa fie, caz doara e in computer Si m-am dus la etaj si am scotocit - eu pe-o parte, barbatu-meu pe alta - pana am dat de ultimul exemplar dosit si cam ofilit asa... Daca n-o gasesti si n-o gasesti, ti-o imprumut cu mare drag.

beren, mai zi-mi despre conflictul pseudo-latent Bellow-Chomsky (sau invers), rogu-te. La subiect se poate intra oricand din momentul deciderii castigatorului si pana ...oricand:)


Trouve avant de chercher

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui lilanda

Eu citesc cartea in engleza (primul meu Bellow in original) si moor de curiozitate sa stiu cum s-a tradus replica aia din Faulkner "land of the kike house of the wop" (care ar fi, de fapt, citat din Cummings)? Io m-am gindit ceva la genul "Tara jidanilor, casa macaronarilor".



E tradus Tara jidanilor, casa broscarilor.


Trouve avant de chercher

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Teodora D. spune:



Monixy, ma bucur ca citesti si tu cartea, te mai asteptam cu impresii!
Eu sunt pe la jumatate. Imi place f mult descrierea trasaturilor poporului evreu- de ex. cum au ei mari realizari numai daca obiectivele sunt nerealiste (asta explica multe!); imi place harnicia lor, cum au adus cantitati uriase de pamant si au plantat maslini, portocali, mandarini, lamai si bananieri intr-un desert si nu stiam ca muta periodic unii copacii pe masura ce solul se "epuizeaza".
Am mai remarcat ca Bellow cand zice "noi" se refera la americani si m-a amuzat constatarea ca urmasii americani ai emigrantilor din estul Europei isi asuma vina sclaviei, asumandu-si astfel tara.
Mihaelka, citind despre micul dejun traditional al israelienilor ma gandeam ca mananca nepermis de multe oua :)).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Mihaelka, ce sa spun despre meciul Bellow-Chomsky? S-a desfasurat in public, in scris, in spatele usilor inchise. Stiu foarte putin din multele contrari dintre cei doi. Un motiv bine cunoscut este divergenta dintre pozitiile celor doi relativ la politica externa a USA. Radicalismul lui Chomsky era opus pozitiei lui Bellow, pentru relatii preferentiale US-Israel. La fel in politica sociala: Bellow a trecut de la stanga la conservatorism, Chomsky a ramas radical permanent. Iar the grapevine spune ca atunci cand Bellow a vrut sa se mute la MIT, totul era practic aranjat pentru marele profesor, pana cand (intr-un meeting final) Chomsky a intervenit: "pe asta vreti voi sa-l aduceti distinguished professor?" "Pai, prof. Chomsky, Bellow e cel mai mare scriitor american contemporan!" La care Chomsky: "so is the elephant, but we don't make him head of the zoo ..."). Asa ca Bellow s-a dus pana la urma la Boston Univ.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Ar fi cateva idei de analizat, acum, dupa ce am terminat cartea si pe marginea carora as dori sa discutam. Una dintre ele precizeaza modul pasnic in care s-au incolonat evreii pe drumul mortii. Autorul se intreaba, preluand aceasta ipoteza din alte opere, daca nu a sosit timpul sa se treasca poporul evreu si sa nu mai fie vesnicul perdant, vesnicul cal de bataie. Noi, cei de acum, anul 2010, stim ca israelienii nu mai accepta umilinte, infrangeri sau sa i se dicteze.
Vreau sa revin la perioada nefasta, perioada camerelor de gazare si sa intreb (probabil aiurea) de ce? De ce s-au lasat ca oile dusi la moarte? Oare a fost acelasi sentiment de neputinta, de resemnare pe care l-au trait veacuri de-a randul? Ca nu te poti impotrivi unei lumi ce te uraste pentru simplul fapt ca esti evreu?

A doua chestiune m-a amuzat. Probabil ca Bellow n-a avut asta in vedere. Zice asa, prin gura lui Talmon:
"Dreptul Israelului de a exista trebuie castigat prin eforturi deosebite, printr-o rascumparare speciala a greselilor, fiind mai buni decat altii". Asa deci. Pentru ca ei sunt speciali, trebuie sa lupte sa-si demonstreze drepturile. Alte natii n-au acest privilegiu, vai. Ele nu fac eforturi, deoarece nu sunt atat de bune. Mi se pare deranjant, la fel cum azi ma supara discriminarea pozitiva (dar in sens contrar, fireste).
"In acest secol zbuciumat, spune autorul, un mare numar de oameni au fugit din numeroase tari. In India, in Africa, in Europa, milioane de fiinte umane au fost puse pe fuga, stramutate, inrobite, infierate, aruncate peste granita, lasate sa moara de foame, dar numai cazul palestinienilor este mentinut permanent pe agenda. Cand vine vorba despre Israel, lumea se umfla de constiinta morala."
Interesant ca si acum este la fel. Si nu cred ca vreodata se va rezolva acest vesnic conflict. Cum mai adauga Bellow, "Israelul si palestinienii sunt pentru nevoia Occidentului de dreptate - un fel de statiune pentru dezbaterile morale."

Ingrid S si Diana
www.dropshots.com/Ingrid28_photo" target="_blank"> FILME 1
www.dropshots.com/Ingrid28photo" target="_blank"> FILME 2
www.dropshots.com/Ingrid28photo1" target="_blank"> FILME 3


Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput