Fulgusori de nov-dec 2009 (5)
Raspunsuri - Pagina 9
Lumi_Richard spune:
Miany,i s-a recomandat Fe din doua motive:
1) s-a nascut prematur
2) este hranita cu lapte praf
Aici explica mai bine decat as putea-o face eu:
Capitalul de Fe la na#351;tere este de 250-300 mg, din care 175mg – Fe heminic, 30-50mg – Fe de rezerv#259;, 15 mg – Fe tisular, 0,5-0,7 mg Fe seric. Ponderea sa major#259; este de provenien#355;#259; matern#259;, fiind transportat activ transplacentar, aprox. 0,5 mg/zi în primul trimestru de sarcin#259;, ajungând la 3-4 mg/zi în ultimele 70-80 zile de sarcin#259;. Ligatura tardiv#259; a cordonului ombilical suplimenteaz#259; cu 40-50 mg capitalul de Fe.
Fe feros #351;i Fe heminic se absoarbe la nivelul intestinului sub#355;ire (10%), fiind transferat, prin intermediul apoferitinei celulei epiteliale intestinale sub form#259; de Fe feric, spre polul vascular al celulei; de aici, transferina îl transport#259; spre eritrobla#351;ti #351;i spre depozite. O cantitate minim#259; de Fe se pierde zilnic (1-1,5 mg), la care se adaug#259; o pierdere menstrual#259; lunar#259; de 35 ml sânge (5-10 mg Fe).
Alimenta#355;ia lactat#259; este s#259;rac#259; în Fe (1,5 mg/l în l.u. #351;i 1 mg/l în l.v.). fe din l.u., legat de o lactoglobulin#259; specific#259; de specie, se absoarbe într-un mare
procent, în timp ce Fe din l.v., legat de o lactoglobulin#259; heterospecific#259; se absoarbe doar par#355;ial. Rezervele de Fe ale nou-n#259;scutului la termen se epuizeaz#259; în primele 4-6 luni, sugarul r#259;mânând tributar aportului exogen de Fe alimentar (diversificarea alimenta#355;iei). În lipsa acestei supliment#259;ri apare anemia “fiziologic#259;” a sugarului.
Mecanismele principale (factori de risc) ce stau la baza apari#355;iei anemiei feriprive a copilului
, sunt:
#61507; insuficien#355;a rezervelor de Fe constituite prenatal:
- prematuri, dismaturi;
- gemeni;
Pupam Davidutul crestin!
Lumi SEXY MUMMY de Alexa Annabelle Denise 7 Oct 2009
Poze Alexa Annabelle Denise
dymomo77 spune:
Si mie mi s-a recomandat Fe pt Danut (si asta pe baza analizelor de sange) pt ca e anemic. Mi s-a spus insa ca se da dupa varsta de 3 luni asa ca incepem de luna viitoare. A zis ca deocamdata ii pot da acid folic.
mami fericit de
Dan Mihail
Lumi_Richard spune:
Am facut o mare placinta din care nu se intelege mare lucru...
Ideea este ca prematurii se nasc cu aprox jumatate din `depozitul` de Fe cu care se naste un copil nascut la termen.
Copiii alimentati cu lapte praf nu asimileaza destul Fe.
Lumi SEXY MUMMY de Alexa Annabelle Denise 7 Oct 2009
Poze Alexa Annabelle Denise
crlp spune:
LAURAIRINA, au venit, am discutat, dar sotul meu nu asculta de nimeni, tot ce vrea el face
ei doar au promis si mi-au propus sa mai ies si eu din casa ca vor sta ei cu BB si atunci pot merge si eu cu sotul la patinoar sau in alte parti....ma rog au incercat sa ne ofere o cale de compromis
cristina_boc spune:
Salutare si de la noi.
Suntem prin zona si acum am reusit sa citesc tot. Sambata am fost plecati la un botez (la cel mai bun prieten al lui Andrei). A fost la 40km de casa, iar noi l-am dus pa Andrei cu noi. Bineinteles, ca soacra a facut tare urat.
Foarte greu reusesc sa intru pe DC, se incarca foarte greu.
Eu am impresia ca laptele (LM) meu nu este bun.Se separa dupa o jumate de ora, chiar daca il pun in frigi. Oare este normal? Azinoapte am aruncat vreo 100 ml, pentru ca nu mi-a placut cum arata si am dat LP.
Andrei a inceput sa stea din ce in ce mai mult treaz ziua. Azi dimineata de la 9 la 12. Acum e treaz de la 17,45.
A pus pe el in 4 saptamani 1,155 kg. Creste el si cu LP. Eu ii dau NAN1, intr-adevar miroase si are un gust groaznic. Face kk o data pe zi, dar se chinuie destul.
Eu am ramas cu 10 kg in plus, si o gramada de vergeturi pe picioare si burtica.
In 23 ian o sa facem si noi botezul. Nu prea am stabilit alte amanunte, doar rezervat sala.
Am de schimbat un bb kkcios. Tresa fug cu el la chiuveta, isi umple scutecelul.

CRIS
,
Andrei Cristian, 7 dec 2009
http://family.webshots.com/album/576105196nUplYZ
cosmynik spune:
buna seara tuturor!
am si eu o intrebare... cum se procedeaza cu salariul mediu pe unitate care se primeste la nasterea copilului? in cazul meu sotul este cel care ar trebui sa-l ia pentru ca eu sunt studenta. insa azi cand s-a dus sa faca cererea pentru acest salariu cei de aklo habar nu aveau de asa ceva...el lucreaza la o unitate militara din cadrul jandarmeriei...stiti daca este posibil ca in unitatile militare sa nu se dea acest salariu pentru nastrea copilului?
Cosmina, mami de Emma
DianaR spune:
Andre daca nu gasesti tifon merge o bucata de panza din bumbac pe care o speli bine si o calci la temp ridicata cu abur, se sterilizeaza f bine asa.
Cristina_boc, cum sa nu fie bun laptele tau? E normal sa se separe asa, partea mai grasa are densitate mai mica si se ridica, n-o sa vezi asta si la laptele de vaca din comert decat mai greu ptr ca ala e bine centrifugat se sparg globulele de grasime si se aduna mai greu la suprafata. Eu as zice sa nu renunti, cresc copii bine si cu LP dar e pacat sa nu primesca ce-i mai bun de la mamica lor atat timp cat mama are lapte.
Diana cu
Vlad(16.05.04)(bebelus, copilas)&
Timeea (18.05.06) &
Teodora (11.11.09)
Filmulete
cristina_boc spune:
DianaR , multumesc ce raspuns. Intrebarea este daca pot sa-l dau asa separat la bebe. Eu ma mulg si dau laptele cu biberonul.
CRIS
,
Andrei Cristian, 7 dec 2009
http://family.webshots.com/album/576105196nUplYZ