Nazdravani de august-septembrie 2003 (ian.2010)

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Eu am facut cozonac la masina de paine...dar aici este faina speciala pentru aluaturi din astea mai speciale, asa se si numeste faina speciala. Poate din cauza asta nu a iesit Dana...Mie mi-a iesit minunat, asa ca il repet acum de Paste.

Sarbatori fericite va doresc!

fii alaturi de Mihaita


vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danat spune:

Mihaela asta cu amestecurile de faina gata pregatita am cautat-o si eu, ca am vazut si eu aici ca tot exista, insa am gasit numai pt paine de diferite feluri, neagra, semi-neagra, semi-alba etc cu toate ingredientele continute in punga de faina. Insa pt cozonac nu am gasit, caci nu merge cu faina integrala.
Azi iar am aruncat o cuva cu totul amestecat si superb mirositor, insa a ramas la stadiul de pasta :(

Mihaela ai putea, te rog, sa imi scrii si mie proportiile pe care le pui in masin si ordinea lor, chiar daca faina e speciala (ce contine faina in afara de faina? )? Si ce program folosesti?

Eu ma gandisem doar sa las la framintat si dospit in masina si apoi sa prepar cozonacii singura cu ce umplutura vreau eu si sa ii bag la copt clasic in cuptor (as fi vrut tare mult sa duc si cumnatilor mei, dar asa....)

Pupici!


_

Iubeste-ma atunci cand merit cel mai putin, pentru ca atunci am cea mai mare nevoie.





www.youtube.com/watch?v=Yo2lzhB282Y" target="_blank">Tribute to an angel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Dana, imi pare rau ca nu am stiut mai repede sa iti dau reteta si eventual sa ai timp sa te mai uiti dupa faina. Si la noi sunt tot felul de amestecuri pentru paini, sau "cocaturi" dar nici eu nu iau din acelea. La noi mai este faina simpla, ii spune doar faina, pe care o folosesc in mod normal la mancaruri si Diana de ex, face din acea faina "cuib de viespi" si ii ies excelenti. Mie mi-a fost frica insa sa incerc cozonacul din aceea. Asa ca am tooooot cautat si eu, pentru ca aici nu exista faina pe categorii de 0...mi-am prins urechile la inceput. Apoi am vazut ceva reteta de cocatura de a lor(niste bulle dulci) cu faina din asta "speciala" si am incercat cozonacul, care mi-a iesit foarte bun. Faina asta contine cica faina de grau, malt de grau si acid ascorbic(pentru conservare).

Asta e reteta pe care o folosesc eu(ies 2 cozonaci):
500 g faina, 125 ml ulei, 250 ml lapte, 125 g zahar, 2 oua, 2 linguritze drojdie. Faina o pun jumate pe fundul cuvei, apoi pun lichidele(uleiul, laptele putin incalzit si ouale) apoi restul de faina si deasupra zaharul si drojdia. Ai grija, drojdia trebuie sa fie neaparat uscata(daca ai folosit din aceea proaspata e posibil ca din acest motiv sa nu iti fi iesit). Eu stau si ma uit la aluat pana incepe sa prinda forma ca sa vad daca eventual mai trebuie adaugat lichid sau faina(de multe ori am patit ca mai trebuia faina, nu stiu de ce...poate ouale au dimensiuni diferite, poate scap mai mult lichid, desi il masor cu aceeasi masuratoare...) si abia dupa ce vad ca e OK il las in pace. Eu il fac pe programul de aluat(dough), apoi il intind si umplu, il mai las la dospit in cuptor la 30 de grade(asta e iar o etapa foarte importanta) inca 30 de minute si apoi mut temperatura pe 180-200 de grade(la inceput il coc cu caldura numai de jos, apoi ii dau si de sus si de jos.
Tocmai ce am scos cozonacii din cuptor si au iesit. Nu exagerat de crescuti(la prima tura de acum 3 saptamani au iesit mai reusiti) dar sunt OK.

inteleg ca tie nu ti-a iesit aluatul? Adica a fost pasta? Pai poate e si la tine...ar fi trebuit sa adaugi faina inca, cum spuneam mai sus.



fii alaturi de Mihaita


vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iuliana spune:

Am si eu masina de facut piine...si drojdia uscata sta neatinsa in panrty. Am facut o data si nu i-a placut lui Alex. A crescut frumos, dar... In fine, nu am mai prins curaj sa mai fac si sta acolo in garaj degeaba. Nici reteta de piine buna nu am...o reteta care sa fie verificata. Sint o gramada in cartea care vine cu masina, dar nu mi-au suris nici una. Reteta de piine pe care am facut-o era de pe un forum (culinar.ro cred). La cozonac nu m-am bagat...poate la anul, daca oi avea curaj:)). Oricum, noi nu prea sintem 'cozonacari'...mai degraba maninc ceva dulce bun. Aaaa, si daca maninc cc cozonac, tre' sa fie cu strat mare de nuca (i-am si dat indicatie prietenei mele sa faca asa, ca altfel nu ma ating). Adica proportia tre' sa fie 1/2 aluat si 1/2 nuca...rahatul e exclus din start, ca nu maninc rahat degeaba.

Eu va urez spor la cozonaci si pasca si sa va iasa babani si gustosi.

Nici la noi nu e faina cu 000.

Am facut sarmalele...le-am pus la slowcooker si au iesit bestiale. Sa fi vazut ce a bagat Diana la ele. Pina si varza murata a mincat-o goala inainte de a face sarmalele. Astept sa vina d-l acasa sa vad daca apreciaza. I-am facut si crema de zahar ars pe care sint sigura ca o maninca pina miine la prinz:). Apropos de asta. Mai demult mi-a facut un compliment tare frumos, asa ceva mai rar. Cica gatesc mai bine decit ma-sa (unde s-a mai vazut ca barbatii sa considere ca sotiile lor gatesc mai bine decit mamitzele lor...eh?. Si i-a spus asta si ei, in special ca eu fac sosurile mai bune decit ale ei ca nu pun faina...cred ca de atunci mi s-a tras ura pe care a avut-o pentru mine.

Mihaela, cind ma incumet sa fac cozonaci si alte alea, o sa te rog sa imi dai si mie detalii. Aaaa, si nu trebuia sa ii dai reteta Danei pe gratis...faceai si tu un ban cinstit daca o taxai.

Danateu, dar ce, vroiai sa o lasi muta de admiratie pe cumnatica?

Am fost ieri la cumparaturi. S-au uitat fetele sa vada ce sa le aduca iepurasul. Pina la urma s-au decis la sandalute cu toc, dar pe Diana a apucat-o plinsul ca iepurasul nu aduce sandalute ci numai jucarii, cd-uri si bomboane. Asa ca am 'intrebat' vinzatoarea care i-a confirmat ca iepurasul aduce si sandalute si asa s-a potolit mindra mea:)). I se inndodau lacrimile sub barba. Aaa, si bineinteles ca a trebuit sa ii dam tel. si lui Alex si sa ne spuna si el despre iepuras. Ma luase cu dureri la cerebel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danat spune:

Mihaela multumesc frumos de reteta. Am sa vad daca ma incumet sa mai incerc o data astazi, pt ca am restul de chestii de gatit si imi maninca destul timp. Iar barbati-miu a zis ca nu vrea sa mai ma vada incercand iar cozonac (cu toate ca e innebunit dupa cozonaci, si aici am umblat ieri prin 3 magazine mai si nu am gasit).

Apropos de cum (nu) mi-a iesit mie: eu aveam o reteta foarte asemanatoare ca gramaje (unt in loc de ulei) si un pachet de drojdie uscata (nu folosesc din aceea cub clasica, ca se gaseste rareori). Poate am pus prea putina drojdie, doar un pachet? Ideea este ca raminea ca o pasta lipicioasa, care normal, nici nu crestea.
Si eu ma uitam prin fereastra masinii, am adaugat cate putin din cand in cad faina, dar tot degeaba.
Pentru pasca voi folosi aluatul de mucenici (seama f mult cu cel de cozonac) ca macar ala a iesit.
Te anunt daca imi ramine tmp si energie sa mai incerc cozonaci. Pina la urma, daca n ucum de Paste, tot nu ma las si fac eu odata si odata

Iuliana esti haioasa. Daca tu crezi ca as fi muncit atit ca sa dau pe spate pe cineva (cumnata) inseamna ca nu ma cunosti
Pur si simplu vroiam sa le fac o bucurie, ei daca locuiesc aici de 20 de ani, foarte rar au ocazia sa manince ceva ca "acasa". Mai ales cumnati-miu e innebunit dupa chestii a la Romania. Mucenici m-a implorat la propriu sa ii mai fac o tura
Si, de cand esti tu asa bisnis-uaman ?(auzi, tu, sa imi vanda Mihaela reteta ) ntz ntz ntz...





_

Iubeste-ma atunci cand merit cel mai putin, pentru ca atunci am cea mai mare nevoie.





www.youtube.com/watch?v=Yo2lzhB282Y" target="_blank">Tribute to an angel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Hahaha pai iuliana, trebuia sa fiu ceva in vanzari sau in PR ca sa stiu sa imi vand marfa. Ori eu nu le am pe astea . Asa ca dau pe gratis, ca altfel nu stiu. Si mai ales Danei, i-as da gratis cozonac daca as fi mai aproape .

Dana, chiar e ciudat cu pasta aceea ce ti-a iesit, mai ales ca ai avut reteta cam aceeasi, ai adaugat si faina, ai avut si drojdie uscata...eu pun 2 lingurite rase de drojdie la 500 g de faina.

iuliana, pacat sa tii masina aceea in garaj...eu fac aluaturi dospite cum n-am facut in viata mea(pentru ca nu puteam sa framant manual, ma dureau mainile), fac branzoici, gogosi, cozonac, tot felul de painici dulci cu umpluturi, cornulete cu dulceata sau crema de vanilie, am facut si foccacia...saptamanal merge masina pentru ceva. Astea de mai sus le fac ca aluaturi si apoi le coc in cuptor. Dar painea o fac in masina toata...miroase bestial in casa a paine proaspata si e tare buna, noi o mancam atunci imediat, numai ce se raceste putin. Fetele o mananca asa goala...mai tii minte cum mancam noi paine goala cand prindeam proaspata la magazin cand eram copii? Asa fac si fetele acum, numai ca acasa...aici la magazin nu "baga" niciodata paine calda . Eu fac cea mai simpla reteta de paine, prima din carte...numai faina, apa si sare, plus drojdie si putin zahar ca sa ajute la crestere. In 2 ore am in casa paine proaspata(hai ca deja imi curge saliva aici pe tastatura ). Poate te-am convins .



fii alaturi de Mihaita


vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danat spune:

Mihaela esti tare draguta cu cozonacul!
Da, nu stiu de ce nu o fi iesit, pt ca ultima data cand am incercat (adica ieri) am folosit cea mai buna faina gasibila aici Ma rog, e ceva care face sa tina aluatul prea fluid si sa nu creasca... oi descoperi eu candva, vorba lui Mircea Badea, miezul din dodoasca
Apropos de ce povestesti ca faci cu masina, eu nu am folosit-o f mult din cauza de siluete, ca iesea bun-bun ce faceam cu ea, si noi din nemincatori de paine, devenisem mincatori zilnic . Asa ca am scos-o din uzul normal si o folosim doar cu ocazii din astea. Sau cand chiar vreau sa fac paine din faina neagra cu seminte.
Dar, m-ar interesa daca ai timp, cand poti, sa imi scrii si mie cateva din retetele alea de dulcegarii ce se pot face cu ea.
Ca Radu imi cere in fiecare zi "ceva bun" si as prefera sa ii fac eu decat sa cumpar, ca na, alea cat de bune ar fi ca producator, tot au ceva chimic in ele, si daca se poate evita, de ce nu?

Tu ce ai mai gatit pt Paste? Mergeti pe undeva? va vedeti cu cineva?
Numai despre retete si bucatareala nu vorbiseram pe aici




_

Iubeste-ma atunci cand merit cel mai putin, pentru ca atunci am cea mai mare nevoie.





www.youtube.com/watch?v=Yo2lzhB282Y" target="_blank">Tribute to an angel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Oh da, stiu ce spui cu papa bun si cu kg...la mine inca merge dar s-au pus cateva kg...o data in cele 10 zile in Hurghada la all inclusive si apoi am continuat cu aluaturi(am primit masina de la Mos). Nici noi nu mancam paine la masa, eu paine fac mai rar...de obicei fac pentru cina cocaturi cu masina. O data pe saptamana, nu mai mult. Sigur ca o sa-ti scriu retetele, pe email mai bine sa nu fom total offtopic aici . Majoritatea le am de pe net, adaptate putin la ceea ce e la noi, de ex. eu si branza de vaci o fac acasa, caci aici nu se gaseste. Noroc cu o colega rusoaica de a mea de la scoala de suedeza, de acum un an. Am avut de prezentat fiecare retete de mancaruri si ea a prezentat cum face branza de vaci acasa si m-a salvat! Noua ne plac tare mult papanasii si deja le duceam dorul. Asa ca acum fac si branzoici cu aceeasi branza .

Anul asta stam acasa, doar noi cu noi . Prietena noastra romanca(profa de romana a fetelor) a plecat in Ro acum in vacanta. Cu ea si cu sotul ei ne vedem de sarbatori, in doua randuri...la ei si la noi.
Mancare am facut oua vopsite cu coji de ceapa si cu ciorap ca sa iasa model de frunzulite, culese de fete de afara(in premiera pentru mine, au iesit cam maro ca am pus ci coji de ceapa rosie desi Ovi tot spunea ca nu trebuie...), acum fac o rulada cu spanac si oua, apoi o prajitura. Maine avem in plan gratar in curte, cu miel, pui si porc, cu salata de cartofi noi si verdeata. Iar luni ce mai ramane . Am facut azi si supa de pui cu galuste, pui la cuptor...destul doar pentru noi, nu?

Ti-am admirat picturile de curand, cele mai noi .

Va mai spun o data Sarbatori Fericite! la toata lumea!

fii alaturi de Mihaita


vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sasha.p spune:

Iuli - e o chestie asa de simpla !! Si nu se conecteaza la curent. Arata ca un paralelipiped de plastic, are un dispozitiv in care asezi pur si simplu foaia de varza intinsa, pui umplutura si apoi trece ceva (nu stiu cum sa ii spun sau sa o aseman cu altceva) pe deasupra care ia cele 2 "ingrediente" si cand ajunge in capat scoate sarmaua invelita. Nu stiu daca ai inteles ceva, dar sunt fara inspiratie la povestit. Mie mi-e groaza de impachetat sarmale, de aia nu prea fac. In schimb azi am avut treaba cu tovarasu` Mielu : am facut ciorba, friptura, drob, oua rosii, iar la dulciuri am cedat si am cumparat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristinamh spune:

http://www.220.ro/faze-tari/Noua-Inventie-Masina-De-Facut-Sarmale/exGFLH7h2I/

pentru iuly . ca sa vezi cu ce lucru marunt poti face fericit un om.

mihaela, mai bine offtopic decat de loc, si asa la noi e o liniste...

eu is in exil, la tara. a se citi ca n-am chef de nimic. vreau la mama, sa fie frumos la masa, totul aranjat, de sarbatoare. curatenie n-am apucat sa fac, mancare niciatat. dar abia astept sa ajung acasa.


cu cantonamentul mai asteptam, mandra mica declara sus si tare ca ea nu se sterge singura la fund, deci nu se duce. mie imi trecea prin cap sa iau cortul si pe andrei, sa stam la iarba verde, si sa ma duc dimineata si seara s-o ajut pe iris. dar cristi exclude, ca la busteni sunt ursi, si nici sa nu ma gandesc la cort.

si sa ajung la masina aia de paine, de acord cu danateu, aia e pericol public pt silueta... mai ales ca mirosul de cozonac ma face sa salivez instant, iar paine calda nu mai zic... asa ca ma abtin. am vazut cand am fost la nasa lui andrei, cum ne-am indopat doua saptamani, o primise cadou si exersam toate traznaile...

in incheiere, urarile noastre:
http://talentedenazdravani.ro/blog/2010/04/04/hristos-a-inviat/

Cristina
Atelierul de creatie Biblioteca Nazdravanilor Naz si Ani, eroi de poveste
Primavara in gradina mea. Concurs de machete

Mergi la inceput