masa la ora fixa ???
am inceput diversificarea cu prinzul, piure de morcovi la care se adauga dupa o saptamina cartof, dupa inca una ulei iar apoi carne, ma rog, metoda germana...bb a fost alaptat 6 luni exclusiv, la cerere. acuma sunt in dilema, daca sa-i dau masa de solide intotdeauna la aceeasi ora sau in functie de cum il alaptez in ziua respectiva (de alaptat alaptez in continuare la cerere iar bb nici nu se trezeste intotdeauna la aceeasi ora - diferente de 1-2 ore)
voi cum ati facut ?
dupa introducerea completa a prinzului, introduc cerealele seara, aici este simplu, ca bb cere sa fie alaptat totdeauna pe la 18:00, dupa urmind baia si apoi inca un supt pe la 19:30 dupa care culcarea, deci voi inlocui alaptatul de la 18 cu masa de cereale
deci, va rog idei, cum sa fac cu prinzul ? ora fixa sau sa astept sa vad ca-i e foame ?
Agnes si Alexa (21.06.2009)
Raspunsuri
Gabi_K spune:
pana cand alaptezi, nu prea ai cum sa fixezi ora pranzului. Ideea de-a schimba penultima masa cu cereale e buna, insa cu pranzul nu ai ce face, mai ales daca suge la cerere. Degeaba fixezi ora 14 daca tocmai doarme, sau daca a papat la san pe la 13. Incearca totusi intr-un interval de 1-2 ore in fiecare zi, de ex. intre 12-14 sa mancati de pranz. In cateva luni acest interval va scade, si veti ajunge la ora fixa.
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
www.dropshots.com/kincses3#" target="_blank">poze noi www.dropshots.com/kincses4#" target="_blank">poze si mai noi
www.dropshots.com/kincses5#" target="_blank">poze cele mai noi
Povestea nasterii: Lili si Robert
annablue spune:
Si noi avem inca aceasta dilema, in sensul ca acum la bb2 il alaptez si de multe ori la orele pranzului ajungem sa fi mancat de max 30 min masa de fructe. Noi nu ne-am mai preocupat de orar, desi la primul bb aveam ore fixe de masa, insa la el am alaptat numai pana la 6 luni, deci era usor sa-i respect mesele si plus ca laptele praf se digera mai greu.
Vad ca de ceva timp bb meu si-a stabilit singur un program aprox de ore. Ca sa iti dau exemplu, noi mancam pe la 7-8 dimineata san si apoi in functie de cand dormim iar, mancam fructele pe la 10.30-11.00 sau chiar spre 12 daca doarme mai mult.
Apoi, masa de pranz se mananca pe la 15-15.30 si uneori daca suntem plecati mananca iar san si abia la 17.00 ajungem cu masa de pranz.
Cred ca important e sa manance de toate si nu conteaza inca ora mesei, desi ar fi ideal sa aiba un orar orientativ.
Sfatul meu e sa nu te stresezi si sa urmaresti cand i se face lui foame si eventual cere san in jurul orelor 12-13-14 si atunci sa-i dapa papa si abia apoi san.
Succes!
lara_c spune:
Da, noi avem mesele, baita, somnicul la ore fixe.
Si functioneaza aproape intotdeauna.Daca nu ii e foame atunci, incercam putin mai tarziu.Si, fireste daca ii e foame intre mese primeste o gustare sanatoasa.
Si noi, parintii avem mesele la ore fixe si faceam asta si inainte de a avea copii.Acum luam mesele pe cat posibil impreuna.In timpul sapatamanii decat cina o luam cu ea si in we toate mesele.Copiii au nevoie de rutina si saritul peste mese, mancat tarziu, etc poate avea consecinte mai tarziu.
Deocamdata insa bebele tau e cam mic, dureaza pana isi va forma o rutina.Iar daca inca alaptezi, e imposibil la ore fixe.
Errie's mummy
Hawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali
m_monique spune:
eu incerc sa-i dau mesele la ore cat de cat fixe, cu abatere de max o ora.
cand am inceput diversificarea si fata mea era alaptata (mai e si acum). am inceput sa-i fac putin program, in sensul ca nu o alaptam cu o ora inaintea mesei solide. daca vedeam ca ii e cam foame, grabeam masa solida si apoi alaptam.
mie mi se pare foarte important programul de masa. la noi in casa exista un program de masa pt toata familia, program in care am inclus-o si pe ioana. doar masa ei de fructe de dimineata nu e inclusa in programul familiei. pranzul e pe la ora 13, iar cina este la 18-19, cand mancam cu totii.
joklk spune:
Si fetita mea a fost alaptata exclusiv pana la sase lui. O mai alaptez si acum la un an si patru luni. Undeva pe la sapte luni avea un program clar cu mesele care si l-a facut singura. Acest program se respecta si acum asa ca introducerea diversificarii si inlocuirea treptata a unei mese nu a fost deloc grea.
Johanna mami de strengarita Karla Luiza (14.09.2008)
pozele noastre
Povestea piticului nostru drag Karla-Luiza
universul meu de copil - poze
Sabina spune:
incet incet se va stabiliza si ora de masa.
Nu forta, ca te stresezi degeaba, la varsta asta depinzi f mult si de somnicul lor.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
SufletDInger spune:
Copilul meu nu a mancat cand vroiam eu, ci cand vroia el. Daca reusesti sa faci un program fix de masa, bravo tie. Dar pt ca doarme de mai multe ori pe zi, nu are nimic daca intarzi cu masa jumate de ora.
www.Satmarean-Alexiss.piczo.com
http://b1.lilypie.com/3q8rm7.png
alra spune:
si eu am tinut la fete un program de masa, dar flexibil in sensul ca daca au cerut mancare mai devreme au primit, iar peste zi daca au dormit prea mult le-am trezit sa le dau de mancare.
copilul tau are cam 7-8 luni din cate inteleg eu, fetele mele la varsta asta aveau 2 mese de solide pe zi - legumele in jur de 11 si fructele in jur de 3: asta e schema belgiana.
edit, am citit mai bine, abia ai inceput. important acuma e sa il faci sa manance solidele, nu m-as crampona de ora. deci cand nu e prea somnoros, cand nu ii e foarte foame sa se enerveze ca nu e lapte. abia cand mananca bine poti sa ii pui masa la o anumita ora.
conchita spune:
programul nostru a existat mereu in sensul ca i-am oferit intre ora si ora. dar nu am fortat-o sa manance. daca nu voia, reveneam mai tarziu cu oferta. din ce-am citit, rutina e buna si sanatoasa, adica un oaresce program ar fi benefic, dar facut in functie de copil. urmarite reactiile lui, cand ii e foame, cand transmite semnale ca e satul, etc.
plus ca mai sunt si puseele de crestere alternate cu grevele foamei, asa ca si astea trebuie luate in considerare. parintii se cam adapteaza la programul facut de copil, eu asa cred.
AgnesLuca spune:
va multumesc mult pentru raspunsuri
de fapt intrebarea mea isi are radacinile in sfatul unei prietene, ca sa-i dau neaparat la ora fixa ca asa maninca mai mult
in principiu maninca prinzul intre 12:30 si 13:30, deci cum ziceati si voi e ok la virsta asta; de trezit copilu din somn n-am de gind ca si asa nu doarme prea mult. pina acum o saptamina aveam o rutina cel putin inainte de prinz, dar acum am senzatia ca se schimba putin, da nu-i bai, ne adaptam
despre program de alaptat fix stabilit de bb, asa era si la noi pina cam acum o luna cind, avind senzatia ca nu-i mai ajunge laptele si mai citind pe ici, pe colo despre diversificare/ alaptare am avut revelatia ca de fapt nu mai alaptez la cerere ci dupa ceas, asa ca am inceput sa dau mai multa atentie semnelor de foame (vrea sa ma manince sau se prinde de tzitzi ca de plins nu mai plinge demult decit daca-i chiar lignita)
citindu-va, m-am linistit, suntem pe drumul cel bun spre prinzuri festive ( in doua ca tati papa la servici, catelu primeste doar seara, iar pisica se alimenteaza la cerere, din principiu)
Agnes si Alexa (21.06.2009)