Bezele
As vrea sa fac bezele, imi mai aduc aminte vag reteta ... stiu ca sunt albusuri batute cu zahar si apoi spritate, insa nu mai stiu cum si cat le coc. Pe foaie parchemin parca, ma ajutati? Ca si coloranti naturali, ce pot folosi?
Da-mi minte sa fac voia Ta, Doamne!
Raspunsuri
monica-elizabet spune:
Ica uite Aici o reteta de bezele, prajiturele...minunate
coloranti nat poti folosi suc(cateva picaturi) de la fructe de padure, visine sau sfecla pentru rosu
morcov portocaliu si citisem ca si cu spanac merge dar nu-mi pot inchipui ceva dulce cu spanac
Monica-Elizabet
Retete in imagini
Impresii, pareri, retete
Ica 1975 spune:
Multumesc Monica si ptr ideile de colorant , am sa incerc si reteta asta, pare interesanta, insa as vrea sa fac bezele, sotului meu ii plac f mult.
Da-mi minte sa fac voia Ta, Doamne!
danielag spune:
Ica, pe www.culinar.ro/forum/continut/Am-o-nelamurire/7676/RETETA-DE-BEZELE/" target="_blank">culinar e o reteta de bezele cu un tips&tricks (sa bati albusurile spuma cu zaharul si apoi sa continui baterea pe baie de aburi). Noi faceam acasa dar nu bateam albusurile pe baie de aburi si bezelele nu ieseau totdeauna perfect uscate. Metoda asta cred ca "usuca" albusurile inainte de a la pune la cuptor ceea ce e taman bine pentru bezele .
Daniela
alintaroma spune:
Ica uite si alt fel de bezele plus explica foarte bine tehnica.
Spor la bezele
http://www.joyofbaking.com/MeringueCookies.html
Ica 1975 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alintaroma Ica uite si alt fel de bezele plus explica foarte bine tehnica. Spor la bezele http://www.joyofbaking.com/MeringueCookies.html There's no elevator to success ... you have to take the stairs!!! |
le stiu, in liceu am facut alimentatie publica si printre ce am exersat in orele de practica au fost si meringue acu' regret c-am lasat acasa cartea de retete care zacea nefolosita de ani. Cred ca in loc de bezele fac meringue
Da-mi minte sa fac voia Ta, Doamne!
Tala spune:
Ica, daca stiu sa fac ceva, stiu sa fac bezelele, pt ca le fac inca de cand eram in clasa a 4-a (asta ca sa nu mananc zahar chior pt ca sunt dependenta de dulciuri) - chiar acum fac niste blaturi de bezel pt un tortulet pt finuta mea.
Deci: pt o tava de aragaz ajung 3 albusuri si 1 pahar si jumatate de zahar (pahar de whisky). Bati intai albusurile cu f putina sare pana se fac spuma si apoi torni zaharul (eu il torn pe tot odata) si folosesc zahar brun. Albusurile sa nu fie chiar f reci.
Bati cu mixerul pana devine o spuma vartoasa, ideal este sa nu sa se mai simta zaharul dar sa se tina pe tel. Daca ai emotii si ti se pare ca nu se leaga poti sa pui si cateva picaturi de lamaie, iar eu mai pun si 2 linguri de apa (topeste zaharul mai repede). Cand te-ai plictisit de amestecat, le pui in spritzer si le aranjezi in tava (fie pe foaie fie pe tava unsa cu unt). Secretul este insa urmatorul: cuptor incins in prealabil, tava pusa sus de tot dar odata bagata in cuptor, acesta setat la 100 de grade (sau f mic) si cu usa intredeschisa minim 2 ore (eu le tin si 3 ore, mai ales cand fac blaturi).
O parte le poti amesteca si cu cacao, le poti presara deasupra cu diverse (alune pisate etc), n-are cum sa nu-ti iasa.
mamica de sef mic (08.09.2006)
Bucurie!
Ica 1975 spune:
Tala, cred ca asta e reteta care o stiam si eu ca imi mai amintesc ... usa cuptorului deschisa
Da-mi minte sa fac voia Ta, Doamne!
monica-elizabet spune:
atata m-am gandit azi la bezelele Icai ca le-am facut
si Bezelele si o Prajitura cu blat de bezea, mouss si cirese
asa ca pliz mai intrebati ca eu "fur" din raspunsuri
Tala tu m-ai inspirat pentru blat restul vorba unei prietene(Claudia banatzanca)...e can-can
Monica-Elizabet
Retete in imagini
Impresii, pareri, retete
Tala spune:
Daca veni vorba de tort trebuie sa va spun si cum l-am facut, nu de alta dar inafara de bezele chiar nu-mi iesea nimic pana acum.
E super simplu:
- 3 blaturi de bezel (facute cum am descris mai sus) - in forma rotunda (cea de 28cm, dar eu o fac direct pe foaie, bezelul pus spritat in forma de disc, nu intins cu cutitul)
- eventual si unul de pandispan (asta nu-mi iese tot timpul)
- jumatate de litru de frisca lichida amestecat bine cu putin lapte (100ml) - pus deoparte cam 3-4 linguri cu varf - restul amestecat in continuare cu nutella (cam 5-6 linguri cu varf)
- daca folosim si blat de pandispan, il stropim cu putin lapte, iar pe restul punem crema de mai sus, imbracam la final tortul cu aceeasi crema si il ornam cu frisca pusa deoparte
- e bun a doua zi, e demential defapt....
mamica de sef mic (08.09.2006)
Bucurie!