Sondaj: cel mai subestimat autor de limba romana
Raspunsuri - Pagina 6
beren spune:
Citat: |
citat din mesajul lui iileana Probabil ca te referi de fapt la ceea ce avea Culianu in pregatire in momentul asasinatului, un material destul de exploziv, pare-se, bazat pe corespondenta lui Eliade si destinat lamuririi pozitiei acestuia fata de miscarea legionara. Nu apucase sa-l publice nici acolo, iar Cristinel Eliade nu isi daduse acordul. Gurile rele spun ca si de la asta i s-a tras. Dar, oricum, Culianu nu are cum face obiectul acestui topic :). |
Nu e la subiect, but we like to digress ... (vorba lui J.K. Jerome).
Culianu este relevant pentru paralela cu Sebastian, care este mentionat aici: ambii prin interactiunea cu Eliade si prin cat de incarcate politic au fost relatiile.
Cred ca munca lui Culianu a fost incheiata si publicata - cum spuneam - in 2007. Voi cauta informatia cand am mai mult timp. Este bine cunoscut ca lui Culianu "de aici i s-a tras", conform confesiunilor asasinilor.
iileana spune:
A, pai daca we like to digress, voi continua un picut off-topic-ul, fara remuscari :).
... confesiunilor asasinilor. |
Ai tu cunostinta (iar F.B.I.-ul nu) ca exista asa ceva???
Triunghiul portocaliu *
beren spune:
citat din mesajul lui iileana Ai tu cunostinta (iar F.B.I.-ul nu) ca exista asa ceva??? |
Cat de informata esti cu adevarat la subiect?
Exista un articol in Chicago Maroon (unul din ziarele Univ. of Chicago) care detaliaza aspecte ale anchetei si procesului. Foarte profesionist. Nu te lua doar dupa wikipedia.
iileana spune:
citat din mesajul lui beren Cat de informata esti cu adevarat la subiect? |
Cu privire la Ioan Petru Culianu, sint informata asaaaa, la nivel de simplu cetatean traitor aicea, la tara.
Cam atit de mult/de putin cit sa nu stiu de articolul la care te referi, cit sa cunosc declaratia oficiala data de FBI in urma cu cca. un an si jumatate cu privire la stadiul anchetei, si cit sa fiu capabila sa nu emit informatii confuze ca aceasta.
Nu te lua doar dupa wikipedia |
Iti multumesc din adincul sufletului pentru nepretuitul tau sfat. .
@all. Inca o data, scuze ptr off-topic, promit sa nu se mai repete :).
Triunghiul portocaliu *
beren spune:
citat din mesajul lui iileana Cu privire la Ioan Petru Culianu, sint informata asaaaa, la nivel de simplu cetatean traitor aicea, la tara. Cam atit de mult/de putin cit sa nu stiu de articolul la care te referi, cit sa cunosc declaratia oficiala data de FBI in urma cu cca. un an si jumatate cu privire la stadiul anchetei, si cit sa fiu capabila sa nu emit informatii confuze ca |
Da, inteleg. Sfatul meu este evident inutil, sunt primul s-o admit (data fiind relatia mea continua cu Univ. of Chicago de peste un deceniu). Si apoi, who killed Jimmy Hoffa? Mister total. Asa ca renunt la pretentiile de informare, si as vrea sa revin la subiect.
Lasand la o parte orice relatie sau similaritate cu evenimente recente legate de Eliade (ar trebui mentionata si disputa cu Saul Bellow - coleg de institutie si autor studiat la alt subiect din acest sub-forum, dar la un topic nou, cel mult), ramane chestiunea valorii Jurnalului si De doua mii de ani... ale lui Sebastian. In opinia mea (necalificata), Sebastian prezinta o cronica a acelei epoci nebune, dintr-o perspectiva rara, a celui care refuza sa fie de partea oricui. Ii repugna "militantismul" barbierului evreu la fel de mult ca palmele legionarilor. A te pastra ne-angajat intr-un asemenea context este mai greu decat pare si este un semn de caracter (disclaimer: in opinia mea).
Dar am sa marchez un vot impotriva lui Sebastian, care sa ilustreze opiniile contribuite aici.
lilanda spune:
citat din mesajul lui beren Ii repugna "militantismul" barbierului evreu la fel de mult ca palmele legionarilor. A te pastra ne-angajat intr-un asemenea context este mai greu decat pare si este un semn de caracter (disclaimer: in opinia mea). |
Cu riscul de a ma repeta, io gasesc chestionabila "neutralitatea" lui Sebastian. Pe de o parte, mie se pare, intr-adevar, un semn de mare caracter. Pe de alta parte insa, nu ma pot opri sa nu-l consider si un semn de slabiciune. Sebastian se delimitase cumva de mediul evreiesc; fusese acceptat de intelectualitatea bucuresteana, care avea sa se dovedeasca antisemita...si mai rau, iar atunci cind a venit prigoana, Sebastian nu avea prea multe de ales. Nu putea decit sa-si apere acel statut personal. Cred ca de aia prefata lui Nae Ionescu la "De doua mii de ani" l-a luat prin surprindere si l-a lovit in moalele capului. S-a simtit tradat, rejectat. Asta a fost, zic eu, si momentul in care Sebastian a inceput sa-si argumenteze pozitia; si a facut-o cu mare dibacie. Uluitoare mi s-a parut, insa, intuitia lui in legatura cu bolsevismul, pe care il considera o forma de extremism la fel de periculoasa ca fascismul.
beren spune:
Cu riscul de a ma repeta, io gasesc chestionabila "neutralitatea" lui Sebastian. Pe de o parte, mie se pare, intr-adevar, un semn de mare caracter. Pe de alta parte insa, nu ma pot opri sa nu-l consider si un semn de slabiciune. |
Foarte clar sintetizat. So, il vom "bump" pe Sebastian down (e mai bine decat sa-l "bump" o masina) si ramanem cu Tudoran pe primul loc deocamdata. Competitie interesanta ... daca argumentul pro-Cartarescu mai primeste sustinatori, il vom promova (dar nu cred ca-l intereseaza Nobelul, e asa de passe' ...).
beshter spune:
citat din mesajul lui monica70 Poate il pot nominaliza la subestimati si pe Isac Peltz? Mie mi-au placut si cartile scrise de el ... desi am dat de ele intamplator,nu auzisem de el pana atunci. |
Da, da, cu siguranta poti! Uite, te sustin si eu in promovarea acestui 'Balzac al ulitei evreiesti'. Mama mai are si acum in biblioteca o 'Calea Vacaresti' tiparita pe o hartie ingrozitoare - ca de ambalaj - pe care am citit-o cand eram mititica si plangeam de mila Estherei si ma bucuram de muzicalitatea numelor evreiesti...
Trouve avant de chercher
beshter spune:
citat din mesajul lui conchita Mihaelka, poti sa punctezi ce anume exact iti displace la Rebreanu sau ce consideri tu mediocru? |
Hai ca incerc:)
Dar inainte sa zic si io ceva despre Cartarescu. Pe mine ciclul Orbitor nu prea m-a transfixat. Dupa umila mea parere neavizata si neautorizata, 'Nostalgia' l-a epuizat ca prozator de mare suflu narativ. Insa cartea aia - cartea unei generatii - e a piece of work!
In legatura cu Rebreanu, incerc acum sa ma gandesc si sa ordonez iritarile mele:) Nu-l consider mediocru deloc-deloc. Doar ca pe mine ma irita ingrozitor oamenii care se iau foarte tare-n serios (daca sunt scriitori cu atat mai rau). Rebreanu are subiecte solide, dar personajele lui sunt ori virtuos-mic-burgheze ori niste animale care vor pamant si suferinta lor e atat de plata si limba naratorului e atat de ne-plastica...
Cred ca ce nu-i pot ierta eu lui Rebreanu e ca nu prea-i reusesc ironiile, sau, daca ii reusesc, pe mine ma face sa rad mai degraba tonul lui didacticist; adica are mult umor dar mai ales involuntar.
Incerc sa pun un fragment care sa ilustreze ce vreau sa spun:
Tocmai in vremea asta, cind framintarile se inaspreau, a picat un petitor in casa Herdelea. Era asteptat si totusi a starnit o cearta care mai-mai sa se incheie cu scandal.
Vara trecuta, prin iulie, cu prilejul unui bal saptamanal, unde se dusese intovarasita de Titu, Laura a cunoscut un student la teologie, pe George Pintea.Tanarul mai avea un an pana sa iasa preot, si a indragit pe Laura foarte mult. Prin 79 de scrisori si carti postale, ce i le-a trimis pe urma, si-a dezvaluit incetul cu incetul pasiunea pe care i-a aprins-o frumusetea, blindetea, cultura alesa si celelalte calitati, descoperite de dansul dintr-o singura ochire, dar asa de numeroase, ca i-a trebuit mai bine de un an de zile si atata hartie pana sa le insire pe toate. Dupa intiile scrisori, Laura a stat la indoiala: sa-i raspunda, ori sa nu-i raspunda? Inima ei se intampla sa fie tocmai libera.
E totul prea pe sleau, prea spelled-out si intr-o sintaxa prea ne-eleganta.
Trouve avant de chercher
monica70 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Mihaelka
Hai ca incerc:) ... E totul prea pe sleau, prea spelled-out si intr-o sintaxa prea ne-eleganta. |
Nici io nu ma omor deloc dupa Rebreanu Prefer de-o mie de ori stilul lui Cezar Petrescu sau ... Eugen Barbu - pe el nu l-a nominalizat nimeni? Dupa revolutie nu e si el cam subestimat,sau ma rog cazut in dizgratie? Eu eram lesinata dupa Groapa lui ...
MONI cu www.dropshots.com/DIA1" target="_blank">DIANA (01.01.2006) si www.dropshots.com/TUDOR1" target="_blank"> TUDOR (14.08.2009)
www.mihaieminescu.ro/opera/poezia/glossa.htm" target="_blank">