Sondaj: cel mai subestimat autor de limba romana
Raspunsuri - Pagina 4
beren spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mihaelka Adica, asa ca sa fie clar, nu-l pot suferi pe Rebreanu in primul rand pentru ca scrie infiorator de prost (dupa gustul meu, ovcorz) si in al doilea rand, pentru ca il asociez cu toate platitudinile, cliseele, locurile comune etc pe care ti le vara-n cap profesorul de literatura amorezat de canon si infiorat de iconoclasti. |
Dar Mihaelka, in cazul asta ce sa mai spunem despre Eminescu (nu vreau sa fiu iconoclast eu insumi, dar pentru muulti profesori Eminescu este alfa si omega, lucrul pe care eu nu l-as spune nici despre "geniul brit", desi sunt primul sa argumentez valoarea incontestabila a "ultimului romantic")? Lasand la o parte un pic intoxicarea (de care scrie si Conchita), nu esti de acord cu "sloganul" Rebreanu-este-pentru-noi-ceea-ce-Zola-este-pentru-francezi?
Oricum, cred ca ar fi binevenit (dat fiind ca e profesia ta si as sugera ca ai un penchant pentru expuneri clare, lucide si la obiect) daca ne-ai dona cateva minute ca sa ne spui opinia ta despre evolutia "scolii romane": exista? se poate spune ca am iesit din provincialismul cultural? Ca exemplu, Rebreanu aducea un curent nou in literatura noastra (sau gresesc ?), inca in urma fata de "rest". Suntem "la zi"? As fi foarte interesat sa aflu, in calitatea mea de "freaky amateur reader".
Pana acum, micul nostru sondaj arata asa:
Sebastian si Tudoran 3 voturi
Minulescu, Serghi, Cezar Petrescu si Tomozei 2 voturi
Despre Astalos si Codrescu nu a existat nici un comment cu exceptia celor care i-au sugerat, deci sunt si ei candidati la "subestimare absoluta" .
beshter spune:
beren, nu e tocmai profesia mea; eu sunt sintactician generativist. Si eu sunt cititoare amatoare si multumesc cerului ca nu sunt nevoita sa impui capul studentilor cu prapastiile mele literare:)
Sigur ca sunt de acord cu sloganul ala, si asta pentru ca si Zola scrie prost:)). Asta nu inseamna ca nu le recunosc importanta si ca Rebreanu nu a adus un curent nou (quite in the contrary, tind sa fiu de acord cu cei care-l considera intemeietorul romanului romanesc modern); inseamna doar ca pe mine personal scriitura lui Rebreanu ma face sa rad exact in momentele in care ar trebui sa fiu foarte 'patrunsa' si ca perspectiva mea de lingvist ma face sa inghit cu noduri niste (multe) frazari cumplite.
In ceea ce-l priveste pe neica Eminescu, I'm over ura cumplita pe care o simteam numai cand il auzeam pomenit. A fost nevoie sa ajung in anul 3 de facultate ca sa-l citesc de-adevaratelea (adica sa uit toate prostiile pe care le invatasem - unlearn the bullshit - ca sa pot citi cu ochi proaspat) si asta din cauza ca nimanui nu i-a trecut prin cap ca e mai important sa citesti textul (si sa zici ca-i bullshit) decat sa stii care-i faza cu metafora dublului in poezia eminesciana.
Nu stiu daca suntem la zi au ba. Cred ca da. Razvan Petrescu e un exemplu mai mult decat elocvent. Cat despre iesirea din provincialismul cultural, un lucru a facut si postmodernismu' asta: a insistat sa recupereze marginile si sa uite de centru pana cand n-au mai ramas margini. Asa ca e mai bine sa fii provincie culturala decat sa fii buricul targului cultural - mai poti spera ca te recupereaza cineva si te duce la expozitie (sa le fluture 'mijlocasilor' exotismul proaspat descoperit al 'bunului salbatic').
Pe o nota mai serioasa acum, nu stiu daca ma preocupa iesirea din mini-circuitul balcanic. Dar, uite, Cartarescu e tradus, e adulat, e asa si pe dincolo.
Trouve avant de chercher
beren spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mihaelka In ceea ce-l priveste pe neica Eminescu, I'm over ura cumplita pe care o simteam numai cand il auzeam pomenit. [...] Pe o nota mai serioasa acum, nu stiu daca ma preocupa iesirea din mini-circuitul balcanic. Dar, uite, Cartarescu e tradus, e adulat, e asa si pe dincolo. |
Better and better ...
Deci ne indreptam spre o concluzie consistenta cu Sebastian/Tudoran pe primul loc?
P.S. Robert Downey Jr.?? Ce-am facut sa merit asa ceva?!
Llaura spune:
Nu, nu, pe Andrei Codrescu am vrut sa-l numesc si eu dar am uitat de subiectul asta, scuze. Pentru performanta de a fi scriitor de limba engleza desi e roman nascut la Sibiu plecat din Romania aproape de varsta maturitatii; pentru magiile lui desigur, dar mai ales, in capul meu, pentru ferestrele (in loc de glimpses :p) in viata emigratiei romanesti in US. Si pentru regretul de a nu fi ajuns la New Orleans inainte de Katrina.
Mihail Sebastian nu e subestimat, as zice. Nu m-am dat in vant niciodata dupa alea ale lui Jocul de-a vacanta si Steaua...in schimb Jurnalul l-am citit in 1997 cand a aparut in Romania, am intepenit cu el in casa vreo cateva zile, Bucurestiul interbelic, Nae, Mircea in anii aceia. Jurnalul a fost scos din Romania pe sest, stiu, si totusi m-am bucurat sa-l gasesc in 2005 in America in biblioteca scolii tradus in engleza. Deci pt Jurnal si pentru faptul ca e din Braila de pe Dunare eu il pun pe Mihail Sebastian la favoriti (la subestimati nu poci, sorry).
Dar poftim, va dau la schimb Norman Manea, nu mai zic de ce, am mai vorbit noi pe aici despre el si despre Intoarcerea huliganului
beren spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Llaura Mihail Sebastian nu e subestimat, as zice. Nu m-am dat in vant niciodata dupa alea ale lui Jocul de-a vacanta si Steaua...in schimb Jurnalul l-am citit in 1997 cand a aparut in Romania, am intepenit cu el in casa vreo cateva zile, Bucurestiul interbelic, Nae, Mircea in anii aceia. Jurnalul a fost scos din Romania pe sest, stiu, si totusi m-am bucurat sa-l gasesc in 2005 in America in biblioteca scolii tradus in engleza. Deci pt Jurnal si pentru faptul ca e din Braila de pe Dunare eu il pun pe Mihail Sebastian la favoriti (la subestimati nu poci, sorry). Dar poftim, va dau la schimb Norman Manea, nu mai zic de ce, am mai vorbit noi pe aici despre el si despre Intoarcerea huliganului |
Foarte interesant; despre Sebastian, cred ca se intampla ceva similar cu Tudoran: o parte a operei e "apreciata" (publicizata), dar celalalta - Jurnalul - este ignorata in ciuda profunzimii si a importantei subiectului. Nu cade bine, presupun: "prietenii" tradatori, etc. Similar, cartea lui Culianu (asasinat la Chicago in 1991) despre Eliade, care aud ca a fost in cele din urma publicata la Cluj ... in 2007.
Manea - nu stiu mai nimic ...
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Llaura Mihail Sebastian nu e subestimat, as zice. Nu m-am dat in vant niciodata dupa alea ale lui Jocul de-a vacanta si Steaua...in schimb Jurnalul l-am citit in 1997 cand a aparut in Romania, am intepenit cu el in casa vreo cateva zile, Bucurestiul interbelic, Nae, Mircea in anii aceia. |
l-am citit dupa revolutie, laolalta cu De doua mii de ani si Cum am devenit huligan. Jurnalul m-a...cum sa spun mai delicat? ok, m-a revoltat profund. l-am vazut pe Sebastian un individ needy and clingy cu prietenii lui, cu asteptari si pretentii imense. ca scriitor mi se pare slabut, cheesy, acneeic si din cauza asta i-am simtit invidia netarmurita pentru Eliade si, la varsta mea cruda de-atunci, nu am crezut tot ce a povestit in Jurnal, mi s-a parut prefacut si mincinos. ma tenteaza sa-l recitesc, sunt curioasa cum il voi percepe astazi. sunt si mai curioasa sa-mi gasesc jurnalul literar, tineam asa ceva in tinerete unde-mi scriam impresiile despre cartile citite. hm, hm, Sebastian...
Mihaelka, poti sa punctezi ce anume exact iti displace la Rebreanu sau ce consideri tu mediocru?
e tradus Cartarescu? ce veste minunata.
Sabina spune:
Conchita, iti place Cartarescu? ce ma faaac:))
(faptul ca e tradus ma bucura, nu despre asta e vorba. Insa e supra supra supra estimat.)
Eu cred ca e f greu a iesi din circuitul balcanic. Nu e vorba de limba romana, ci de faptul ca ar trebui ca romanul respectiv (despre poezie nici nu poate fi vorba) sa intre extrem de puternic in universal nu atat prin tematica, cat prin abordare a problematicii.
Or limba romana , asa frumoasa cum e ea si pe care o iubesc la nemurire, ii tenteaza pe scriitorii contemporani s-o exploateze cumva la suprafata, in dorinta de noutate, intraductibil complet si uitand de linia mare a literaturii scrise de ei.
Un soi de provincialism datorat limbajului, nu stiu cum sa explic mai bine.
(Acum citesc Exuvii de exemplu.)
Camil Petrescu nu vi se pare subestimat? Nu l-am recitit, dar la vremea respectiva mi-a placut mult.
Rebreanu a mers pe la 15 ani, Preda n-am putut niciodata. O fi un scriitor urias, da io n-am putut.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
beren spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Sabina Or limba romana , asa frumoasa cum e ea si pe care o iubesc la nemurire, ii tenteaza pe scriitorii contemporani s-o exploateze cumva la suprafata, in dorinta de noutate, intraductibil complet si uitand de linia mare a literaturii scrise de ei. Un soi de provincialism datorat limbajului, nu stiu cum sa explic mai bine. |
Da - stii, Bernard Shaw a lasat mostenire o parte din averea lui (considerabila) pentru ... reformarea limbii engleze. Un ultim gest ironic din partea cuiva care traise toata viata lucrand cu acea limba. Poate e nevoie de ceva similar pentru draga noastra limba nationala
Citat: |
Camil Petrescu nu vi se pare subestimat? Nu l-am recitit, dar la vremea respectiva mi-a placut mult. |
Mi s-a parut genial la 16 ani. Mai tarziu, am ramas cu aprecierea tehnicii lui. Dar e greu de spus daca e subestimat.
conchita spune:
Sabina, pe Camil Petrescu l-am pus cap de lista. :-) Patul lui Procust e o bijuterie impecabila, de fapt il stiu pe dinafara. Rebreanu (Padurea Spanzuratilor si Ion) si Preda (Delirul si Morometii sunt preferatele mele) - ii iubesc pe-amandoi.
de ce nu Cartarescu? uite, ca ma stii radicala, deci tu precis nu te superi la epitetele mele: Cartarescu e genial de-a dreptul. Nostalgia si dupa aia Orbitor, are you kiddin' me? eu la Orbitor-aripa stanga eram inca in Ro si visam cu ardoare cum o sa incep eu lobby sa fie propus pentru premiul Nobel.
Sabina spune:
eu dupa 2 pagini am clacat la cartarescu.
Am incercat sa citesc mai de la mijloc...n-am reusit nici aia
cred ca formatia mea muzicala ma face recalcitranta la amestecuri.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo