Strumfi de iul-aug 2007 (168)
Raspunsuri - Pagina 17
ddanagh spune:
Luna masina e in continuare in service
, de-asta nici nu am ajuns cu Daria la Bucuresti 
Pentru cei speriati, iata ce zice fratele lui Toni Tecuceanu, carcotasul ucis de gripa porcina:
http://www.bebelusaoana.ro/index.php/2010/01/10/durerea-unui-frate/
Dana mamica gingasei Daria (20.07 2007)
Vivela spune:
Dana, eu ma indoiesc ca ploiestiul e mai poluat ca bucurestiul. cel mult or fi cam pe acolo amandoua, desi eu simt altfel aerul cand ajung in ploiesti (culmea, mai curat ca in capitala).
nu pot sa zic ca sunt foarte ingrijorata ca david nu stie culorile, dar nu face multe lucruri pe care altii le fac si ceilalti se asteapta de la el: nu numara (doar pana la 5, dar uneori il sare pe 2 - asta chiar nu ma sperie, numerele sunt ceva abstract, cam greu de inteles ce reprezinta la varsta asta, insiruirea lor chiar si corecta pentru mine e doar o memorare si atat), nu stie literele, recunoaste doar O (ca asa e oul
), nu face puzzle pt ca nu-i intelege sensul.
insa are o imaginatie fantastica (spre deosebire de mine sau alti adulti). de exemplu, avea in mana litera E (din covorasul acela facut din biscuiti, cred ca stiti si voi) si ma intreaba: "mami, ce e asta?". eu si taica-su i-am raspuns repede: "litera E" iar el, mirat: "ba nu e litera E, e pieptan" si a inceput sa-si dea cu el in cap. (mi-am dat seama ca eu gresesc, privesc lucrurile total gresit, unilateral, uniformizata de educatie, mediu, sistem, etc...iar el e ok, e inca dezvoltat pe aceste laturi, pe creativitate, intuitie, pe care noi le cam pierdem in timp).
iar la puzzle, incearca sa vada in ele tot felul de forme, observa "cercuri si patrate" (in functie de cum e piesa), dar nu le formeaza cum ma astept eu sau cei care au facut acel joc.
iarasi, aseara ne jucam cu plansa magnetica cu cifre, litere si forme geometrice, am facut un "bebe" din litere, cu ochi din cerculete, urechi din litera D, etc... iar triunghiul verde el a zis ca e un bradut, litera V putea sa fie un nas de la omul de zapada...
ma sperie ca totusi sistemul nostru de invatamant, incepand cu cresa/gradinita ii va nivela aceste laturi si il vor aduce exclusiv pe latura rationala, care nu e intotdeauna cea mai buna.
despre linkul pe care l-ai pus, Dana, eu n-am reusit sa-l deschid, cred ca merge greu netul azi la mine, insa eu am aflat - din alte surse, ca bietul om avea si diabet, avea probleme cu tensiunea si era si foarte surmenat in ultima vreme. pacat insa ca moartea lui a fost speculata in asa maniera incat acum s-a creat aceasta isterie cu vaccinarea. ca noi n-am aflat decat ca un om tanar, sanatos, a fost rapus de gripa noua. si atat.
(la odiseea pe unde mai intru si eu e o fata care a facut gripa noua, insarcinata fiind si n-a avut absolut nimic spectaculos, nici ea si nici copilul. diagnosticul i l-au confirmat cei de la matei bals, deci nu a fost o presupunere).
_
Mami de pui nazdravan (2/9/07)
+
18+
Cand schimbati modul in care priviti lucrurile, lucrurile pe care le priviti se schimba
musso17 spune:
buna fetele
intru repede,maine am examen,am inceput licenta
vivela,multumim..sa stiica nici mihnea nu numara mai sus de 5,nu stie litere si s echinuie tare la puzzel,el doar incearca sa le bage in gauri,asta e pentru el puzelul..in schimb are alte inclinatiisi vorba ta,sper sa nu-i fie nivelate...ma uitam la sora-mea pe caiete,e clasa 1,atat se pune accent pe logica,nu zic ca e rau dar parca prea rigid de la asa o varsta mica.
cristina,superb denis si tu o dulcica.
luna,eu stiu asa,daltonist cand nu face diferenta intre rosu si verde,motiv sate pice la testul medical pentru carnetul de sofer,iar discromat,este si sotul,cand nu vede corect nuantele..chiar acu se imbraca cu unpluover gri si el era un verde.sanatate multa lui cosmin,sigur nu-i nimic grav.
dana,fii-miu a luat ventolin pana intr-un an,avea un suierat,dar singulair nu...offf dcarstii si dr mea cu ce se mananca aerosolii astia.
edit:sunt cu gandul la lucrarea de licenta,aminceput sesiunea.
zi buna.
Luna1 spune:
Hmmm...cateva chestii noi.
Cred ca al meu Cosmin are anemie, am fost mereu curioasa sa aflu simptomele anemiei si le-am gasit: dureri in piept (s-a cam plans de vreo 3 ori in ultima luna dar am crezut ca e indigestie), ameteala (cam cade in ultima perioada si am pus-o pe seama faptului ca nu sta locului), nervozitate (va spuneam ca ne cam certam in ultimul timp) si cea mai "tare" a rontai gheata e un simptom al anemie, Cosmin mananca gheata cu pumnul, daca mergem la restaurant scoate gheata din pahar si o rontaie, acasa prefera cuburi de gheata inghetatei, am crezut todeauna ca e ceva haios, cand colo cica e unul dintre cele mai evidente semne de anemie. Voi stiati? Oricum azi la 4,20 merg cu el la dr.
Apropos de gripa porcina...noi nu ne vom vaccina. Aici toate cazurile mediatizate care in prima faza au murit cica de gripa porcina s-a descoperit ulterior ca mai aveau si o alta forma de boala, bolile respiratorii fiind primele pe grupa de risc. Cum ziceam noi nu ne vom vaccina, insa e adevarat ca aici nici nu se face isteria in masa pe care am vazut-o in Romania. (sper ca nu ofensez pe nimeni insa media din Romania manipuleaza lumea la greu).
Vivela apropos de ceea ce face David, sper sa nu te superi pe mine insa am impresia ca in ziua de azi se pune mult prea multa presiune pe copiii asa mici. Spuneai acolo ca David nu stie literele...pai sincera sa fiu nu inteleg de ce ar trebui sa le stie. Crezi ca daca le-ar stii ar citi singur o carte? Ca nu stie culori, ca nu stie sa numere... mie astea mi se par presiuni aiurea puse de societate (in special prin parcuri "al meu numara, al meu stie tabla inmultirii, al meu stie ecuatii de gradul II" etc) in mod nefondat.
Sa nu se inteleaga ca sunt impotriva invatarii si educarii unui copil. Cum zicea si Dana datoria noastra e sa repetam ca moara stricata ce stim noi, e sa nu ii tratam sub adevarata valoare, sa nu-i subestimam, dar nici sa nu aveam asteptari marite.
In ziua de azi aud multi parinti dezamagiti ca al lor copil nu stie sa numere in trei limbi pana la 50 la numai 2 ani, ca nu stie culorile inclusiv nuantele la 2 ani, ca nu stie alfabetul...pai stati fratilor ca ei abia stiu sa se exprime, abia au invatat...
Normal ca atunci cand ii citesc fie-mii ii tin degetul pe carte si ea fotografiaza (sau nu) cuvantul respectiv, sau cand coboram pe scari numaram treptele, sau cand ne jucam cu lego ii spun ce culoare de piesa vreau sa imi dea...dar n-am sa o asez niciodata jos cu flash carduri cu litere sa o invat ca pe papagal "asta e aaaa, asta e bbbb!"
De ex Adelise stie cantecul alfabetului tot in engleza (ala "ei bi si di i ef gi...
) dar ma indoiesc ca stie sa citeasca, si l-a invatat efectiv ca e un cantec, nu ca o intereseaza literele.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
stefania_97 spune:
Luna m-a bucur ca nu sunt unica care crede ca presiunea pt copii de 2-3 ani sau in perioada prescolara e prea mare.
Eu am ramas socata cand o cunostinta de-a mea si altoit copilul pt ca nu vroia sa spuna o poezie invatata pe de rost la 2 ani.
Eu nu vreau sa imi recite poezii, sa stie alfabetul sau sa innumere pana la 100 in 3 limbi. Vreau sa reusesc sa comunic cu ea in 2 limbi si deja mi se pare mult.
Eu vreau sa copilareasca. O sa aibe timp sa invete la scoala, cand va fi ma mare.
Adevarul e insa ca aici nu exista presiune la copii atat de mici si mamicile nu se intarata asa una pe alta. Se pune mai mare pret pe mancat singur, imbracat, incaltat decat recitatul poeziei. Daca un copil nu e interesat nu vad de ce trebuie sa insistam noi.
Vroiam acum un an sa ii citesc o poveste Catarinei dar nu m-a lasat sa zic mai mult de 2 fraze si isi pierdea interesul asa ca am lasat-o balta.
In schimb la puzzel e maestra si deci ne jucam cu puzzel si o ora :)
Stefania mamica www.tickerclub.com/cache/bc78ee8833.png[/img]" target="_blank">Buburuzei Catarina si
11+
www.flickr.com/photos/balexandre/" target="_blank">Poze Catarina
O romanca in Danemarca
ddanagh spune:
Ei si tu mai Vivela, are doar doi ani ce vrei? te intelegi cu el? asta conteaza. Daria a prins drag de litere fiindca le are pe perete desenate langa cate un animal si ma tot intreba asta, asta? pana a retinut.
Cat despre puzzle exact ce spuneam ca sunt diferiti si prin joc. Cat intelege Daria din puzzle nu stiu? insa ma mira ca pe toate le face cu fundul in sus, cu imaginea invers, asa le vede ea.
La cifre ma distreaza ca se urca pe cantar si zice f tacticoasa patu sinti ( cica are 45 de kile). In plus daca ii pui in fata un pitic, doi, 3 sau max 4 iti spune cati sunt insa, sunt sigura ca- i vede ca pe un tot, nu stiu exact cum sa ma exprim, ca pe o poza, adica nu cred ca- i numara efectiv. De numarat in ordine nu o face si recunosc ca nici nu prea am insistat pe asta, sunt sigura ca va numara cat de curand fara sa ma stresez.
Vroiam sa- ti mai zic ca f mult conteaza si metoda prin care ii arati ceva, o metoda care sa prinda la el. Dariei, de ex, i- am tot aratat pe o jucarie gen mula de la lamonza de 1 milion de lei, di aceia cu cercuri, care e cel mai mare si care e cel mai mic de n ori. Nimic, nu a dat doi bani pe jucaria mea, tot aiurea punea cercurile alea, insa intr- o zi imi arata singura pe degete ( de la gradi cred) " ata mi, ata maie, ata maie" . Imi venea sa o mananc.
Gandeste- te ca e ca si cu olita, ce mult a contat sa- l iei altfel, cum vroia el si nu cum vroiau asistentele de la gradi.
Mai nou Daria a descoperit ca se trag pernele de la canapea, le trage de acolo, le pune in sussi apoi se da ca pe topogan pe ele ca alunica.
Mai da greu mai merge netul, mi- a luat o gramada sa scriu mesajul asta.
Ies ca ma enervez
ddanagh spune:
Vivela ma gandeam astazi ca David e si mai micut. Sincer la Daria se vede o diferenta mare in ceea ce stie fata de acum doua luni.
Uite un
ca imi place mult de tine cum gandesti si cum postezi.
Si ca sa va mai distrez nitel va mai scriu din perlutele lui Daria de azi:
La stiri la ProTV aratau de la un carnaval din Brazilia cum dansau unii imbracati doar cu fustite scurte din flori printre care si cativa barbati. Sotul zice i-a uite nu am mai vazut pana acum si barbati asa. La care Daria f clar si corect " nici eu" .
Stiti cartile alea de la Adevarul - Prima mea enciclopedie. Pe una este o poza in care se surprinde f frumos un puisor de gaina cum iese din ou. Rasfoim si ajungem si la poza respectiva. Eu- uite mami puisorii se nasc din ousor..., bla, bla. Daria - nu mami, puiu papa ou.
Si tot din enciclopediile astea. Am rasfoit- o noi pe cea cu pesti, eu tot vorbeam acolo, ea cam plictisita si deloc entuziasmata de poze, spre final pune degetul pe fundul tigrului pozat mai bombat asa si conchide f luminata la fata dintr- o data - uite mami, und ( fund), a fut u t kk ( asa zice ea la a facut) . Aie Daia und ( adica ca are si ea fund) si- mi tot arata.
Acum la culcare asa drag mi- a fost de ea. Ii zic sa ne rugam mami la Doamne Doamne, spunem in fiecare seara in pozitie corespunzatoare Inger, ingerasul meu. Dupa ce terminam Daria - mami Doamne Doamne (rosteste ciudat rau, nu pot sa reproduc) da papa a pipiii ( adc DD da de mancare la copii). Nu stiu de unde si pana unde a ajuns ea la cocluzia asta dar tare scumpa a fost. Tind sa cred ca de la biserica de la impartasanie a ramas cu ideea asta.
ddanagh spune:
Luna ce ati facut la doctor? Sa- mi faci ginerele bine ca vin acusi la tine. ![]()
In afara de ameteli si lipsa poftei de mancare nu stiam celelate simptome. Sper sa fie bine 
Scuzati- mi greselile, scriu de pe telefon si- i mai greu.
Noapte buna
stefania_97 spune:
Neata,
Haideti la
:)
Stefania mamica www.tickerclub.com/cache/bc78ee8833.png[/img]" target="_blank">Buburuzei Catarina si
11+
www.flickr.com/photos/balexandre/" target="_blank">Poze Catarina
O romanca in Danemarca
Vivela spune:
neata,
stefania, multumim de cafea, tare buna macar si asta virtuala
.
luna, cum e Cosmin? nici eu nu stiam ca semne de anemie decat ameteala si starea de iritare, chestia cu gheata nici prin cap nu-mi trecea, as fi zis ca indica ceva probleme cu stomacul, o gastrita sau ceva asemanator, nu cred ca as fi facut legatura.
oricum, sper sa nu fie ceva grav si sa se remedieze rapid
.
nu stiu cum de s-a inteles din mesajul meu anterior ca am pretentia ca David sa stie chestiile alea. insa vad ca evaluarile periodice - facute si pe aici si pe alte forumuri pe unde mai citesc din cand in cand, sau chiar intre cunostinte, incep cu: "stie sa numere pana la 8748 in romana, engleza si chineza, stie literele, stie toate culorile, inclusiv fucsia (oare cum e culoarea asta?), face puzzle din 100 de piese..." si cam atat. na, am ramas si eu cu impresia ca astea sunt criterii de evaluare, o fi musai ca un copil de 2 ani si 4/6 luni sa stie. eu personal nu prea cred ca indica ceva, ca ar fi copilul vreun geniu, insa mi se pare firesc ca parintii "posesori" de astfel de copii sa-i laude, chiar si pentru aceste lucruri.
eu doar am zis ca al meu nu face
, si am continuat cu ce apreciez eu la el si o sa ma straduiesc cat pot sa incurajez si pe mai departe. (eu de puzzle n-am auzit decat pe la 20 de ani
, nu cred ca mi-a daunat prea tare in viata lipsa acestui joc (am recuperat mult cu popa-prostu' mai tarziu
), nu ma simt complexata ca n-am nici acum rabdare sa fac si nu vad de ce ar trebui sa insist sa faca copilul meu asa ceva. dar e in trend, vad, ca in ziua de azi copii sa faca musai puzzle! iar daca nu face, hmmmm... lumea te priveste cu compatimire, ceva de genul: "e, lasa, nu putem sa fim toti genii pe lumea asta!").
de asta am si continuat mesajul meu si am zis ca mediul si sistemul de invatamant (din Romania cel putin), care impune niste non-valori (sau valori false) ne uniformizeaza, ne depersonalizeaza (la gradinita am primit reprosuri ca david e singurul care nu vrea sa spuna poezia la serbare - desi ar putea s-o zica. zice ca "nu e buna poezia"
. asa, si? care-i problema? de ce ar trebui s-o zica? doar asa, sa fie ca ceilalti? nici eu nu l-am pisat prea mult la cap, de ce i-as impune sa faca ceva ce nu ii place? eu imi amintesc prin ce emotii treceam la serbari sa nu cumva sa ma incurc, uram serbarile doar pentru motivul asta. ce aberant...).
in fine, m-am lungit cam mult cu mesajul asta, ma apuc de lucru.
revin in pauze
.
_
Mami de pui nazdravan (2/9/07)
+
18+
Cand schimbati modul in care priviti lucrurile, lucrurile pe care le priviti se schimba