Dulceturi si papanasi 2007 Craciun fericit !
Raspunsuri - Pagina 8
Piciulika spune:
INFO BRUT de aici:
Donatzii anonime - cum spuneam, din banci publice (2 in Elvetzia), pun la dispozitzie celule la nivel internatzional (!).
Transplanturile, statistic: in anii '90 s-au facut 10 transplanturi anual, actual sunt 60 pe an. Se fac in 3 clinici: Basel, Geneva, Zürich.
La 90% din transplaturi aici celulele provin din strainatate, 90% din celule din bancile locale sunt destinate utilizarii internatzionale. (asta ca sanse de compatibilitate la donatzii publice...)
Tipizarea celulelor (scump!) si interconectarea bancilor publice la niv internatzional sunt esentziale pentru gasirea unui donator compatibil.
In CH (Elvetzia / Confederatia Helvetica) se imbolnavesc anual 700 persoane (adultzi si copii) [populatzia 7 milioane] de forme de leucemie si alte boli de maduva osoasa, dintre care UNELE boli ar putea fi tratate doar prin transplant de maduva.
Se recomanda recoltarea pentru uz privat daca in familie exista deja membri cu boli tratabile astfel (25% sanse de compatibilitate intre rude de sange - relativ mare probabilitatea!)
AVANTAJE donare celule stem din placenta & cordon: fara interventzie medical/riscuri, sut rare reactziile de respingere in caz de transplant, pentru ca sunt 'mai imature' / mai putzin capabile sa declanseze reactzii adverse.
DEZAVANTAJE: cantitatea de sange (respectiv) celule stem din el e mica - deci in general ajunge doar pentru un transplant la copii, in cazuri rare si pt adultzi. (!)
Oricum, celule stem se pot recolta si din familie, ulterior (periferic/din sange, de maduva direct).
Piciulika, mami dewww.unserbaby.ch/Geomo/content-h3538-n243753-p5.html" target="_blank">
Michael, 2 ani + (8.10.2007) si
AMR 3 sapt
ramonaiani spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Piciulika Erina draga, la noi e cam asa: se pot recolta, dar doar in vreo 3 clinici f mari pentru banca centrala de celule stem.... |
Si-asa, la ceas de seara: La Multi Ani STEFANI-lor si STEFANI-ilor!
Mari, mami de dulceatza Eliza (06.09.2007) si bondarel Daniel (27.06.09)
Erina spune:
| citat din mesajul lui Piciulika Erina draga, la noi e cam asa: se pot recolta, dar doar in vreo 3 clinici f mari pentru banca centrala de celule stem. Privat nu ma intereseaza pentru ca: a) mi se pare aiurea sa le tzin 20 ani pentru o eventuala imbolnavire care sa fie deja tratabila cu tehnologia actuala / a viitorului apropiat (fff putzine!) si b) as prefera sa fie si la dipsozitzia altora, care au nevoie -> sanse mai mari de 'utilizare' - si mai nobil scopul. Asa ca noi nu facem schema h. Mai vorbesc cu medicul o tura, maine, dar nu cred sa ne razgandim. N.B. Pe mine tare ma tenteaza donatzia, de organe si tzesuturi (d ex. cornee), ca nu vreau sa ma pape viermii cu inventarul complet. Mai bine sa foloseasca altora. INSA la ce presiune exista asupra medicilor sa vina cu plamani, inimi samd pt transplanturi, ma tem ca de intru intr-o coma, ma declara ireparabila si ma dezmembreaza prea iute... Asa ca nu-mi fac act de donator - dar stie Radu ca ma poate dezasambla dupa (corneea se poate recolta si la 3 zile de la deces si salveaza vederea oamenilor!) Piciulika, mami dewww.unserbaby.ch/Geomo/content-h3538-n243753-p5.html" target="_blank"> Michael, 2 ani + (8.10.2007) si AMR 3 sapt |
Piciulika multumesc pentru raspuns! Indoiala mea vine din lipsa de corectitudine si transparenta intilnite la noi. Nimeni nu imi poate garanta ca probele sunt pastrate in conditii optime sau ca taxa anuala nu o voi plati degeaba. La noi costa 2900Ron recoltarea si cred ca in jur de 140 euro pe an pastrarea celulelor. Adaugat la costul nasterii care ajunge de trei ori mai mult te face sa te gindesti un pic....
Laudabila initiativa ta dar iti inteleg si frica.
Eu inca nu m-am gindit la asta dar sunt sigura ca nici la noi nu e asa de usor.
Multe vieti se pierd-vorbesc de adulti care au nevoie de celule stem de la donator strain-din cauza birocratiei si a lipsei unui sistem centralizat.
-------------------------------
Erina si Daria (18.09.2007)
26+ cu David L'amor che move il sole e l'altre stelle
Sabina spune:
Noi am facut pt Gh din cauza ca am avut acea experienta nenorocita cu nepotica sotului , a facut leucemie la 2 ani, dar limfoblastica si fara nevoie de transplant.
Grad de rudenie are f indepartat fata de copiii mei, practic, Sofia e matusa ei, mama fetitei e nepoata sotului, bunica fetitei e verisoara de-a doua a sotului. Si totusi ne-am gandit ca avand aceasta posiblitate am fi aiurea sa nu facem recoltarea de celule stem.
La noi u se poate decat privat, din pacate. Taxa e mare la inceput, dar anual e sub 50 de euro.
Sistemul elvetian mi se pare destul de echitabil, numa ca la noi...nu e :)
Merg la kuki.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog,
Sofia Galagia si
bb Gheo
Erina spune:
| citat din mesajul lui Piciulika INFO BRUT de aici: Donatzii anonime - cum spuneam, din banci publice (2 in Elvetzia), pun la dispozitzie celule la nivel internatzional (!). Transplanturile, statistic: in anii '90 s-au facut 10 transplanturi anual, actual sunt 60 pe an. Se fac in 3 clinici: Basel, Geneva, Zürich. La 90% din transplaturi aici celulele provin din strainatate, 90% din celule din bancile locale sunt destinate utilizarii internatzionale. (asta ca sanse de compatibilitate la donatzii publice...) Tipizarea celulelor (scump!) si interconectarea bancilor publice la niv internatzional sunt esentziale pentru gasirea unui donator compatibil. In CH (Elvetzia / Confederatia Helvetica) se imbolnavesc anual 700 persoane (adultzi si copii) [populatzia 7 milioane] de forme de leucemie si alte boli de maduva osoasa, dintre care UNELE boli ar putea fi tratate doar prin transplant de maduva. Se recomanda donatzia pentru uz privat daca in familie exista deja membri cu boli tratabile astfel (25% sanse de compatibilitate intre rude de sange - relativ mare probabilitatea!) AVANTAJE donare celule stem din placenta & cordon: fara interventzie medical/riscuri, sut rare reactziile de respingere in caz de transplant, pentru ca sunt 'mai imature' / mai putzin capabile sa declanseje reactzii adverse. DEZAVANTAJE: cantitatea de sange (respectiv) celule stem din el e mica - deci in general ajunge doar pentru un transplant la copii, in cazuri rare si pt adultzi. (!) Oricum, celule stem se pot recolta si din familie, ulterior (periferic/din sange, de maduva direct). Piciulika, mami dewww.unserbaby.ch/Geomo/content-h3538-n243753-p5.html" target="_blank"> Michael, 2 ani + (8.10.2007) si AMR 3 sapt |
Foarte interesant! Cum ma asteptam nici in alte tari nu e forte usor!
Eu cred ca voi renunta la idee si ma voi ruga sa nu avem niciodata nevoie!
Sabina spune:
Erina, noi am recoltat cu Cord blood center, pastrare la Bratislava.
Eu am incredere ca le pstreaza....dar trebuie sa fie si medicul apt sa ecolteze bine.
Eu am fost necajita ca iti garanteaza reusita transplantului doar pana la 57 de kg, ori eu , avand baiat, sigur o sa fie mai greu de atat cand se face mare.....insa tot ei spun ca exista deja metode de multiplicare.
insa na, sa dea Domnu sa nu aflu daca am avut vreodata nevoie de ele.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog,
Sofia Galagia si
bb Gheo
Erina spune:
| citat din mesajul lui Sabina Taxa e mare la inceput, dar anual e sub 50 de euro. Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil! Cum mi-am alaptat copiii Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă. |
Inseamna ca am gresit eu cind am scris despre taxa? Ma voi interesa mai in amanunt!
Somn pufos, ai avut o zi frumoasa si plina!
Erina spune:
| citat din mesajul lui piccaflor Erina ca sa treaca arsurile...Stam in nord,in Treviso... Picca si Matteo rasfatatul (2.09.2007) |
Multumesc, pe linga pupic am bagat si un Rennie!
Erina spune:
| citat din mesajul lui Sabina Erina, noi am recoltat cu Cord blood center, pastrare la Bratislava. Eu am incredere ca le pstreaza....dar trebuie sa fie si medicul apt sa ecolteze bine. Eu am fost necajita ca iti garanteaza reusita transplantului doar pana la 57 de kg, ori eu , avand baiat, sigur o sa fie mai greu de atat cand se face mare.....insa tot ei spun ca exista deja metode de multiplicare. insa na, sa dea Domnu sa nu aflu daca am avut vreodata nevoie de ele. Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil! Cum mi-am alaptat copiii Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă. |
Sunt cei mai vechi de pe piata. Cred ca nu ai motive sa te temi. despre limita de greutate nu am stiut.

ca sa treaca arsurile...