Alaptatul - Help Line (12)

Raspunsuri - Pagina 36

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns LilianaR spune:

Isabel, ametit a fost probabil un cuvant ales ca sa arate exact diferenta de satietate pe care o dau cele doua tipuri de lapte... atata tot.
Mie inca imi pare rau ca nu am alaptat exclusiv si fara probleme de la inceput... m-am chinuit mult si inca ma mai chinui uneori. 6 luni nu am avut nicio bucurie in a alapta, doar vointa, incapatanare extrema, determiinare, lacrimi, un doctor, un sot si internetul.

Alaptatul nu cred ca tine atat de mult de lipsa laptelui la mama, cu exceptia unor dezechilibre hormonale serioase ori alte probleme medicale.
Tine de mama, de cum se simte ea, de cum rezolva situatiile, de cat rezista stresului fizic, psihic, de cat ajutor are, de cat de natural ii este... de multe.

Ca si cineva de mai sus, copilul meu nu a luat niciun gram in prima saptamana, in primele 10 zile, in primele 2 saptamani, in primele 3... Nu recuperase in 21 de zile nici greutatea de la nastere.

DAR stiam ca nu exista mama sa nu poata alapta si mai stiam ca acum sute de ani doicile de la curtea regilor alaptau pruncii regali desi unele nu aveau copii proprii...
Prin urmare, laptele se poate face, potentialul e acolo si aia de-ti spun de lapte praf sunt medici fara o pregatire actuala. Mai degraba invechita.
Intrebai daca e mai bine ca pruncul sa planga de foame... mi-am ascultat copilul nopti si zile plangand de foame si am plans, deseori, cu el, alaptand. Da, e mai bine; pentru mine a fost mai bine, pentru altii poate nu; nu exista reteta si nici adevar absolut.

Cred ca e bine pentru ca arata ca vrea sa suga, arata ca reflexul suptului e puternic, inseamna sanatate si nu infectii si iti arata ca te vrea pe tine, mama, sa fii langa el.

Pentru cisi5
O zi am plans dupa primul medic ce mi-a spus sa-i dau lapte praf... O luna m-am chinuit prima data sa refac productia pierduta de lapte, sa mentin pozitia la san, sa rectific ce gresisem in primele saptamani, sa-l fac sa nu se enerveze pe lipsa laptelui si sa suga. Imi lua o ora fiecare alaptare, asezatul pernelor, mufatul la san, demufat, 15-20 min per san, iar inapoi la primul si tot asa.

I-am dat vreo 2-3 saptamani mucilagiu de orez sa nu se deshidrateze... sperand sa nu se invete cu biberon.

Am trecut peste si dupa o luna gata, sugea cat sa se sature... apoi prima mastita, dureri crunte la ambii sani, frisoane, febra mare, pierdut lapte; apoi alaptat la o ora, la jumatate de ora, la 15 minute, lega supturile unul de altul; am stat vreo 5 zile alaptand, atata faceam.
Urmatoarele doua mastite a venit si au trecut mai usor.

Diversificarea m-a prins cu mastita, stiam ca urma reducerea cantitatii de lapte, am amanat cateva zile diversificarea pana am refacut productia. Devine tot mai usor in timp.

Inca am zile cand nu am lapte pe cat as vrea, folosesc pompa uneori strict pentru stimulare.
E frumos sa alaptezi iar acum, daca as fi iar la inceput cu ce stiu despre mine si organismul meu, as renunta la mucilagiu. Lapte praf i-am dat de cateva ori, la disperare, as renunta si la asta, desi poate aveam nevoie de pauzele alea si ma simteam temporar bine, psihic, ca nu imi plange de foame.

Prietenele mele cu cate 2 copii nu credeau ca se poate creste bebelus cu lapte exclusiv de mama, fara LP. MULTI recomanda o masa de LP. Mie mi-a spus unul ca o sa ajung cu copilul la terapie intensiva, la perfuzie...
Acum este peste greutatea medie, a luat din ce in ce mai mult... in prima luna a luat vreo 200 de grame si apoi tot mai mult. Am ajuns la peste un kil pe luna!!
Daca vrei sa alaptezi exclusiv, vorbeste cu un consilier in alaptare, indiferent ca e si pediatru sau nu.
Alaptarea, la mine, nu a fost nimic natural, simplu, instinctual, reflex; am muncit, amandoi, la ea. Ba chiar si tatal; el poate stimula mai usor lactatia, exista dezavantajul ca pierzi laptele respectiv, dar poti folosi intre mese asta, la desfundat de canale, la stimulat sanul.
Si, mai ales, te poate sustine psihic, el, un consilier specializat in asta, o ruda, oricine.

Succes!

Ilinca, editez sa iti spun ca nu e frumos... e greu pentru o mama sa simta undeva, in interior, esecul alaptatului. Cel mai bun lucru pe care il poate face o mama care nu a alaptat este sa gaseasca putere sa nu se invinovateasca pentru asta. Asa cum eu caut putere sa nu ma invinovatesc pentru ca mi-am lasat pruncul sa urle de foame.

Nu mai are rost, nu toate suntem la fel, fiecare e cu ale ei si nu exista reteta universala.
Important e sa fim impacate cu alegerea facuta si sa tinem minte ca, deseori, alegerea e deja facuta de medicii intalniti, sfaturile "bine intentionate", de starea post partum, de sustinerea celor din jur.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nushulica spune:

Citat:
citat din mesajul lui LilianaR



Intrebai daca e mai bine ca pruncul sa planga de foame... mi-am ascultat copilul nopti si zile plangand de foame si am plans, deseori, cu el, alaptand. Da, e mai bine; pentru mine a fost mai bine, pentru altii poate nu; nu exista reteta si nici adevar absolut.




nu te supara pe mine dar eu nu m-as mai lauda cu asta pe forumuri esti deplasata rau daca ti-ai infometat copilul cu buna stiinta doar din dorinta ta fanatica de a alapta se poate si altfel sa stii...imi pare rau de copilasul tau,sincer!

cum poti sa stai si sa-ti asculti copilul plangand stiind ca plange de foame??cum poti sa il lasi sa planga de foame??pe bune,e strigator la cer!!!


si cum sa ii dai mucilagiu de orez??nu puteai sa-i dai Lp in loc de mucilagiu??ce se intampla??ca laptele tau oricum nu era in timpul asta

si de unde stii tu ca acum cateva sute de ani doicile alea chiar alaptau pruncii??[:d] ai fost acolo?sau doar ca ai citit asa intr-o carte de povesti nemuritoare?



Mami si 2 printi iubiti: DAVID(24 sept 2008) si STEFAN(24 sept 2010)


SHOPPING

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LilianaR spune:

Iti multumesc pentru mesajul plin de intelegere, asta ar trebui sa ne aratam una alteia.
Nu era o lauda, era un cosmar pe care l-am trait. Cum spuneai, poate ca daca nu esti acolo, nu stii. Sau poate ca, totusi, crezi ca stii...
Fiecare mama face asa cum intelege ea lucrurile, e dificil sa iti vezi pruncul ca vrea sa suga si nu stie, nu poate, se enerveaza... Eu am facut asa cum am stiut face, am ascultat pareri, multe, am ales si am mers pe calea respectiva.
Am un copil minunat, caruia nu i-a placut laptele praf. Doctorita spune ca e destept, mai dstept ca mine care am incercat totusi sa-i dau; i-am dat de cateva ori, a mancat la disperare. Manca la o luna-doua (varsta) maxim 40 ml de LP, insuficient dupa cat spuneau pediatrii. Apoi urla. De foame.
Am plans, am incercat iar cu LP, apoi iar cu LM, apoi cu mucilagiu etc. Si ajungeam iar la inceput. Parca-l ardeam cu ceara cu LP. Am incercat cu lingurita, cu biberon, cu seringa...
Am facut proba suptului, am notat ore de masa, se suprapuneau, nu mai stiam cand era o masa si cand alta... Am cautat alte mamici, alte pareri, grupuri de sustinere, i-as fi dat orice numai sa manance si sa ia in greutate, i-am facut probe de urina, poate e infectie urinara... nu voia nimic decat san.

Dupa primul pediatru m-am oprit direct la farmacie si am luat LP, atunci a fost prima data si cea mai mare cantitate mancata: 40 ml. Dupa aia n-a mai mancat vreo 3 zile LP. Nu ajungea in stomac, efectiv, scuipa pur si simplu. Plangeam, incercam din nou, sa-l amagesc, sa-l pacalesc ca si LP e bun.
Daca voia LP era numai si numai dupa somn, cand era nemancat de mai mult timp; daca se trezea cand manca LP, gata! Si manca putin, foarte putin. Dupa care urla, din nou.
Asa ca i-am dat de cateva ori LP si dupa aia LM. Alea erau momentele in acre se linistea, dar sa stii ca mananca ceva ce nu vrea, de disperare... iar nu m-a incalzit.
Sa ajung la lactatie care sa-i satisfaca foamea a durat cam 10-14 zile prima data; dar alaptam la cam o ora ziua si cam 2 noaptea.

Sigur, poate ca daca incercam masa de masa numai cu LP mai mult de cateva zile (3 la numar), poate ajungeam numai pe LP si nu ma mai blamai tu, ma blamai numai altii...

Dupa prima mastita doctorita mi-a spus ca ar dura macar o saptamana de LP ca sa se obisnuiasca. Sa-l fi vazut cum plangea cu biberonul in gura... la inceput nu-l impingea cu limba, doar refuza sa suga.

Eu am incercat ce am crezut de cuviinta si sunt multumita de rezultat. In prima saptamana a luat 200 grame in greutate.
De aceea eu cred ca e alegerea mamei, in functie de informatiile pe care le primeste, cat e de determinata etc.
Sa blamam e o solutie usoara, dar arata intelegere putina.

Alte solutii eu nu am gasit, doar un sistem de la Medela de care am aflat tarziu, poate ca ar fi functionat, desi nici azi nu cunosc daca gustul de LP il refuza sau lipsa sanului.
Poate ne spui tu de alte metode, fara supliment si fara foame.

Multumesc de feedback.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisi-pis spune:

Liliana

Va rugam sa va aduceti aminte ca acesta este un subiect cu un caracter foarte specific, grup de sustinere al mamelor care alapteaza. Aici fetele care alapteaza si vor sa o faca, primesc ajutor, sustinere morala, si mi ales nu sunt judecate. Discutiile in contradictoriu pro/contra alaptat nu isi au deloc locul aici.

Mami de Laura (14.06.2010) si Mitza Fetitza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Isabel79 spune:

Citat:
citat din mesajul lui pisi-pis

Liliana

Va rugam sa va aduceti aminte ca acesta este un subiect cu un caracter foarte specific, grup de sustinere al mamelor care alapteaza. Aici fetele care alapteaza si vor sa o faca, primesc ajutor, sustinere morala, si mi ales nu sunt judecate. Discutiile in contradictoriu pro/contra alaptat nu isi au deloc locul aici.

Mami de Laura (14.06.2010) si Mitza Fetitza

Ok,scuze atunci!Nu mai zic nimic desi as avea mai multe de zis in ce ma priveste.Atat vreau sa spun ca nu sunt o frustrata si nici nu ma simt vinovata ca nu mi-am alaptat copiii.Succes tuturor mamelor care alapteaza!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sunshine2009 spune:

Liliana
Pentru ca din prostia, comoditatea si lipsa de pregatire a cadrelor medicale care iti intarca copilul cat ai zice peste, ai tras-o ca un martir!
Inca ceva, copii care plang asa de des plang mai ales dupa mama si ceea ce inseamna atasarea fata de ea. Nu neaparat de foame!
E exact diferenta intre un barbat care tanjeste dupa sotie si nu dupa papusa gonflabila.

Nushulica
apa de orez a fost folosita inca de foarte mult timp ca mijloc natural de diluare a laptelui de vaca. Poti citi despre el inca din primele editii ala lui Capraru. Sursa este intr-adevar in multe puncte de vedere discutabila "demodata" chiar pentru momentul asta, dar, este o carte f bine structurata, interesanta, atimnge multe aspecte.De facut face fiecare cum crede de cuvinta, de asta exsita liberul arbitru...

Isabel
cand vei alapta un copil timp de un an jumate ca si mine, cu toate greutatile ce tin de asta, cu lupta cu preconceptiile si luat de timp ca sa citesc tonele de informatii, sper sa intelegi rostul acestui capitol!
Suntem cateva mamici care ne luam din timpul familiei si copiiilor nostri ca sa le ajutam si pe alte mamici sa reuseasca si fara sa asteptam nimica in schimb.
Cand insa foloseti astfel de cuvinte gen "aberatie" te-as ruga sa te documentezi inainte un pic ca altfel "aberezi" chiar tu. Mamicile care chiar nu au lapte din motive medicale sunt mai putin de 4 % in toata lumea, nici macar in Somalia nu este un procent atata de ridicat de mamici care cica nu au lapte ca mamicile romance.
Dar ce usor ne este sa ne ascundem dupa mitologia "n-am avut" lapte, in loc sa ne recunoastem propriile greseli si sa incercam sa invatam din ele. Trist este cand astfel de cazuri mai dau si lectii altora si gasesc chiar...intelegere...
Daca esti multumita cu alegeriile si situatia ta, atunci nu vad rostul pentru care intrii la astfel de topicuri legate de alaptat...ajuta-le pe mamicile care sunt la topicurile legate de hranirea cu lp, cu siguranta vei gasi mult mai multe interesate decat aici!

O zi buna tuturor, celor care au inteles rostul acetui topic!
Si mai ales, pupici multi bebeilor pe care i-am ajutat sa cunoasca intimitatea si frumusetea alaptatului...



Cresterea in greutate
Perioadele de crestere

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mitsu-bishu spune:

Vin si eu cu problema mea... Poate s-a mai discutat pe aici, dar nu am rabdare sa citesc, ma roade foarte tare!

Baietelul meu in varsta de 4 luni si 1 saptamana nu prea mai suge. Nu am ajuns inca la medic, din motive obiective - imi doresc foarte mult sa il vada o anume persoana si este foarte ocupata in perioada asta. Dar intreb aici, poate s-a mai confruntat cineva cu problema mea. Mai multe detalii:

- este alaptat exclusiv la san; nu este primul copil, am mai alaptat pe baietelul cel mare exclusiv pana la 6 luni si apoi in continuare pana la 9 luni; am ceva cunostinte;
- nu mai suge cum sugea de mai bine de o luna; am pus-o pe seama a tot felul de factori, dar nu am gasit niciun raspuns sa ma multumeasca, adica i-am cam invalidat ;
- de luat in greutate a luat putin, comparativ cu primele 2 luni - I-a luna - 1.700 g; a II-a - 800 g; ultimele doua luni impreuna - 800 g... Am inteles ca nu ia constant in greutate, dar la startul pe care l-a avut, nu imi imaginam ca cu chiu cu vai o sa ajunga la 4 luni sa isi dubleze greutatea;
- suge rar, la 4 - 5h, are 5 mese, ii mai bag eu fortat una noaptea, aproape mereu... Prin somn suge mai bine. Ziua dupa ce se satura ma impinge si daca insist, regurgiteaza;
- imi imaginez ca suge din ce in ce mai putin, caci productia mea a scazut, dar la fiecare alaptat ramane ceva in sani, mai mult in ultimul "servit" (il alaptez din ambii la aceeasi masa); deci o sa scada constant, oare o sa ajunga sa nu mai suga... nimic?!
- este bine, vioi, arata ok, nu plange nejustificat, doarme bine, este vesel, sta bine la capitolul achizitii neuro-motorii specifice varstei lui;
- i-am cantarit scutecele folosite in 24 h si aveau per total 480g, adica scazand materialul pampersului ar fi vreo 400g... Stiu ca mai asimileaza si el, dar cat poate sa asimileze intr-o zi? Avand in vedere greutatea...

Nu mai stiu ce ar mai fi util... Nu ii dau nimic altceva, gen ceai, apa, vreun alt aliment, etc. Adica am zis ca e alaptat exclusiv... Nu stiu ce sa fac, sunt pro-alaptat dar asa ma mananca sa il incerc cu niste LP.. Nu mai am rabdare pana il vede doc a lui. Vreau sa il vad si eu ca mananca!

In fine, am intrat aici in primul rand sa vad daca a mai patit o mamica asa, ce a facut sa revina la normal? Am incercat sa schimb pozitia, mediul, sa il plimb/legan, mangai, il prind mereu bine-dispus, ma feresc sa il hranesc daca e nervos... Si sa va intreb ce ar mai fi de incercat inainte de LP.

Scuze pentru scrisul dezorganizat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns paulush spune:

[quote]citat din mesajul lui Mitsu-bishu

Vin si eu cu problema mea... Poate s-a mai discutat pe aici, dar nu am rabdare sa citesc, ma roade foarte tare!"

Eu cred ca e bine sa cerem ce ne doare chiar daca s-a mai discutat, raspunsul individualizat e intotdeauna fara de pret.

Nu mentionezi ce greutate a avut la nastere: bebelusul tau a luat excelent in greutate in prima luna, si asta deruteaza oarecum o mama, caci o face sa aiba asteptari care dupa aia nu se vad (din fericire) indeplinite. Poate s-a nascut mai micut si avea nevoie sa "recupereze" cine stie ce in prima luna (o nastere cu doua saptamani mai devreme de exemplu, etc etc). Cand a facut-o, s-a oprit si a inceput sa mearga lejer, de alergat a fost nevoie doar la inceput in cazul lui.

Din cate inteleg, ii dai la cerere, mai mult, ii dai si cand nu vrea, si el iti arata ca nu mai poate ("regurgiteaza"). Te-ai oprit sa te gandesti ca el mananca cat are nevoie si poate tie ti se pare ca trebuie mai mult?

Ce cred ca te confunda: timpul de supt: daca in primele luni sugea mai mult timp si mai des, acum te deruteaza ca de putine ori si putin timp. Tine cont ca a devenit expert, ca poate suge in 2-5 minute cu o viteza uimitoare tot ce are nevoie la o masa. 3 minute de acum pot fi perfect 15 din primele saptamani.

Mai cred ca ai o perceptie gresita despre productia ta, caci spui ca " a scazut". Daca ai dat pana la 4 luni piept exclusiv, la cerere, poti fi sigura ca productia de lapte s-a instaurat perfect, esti in momentul in care sanii produc exact atat cat e nevoie pentru copilul unic si irepetibil pe care il ai. Laptele tau e cel adaptat, in forma, compozitie si cantitate pentru puiul tau.

" deci o sa scada constant, oare o sa ajunga sa nu mai suga... nimic?!"

Nu, nu rotund. Cat timp este un copil care suge, sanul produce lapte. Nu exista sa ajunga sa nu mai suga nimic daca tu il pui la san. Productia nu scade constant cu un bebe de 4 luni pus la cerere la san, ci se mentine constant dupa cum are el nevoie. daca face un salt dintr-o data si vrea sa manance de 14 ori pe zi in loc de alea 5 de-acuma o sa simti iara sanii tari si plini,asta nu inseamna ca acum ii ai goi, ci ca acum sunt obisnuiti la cat cere, cantitate relativ constanta in ultimele saptamani.

Nu cred ca ai de ce sa te ingrijorezi. la 4 luni e un moment de echilibru hormonal, inauntrul furtunii pe care o presupune sarcina, nasterea, alaptatul. E un moment in care corpul asuma ca are o functie in plus, si cred ca te deruteaza ca par "normali", nu mai dor, nu mai sunt tari. Nu mai au de ce, s-au adaptat cererii. I

ar copilul cred ca iti arata clar ce vrea: ce ii dai. Mai mult nu poate. Mira-m-as sa accepte biberon, poate doar in somn sau infometat. La ora actuala cred ca nu are nevoie de LP.

Sper sa iti fie de folos.


asa a fost

mes p’tits riens

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisi-pis spune:

Am patit asa la 3 luni, si a durat o luna. Si eu chiar am pierdut din lapte, avand in vedere ca pauza ei s-a instaurat brusc si am facut mastita, care mi-a scazut mult productia de lapte, mai ales la sanul drept, pe care a prins si pica atunci, desi fusese preferatul ei. Bebelina mea s-a nascut in percentila 25, si in prima luna jumate era asa hranace la san ca a trecut in percentila 95, de unde a continuat sa creasca. Culmea e ca in luna a treia, cand a mancat mult mai putin, nu a luat mai putin in greutate, asa cum ma asteptam. La 4 luni a trecut brusc, asa cum venise.

Asa cum zicea si Paulus, pe la 4-5 luni devin foarte eficienti in a suge. Eu la 5 luni m-am intors la munca, bebelina a mai ramas cu sotul o luna, dar veneam acasa la 3 ore sa o alaptez, moment in care nu-i trebuiau mai mult de 3 min sa goleasca complet sanul, efectiv simteam ca puterea de succtiune era asa mare ca parca imi colapsau canalele.

Nici eu n-as incerca LP daca copilul nu plange de foame, copii nu cresc constant. Bebelina mea dupa ce a crescut ca din apa, de imi recomandau asistentele la centrul de sanatate sa o las sa planga de foame , desi pediatrul zicea ca e mai mult decat OK, in ultimele aproape 3 luni a pus numai 200 g. Ceea ce peiatrul a considerat iar normal, avand in vedere cat a luat in greutate in primele luni.

Ce ar fi totusi de investigat, e daca nu are lipsa de fier, care poate duce la lipsa poftei de mancare.

Mami de Laura (14.06.2010) si Mitza Fetitza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mitsu-bishu spune:

Am revenit, multumesc pentru promptitudine , dar si pentru sprijin .

paulush, bby a avut 3220 g la nastere, am iesit din spital cu 3100 g si acum are in jur de 6500 g (m-am cantarit cu si fara el in brate si am facut diferenta). Greutatea ar fi unul din argumente, unul mic, ce-i drept. Pe mine ma ingrijoreaza suptul efectiv, avand in vedera ca, cum ai spus si tu, la varsta asta sanii produc cat cere bb, iar in sani mereu ramane destul! Adica ii goleste cam pe jumatate

Mergi la inceput