Muzica si instrumente muzicale pentru copii

Muzica si instrumente muzicale pentru copii | Autor: conchita

Link direct la acest mesaj

am cultura muzicala limitata, clase de pian in tinerete, ureche muzicala, dar nu pot canta - asta e backgroundul meu, ca sa stiti cand ma sfatuiti ce si cum.

acum, idealul meu maret e sa transmit Soniei dragostea pentru muzica si, eventual, sa deprinda un instrument ca hobby macar, i-ar educa sensibilitatea si ar tine-o departe de anturaje proaste (sper). avem o fanfara acasa si vreau sa le triez, nu cred ca-s toate ok dpdv al idealului de mai sus. dar nu stiu pe ce criterii...

dilema #1: cand le cumparam intrumente muzicale, au efecte asa dezastruoase alea cu sonor electronic, tipice jucariilor de azi? recunosc, noi le avem amestecate, pentru ca cele adevarate sunt scumpe. dar daca voi, specialiste si specialisti (Sabina, help), o sa ziceti ca nu-s bune, le voi impacheta pentru armata salvarii de craciun.

dilema #2. cam ce fel de instrumente muzicale mai normale, nu electronice, recomandati pentru copii si de cand? sa le descopere, nu sa invete - asta din urma am inteles ca de pe la 5-6 ani in sus, desi pe-aici am vazut clase de la 3 ani, dar ma rog.

dilema #3. cum educam gustul pentru muzica buna si ce fel de muzica ii lasam si NU ii lasam sa asculte? accept liste cu draga inima, plus orice alta sugestie, alte sfaturi legat de educatia muzicala, altele decat dilemele de mai sus.

multumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Macrina spune:

La nr 1 nu stiu ce sa raspund. Noi am avut orga electronica si nu si-au stricat niciun auz.
La nr 2 pot sa spun ca noi am avut de cand erau mici in casa tot felul de instrumente: fluiere pentru ei, pian, chitara (canta sotul) si le-au tot incercat pe toate si s-au obisnuit sa il vada pe sot cantand la ele. Oricat de mult a incercat husbandul sa traga mai jos varsta de la care sa inceapa sa cante la instrumente, am remarcat ca au avut un boom de la 6 ani. Baiatul canta cu usurinta la pian, cauta notele pe chitara si fluier si poate sa transpuna cantecele usoare. De curand (baiatul 8 si fata mijlocie 6) au inceput vioara si vad ca merg binisor, adica eu n-am auzit in casa scrasnete din alea de-ti ridica parul pe ceafa..
La dilema 3 noi n-am avut niciodata in casa muzica usoara, sau manele(ptiu ptiu, Doamne fereste, chiar daca erau mai stilizate), pana si unele piese populare nu suna bine, nu sunt autentice ci prelucrate... Eu am avut barometru pe sot, care e extrem de picky la muzica, la sunete, efectiv i se face rau daca asculta ceva de genul de mai sus Stiu sigur ca el ar recomanda muzica baroc pentru copii, care are o puritate si o dragalasenie aproape copilareasca si nu ti se face rau daca asculti tonee..
Muzica clasica e bunicica, dar nu stiu sa dau titluri, pentru mine uneori e prea mult
Eu am setat radioul de pe computer pe muzica clasica si numai din asta e pe la noi..(bineinteles ca mai alternez cu Oldies- asta cand mi se face rau de prea mult sirop)
A. si mai lucram si cu youtube, sunt o multime de copii fantastici acolo, care canta dumnezeieste.. Le-am pus ca sa vada ca se poate si mai mult decat fac ei, dar nu ii torturez
Oricum, Sonia cred ca e prea mica sa percuteze la youtube si copilasii aia, poate mai tarziu, dar cred ca principalul e sa-i construiesti un environment care sa aiba implicata numai muzica buna, chiar sa incerci sa o duci pe la spectacole muzicale (eu am avut un soc sa vad ca din toti cei 3 ai mei, copila mica de 3 ani jumate a stat ca un burete, nemiscata 2 ore, la un concert al orchestrei de tineri de la noi din oras- a urmarit fiecare instrument, era uimita de o uriasa harpa-dar acolo eram ca sa-l vedem pe proful lor de vioara deci nu-i luasem cu japca pe toti).
Poti sa cauti sa vezi daca sunt scoli de muzica in orasul tau si sa o duci pe la reprezentatiile lor, adica sa intre in contact cu oamenii care deja fac asta, care traiesc muzica..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

wow, multumesc pentru raspunsul elaborat, Macrina.
dar instrumentele voastre sunt reale? adica nu pentru copii, de jucarie?

la concerte si alte minuni mergem destul de des, avem cd-uri pe care le ascultam, seara avem program de dans si voie buna cu instrumentele pe care le avem deja. i-am facut si eu cateva chestii care fac zgomot - de exemplu, dintr-o farfurie de carton pe care a pictat-o sonia, am indoit-o, am pus niste boabe de fasole inauntru, am capsat-o si dupa aia am decorat-o impreuna cu panglici si pampoane. din oua de plastic pentru Paste - tot asa, le-am umplut cu fasole boabe.

avem scoli de muzica in zona, am zis, de la 3 ani. dar nu-s sigura ca ar fi chiar ok sa mearga de-acum, nu e prea devreme?? am si niste prieteni muzicieni, chiar de curand am avut playdate la unul dintre ei si are casa plina de tot felul. sfaturile de la ei e sa o las libera, dar nu ma indur, mi-e teama ca le va considera doar jucarii si nu vreau...

sonia se poarta frumos cu instrumentele, nu mi-e frica sa le distruga. de fapt, noi nu avem nici o jucarie stricata pana acum, sunt toate intacte...problema mea e ca eu nu stiu sa cant la niciun instrument si ei ii lipseste atmosfera pe care o descrii tu din familia ta, adica cineva care stie ce face cu educatia asta muzicala. :-)) si am nevoie de ajutor sa stiu cum sa suplinesc...

pentru Craciun i-am comandat un acordeon, un fel de xilofon - semi-reale - si-o toba adevarata. ce-ar trebui sa fac? sa invat eu sa le folosesc prima data??

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

nu, in niciun caz, o lasi pe ea singurica. Si eu sunt pentru instrumente mici, de percutie si suflat, dar adevarate, nu de jucarie.
E prea mica pentru lectii, sa stii.
Asculta f mult Mozart si Haydn, in special cvartete de coarde, lucrari pentru pian.
Muzica baroca e cu dus intors, uneori e cam prea repetitiva.
Bach e destul de greu pt copilasi asa micuti, Sofia dupa 4 ani l-a gustat.
Eu nu recomand lectii de pian inainte de 4 ani....si alea asa, de 20 de minute.
Fata mea a inceput la 5 ani si 3 luni, insa a fost extrem de precoce in ceea ce priveste "fundul de stat pe scaun", ca asta e adevarata problema, ureche si un muzicalitate are in general specia umana:), nu toti devin artisti, dar sa invete e posibil pt majoritatea populatiei, cu o conditie: profesor bun.

pt ce muzica, am mai scris eu la mine pe blog.

http://armonii.blogspot.com/2009/09/muzica-pentru-copii.html



Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii


Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arturicii spune:

Frumos subiect, frumoase raspunsuri.

Eu una nu am luat lectii pentru nici un instrument, nu m-a atras muzica clasica pentru ca nu ni s-a facut cunostinta...
M-am "prezentat" singura cand eram insarcinata cu gemenii. Atunci am inceput sa ascult in masina radio Muzical (parca asa se cheama, scuze daca gresesc), in Bucuresti.
Dupa ce s-au nascut baietii am tot luat cd-uri cu muzica clasica ptr baby si asa adormeau. Nu mi-au placut cutiutele muzicale de ex.

Aici si in casa si in masina ascultam: http://www.cjpx.ca/cjpx/index.php

Acum, intrebarea: cum pot sa imi dau seama daca le-ar placea sa se imprieteneasca, cu un anumit instrument? Ca nu le putem lua la intamplare sperand sa gasim pe cel potrivit.
E vreun instrument Baza de unde poti apoi sa iti dai seama daca merita sau nu mers pe drumul acesta?
Sunt oare prea mari ca sa mai incercam? In ianuarie implinesc 6 ani.

Sabina, in legatura cu ce ai scris tu pe blog, nu pot decat sa ma bucur mult ca am gasit confirmarea scrisa ca instinctele mele materne au fost corecte

O zi frumoasa,



Ioana,
Philip 6ani, Yann 6ani, Sabina 20+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Macrina spune:

Conchita, instrumentele sunt reale, mai putin pianul, cum am zis. Noi ne tot mutam si e imposibil sa-l caram
Si nu le-au stricat pana acum deloc(avea mama o vioara in casa, cand eram mica, de care nu aveam voie sa ma apropii, asa a ramas pana acum, iar eu cu dorul in suflet si tristetea ca n-am invatat sa cand la instrumente)
Cu ea n-ai ce face acum, ca e prea mica, doar s-o expui la muzica buna, si sa-i explici de ce una e buna si alta nu merge (e repetitiva, are stridente, etc) adica sa-i educi un bun simt muzical, cat/cum poti.

Mi-am adus aminte de metoda Suzuki, nu ai la tine in oras clase cu copii mici?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Sabina, dar concret, cum sa NU o las singurica? am zis, nush sa cant la vreun instrument muzical.

Macrina, canta la muzicuta si io abia suflu in ea. :-)) abia astept sa vad cum reactioneaza la acordeon. toata lumea s-a inchinat cand a auzit ca i-am comandat acordeon. adevarul e ca n-am vazut la niciun cunoscut, muzicieni sau nu. ale noastre sunt semi-adevarate, in sensul ca-s facute special pentru copii. pianul e de fapt o orga electronica...

arturicii, parerea mea e ca nu exista un intrument minune universal pe care sa-l introduci primul. din experimente inveti, deci ideea e sa-i expui la mai multe si vezi catre care au atractie. nu neaparat sa le cumperi, dar poate la prieteni, la un concert, etc. in functie de varsta, mie cel mai usor de manuit mi s-a parut pianul, apoi s-a descurcat la chitara si acum vad ca e ok cu muzicuta si trompeta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui Macrina
Mi-am adus aminte de metoda Suzuki, nu ai la tine in oras clase cu copii mici?


nu am auzit de metoda asta, o sa caut informatii, multumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

pai stai ca nu pricep.
Concrte, ii cumperi instrumente adevarate, de suflat si percutie si eventual le incerci si tu si gata, o lasi pe ea sa se joace cu ele, sa descopere, e mult prea mica pentru altceva....



Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii


Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Aveti idee la ce varsta poti trage concluzia ca nu are copilul ureche muzicala?

Fii-mea canta...fals (din voce). Imi pare rau s-o spun, dar asa este. De la gradinita mi-au spus ca toti canta asa, cu mici exceptii, la varsta lor de 6 ani. Totusi din cate imi amintesc, eu la 6 ani am mers la scoala, am inceput lectiile de pian si de cor deci...nu cred ca ma primeau in cor daca as fi cantat fals.

In alta ordine de idei, fii-mea are o rabdare incredibila - poate sa stea si 2 ore sa faca calcule matematice, sau reviste cu papusi, sau...alte activitati, de regula primeste cu placere orice. Totusi in ceea ce priveste pianul, am avut niste surprize neplacute. Nu cred ca-i place. Am sa renunt daca mai continua, acum am facut o pauza, sa vedem...asa, i-ar placea sa cante la pian, dar cand e vorba de exersat e jale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui Sabina

pai stai ca nu pricep.
Concrte, ii cumperi instrumente adevarate, de suflat si percutie si eventual le incerci si tu si gata, o lasi pe ea sa se joace cu ele, sa descopere, e mult prea mica pentru altceva....


ca si cu orice alta jucarie? exemplificasem prin diferenta intre atmosfera din casa mea (io afona la instrumente) si cea din casa Macrinei, unde sotul canta...intrebarea era cum suplinesc asta, ma apuc sa iau lectii? nu ca nu mi-ar placea, mereu mi-am dorit sa re-invat pianul, dar e important?

adevarate, pentru oameni mari sau cum? are chitara pentru copii, nici nu cred ca ar putea tine in brate una "adevarata". idem restul...plus ca nici nu am buget pentru "adevarate", basca spatiu. dar vreau sa lamuresc asta mai intai, era dilema #2, ce considerati voi "adevarate" si pana unde e ok cu compromisul. si oricum nu pot aduna o orchestra casa, nu i-as vedea sensul...iar daca ne limitam doar la unul-doua adevarate, intrebarea pusa de arturicii are sens - care?

Mergi la inceput