Doar pt. americance: public, private, alternative?
Raspunsuri - Pagina 2
lai spune:
Andrada, gandirea lor n-a fost ca ar conta pe hartie la ce middle school au fost, ci ca middle school-ul ala ar pune baze academice solide, ceea ce le-a facilitat apoi, in liceul public, sa fie "fruncea"; asadar ceea ce a contat in mod direct pt. admissions officer de la univ. n-a fost faptul ca au fost ei la middle school X, ci ca au fost "fruncea" in liceu.
Lai
Andrada spune:
iap aia da conteaza, sa fii pe lista aia si ailalta etc, sa te invite directorul scolii la lunch, sa primesti diplome de cel mai tare pe subiectul x...
lai spune:
Cu siguranta. In general, scorurile la SAT si rezultatele academice sunt f. importante, dar intra la categoria "necesar, insa nu suficient". Univ. astea au rata de admitere 10% - si majoritatea aplicantilor au GPA-uri perfecte (sau aproape) si super scoruri la SAT. Asa ca se pune problema cum diferentiaza intre acesti copii. Ei cauta elevi care au excelat, au iesit in evidenta, au facut lucruri "nefacute", chit ca sunt campioni mondiali la prinsul fluturilor, au infiintat si condus o organizatie prin care s-au conectat cu ce stiu eu ce trib din Papua Noua Guinee, au publicat o carte sau au scris un program in C++ care a solutionat o micuta problema din puzzle-ul energiei alternative.
In ce priveste implicarea parintilor - sunt perfect de acord ca e ff importanta, insa nu stiu daca constituie diferenta dintre Ro si SUA. Din experienta mea si pt. cei scolarizati in Ro conteaza daca parintii s-au implicat sau nu, daca i-au dat la limbi straine, meditatii, i-au impins mai mult sau mai putin subtil spre olimpiade, au acordat importanta educatiei si performantelor scolare. Exceptii sunt si in Ro si in SUA, dar in medie eu cam asa vad si colo, si colo.
Lai
ruxij spune:
Eu zic ca Anca si alte fete au spus f. bine. Eu as da copilul la scoala publica cat mai buna (pe baza de scorurile alea de la teste) pana in middle school si apoi la privata.
In cazul meu am de gand sa stau cu fi-miu in publica pana la liceu, dc. ramanem aici, dar in general vorbind, ideal, cred ca primara e OK public, din middle school incolo-privat. Din motive de punere de baze, de care zice si lai, plus anturaj, care mi se pare EXTREM de important de la o varsta incolo. Eu de ales scoala am ales-o dupa scoruri si distributia populatiei. Asa ca mi-am luat casa in acest district, care e rated 10/10. La o scoala cu mai putin de 8/10 nu l-as fi dat, adica l-as fi dat doar in primara, da sa nu fie totusi nici prea proasta oricum.. Scorurile de la noi sunt obtinute nu pentru ca scoala ar fi prea buna, ci pt. ca parintii se ocupa de copii, marea majoritate sunt profesori la universitatea locala, au doctorate samd si asa ca se ocupa de copii la greu. Deci anturajul conteaza si anturajul asta ridica si nivelul clasei.
Cat despre Harvard, sunt de parere ca merge si un Purdue sau Rutgers pentru undergrad si sa fie acolo cu GPA baban si activitati de cercetare si sa intre la Harvard in Grad School, gratis, ca Masterul este noul Bachelors Degree, nici nu se mai pune problema sa ne oprim la Bachelors Degree.
Ramona J spune:
Metoda despre care vorbea Lai e destul de raspindita. La noi in school district liceul care e in zona mai proasta ofera clase mai interesante, au AP si IB de exemplu. Unii parinti isi trimit acolo copiii (bine pregatiti), sa straluceasca intre timpiti.
In cel mai rau caz top 10% au loc asigurat la oricare state school.
E buna si metoda lui Andrada, dar cred ca-i mai greu sa intri de la public school la private HS. In middle school mai ai sanse sa gasesti loc si apoi continui tot asa. Cel putin pe aici sint liste de asteptare, fratii au prioritate, sint tot soiul de recomandari, deci banii nu ar fi singura piedica.
Buflea, are dreptate Andrada. Taxe si utilities platesti oriunde ai fi, iar valoarea caselor se pastreaza mai bine daca scolile din zona sint bune.
Andrada spune:
In top 100 licee based pe admiterea la colegii, majoritatea sint publice, nu private.
In statul meu, nici unul din primele 25 de licee nu e privat. Admisia e bazata pe domiciliu, nu rezultate.
A face efortul atunci ptr liceu privat pare sense-less. E adevarat ca pretul caselor in zonele respective e outrageous.
In New York iarasi multe din cele mai bune licee sint cele publice (la unele admisia e merrit-based).
Dar situatia poate sta diferit in Alabama sau California unde numai liceele private pot avea rezultate bune.
Cunosc o familie care se chinuie in 2 dormitoare mititele numai ca fetele sa aiba sansa sa se duca la al 12 liceu pe America. In schimb fetita imi spunea ca la liceu o striga Walmart colegii.
Diferenta de nivel de trai e evidenta. Asta poate lasa urme sau poate fi un sut in fund. Who knows?
Fiecare face deciziile bazate pe conditiile locale si personale, dar eu nu cred ca raspunsul scurt e "ai bani, da-l la privata".
ruxij spune:
Dar unde gasiti voi clasificarile astea nationale, al 12 liceu, al 100lea etc?
Are dreptate Andrada, de la caz la caz. Eu am zis ca privata de la middle school, in conditiile in care stai intr-o zona unde scolile nu's 10/10 si nu vrei/poti sa te muti. Personal, dc. raman aici in acest oras o sa mergem la public pana la sfarsit. Si la facultate la Purdue nenica, mi se pare prea mult efort pt Harvard and the like, prea mult pt noi, si poate nici cupilu' n-o fi de Harvard, eu stiu?
corinadana spune:
Si liceul care continua middle school la care am aplicat noi e pe pozitia 19 in USA dar zona nu conteaza ca i magnet (copii de peste tot).
Andrada LACES e un liceu public/ magnet cu rata de 99.9% admitere la universitati, aici in CA.
Fetelor copilul bun invata peste TOT. ![]()
Don't throw with stones if you live in a glass house.
corina mama Ralucai
http://community.webshots.com/user/corinaraluca
musetto spune:
Chestia asta cu statul intr-un cartier numai cat merge copilul la o anumita scoala se practica destul de des. Cunosc si eu o familie (si nu e singura, am auzit si de alte cazuri) care si-a luat casa intr-un cartier cu un liceu public foarte bun, unde se facea carte intr-un stil apropiat de cel est-european. Asta pt ca locuiau in zona multi imigranti evrei, rusi si polonezi si implicit impuneau standardele cu care venisera de acasa. Dupa ce au terminat copiii liceul si au plecat (nu la Harvard, dar la Berkeley), parintii au vandut casa si s-au mutat intr-un apartament aproape de universitatea unde lucrau.
Eu mai am pana sa ajunga fiica-mea la liceu, dar in principiu ma gandesc sa mergem pe varianta scoli publice bune, anturaj potrivit (if possible) si ceva ajutor si din partea noastra.
Bic spune:
Multumesc mult de raspunsuri si continuati, va rog, daca mai aveti idei. E foarte util pentru mine.
"Harvard" era doar un simbol pentru o universitate de top.
La noi in oras nu exista diferente foarte mari intre cartiere. Toate costa cam la fel, adica foarte mult. Iar scoala elementara in cartierul cu ceva mai multi bani cica ar fi cea mai buna din oras, dar daca e sa ne luam dupa scoruri nu e cea mai buna. Avantajul este ca la acea scoala nu vin categorii sociale defavorizate pentru ca nu prea locuiesc prin zona.
Cam asa gindeam si eu ca voi: public la elementary si private de la middle school incolo. Aici middl schools sint cam dezastru, iar liceele sint asa si asa. Avem, insa, in oras un prep school care, culmea - spun culmea pt. ca toata lumea stie ca in California educatia e de tot rahatul comparata cu alte state - este pe locul 12-15, ceva de genul asta in State! Problema e ca e pe baza de loterie si daca nu intra acolo, in mod clar va merge la private.
Un alt concern pe care il am daca urmez acest model este daca ea va fi in stare sa fata fata la private, daca a fost la public pina in clasa 6-a....
Of, intrebari, intrebari, dar uite ca cu ajutorul vostru si al altora cu care vorbesc, incep sa ma lamuresc.
Smaranda Ioana, 3.11.2005
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75330" target="_blank">Povestea nasterii
www.askdrsears.com/html/2/T020100.asp" target="_blank"> Alaptati,
www.lalecheleague.org/bfinfo.html" target="_blank"> alaptati,
alaptati!
Cum se poarta un bebelus in wrap si discutia de pe DC