Baita - o trauma?
Buna tuturor.
Deschid acest subiect in speranta ca voi primi ceva sfaturi, idei, indrumari referitoare la cum sa procedez cu baita fetitei mele de 3 ani si 2 luni.
Maria uraste cu toata fiinta ei sa faca baie. Nu-mi dau seama cand si unde am gresit. Cert e ca pana pe la 2 ani nu am avut aceasta problema. De vreun an incoace insa nu ne mai intelegem deloc cu ea la baie. Plange pana vomita numai cand aude ca trebuie sa faca baie, incepe sa tremure din tot corpul, ii tremura pana si buzele si i se invinetesc, de frica! Pana in urma cu o luna nu aveam cada mare de baie, faceam baita in cadita de dus, o umpleam cu apa si foloseam dusul doar la spalatul pe cap. Poate si din cauza ca nu avea loc sa stea intinsa pe spate, a prins frica de apa. Degeaba i-am cumparat fel de fel de jucarii, una mai sofisticata si mai haioasa ca alta, degeaba am fost cat se poate de atenta atunci cand am cumparat samponul ca sa fiu sigura ca n-o usutra daca cumva ii intra in ochi, degeaba am incercat tot felul de joculete cu apa si dusul, ea e in continuare terorizata de baita. De frica unei traume am inceput sa rarim baitele, ceea ce nu e deloc ok. Am adoptat metoda spalatului in chiuveta, o spal pe corp in chiuveta, nu pe cap. Asta e marea ei problema, sa n-o spal pe cap... Acum ca avem cada mare, am cumparat spumant, am ademenit-o sa facem balonase de sapun cu spuma, nici nu a vrut sa auda... Mi-e frica s-o bag cu forta in apa, daca face vreun soc? Pe de alta parte ii explic in fiecare seara ca nu poate sta nespalata, vin cu tot felul de argumente, o iau cu mine cand fac dus ca sa vada ca nu se intampla nimic, degeaba. Incepe sa tremure de frica numai cand aude cuvantul "baie". Mentionez ca este absolut innebunita de bucurie atunci cand mergem la mare sau la piscina. Chiar si acum, la aproape 5 luni de cand am fost la mare imi spune ca ea vrea "la maie sa ma joc cu nisipul si cu apa". Va implor, dati-mi un sfat, o idee, orice, pentru ca sunt disperata! Nu-i normal ce se intampla!
de Maria Cornelia (20.09.2006)
Din ce in ce mai mare
Si primele perlute
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Vesnic cu Emma in suflet
AMR 16 zile
Raspunsuri
lorellay spune:
nu poti sa o lasi p;e ea sa se spele singura?cu tine alaturi pentru supravegere...
si la inceput o lasi sa se spele ea...cu dusul pe unde vrea, cum vrea...cat vrea..cu sapun sau fara...sampon sau fara...tu nu pui mana...doar stai langa ea..si nu baie..dus...
noi asa am inceput si a mers..da bine la inceput era apa mai mult pe pereti decat pe copil...
e o idee
Sorana de Diana (10.11.2008) si Codrin (15.02.2005)
Where there's a will there's a way!
www.totsites.com/tot/codrin" target="_blank">[ Codrin]
www.hi5.com/friend/photos/displayManageAlbum.do?ownerId=215017846&albumId=292622548" target="_blank">[ Diana]
Laura25 spune:
Incearca pt un timp ca tu sau sotul tau sa intrati cu ea in cada, sa o tineti in brate si sa va jucati cu ea in timpul baii. (bine, se subintelege ca adultul face un dush inainte) La fata mea asta a fost singura solutie care a agreat-o. In rest, se ia cu joaca cu fratele ei cu care face baie de fiecare data, dar sta in genunchi in apa (chiar daca ii pun apa putina, nu se aseaza in funduletz) si la spalatul parului e un intreg circ.
Licitatie pentru tricou 'Dependent DC' - salvati o viata!
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Fotografiile noastre Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
szivarvany spune:
La noi baita devine interesanta daca isi poate alege costum de baie, isi poate pune ochelarii de inot si -si poate cara sirenele si bebelusii. In apa punem si noi arome colorate si spumant.
Sau incearca sa stai impreuna, treptat, azi va jucati, maine va spalati, mai spalati cate o papusa.
Giulia a avut o perioada in care detesta apa pe fata si atunci ii dadeam un prosp cu care isi acoperea fatuca pana ii puneam dusul in cap.
-------
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela
-------
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet povestea licuriciului Emma
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
NU RAMANE INDIFERENT !
AJUTA-L PE BOGDAN SA VADA !
anangel_lexi spune:
Daria, ideea cu prosopul e super. O s-o incerc. La fiecare baita a stat sotul meu cu ea in cadita iar eu alaturi. Si ideea spalatului singura as putea s-o incerc, chiar sunt curioasa ce reactie va avea.
Multumesc mult pt sfaturi!
de Maria Cornelia (20.09.2006)
Din ce in ce mai mare
Si primele perlute
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Vesnic cu Emma in suflet
AMR 16 zile
Luna1 spune:
Clar nu o spala pe cap o perioada, intra cu ea in cada si jucati-va efectiv, nimic altceva. Dupa ce are din nou incredere in tine negociati spalatul pe cap si nicodata nu o spala cand plange si cu forta. Adica negociaza cu orice pret, dupa sa zicem 3-4 baii de-a joaca spune-i ca o intelegi ca nu ii place insa este timpul sa va spalati pe cap, apoi intreab-o cum ar dori sa faceti asta? Lasa-o sa isi aleaga o papusa pe care sa o poata spala ea pe cap, sau chiar tu.
La noi e clar, baia ii place, insa spalatul ep cap nu, asa ca de fiecare data cand o spla pe cap intra si fratele ei in baie si ii spal pe amandoi, el stie ca trebuie sa rada si sa-i arate ce bine e.
Deci poate ar functiona daca l-ati folosi si voi pe tati pe post de frate mai mare, il poate spala ea, sau tu cand e ea de fata iar tati tipa in extaz "wow, ce bine e, superb!" Iar dupa primeste o recomensa care sa o faca fericita si sa-si doreasca sa mai faca baie si alta data.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
tanima_i2002 spune:
Am trecut si noi o perioada prin asta. A trecut din fericire, desi si acum mai face uneori mofturi la spalat pe cap, desi in rest nu are probleme, abia il scoti din cada. Facem baie cu broscute, cu ratuste, cu galetuse, paharele sau mai stiu eu ce nebunii, de mai mult imi ia dupa sa strang jucariile si sa le spal. AM mai avut zile cand vroia sa ii pun cadita in cada si sa i-o umplu cu apa. In rest, noi facem o baie mai mult dus, adica fara aoa in cada, curge dusul continuu, el umple niste paharele, le varsa, iar le umple...
Tot la momentul spalat pe cap am folosit de la ochelari de innot la prosopel pus la ochi ptr a nu-i mai intra apa in ochi, ca nu samponul era cauza, ci apa in sine.
Multa bafta in gasirea solutiei salvatoare.
Mami de doi ingerasi Rares (15 oct 2006) am 2 ani si Miruna (1 febr 2009)
natalia_nica spune:
Anangel_lexi, NU cu dusul pe cap! Spun din experienta cu baietelul meu. Eu il spal pe cap asa: ii spun sa-si tina manutele la ochi, ca sa nu-i intre apa si sampon, si ii pun apa pe cap din pumni. Il samponez, apoi iar manutele la ochi si apa in pumni. Poate pare mai migalos, dar la noi asa functioneaza. Intr-o zi s-a pus sotul sa-i faca baie lui Denis, cand eram eu la lucru, nu m-a intrebat cum sa procedeze si l-a spalat cu dusul pe cap. Asa de tare s-a speriat puiul meu incat abia l-am convins dupa o saptamana sa faca baie si sa-l spal eu asa cum trebuie. Si ii inteleg pe bietii copii, cand se trezesc cu suvoiul de apa pe fata, le intra si in gurita si nu mai pot respira... Drept e ca nici eu nu suport sa-mi pun dusul pe cap
Indraznesc sa dau si eu o sugestie: fa-i de cateva ori baita fara sa o speli pe cap, ca sa prinda ideea ca si baita de acasa poate fi placuta, nu doar la mare, apoi, treptat, uda-i usor parul eventual, pune-i un prosop rulat in jurul capului, astfel incat sa absoarba apa cand o uzi pe cap si sa nu-i ajunga pe fata. Totul treptat si cu rabdare. Eventual, luati o papusa si pune-o pe ea s-o spele pe cap asa cum crede ea ca ar trebui s-o speli si tu.
Sper sa veniti cu vesti bune!
Mami de Denis (17.06.2006)
Laura25 spune:
Ah, inca o chestie care la noi a tinut, ca idee , a fost sa le spun ca daca nu se spala (au avut o perioada cand nu vroia nici unul) le pot aparea paduchi in cpar. Le-am aratat poze de pe net (erau f, incantati de poze, strigau: "mami, mai arata-ne piduchii") si le-am explicat calm, fara sa ii sperii, doar ca sa stie care ar putea fi consecintele. Plus faptul ca miros urat (i-am pus de cateva ori sa-l miroase pe taica'su dupa ce facuse ceva munca intensa, inainte de a intra sub dush), ei ziceau 'miroase a pute' sau ca o domnisoara/un cavaler asa ca ei nu pot sta nespalati.
Licitatie pentru tricou 'Dependent DC' - salvati o viata!
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Fotografiile noastre Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
diana_jors spune:
Avem si noi o problema similara. Nu mai vrea spalat pe cap, si de teama ca nu cumva sa il ud si pe cap refuza si baia L-am lasat o vreme cu bai mai rare (unde e problema chiar asa de mare??), si mai reusesc sa il atrag cu sare de baie - hai sa facem o baita verde, sau hai sa te faci verde, pui tu verde in apa (nu i-am zis ca e sare pentru ca el mananca sarea cu pumnii, chiar si asa mai inghite cate o gura de... apa verde si zice ca e buna ). Ii mai las si jucarii in apa, dar cel mai mult se joaca cu periuta de unghii, cu care freaca faianta de langa cada. O data convins sa intre in apa, problema fricii de baie trece, si uneori se uda si singur pe par. Daca se uda singur, il si spal cu sampon, altfel il las in pace. Iese cam un spalat de par pe saptamana, noroc ca nu i se uleiaza parul repede
Eu cred ca poti sa raresti baile pana gasesti metoda prin care sa o faci sa ii placa din nou... eventual poti sa o tunzi si sa raresti spalatul pe cap, ii spui de la inceput ca nu o speli si pe cap.
Diana de Alex (23 aprilie 2007)
"If you want to win something, run 100 meters. If you want to experience something, run a marathon." (Emil Zatopek)
CorinaDani spune:
buna,
daca poti imprumuta de undeva cartea Irinei Petrea - "Si tu poti fi Super Nanny" - vei gasi 2 solutii pe care ea le-a folosit in situatii similare sau identice cu a ta...
pe scurt : prima varianta
fetita era terorizata de zgomotul apei lasata sa curga cu putere, pe robinet, in cada; plus ca era fugarita de parinti, amenintata si spalata cu forta
irina a procedat asa : a pus dopul la cada, spumant de baie si a lasat apa sa se stranga incet, curgand prin dusul pus pe fundul cazii
a ademenit-o pe fetita in baie, sa se joace impreuna cu niste ratuste in apa cu spuma. a connvins-o pe fetita sa intre in cada in maieu si chilotei, alaturi de ratuste. apoi a convins-o sa-si dea jos hainutele ude, a asezat-o in fundulet in cada si a spalat-o cu blandete, doar pe corp, urmand sa o spele parintii si pe cap dupa ce fetita isi recapata increderea si placerea de a face baie; plus ca tot timpul irina a laudat-o ce fetita curata si parfumata este dupa ce face baie.
situatia 2 : baietel, spalat cu forta de parinti, vara in curte, i se turna apa pe cap cu galeata pentru a fi clatit de sampon
irina i-a pregatit baietelului apa in cada din curte, cu spuma; a luat ursuletul preferat al baietelului, l-au spalat impreuna cu blandete; irina i-a facut ursuletului in turban dintr-un tifon, aratandu-i copilului cum il spala pe ursulet pe cap, fara sa-i dea cu apa in ochi, gura sau pe fata
dupa ce a castigat increderea copilului, irina l-a convins sa intre in apa din cada, l-a legat la cap cu un prosop (ca pe luptatorii ninja), apoi l-a spalat cu grija pe cap, turnand apa cu causul palmelor, nu cu galeata sau alte recipiente, invatandu-l pe baietel sa lase capul putin pe spate, ca sa nu-i intre spuma sau apa in ochi.
succes total in ambele situatii, copii si-au depasit teama de a face baie
incearca si tu, poate iti este de folos una dintre cele 2 metode aplicate de supernanny .
succes !
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
Printesa mea este in concursul Pampers, aici
http://concurs.pampers.ro/gallery_details.php?id=1068 si http://concurs.pampers.ro/gallery_details.php?id=1043
Multumim pentru orice vot primit !
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)