PROIECT de LEGE a MALPRAXISULUI
![](images/user_woman.png)
In Romania, cazurile de malpraxis raman doar o lupta utopica a victimelor impotriva sistemului medical, in conditiile in care, cu toate ca numarul acestora este in continua crestere, solutionarea lor nu se finalizeaza niciodata. Si asta in principal din cauza lipsei unei legislatii in domeniu. Pana in momentul de fata, in tara noastra nu s-a decis sau votat o Legea a malpraxisului, ea fiind inca in stadiul de proiect. Copiii nostri, nenorociti pe viata sau omorati de greselile medicilor sau cadrelor medicale, membrii familiilor nostre care sufera marcati pe viata de cei care trebuiau sa-i salveze sau sa-i vindece, raman singurii preocupati de stabilirea vinovatilor.
Ajutati-ne sa ajutam sistemul si sa ne ferim pe viitor sa cadem prada greselilor medicale! Pana cand nu vor exista sanctiuni reale si clare, pe masura greselilor cadrelor medicale, malpraxisurile vor fi produse in continuare cu nonsalanta din cauza neglijentei, a superficialitatii si a nerespectarii protocoalelor medicale...
1. In desfasurarea actului medical, deciziile medicului si personalului medical sa fie in conformitate cu protocoalele medicale in vigoare, in cazuri de urgenta pacienul fiind informat de catre cadrele medicale in legatura cu acestea, acolo unde se impune aplicarea lor.
2. Unitatea medicala unde s-a produs greseala medicala si ai carei angajati sunt vinovatii, sa acorde tot sprijinul necesar ingrijirii si investigatiilor medicale necesare in cazul pacientului victima, sa informeze promt si corect familia sau apartinatorii legali cu privire la starea victimei si sa asigure mijloacele necesare de ingrijire si transport a pacientului, de la un spital la altul, cu dotarile corespunzatoare si necesare, dupa caz, pe parcursului perioadei de spitalizare in unitatea respectiva, pana la ajungerea pacientului la domiciliu, sau prin transfer, la un alt spital.
3. Unitatea medicala in care se afla victima, sa desemneze personal specializat care sa acorde ingrijire medicala si atentie permanenta pacientului victima, acesta beneficiind neconditionat de toate tratamentele, aparatura si necesarul medical corespunzator.
4. In salile de operatii, in reanimare si in pretravaliu sa existe camere de supravegere video, care sa supravegheze permanent activitatea medicala din interiorul lor, iar inregistrarile sa fie pastrate 3 luni.
5. Procuratura si Min. Sanatatii sa se autosesizeze in cazurile de malpraxis imediat dupa comiterea lor si sa declanseze anchete cu privire la conditiile si cauzele producerii greselii medicale, indreptata impotriva cadrelor medicale implicate direct si colateral.
6. Pe parcursul anchetei, persoanele implicate direct sa aiba suspendata activitatea, pana la finalizarea anchetei. Dupa ce se dovedeste vinovatia si se stabilesc sanctiunile pentru persoana/ persoanele in cauza, activitatea sa ramana suspendata pana la decizia instantelor de judecata.
7. Victimele greselilor medicale sa primeasca din partea statului roman, prin Min Sanatatii, dintr-un fond special alocat cazurilor de malpraxis, sumele de bani necesare tratamentelor medicale si aparaturii, in vederea stabilizarii starii de sanatate a persoanei afectate si a recuperarii acesteia.
8. Sumele aferente sa fie alocate ca urmare a deciziei unei comisii medicale formata din cel puin 3 si cel mult 5 membri specialisti in domeniul medical in care se incadreaza afectiunea persoanei, de la caz la caz.
9. Comisiei sa fie supusa spre analiza toata documentatia medicala din care sa rezulte cauzele producerii afectiunii, scrisori medicale emise de medicul curant de specialitate care sa contina diagnosticul si opinia cu privire la mijloacele de recuperare sau vindecare a pacientului.
10. In cazurile de suferinta sau handicap grave, ca urmare a culpei medicale, sumele alocate sa acopere costurile aferente tratamentului in strainatate, in cazul in care pentru problema respectiva nu exista mijloace de rezolvare in Romania.
11. In cazurile minorilor care au nevoie de operatii si tratamente in strainatate, statul sa suporte costurile de transport atat pentru minor, cat si pentru apartinatorul legal, mama sau tatal copilului.
12. Sumele alocate acestor cazuri, din fondurile unui buget pentru malpraxis, al Ministerului Sanatatii sau a organizatiilor de stat pentru protectia sociala, sa fie recuperate in toatalitate de la vinovatii care au comis malpraxisul.
13. Min Sanatatii sa dea in judecata medicul sau cadrele medicale care au comis greseala medicala, pentru nerespecatarea atributiilor de serviciu si a protocoalelor medicale, persone de la care sa-si recupereze pe cale juridica, prejudiciul creat prin alocarea sumelor pentru victime.
14. Moartea pacientului din cauza greselilor medicale este considerata si moartea care survine ulterior actului medical gresit, chiar daca asta are loc la maxim 6 luni de la data interventiei cauzatoare de moarte.
15. In cazul decesului pacientului, instanta sa se autosesizeze in aceasta privinta si sa dispuna inceperea urmaririi penale impotriva persoanelor implicate in producere mortii pacientului.
16. Culpa medicala in cazul decesului va fi sustinuta neaparat de rezultatele autopsiei. La nevoie, rezultatul autopsiei va fi decis impreuna cu un legist- parte, ales de familie au apartinatorii legali ai decedatului.
17. Ancheta desfasura in privinta actului medical sa fie efectuata de o comisie de specialitate alcaluita din medici specialisti desemnati de Ministerul Sanatatii si experti legisti desemnati si agreati de Ministerul Justitiei.
18. Organele de decizie in cazul anchetelor sa nu implice decat 1 membru al Colegiului Medicilor.
19. La efectuarea anchetei si expertizei medicale sa contribuie declaratia pacientului victima sau a apartinatorului legal, in cazul in care acesta este implicat direct, ca in cazul gravidelor care au nascut, iar copiii sunt victme ale malpraxisului.
20. Decizia Comisiei care ancheteaza cazul de malpraxis poate fi contestata pe cale juridica de oricare dintre parti, in termen de 30 de zile.
Petitia poate fi semnata aici:
http://www.petitieonline.ro/petitie/semneaza/proiect_de_lege_a_malpraxisului-p68394055.html
Multumescwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet Povestea unui Licurici!
Adlemi si Andrei(24.02.2004)
http://community.webshots.com/user/adlemi105
http://community.webshots.com/user/adlemi_airal
http://www.dropshots.com/adlemi
Raspunsuri
![](images/user_woman.png)
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui adlemi In Romania, cazurile de malpraxis raman doar o lupta utopica a victimelor impotriva sistemului medical, in conditiile in care, cu toate ca numarul acestora este in continua crestere, solutionarea lor nu se finalizeaza niciodata. Si asta in principal din cauza lipsei unei legislatii in domeniu. Pana in momentul de fata, in tara noastra nu s-a decis sau votat o Legea a malpraxisului, ea fiind inca in stadiul de proiect. |
Exista legea, de ani buni. Problema este cum/daca se aplica reglementarile, care sunt clare.
Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006, Monitorul Oficial Nr. 372 din 28 aprilie 2006
TITLUL XV
Raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice
CAP. 1
Raspunderea civila a personalului medical
ART. 642
(1) In sensul prezentului titlu, urmatorii termeni se definesc astfel:
a) personalul medical este medicul, medicul dentist, farmacistul, asistentul medical si moasa care acorda servicii medicale;
b) malpraxisul este eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice.
(2) Personalul medical raspunde civil pentru prejudiciile produse din eroare, care includ si neglijenta, imprudenta sau cunostinte medicale insuficiente in exercitarea profesiunii, prin acte individuale in cadrul procedurilor de preventie, diagnostic sau tratament.
(3) Personalul medical raspunde civil si pentru prejudiciile ce decurg din nerespectarea reglementarilor prezentului titlu privind confidentialitatea, consimtamantul informat si obligativitatea acordarii asistentei medicale.
(4) Personalul medical raspunde civil pentru prejudiciile produse in exercitarea profesiei si atunci cand isi depaseste limitele competentei, cu exceptia cazurilor de urgenta in care nu este disponibil personal medical ce are competenta necesara.
(5) Raspunderea civila reglementata prin prezenta lege nu inlatura angajarea raspunderii penale, daca fapta care a cauzat prejudiciul constituie infractiune conform legii.
ART. 643
(1) Toate persoanele implicate in actul medical vor raspunde proportional cu gradul de vinovatie al fiecaruia.
(2) Personalul medical nu este raspunzator pentru daunele si prejudiciile produse in exercitarea profesiunii:
a) cand acestea se datoreaza conditiilor de lucru, dotarii insuficiente cu echipament de diagnostic si tratament, infectiilor nosocomiale, efectelor adverse, complicatiilor si riscurilor in general acceptate ale metodelor de investigatie si tratament, viciilor ascunse ale materialelor sanitare, echipamentelor si dispozitivelor medicale, substantelor medicale si sanitare folosite;
b) cand actioneaza cu buna-credinta in situatii de urgenta, cu respectarea competentei acordate.
CAP. 2
Raspunderea civila a furnizorilor de servicii medicale, materiale sanitare, aparatura, dispozitive medicale si medicamente
ART. 644
(1) Unitatile sanitare publice sau private, in calitate de furnizori de servicii medicale, raspund civil, potrivit dreptului comun, pentru prejudiciile produse in activitatea de preventie, diagnostic sau tratament, in situatia in care acestea sunt consecinta:
a) infectiilor nosocomiale, cu exceptia cazului cand se dovedeste o cauza externa ce nu a putut fi controlata de catre institutie;
b) defectelor cunoscute ale dispozitivelor si aparaturii medicale folosite in mod abuziv, fara a fi reparate;
c) folosirii materialelor sanitare, dispozitivelor medicale, substantelor medicamentoase si sanitare, dupa expirarea perioadei de garantie sau a termenului de valabilitate a acestora, dupa caz;
d) acceptarii de echipamente si dispozitive medicale, materiale sanitare, substante medicamentoase si sanitare de la furnizori, fara asigurarea prevazuta de lege, precum si subcontractarea de servicii medicale sau nemedicale de la furnizori fara asigurare de raspundere civila in domeniul medical.
(2) Unitatile prevazute la alin. (1) raspund in conditiile legii civile pentru prejudiciile produse de personalul medical angajat, in solidar cu acesta.
ART. 645
Unitatile sanitare publice sau private, furnizoare de servicii medicale, raspund civil si pentru prejudiciile cauzate, in mod direct sau indirect, pacientilor, generate de nerespectarea reglementarilor interne ale unitatii sanitare.
ART. 646
Unitatile sanitare publice sau private, furnizoare de servicii medicale, si producatorii de echipamente si dispozitive medicale, substante medicamentoase si materiale sanitare raspund potrivit legii civile pentru prejudiciile produse pacientilor in activitatea de preventie, diagnostic si tratament, generate in mod direct sau indirect de viciile ascunse ale echipamentelor si dispozitivelor medicale, substantelor medicamentoase si materiale sanitare, in perioada de garantie/valabilitate, conform legislatiei in vigoare.
ART. 647
Prevederile art. 646 se aplica in mod corespunzator si furnizorilor de servicii medicale sau nemedicale, subcontractate de catre unitatile sanitare publice sau private furnizoare de servicii medicale, in cazul prejudiciilor aduse pacientilor in mod direct sau indirect, ca urmare a serviciilor prestate.
ART. 648
Furnizorii de utilitati catre unitatile sanitare publice sau private furnizoare de servicii medicale raspund civil pentru prejudiciile cauzate pacientilor, generate de furnizarea necorespunzatoare a utilitatilor.
CAP. 3
Acordul pacientului informat
ART. 649
(1) Pentru a fi supus la metode de preventie, diagnostic si tratament, cu potential de risc pentru pacient, dupa explicarea lor de catre medic, medic dentist, asistent medical/moasa, conform prevederilor alin. (2) si (3), pacientului i se solicita acordul scris.
(2) In obtinerea acordului scris al pacientului, medicul, medicul dentist, asistentul medical/moasa sunt datori sa prezinte pacientului informatii la un nivel stiintific rezonabil pentru puterea de intelegere a acestuia.
(3) Informatiile trebuie sa contina: diagnosticul, natura si scopul tratamentului, riscurile si consecintele tratamentului propus, alternativele viabile de tratament, riscurile si consecintele lor, prognosticul bolii fara aplicarea tratamentului.
ART. 650
Varsta legala pentru exprimarea consimtamantului informat este de 18 ani. Minorii isi pot exprima consimtamantul in absenta parintilor sau reprezentantului legal, in urmatoarele cazuri:
a) situatii de urgenta, cand parintii sau reprezentantul legal nu pot fi contactati, iar minorul are discernamantul necesar pentru a intelege situatia medicala in care se afla;
b) situatii medicale legate de diagnosticul si/sau tratamentul problemelor sexuale si reproductive, la solicitarea expresa a minorului in varsta de peste 16 ani.
ART. 651
(1) Medicul curant, asistentul medical/moasa raspund atunci cand nu obtin consimtamantul informat al pacientului sau al reprezentantilor legali ai acestuia, cu exceptia cazurilor in care pacientul este lipsit de discernamant, iar reprezentantul legal sau ruda cea mai apropiata nu poate fi contactat, datorita situatiei de urgenta.
(2) Atunci cand reprezentantul legal sau ruda cea mai apropiata nu poate fi contactat, medicul, asistentul medical/moasa pot solicita autorizarea efectuarii actului medical autoritatii tutelare sau pot actiona fara acordul acesteia in situatii de urgenta, cand intervalul de timp pana la exprimarea acordului ar pune in pericol, in mod ireversibil, sanatatea si viata pacientului.
CAP. 4
Obligativitatea asigurarii asistentei medicale
ART. 652
(1) Medicul, medicul dentist, asistentul medical/moasa au obligatia de a acorda asistenta medicala/ingrijiri de sanatate unei persoane doar daca au acceptat-o in prealabil ca pacient, criteriile de acceptare urmand a fi stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
(2) Medicul, medicul dentist, asistentul medical/moasa nu pot refuza sa acorde asistenta medicala/ingrijiri de sanatate pe criterii etnice, religioase si orientare sexuala sau pe alte criterii de discriminare interzise prin lege.
(3) Medicul, medicul dentist, asistentul medical/moasa au obligatia de a accepta pacientul in situatii de urgenta, cand lipsa asistentei medicale poate pune in pericol, in mod grav si ireversibil, sanatatea sau viata pacientului.
ART. 653
(1) Atunci cand medicul, medicul dentist, asistentul medical/moasa au acceptat pacientul, relatia poate fi intrerupta:
a) odata cu vindecarea bolii;
b) de catre pacient;
c) de catre medic, in urmatoarele situatii:
(i) atunci cand pacientul este trimis altui medic, furnizand toate datele medicale obtinute, care justifica asistenta altui medic cu competente sporite;
(ii) pacientul manifesta o atitudine ostila si/sau ireverentioasa fata de medic.
(2) Medicul va notifica pacientului, in situatia prevazuta la alin. (1) lit. c) pct. (ii), dorinta terminarii relatiei, inainte cu minimum 5 zile, pentru ca acesta sa gaseasca o alternativa, doar in masura in care acest fapt nu pune in pericol starea sanatatii pacientului.
ART. 654
(1) Medicul, asistentul medical/moasa, angajati ai unei institutii furnizoare de servicii medicale, au obligatia acordarii asistentei medicale/ingrijirilor de sanatate pacientului care are dreptul de a primi ingrijiri medicale/de sanatate in cadrul institutiei, potrivit reglementarilor legale.
(2) Medicul poate refuza asigurarea asistentei medicale in situatiile mentionate la art. 653 alin. (1) lit. c).
ART. 655
(1) In acordarea asistentei medicale/ingrijirilor de sanatate, personalul medical are obligatia aplicarii standardelor terapeutice, stabilite prin ghiduri de practica in specialitatea respectiva, aprobate la nivel national, sau, in lipsa acestora, standardelor recunoscute de comunitatea medicala a specialitatii respective.
(2) Colegiul Medicilor din Romania va elabora si va supune spre aprobare Ministerului Sanatatii Publice standardele terapeutice, stabilite prin ghiduri de practica la nivel national, pana la intrarea in vigoare a prezentului titlu.
CAP. 5
Asigurarea obligatorie de raspundere civila profesionala pentru medici, farmacisti si alte persoane din domeniul asistentei medicale
ART. 656
(1) Personalul medical definit la art. 642 alin. (1) lit. a) care acorda asistenta medicala, in sistemul public si/sau in cel privat, intr-o locatie cu destinatie speciala pentru asistenta medicala, precum si atunci cand aceasta se acorda in afara acestei locatii, ca urmare a unei cereri exprese din partea persoanei sau a persoanelor care necesita aceasta asistenta ori a unui tert care solicita aceasta asistenta pentru o persoana sau mai multe persoane care, din motive independente de vointa lor, nu pot apela ele insele la aceasta asistenta, va incheia o asigurare de malpraxis pentru cazurile de raspundere civila profesionala pentru prejudicii cauzate prin actul medical.
(2) O copie dupa asigurare va fi prezentata inainte de incheierea contractului de munca, fiind o conditie obligatorie pentru angajare.
ART. 657
(1) Asiguratorul acorda despagubiri pentru prejudiciile de care asiguratii raspund, in baza legii, fata de terte persoane care se constata ca au fost supuse unui act de malpraxis medical, precum si pentru cheltuielile de judecata ale persoanei prejudiciate prin actul medical.
(2) Despagubirile se acorda indiferent de locul in care a fost acordata asistenta medicala.
(3) Asigurarea obligatorie face parte din categoria B clasa 13 de asigurari de raspundere civila si va cuprinde toate tipurile de tratamente medicale ce se efectueaza in specialitatea si competenta profesionala a asiguratului si in gama de servicii medicale oferite de unitatile de profil.
ART. 658
(1) Despagubirile se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuieli de judecata persoanei sau persoanelor pagubite prin aplicarea unei asistente medicale neadecvate, care poate avea drept efect inclusiv vatamarea corporala ori decesul.
(2) In caz de deces, despagubirile se acorda succesorilor in drepturi ai pacientului care au solicitat acestea.
(3) Despagubirile se acorda si atunci cand asistenta medicala nu s-a acordat, desi starea persoanei sau persoanelor care au solicitat sau pentru care s-a solicitat asistenta medicala impunea aceasta interventie.
(4) Despagubirile vor include si eventualele cheltuieli ocazionate de un proces in care asiguratul este obligat la plata acestora; cheltuielile de judecata sunt incluse in limita raspunderii stabilita prin polita de asigurare.
ART. 659
Despagubirile se platesc si atunci cand persoanele vatamate sau decedate nu au domiciliul sau resedinta in Romania, cu exceptia cetatenilor din Statele Unite ale Americii, Canada si Australia.
ART. 660
(1) In cazul in care pentru acelasi asigurat exista mai multe asigurari valabile, despagubirea se suporta in mod proportional cu suma asigurata de fiecare asigurator.
(2) Asiguratul are obligatia de a informa asiguratorul despre incheierea unor astfel de asigurari cu alti asiguratori, atat la incheierea politiei, cat si pe parcursul executarii acesteia.
ART. 661
(1) Limitele maxime ale despagubirilor de asigurare se stabilesc de catre CNAS, dupa consultarea asociatiilor profesionale din domeniul asigurarilor si CMR, CFR, CMDR, OAMMR si OBBC.
(2) Nivelul primelor, termenele de plata si celelalte elemente privind acest tip de asigurari se stabilesc prin negociere intre asigurati si asiguratori.
ART. 662
(1) Despagubirile se pot stabili pe cale amiabila, in cazurile in care rezulta cu certitudine raspunderea civila a asiguratului.
(2) In cazul in care partile - asigurat, asigurator si persoana prejudiciata - cad de acord sau nu, este certa culpa asiguratului, despagubirile se vor plati numai in baza hotararii definitive a instantei judecatoresti competente.
ART. 663
Despagubirile se platesc de catre asigurator nemijlocit persoanelor fizice, in masura in care acestea nu au fost despagubite de asigurat.
ART. 664
Despagubirile pot fi solicitate si se platesc si catre persoanele care nu au platit contributia datorata la sistemul public de sanatate.
ART. 665
(1) Drepturile persoanelor vatamate sau decedate prin aplicarea unei asistente medicale neadecvate se pot exercita impotriva celor implicati direct sau indirect in asistenta medicala.
(2) Aceste drepturi se pot exercita si impotriva persoanelor juridice care furnizeaza echipamente, instrumental medical si medicamente care sunt folosite in limitele instructiunilor de folosire sau prescriptiilor in asistenta medicala calificata, conform obligatiei acestora, asumata prin contractele de furnizare a acestora.
ART. 666
(1) Despagubirile nu se recupereaza de la persoana raspunzatoare de producerea pagubei cand asistenta medicala s-a facut in interesul partii vatamate sau a decedatului, in lipsa unei investigatii complete ori a necunoasterii datelor anamnezice ale acestuia, datorita situatiei de urgenta, iar partea vatamata sau decedatul nu a fost capabil, datorita circumstantelor, sa coopereze cand i s-a acordat asistenta.
(2) Recuperarea prejudiciilor de la persoana raspunzatoare de producerea pagubei se poate realiza in urmatoarele cazuri:
a) vatamarea sau decesul este urmare a incalcarii intentionate a standardelor de asistenta medicala;
b) vatamarea sau decesul se datoreaza unor vicii ascunse ale echipamentului sau a instrumentarului medical sau a unor efecte secundare necunoscute ale medicamentelor administrate;
c) atunci cand vatamarea sau decesul se datoreaza atat persoanei responsabile, cat si unor deficiente administrative de care se face vinovata unitatea medicala in care s-a acordat asistenta medicala sau ca urmare a neacordarii tratamentului adecvat stabilit prin standarde medicale recunoscute sau alte acte normative in vigoare, persoana indreptatita poate sa recupereze sumele platite drept despagubiri de la cei vinovati, altii decat persoana responsabila, proportional cu partea de vina ce revine acestora;
d) asistenta medicala a partii vatamate sau a decedatului s-a facut fara consimtamantul acestuia, dar in alte imprejurari decat cele prevazute la alin. (1).
ART. 667
Asiguratii sau reprezentantii acestora sunt obligati sa instiinteze in scris asiguratorul sau, daca este cazul, asiguratorii despre existenta unei actiuni in despagubire, in termen de 3 zile lucratoare de la data la care au luat la cunostinta despre aceasta actiune.
CAP. 6
Procedura de stabilire a cazurilor de raspundere civila profesionala pentru medici, farmacisti si alte persoane din domeniul asistentei medicale
ART. 668
(1) La nivelul autoritatilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti se constituie Comisia de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis, numita in continuare Comisia.
(2) Comisia are in componenta reprezentanti ai autoritatilor de sanatate publica judetene si, respectiv, ai municipiului Bucuresti, casei judetene de asigurari de sanatate, colegiului judetean al medicilor, colegiului judetean al medicilor dentisti, colegiului judetean al farmacistilor, ordinului judetean al asistentilor si moaselor din Romania, un expert medico-legal, sub conducerea unui director adjunct al autoritatii de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
(3) Regulamentul de organizare si functionare a Comisiei se elaboreaza de Ministerul Sanatatii Publice, se aproba prin ordin al ministrului sanatatii publice si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
ART. 669
(1) Ministerul Sanatatii Publice aproba, la propunerea Colegiului Medicilor din Romania, pentru fiecare judet si municipiul Bucuresti, o lista nationala de experti medicali, in fiecare specialitate, care vor fi consultati conform regulamentului de organizare si functionare a Comisiei.
(2) Pe lista de experti se poate inscrie orice medic, medic dentist, farmacist, asistent medical/moasa cu o vechime de cel putin 8 ani in specialitate, cu avizul Colegiului Medicilor din Romania, Colegiului Medicilor Dentisti, Colegiului Farmacistilor si, respectiv, al Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania.
(3) Modalitatea de remunerare a expertilor medicali din lista nationala se stabileste prin ordin al ministrului sanatatii publice.
(4) Onorariile pentru serviciile prestate de catre expertii medicali, desemnati potrivit art. 671, se stabilesc in raport cu complexitatea cazului expertizat, sunt aprobate prin ordin al ministrului sanatatii publice si vor fi suportate de partea interesata.
ART. 670
Comisia poate fi sesizata de:
a) persoana sau, dupa caz, reprezentantul legal al acesteia, care se considera victima unui act de malpraxis savarsit in exercitarea unei activitati de preventie, diagnostic si tratament;
b) succesorii persoanei decedate ca urmare a unui act de malpraxis imputabil unei activitati de preventie, diagnostic si tratament.
ART. 671
(1) Comisia desemneaza, prin tragere la sorti, din lista judeteana a expertilor un grup de experti sau un expert, in functie de complexitatea cazului, insarcinat cu efectuarea unui raport asupra cazului.
(2) Expertii prevazuti la alin. (1) au acces la toate documentele medicale aferente cazului, a caror cercetare o considera necesara, si au dreptul de a audia si inregistra depozitiile tuturor persoanelor implicate.
(3) Expertii intocmesc in termen de 30 de zile un raport asupra cazului pe care il inainteaza Comisiei. Comisia adopta o decizie asupra cazului, in maximum 3 luni de la data sesizarii.
(4) Fiecare parte interesata are dreptul sa primeasca o copie a raportului expertilor si a documentelor medicale care au stat la baza acestuia.
ART. 672
Comisia stabileste, prin decizie, daca in cauza a fost sau nu o situatie de malpraxis. Decizia se comunica tuturor persoanelor implicate, inclusiv asiguratorului, in termen de 5 zile calendaristice.
ART. 673
(1) In cazul in care asiguratorul sau oricare dintre partile implicate nu este de acord cu decizia Comisiei, o poate contesta la instanta de judecata competenta, in termen de 15 zile de la data comunicarii deciziei.
(2) Procedura stabilirii cazurilor de malpraxis nu impiedica liberul acces la justitie potrivit dreptului comun.
ART. 674
(1) Intreaga procedura de stabilire a cazurilor de malpraxis, pana in momentul sesizarii instantei, este confidentiala.
(2) Incalcarea confidentialitatii de catre persoana care a facut sesizarea duce la pierderea dreptului de a beneficia de procedura de conciliere.
(3) Incalcarea confidentialitatii de catre membrii Comisiei sau expertii desemnati de aceasta atrage sanctiuni profesionale si administrative, conform regulamentelor aprobate.
CAP. 7
Dispozitii finale
ART. 675
(1) Comisia intocmeste un raport anual detaliat pe care il prezinta Ministerului Sanatatii Publice.
(2) Pe baza datelor astfel obtinute, Ministerul Sanatatii Publice elaboreaza un raport anual national asupra malpraxisului medical, pe care il prezinta Parlamentului, Guvernului si opiniei publice.
ART. 676
Instanta competenta sa solutioneze litigiile prevazute in prezenta lege este judecatoria in a carei circumscriptie teritoriala a avut loc actul de malpraxis reclamat.
ART. 677
Actele de malpraxis in cadrul activitatii medicale de preventie, diagnostic si tratament se prescriu in termen de 3 ani de la producerea prejudiciului, cu exceptia faptelor ce reprezinta infractiuni.
ART. 678
(1) Omisiunea incheierii asigurarii de malpraxis medical sau asigurarea sub limita legala de catre persoanele fizice si juridice prevazute de prezenta lege constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza cu suspendarea dreptului de practica sau, dupa caz, suspendarea autorizatiei de functionare.
(2) Aceasta sanctiune nu se aplica daca asiguratul se conformeaza in termen de 30 de zile obligatiei legale.
ART. 679
Prevederile prezentului titlu nu se aplica activitatii de cercetare biomedicala.
ART. 680
In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentului titlu, Ministerul Sanatatii Publice si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor vor elabora impreuna, prin ordin comun sau separat, dupa caz, normele metodologice de aplicare a acestuia.
ART. 681
La data intrarii in vigoare a prezentului titlu orice dispozitie contrara se abroga.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/OanaRusu/OanaRusu.jpg)
OanaRusu spune:
Cand mi-am internat copilul in februarie, am fost obligata sa semnez o hartie cum ca sunt de acord cu orice tratament i se va aplica. Era cu edem alergic - foarte grav, abia vorbea si respira - si cand am vazut ca tb sa semnez o astfel de hartie ca altfel raman cu copilul in brate...
Ma gandesc, dc merg la medicul respectiv - sau, sa zicem, la cel care a avut aceasta idee minunata - si ii spun ca nu stiu exact ce-i cu masina lui dar sa semneze un cec in alb si ca e de acord cu orice vreau sa fac, oare ar mai fi interesat de serviciile mele?
Si copilul meu e incomparabil mai mult decat o masina.
Indiferent ce zice legea de mai sus - ca n-am avut rabdare s-o citesc, doar atat ca pacientul trebuie informat ce proceduri i se aplica "pe limba lui" adica sa poate intelege - stiu ca e degeaba cata vreme la internare esti obligat sa semnezi o hartie ca esti de acord sa faca ce vor ei cu tine - de exemplu, sa te taie felii.
Of... nu cred ca am sa pot uita vreodata ce am simtit atunci... sper din suflet sa nu mai trec prin asa ceva.
Acum macar mai primesti cate o hartie cu ce medicatie ti-a fost administrata - dar asta numai daca stii ca trebuie, sau daca ai noroc sa dai de medici in adevaratul sens al cuvatului - imi amintesc pe cei carora le datorez viata
..problema e cu cei care sunt la polul opus.
Oana, mami de Ana Maria (intr-o zi de 13... 13 iunie 2008) si Paul-Victor (ziua cea mai lunga: 21 iunie 2006)
Priveste partea buna a lucrurilor
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Oana, pai cam ce credeai ca se intampla? Te intreaba pe tine ce vrei sa faca?
La internare in multe sectii primesti o hartie in care ti se explica procedura la care vei fii supusa si semnezi ca esti de acord cu ce scrie acolo. la chirurgie semnezi ca ai inteles despre ce este vorba , ca esti de acord cu interventia operatorie si ca in cazul in care ceva decurge prost in operatie si trebuie sa se ia o decizie urgenta doctorul va lua acea decizie.
Nu ti se pare normal?
exemplul cu taiatul felii ma asteptam sa il dea un copil de 3 ani , nu un adult.
***Fur is for petting**
http://www.xfactor.ro/#tp (produse eco)
http://www.adoptiicaini.ro/adoptii-virtuale/
http://www.adoptiipisici.ro/adoptii-virtuale/
http://freecycletm.ecosapiens.ro/
http://accesoriisihaine.blogspot.com/
http://www.4animals.ro/ajuta.html
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/OanaRusu/OanaRusu.jpg)
OanaRusu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Oana, pai cam ce credeai ca se intampla? Te intreaba pe tine ce vrei sa faca? ![]() La internare in multe sectii primesti o hartie in care ti se explica procedura la care vei fii supusa si semnezi ca esti de acord cu ce scrie acolo. la chirurgie semnezi ca ai inteles despre ce este vorba , ca esti de acord cu interventia operatorie si ca in cazul in care ceva decurge prost in operatie si trebuie sa se ia o decizie urgenta doctorul va lua acea decizie. Nu ti se pare normal? exemplul cu taiatul felii ma asteptam sa il dea un copil de 3 ani , nu un adult. .... |
XIO, de meserie sunt programator, am facut colo vreo 2-3 scoli, am fost si profesoara 8 ani, si stiu ca atunci cand lucrezi cu ei - oamenii - nu-ti poti permite sa-i tratezi ca pe plante - te mut mai la soare ca tu si asa n-ai habar. Planta aia - ghici - are habar - da' nu se poate muta singura cata vreme ai pus-o in ghiveci... poate devin prea metaforica pentru a fi coerenta - am semnat o hartie FARA sa mi se spuna nimic, adica nu-i treaba mea ce fac medicii, fin'ca io-s o cretina pe care n-o priveste.
Din aceeasi sectie am iesit cu interdictie - la copil de 2 ani si 8 luni - la alcool si cafea... na, acuma macar tzigara i-a lasat-o
![](icon_smile_big.gif)
![](alcool.gif)
Hai, fii serioasa XIO, chiar crezi ca-s absurda? Dar sa mi se puna in fata o hartie ca un cec in alb - fara sa am dreptul de a fi informata ce se va intampla cu copilul - ca de, deja am zis ca-s de acord cu orice vor sa-i faca in spital.
Tu stii despre ce vorbesc, nu? Despre acea comunicare cu pacientul.
Care nu se intampla in spital - nici macar in 5% din cazuri, pentru ca la noi, la romani, medic = Dumnezeu, care stie mai bine decat muritorii de rand. Si tu stii foarte bine ca nu e asa, medicii sunt oameni, medicii gresesc - si cu copilul meu au gresit, asa cum au gresit si cu alti pacienti.
Cand copilul tau e bolnav din motive de greseala omeneasca, ai alta atitudine. Punct. Nu incerca sa-ti inchipui cum e pentru ca nu poti.
Insa revolta mea, ea se leaga si de experienta mea - adult internat - pentru toate situatiile in care vine cineva la tine, mustaceste serios, apoi pleaca cu un aer superior - eu stiu ce ai si tu nu stii fin'ca esti muritoare obisnuita...
![](icon_smile_big.gif)
Am multa admiratie pt multi medici - una este o prietena foarte apropiata si draga, si totusi ei i s-a aplicat o procedura = malpraxis, era sa o coste viata ei si a copilului ei. Desi prietena mea e medic specialist, o nastere care putea decurge normal a luat-o razna in urma deciziei medicului de garda - conferentiar. Nu i s-au dat explicatii, din punctul de vedere al spitalului totul a decurs normal.
Concluzie: medicii sunt OAMENI. Simplu. Oameni deosebiti de multe ori - insa si profesorul e foarte important, formeaza mintea copiilor chiar daca acum nu da nimeni doi bani pe el/ea.
Oamenii gresesc - ne protejam de greseli pentru ca e ridicol ca victima sa plateasca si material pentru greselile altor oameni.
Imi pare rau ca m-am incins asa, dar am obosit sa fiu privita de sus, desi in lumea larga, in tarile civilizate, la tot amaratul i se explica in spital ce are - pe limba lui - si i se cere acordul, pentru ca asa e normal.
Oana, mami de Ana Maria (intr-o zi de 13... 13 iunie 2008) si Paul-Victor (ziua cea mai lunga: 21 iunie 2006)
Priveste partea buna a lucrurilor
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Comunicarea la noi nu se intampla din alt motiv: ca medicul trebuie sa faca si munca secretarei si munca asistentei .
daca nu ar trebui sa le faca pe toate astea un mare procent dintre ei ar avea timpul necesar sa stea sa discute cu pacientul.
Spun un mare procent pt. ca sunt si medici care nu se exprima deloc.
Acum adevarul e ca daca e un medic bun mi se cam falfaie daca sta sa-mi explice sau nu , sa-si faca treaba si gata , bineinteles in limitele bunului simt fara sa jigneasca pacientul sau apartinatorii.
Despre foaia aceea in alb nu stiu ce sa-ti spun ca nu am vazut asa ceva. De obicei pacientul este informat si semneaza dupa aceea. De multe ori cand incepeam sa le spun pacientilor despre ce e formularul spuneau ca nu ii intereseaza si semnau . Altii intrebau "dar in caz de ... ".
Si pe mine ma enerveaza la culme medicii care lucreaza in doru' lelii si care nu se pune in pielea pacientului sau a apartinatorilor.
Eu si un coleg cu un an mai mic mergem tot timpul la spital . Am vazut o data o faza care ne-a enervat pe amandoi si ne-a facut sa promitem ca schimbam lumea A venit un baiat cu luxatie de cot , eu si ortopedul asteptam sa il sedez ca sa i-o reducem. A venit doctorita rezidenta , avea solutia trasa in seringa si i-a dat doar jumatate. Ok , la unii le trebuie mai putin , la altii mai mult. Cand am inceput sa trag de mana baiatului a gemut, era putin sedat dar nu destul.O intreaba ortopedul daca nu il sedeaza totusi si ea da din mana si zice ca-i destul , sa tragem acolo.
Acum stau si eu si statea si colegul meu si ne intrebam : era atat de greu sa mai apese inca o data pe seringa? Ca solutia era trasa , daca nu a folosit-o la el o arunca , chiar atat de greu sa faci ceva bine? Daca era ea oare cum facea?
La polul opus este un medic primar care daca pacientul sufera vine si ii face scandal medicului care-l face sa sufere de nu se vede.
Cel mai bine iti faci meseria atunci cand te pui in locul celuilalt , si asta este valabil peste tot , nu doar in medicina.
Si stai linistita ca nu te-ai aprins, chiar este o discutie cu sens si bun simt
***Fur is for petting**
http://www.xfactor.ro/#tp (produse eco)
http://www.adoptiicaini.ro/adoptii-virtuale/
http://www.adoptiipisici.ro/adoptii-virtuale/
http://freecycletm.ecosapiens.ro/
http://accesoriisihaine.blogspot.com/
http://www.4animals.ro/ajuta.html
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/OanaRusu/OanaRusu.jpg)
OanaRusu spune:
Xio, ca profesor m-am straduit sa fiu empatica - mi-i dor de copii... de meserie, da' de sistem nu mi-e dor si decat sa ajung o profesoara frustata am ales sa plec sa imi pot castiga traiul mai bine si fara chestiile care ma umplu de greata in invatamant (examene, ocuparea posturilor.. altele)
Daca vad un medic empatic, imi creste inima, din pacate este, pentru fiecare, "perechea" negtiva.
De aceea, aceasta protectie vizavi de malpraxis e o chestie normala - ce spunea adlemi mi se pare normal.
Cam atat - ca o iau off-topic
Oana, mami de Ana Maria (intr-o zi de 13... 13 iunie 2008) si Paul-Victor (ziua cea mai lunga: 21 iunie 2006)
Priveste partea buna a lucrurilor
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
lia popescu spune:
Ar fi superfrumos sa existe ghiduri de investigatii si de tratament si asa scrie si in lege... cica medicul trebuie sa procedeze conform acestor reguli care ar fi trebuit elaborate de Colegiul Medicilor. Eu nu am cunostinta de aceste ghiduri, or exista insa nu se aplica pt ca nu exista cu ce. De ex stiu ca in boala x trebuie sa fac un anumit set de analize, insa nu exista reactivi, aparatul este stricat etc . Trebuie sa fac un anumit tratament insa nu exista medicamentele respective in farmacia spitalului. Chestia asta dureaza de atata timp incat mi-e teama ca o sa uit ce am invatat... de multe ori scriu investigatii si tratamente conform ghidurilor si asistenta, care ma cunoaste , care stie ca aceste indicatii sunt simple fantezii, se uita cu mila la mine si-mi spune... "iar faceti exercitii pt studenti?!"
Nici nu va puteti imagina ce simpla ar fi viata de medic daca s-ar putea proceda conform ghidurilor. Nu am mai fi nevoiti sa alergam noaptea dupa cine stie ce fiola de antiaritmic sau sa dam retete pacientilor internati. Asa cum este insa, medicina nu este de loc usoara, nici frumoasa, asa ca multi medici (printre care si 8 colegi de ai mei) au ales sa plece in tari mai civilizate. Unde lucreaza in conditii nospectati, sunt platiti, conform vechimii si pregatirii lor. Si... unde meriti sa raspunzi pentru faptele tale de malpraxis, pentru ca, daca ai de toate, atunci chiar esti vinovat.
Poate ca formularul de consimtamant ar trebui sa fie special redactat pt Romania ... Adica bietul pacient sa admita ca este internat intr-un spital care nu are ce trebuie pt a asigura un tratament corect.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
lia popescu spune:
Ar fi superfrumos sa existe ghiduri de investigatii si de tratament si asa scrie si in lege... cica medicul trebuie sa procedeze conform acestor reguli care ar fi trebuit elaborate de Colegiul Medicilor. Eu nu am cunostinta de aceste ghiduri, or exista insa nu se aplica pt ca nu exista cu ce. De ex stiu ca in boala x trebuie sa fac un anumit set de analize, insa nu exista reactivi, aparatul este stricat etc . Trebuie sa fac un anumit tratament insa nu exista medicamentele respective in farmacia spitalului. Chestia asta dureaza de atata timp incat mi-e teama ca o sa uit ce am invatat... de multe ori scriu investigatii si tratamente conform ghidurilor si asistenta, care ma cunoaste , care stie ca aceste indicatii sunt simple fantezii, se uita cu mila la mine si-mi spune... "iar faceti exercitii pt studenti?!"
Nici nu va puteti imagina ce simpla ar fi viata de medic daca s-ar putea proceda conform ghidurilor. Nu am mai fi nevoiti sa alergam noaptea dupa cine stie ce fiola de antiaritmic sau sa dam retete pacientilor internati. Asa cum este insa, medicina nu este de loc usoara, nici frumoasa, asa ca multi medici (printre care si 8 colegi de ai mei) au ales sa plece in tari mai civilizate. Unde lucreaza in conditii normale, sunt respectati, sunt platiti, conform vechimii si pregatirii lor. Si... unde meriti sa raspunzi pentru faptele tale de malpraxis, pentru ca, daca ai de toate, atunci chiar esti vinovat.
Poate ca formularul de consimtamant ar trebui sa fie special redactat pt Romania ... Adica bietul pacient sa admita ca este internat intr-un spital care nu are ce trebuie pt a asigura un tratament corect.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/arturicii/arturicii.jpg)
arturicii spune:
Stiu sigur ca cei ce au compus si doresc sa propuna acel proiect de lege au studiat pe toate laturile ce legi exista si nu au scris povesti.
Au traumele lor cu care traiesc zi de zi, se lupta pentru ei si pentru copii lor cu un sistem stricat si f greu de reparat.
Isi au de dus durerea din cauza lipsei de profesionalism al unui medic fata de ei, fata de copilul lor.
Cu tot respectul pentru durerea si lupta lor eu am semnat.
Ioana,~6ani,
~6ani,
19+
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/OanaRusu/OanaRusu.jpg)
OanaRusu spune:
lia_popescu, vad ca esti marcata de ceea ce tu percepi ca o lipsa de respect fata de medici. Eu am avut - si mai am intr-o anumita masura - durerea asta pentru felul in care sunt tratati profesorii - meseria mea de suflet.
Insa aici e vorba de altceva - de faptul ca suntem responsabili pentru actele noastre. Sunt de acord ca meseria de medic e extrem de grea - nu stiu dc as fi in stare sa fiu medic, eu personal - dar nu asta e problema. Problema e ca faptul ca e greu ceea ce faci nu te scoate de sub responsabilitate.
Gandeste-te la pilotii de avioane, sau, si mai simplu, la soferii profesionisti de transport in comun si/sau conductorii de trenuri/metrouri. Au in mana lor viata a mii de oameni - mai multa responsabilitate decat un medic de familie, daca e sa te iei de aparente.
Adoarme soferul la volan - pa, au murit, de exemplu, 50 dintr-o lovitura. Face puscarie... sau moare si el in accident.. nu conteaza, ideea e daca e responsabil de ceea ce face sau nu.
M-am latit cu tot felul de exemple - aceasta lege nu e privita ca instrument de hartuire, e doar o modalitate de a reglementa la rece consecintele greselilor - umane - la care suntem toti expusi.
Oana, mami de Ana Maria (intr-o zi de 13... 13 iunie 2008) si Paul-Victor (ziua cea mai lunga: 21 iunie 2006)
Priveste partea buna a lucrurilor
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)