PROIECT de LEGE a MALPRAXISULUI

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns OanaRusu spune:

Citat:
citat din mesajul lui lia popescu

...
Poate ca formularul de consimtamant ar trebui sa fie special redactat pt Romania ... Adica bietul pacient sa admita ca este internat intr-un spital care nu are ce trebuie pt a asigura un tratament corect.

Asta stim toti cei care traim aici, in Romania.
Ce ma doare insa e nepasarea - de exemplu, am fost reinternata la 2 saptamani dupa ce am nascut pt ca am facut temperatura. Medicul meu era de garda si a spus ca nu vrea sa-mi riste viata (avusesem cezariana la primul copil) si m-a internat.
Nu am primit tratamentul dimineata. A trecut - asistenta - pe langa patul meu pur si simplu. Dupa vreo 2 ore de telefoane, a sosit medicul meu care a stat langa patul meu pana am primit - de la aceeasi acritura de asistenta - tratamentul care consta in antibiotic. Care exista in spital - nu trebuia adus de nicaieri.
Motivul - n-am "contribuit" nici la ea, nici la medicul sef pe sectie.
Asta ma scoate din minti.....

Oana, mami de Ana Maria (intr-o zi de 13... 13 iunie 2008) si Paul-Victor (ziua cea mai lunga: 21 iunie 2006)
Priveste partea buna a lucrurilor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns drsvoice spune:

eu sunt medic si am avut parte si de profesionalism si de respect din partea pacientilor si a colegilor si de neprofesionalism si de totala lipsa de respect din partea lor, iar ei la randul lor - destule din partea mea. asa ca:

1. intotdeauna pacientul este informat, cel putin in cpu despre ce urmeaza sa i se faca. mi se pare o tampenie sa-i cer acordul pt orice trat ii fac, pt ca n-a venit sa-mi ceara parerea ci ca sa-i alin durerea. mi se pare normal pt a ma proteja sa-i cer sa semneze ca refuza un tratament dupa ce i-am spus ce si cum. in rest, 'do no evil'.
legea 95 cere acordul explicit doar pt manevre 'cu risc' (intervenitile chir sunt implicit cu risc). dar omul poate face infarct in timp ce-i fac tuseu rectal, desi IM nu este in lista de complicatii; rebuie sa fim rezonabili, experienta medicala de 3veacuri a lumii moderne e cea care face regulile nescrise.

2. unitatea sanitara respectiva este singura in masura sa desfasoare o astfel de cercetare. transportul pacientilor este stabilit prin norme si nu orice pacient imobilizat beneficiaza de ambulanta pt mers acasa sau la alt spital (trimiterea la cerere in alt spital de ex nu este serviciu gratuit, iar din cate stiu eu nu poti plati nicaieri cei 1400ron+benzina cat face o astfel de solicitare de ambulanta tip B cu as.med.) iar ambulanta spitalului (daca exista), cu plata, ramane la latitudinea spitalului si n-o sa vrea nimeni ca soferu` directorului sa duca pacientii acasa :))

3. 'victima' in context de malpraxis este un termen rezervat dpdv juridic; doriti sa asteptati verdictul instantei? a desemna o echipa special pt a avea grija de toti ipohondrii care se simt neglijati este aiurea. si ilegal, si imoral pt ca ar fi discriminare. asta facand abstractie de faptul ca e imposibil cu persoanlul actual. sau poate la altceva ar fi vrut sa faca referire autorul celor 20 de buline.

4. done, sau in curs de implementare - cu rezerva ca legea care protejeaza intimitatea limiteaza aceasta metoda destul de mult. este o discutie lunga si veche pe aceasta tema in congresul american.

5. procuratura nu poate ancheta decat cazurile de omor din culpa (a dat cu targa peste el) sau omor cu premeditare care sunt evidente (i-a dat in cap cu ceva). ce tine de practica medicala este investigat de MS prin dsp si comisia de disciplina din spital.

6. sa suspenzi un medic in timp ce este anchetat, e posibil doar daca greseala este evidenta (vezi norme). altfel ar fi o incalcare grava a prezumtiei de nevinovatie. si ghici ce s-ar intampla daca ar fi achitat (indiferent daca era sau nu vinovat): ar cere 'victimei' despagubiri dupa cum urmeaza: salariul pe perioada suspendarii, cu bonusurile de merit, despagubire morala (la noi sunt putine cazuri in case se poate, dar asta castiga evident), despagubire si penalitati conform legii, pt calomnie (idem).

7. va bateti joc de oamenii care au murit la revolutie! ati vrut capitalism. asta este capitalismul. statul n-are a face. daca se considera malpraxis, asigurarea pe care o are fiecare specialist ramburseaza (deci 'victima' tre sa aiba banii daca vrea sa fie mai frumos ca inainte de operatia estetica) atat recuperarea medicala a omlui respectiv cat si despagubirile morale pe care le-ar putea obtine in instanta (obligatoriu ar fi pentru orice prestator de servicii, ca asa e in vest, si cel care tunde iarba are asigurare de raspundere civila). din pacate nu asta e problema, ci sanctiunea colegiului care... e cazier.

8-14. a se vedea normele. cine a scris nu a citit. aspectele expuse sunt expuse in normele de aplicare a legii.

15. pentru situatiile in care decesul survine din culpa medicala (fie ea rea vointa, neglijenta sau necunoastere) parchetul se sesizeaza dar dosarul este admis in instanta numai daca are o expertiza de specialitate, in acest caz a colegiului.

16. asa este. desi nu se practica, apartinatorii au dreptul sa-si aduca un specialist independent sa asiste la autopsie sau sa vada documentele, cu acordul celui care se ocupa de decedat sau cu ordin judecatoresc. dar nu se admite mutarea trupului pentru efectuarea autopsiei in alta institutie decat la cererea unui judecator. in anumite situatii apartinatorii pot refuza autopsia (numai anumite situatii, descrise in norme) pt ca apoi sa ceara auopsia unui alt expert. pt ca parerea lui sa fie admisibila in instanta insa, trebuie ca acesta sa fie acreditat de min justitiei.

17. sic!

18. toti medicii sunt membrii ai colegiului medicilor, este o conditie esentiala pt a putea practica medicina oriunde in lume. iar la cercetari participa mai multi medici de diferite specialitati, (toti acreditati de min just) pt ca pacientul are de obicei mai multe boli cand moare (in afara situatiei cand a fost injunghiat de ex).

19. pe baza declaratiei se face cercetarea cazurilor de malpraxis care nu sunt evidente. colegiul se sesizeaza numai la cele evidente.
si ca o anecdota, daca mai conteaza, in cazul in care un medic isi impusca pacientul inainte de a-l externa pt ca afla ca acesta era amantul nevestei lui, este si malpraxis pt ca datoria lui era sa-i fie bine pacientului :))

20. poti contesta 'pe cale juridica' doar actele juridice sau care produc efect juridic. o hotarare a colegiului, desi poate fi contestata, nu este si nu produce prin sine efecte juridice.

eu sunt coleric si pot spune sigur ca 'limpede nu vezi decat cu inima' ca sa-l citez pe saintexupery. cand esti suparat ai un mare dezavantaj pentru ca ai un val pe ochi. asa ca pentru a putea lua o hotarare, trebuie intai sa te detasezi, apoi abia sa stabilesti scopul, obiectivele, pasii pe care ii ai de facut. astfel iti vei da seama ca ai nevoie de specialisti care cunosc hatisul legilor. nu ne putem erija in specialisti si sa ne asteptam sa avem succes.

@adlemi: nimic nu poate inlocui un suflet. iar singura solutie este iertarea. sper sa intelegi (cat esti in viata, desigur). incercarile ne sunt trepte. cei care cred in reincarnare spun ca incarcatura se transmite perpetuu si datoria se pastreaza pana cand omul ajunge sa-si inteleaga greseala si iarta (si se iarta, conform ho`oponopono) reintegrandu-se in echilibru. evident ca dezechilibrul l-am produs in momentul in care am judecat, hotarand ca "nu e just ce ni se intampla". anumite chestii sunt in afara controlului nostru. dar macar pentru toate celelalte intelegem ca avem de ce sa fim recunoscatori.

@restu` victimelor: ca in orice demers care are la baza niste legi, nu conteaza daca ai dreptate, ci daca poti convinge judecatorul de acest lucru. cetiti legile si dicutati cu specialistii (avocatii si medicii)ceea ce nu intelegeti. exista proceduri pt multe, dar daca nu le stii nu le poti folosi. a te plange ca nu sunt...

Mergi la inceput