Mamici de Pufuleti de Ianuarie-Februarie 2010 (59)
Raspunsuri - Pagina 11
mitumac spune:
La multi ani tuturor sarbatoritelor si sarbatoritilor cu ocazia onomasticii
Am gasit ceva traditii specifice acestei sarbatori...le impartasesc cu voi:
Traditiile sarbatorii Sfantului Andrei la romani
Peste tot in lume exista datini si obiceiuri populare, insa parca niciunde traditiile nu cunosc „fastul” si semnificatiile celor romanesti. Legendele spun ca in noaptea Sfantului Andrei (29/30 noiembrie) se practica ritualuri cu scopul de a proteja oamenii, animalele si gospodariile. Este noaptea in care spiritele negre bantuie locurile pamantesti. De aici traditia ca de Sfantul Andrei se dezleaga secrete, se gasesc autorii unor crime, ale unor furturi. Acest obicei se desfasuara la miezul noptii, in cimitir cu apa sfintita, lumanari, un vas nou cu gura larga si cativa banuti de argint care se pun pe un mormant parasit. Dupa ce se spun cateva rugaciuni, se poate vedea in apa turnata in vas firul evenimentelor.
Traditiile de Sfantul Andrei sunt variate si multiple, poate nicio alta sarbatoare nu este asa plina de simboluri ca aceasta. Legendele din Bucovina spun ca in noaptea Sfantului Andrei lupii incep sa vorbeasca si isi misca gaturile intepenite. Cel ce vrea sa auda vorbele lupilor, va muri repede, iar daca un om este atacat de lupi acesta se va transforma in varcolac.
De Sfantul Andrei femeile intorc oalele si canile cu gura in jos sau scot din soba cenusa calda pentru ca strigoii sa nu se adaposteasca la caldura sau imprastie prin curte bucati de paine pe care strigoii sa le manance si sa nu mai intre in casa. Ca sa se apere de varcolaci atarna siruri de usturoi la intrare si lasa candela aprinsa (in unele zone exista obiceiul de a se unge cu usturoi tocurile usilor si ferestrelor). Animalelor li se amesteca in hrana cate un fir de busuioc sau li se pune o picatura de aghiasma in apa. In trecut exista „descantecul sarii”: un drob de sare descantat era ingropat in fata grajdului. El era dezgropat la primavara de Sfantul Gheorghe cand sarea era amestecata in hrana animalelor ca sa le fereasca de farmece.
Sarbatoarea Sfantului Andrei este prevestitoarea ursitului pentre fetele tinere nemaritate. Se spune ca un fir de busuioc asezat sub perna face ca in vis sa apara imaginea ursitului. In alte parti se foloseste metoda „facutului cu ulcica”: singura in fata sobei, fata intoarce un vas nou de lut pe fundul caruia lasa sa arda 3 carbuni. Rostind o incantatie ea roteste usor vasul si atrage atentia celui iubit. Un alt obicei pentru a ghici viitorul consta in a privi un pahar cu apa neinceputa in care arunca o verigheta sfintita de preot in mijlocul caruia apare chipul ursitului. Tot pentru aflarea viitorului o fata dezbracata se aseaza intre doua oglinzi cu o lumanare in fiecare mana si priveste intens in oglida din fata. Se spune ca in oglinda din spate i se reflecta scene din viitor si imaginea viitorului sot.
De Sfantul Andrei se poate afla prognoza pentru anul urmator. Traditia spune ca se iau 12 cepe care se duc in podul casei si se lasa acolo pana in seara de Craciun. Fiecarei luni a anului ii corespunde o ceapa. Cepele care s-au stricat semnifica luni ploioase cu grindina, iar cele care au incoltit, luni favorabile pentru recolta. La fel se face si cu graul care este pus la incoltit pentru fiecare membru al familiei. Cel al carui grau este frumos si inalt se spune ca va avea un an bun cu bani si sanatate. Daca in noaptea Sfantului Andrei este senin si cald, atunci vom avea o iarna blanda, daca este ger, vom avea o iarna grea.
Fiecare traditie are farmecul ei, insa sarbatoarea Sfantului Andrei este una dintre cele mai insemnate ca simboluri pentru romani. Daca aveti posibilitatea de a va afla la tara de Sfantul Andrei, nu ratati sansa de a asista la traditiile si obiceiurile acestei zile. Si nu uitati de graul pus la incoltit pe 30 noiembrie!
30
cris.dogarel spune:
LYLIKA, nu stiu exact, dar am inteles ca nu are neaparat legatura, depind si de cum ai purtat sarcina (sus/jos). eu zic sa nu iti mai faci atatea ganduri, daca poti
bebe sta cuminte si iese cand ii trebuie lui. o sa fie bine

iar daca faci ceza, nu-i problema cu "antrenat" perineul, dar nu strica sa faci Kegel nici pentru muschii vaginului, ca totul se "relaxeaza" p-acolo si... prinde bine pentru "dupa"
Cris,
32+cu
Ema si
Ana(2003)
poze
AMR 7 sapt.!!
dastefa spune:
Andre_lina camasa rosie cu barza e f draguta dar fara nasturei o poti folosi cand alaptezi?
eu am un chef nebun sa spal si sa pun la punct hainutele pe care le-am despachetat ieri pt Miruna.Dar cum azi e sarbatoare ....
Mihaela
32+
Miruna si
Daria-Stafania-16.11.2006
asa creste Daria
creste burtica
mamidepuiuti spune:
buna dimi si de la noi! ms de cafea
... aseara am 

si acum am cam uitat ce doream sa va raspund....

... 

...
ANDREEA SI ANDREI
pt toti sarbatoritii! facem si noi cinste cu suc,sampanie de copii,foietaj cu mere si cu varza (facute de buni,nu de mine
)
mami de
Radu Andrei(30.07.2000) si
33+
www.flickr.com/photos/43575800@N02/?saved=1" target="_blank">poze
aylin_tarcan spune:
fetele dragi!
nu intra omul un weekend si gasaste doua capitole jumate scrise! harnicutelor!
feteleee, a nascut finuta mea!
si am cam stat noptile prin spital. si noi mai avem putin. m-a luat cu emotii ![]()
sa va mai intreb ceva, si ma apuc sa citesc din urma. am cautat peste tot comprese sterile mai mari de 10x8 cum sunt toate. nu am gasit nicaieri. iar din alea 40x40 nici vorba. voi ce si de unde ati luat?
Petra mamica de Alma (20.08.2007) si
34+ cu 
lillyka spune:
avand in vedere cele zise de cris.dogarel...ma bag la pat..eu ma pedepsesc singura de frica....![]()
36+
Luca Alexandru
poze
lucruri bebe
AMR 1+ saptamani..aoleu...
cris.dogarel spune:

LA MULTI ANI, RADUCU ANDREI!!!
SA CRESTI MARE, DESTEPT SI FRUMOS!!! SA AI UN FRATIOR ASA CUM ITI DORESTI!! 

Cris,
32+cu
Ema si
Ana(2003)
poze
AMR 7 sapt.!!
cris.dogarel spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui lillyka avand in vedere cele zise de cris.dogarel...ma bag la pat..eu ma pedepsesc singura de frica.... 36+ Luca Alexandrupoze lucruri bebe AMR 1+ saptamani..aoleu... |
draga mea, oricum asta e cel mai bun lucru pe care-l putem face ptr. bebeii nostri

si eu ma gandeam ieri cand mi s-a facut rau in parc...mai am putin,pe de-o parte, dar daca e sa fiu asa de ...imobila, pare asa de muuuult. important e sa fim sanatosi si sa facem ptr bebeii nostri ce putem, sa nu ne reprosam apoi ceva

Cris,
32+cu
Ema si
Ana(2003)poze
AMR 7 sapt.!!
lia_2009 spune:
lillyka au inceput emotiile? Se pare ca vei fi prima mamica inca nu scoatem majoretele. Fii tare suntem alaturi de tine. Eu am citit despre momentul nasterii ca din sapt 35 isi poate lua pozitia de nastere, la 39 de sapt se angajeaja in pelvis si apar contractiile de pretravaliu. Daca tu faci cezariana cred ca vei naste mai devreme de 40 sapt.
32 sapt 
Andre_lina spune:
Buna dimineata
De la 8 m-am trezit in niste dureri ce le simteam din vis... dar erau realitate 100%.
Am luat 2 no spa, 2 magne b6 in speranta ca ma vor lasa. Dar nici vorba...
Ma doare incontinuu, daca ma ridic simt ca fac pe mine merg direct la baie, unde... doar un strop de pipi vine desi imi vine sa fac DE TOATE. dar nimic,
Ma doare... rau!!
Mai stau putin si merg la spital daca nu ma lasa.
36+ cu
Doamne, ajuta-ne sa trecem peste toate incercarile!
primele poze
poze burtica
toate pozele
AMR ....4 SAPTAMANI... NUMAI DUMNEZEU STIE!!!!