Retete cu morcovi
Aveti ceva retete interesante de salate cu morcovi? As vrea retete cu morcov crud sau fiert doar putin.
Am mancat anul trecut de Tks Giving o salata de morcovi taiati rondele, erau putin fierti (crocanti) si amestecati cu ceva dresing. O minunata salata dulce-acrisoara. Nu am resusit sa iau reteta. Poate cineva din voi o stie.
Raspunsuri
danat spune:
Eu pregatesc deseori, ca garnitura, morcovi inabusiti in unt. Dupa ce ii curat de coaja, ii tai felii oblice de cca 5 mm grosime (arata mai altfel decat simple rondele) sau pe cei subtiri ii las ca atare.
Apoi ii pun intr-o tigaie de teflon (in orice caz, ceva in care sa nu se lipeasca pe plita) cu putina apa (cam jumatate din inaltimea cantitatii de morcovi). Acopar si ii las acolo sa se inabuseasca cam 10-15 min, in fct de cata cantitate ai pus. Cand apa a scazut aproape total si ei au devenit semi-patrunsi (mie nu imi plac f moi) le adaug unt (dupa dorinta) si las asa, neacoperit sa se rumeneasca f putin. Amestec de cateva ori, sa fie egal rumeniti pe ambele parti si gata!
De cand le-am facut alor mei pt prima data garnitura asta, mi-o cer foarte des (de parca ar fi mare filozofie ).
Ii servesc de obicei la carne de orice fel, alaturi de brocoli, conopida, cartofi, mazare, etc.
Hobby
******************************************
www.youtube.com/watch?v=IeVt9UEUh-8" target="_blank">
"If you wanna make the world a better place,
Take a look at yourself and then make a Change"
www.youtube.com/watch?v=wuQKnuFBg2E" target="_blank">Michael Jackson - King of M.U.S.I.C.
.... "Ok, everybody, that's a wrap!"
danat spune:
Tot eu
Salata cu morcovi eu am mai facut asa: morcovi rasi subtire, stafide si f putina maioneza light (cred ca merge si smintina). Este f buna dar pe mine ma baloneaza (ca toate legumele de altfel ).
Hobby
******************************************
www.youtube.com/watch?v=IeVt9UEUh-8" target="_blank">
"If you wanna make the world a better place,
Take a look at yourself and then make a Change"
www.youtube.com/watch?v=wuQKnuFBg2E" target="_blank">Michael Jackson - King of M.U.S.I.C.
.... "Ok, everybody, that's a wrap!"
mina spune:
in ultima vreme eu folosesc morcovii cam in toate combinatiile in care se folosesc si cartofii. asta ca un efort suplimentar da a manca morcovi, care-s foarte sanatosi
E grozava salata despre care vorbeste Danat, eu as manca non stop.
Ce retete cu morcovi mai stiu eu:
morcovi rasi+telina rasa+mar ras, amestecate cu maioneza si smantana. O salata grozava, merge f bine pe paine prajita.
Morcovi rasi amestecati cu miere - desert bun de pacalit mofturosii (sau cand n-ai alta solutie rapida si trebe sa te descurci,totusi, d-un desert)
Morcovi felii sau betisoare, rumeniti intr-o lingura de ulei de masline, pe teflon - constituie, in sine, o garnitura grozava la friptura.
Morcovi,cartofi, si pastarnac, jumate fierti, jumate trasi la tigaie pe teflon, cu ulei de masline - tot ca garnitura.
Fierti, simplu, si opariti imediat cu unt.
Piureul de cartofi - inlocuieste un sfert din cantitatea de cartofi cu morcovi - arata diferit si are un gust diferit. Adauga suplimentar unt pentru gust.
Adaugati, taiati betisoare, la pastele carbonara (in faza rumenitului de bacon).
....si mi-am propus ca in curand sa fac si supa crema de morcovi,revin cu glasul experientei cat de repede se poate
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it
manon spune:
un morcov, un mar si o radacina de hrean (aproximativ egale cantitativ) date pe razatoarea mare, adaugati o jumatate de borcan de mustar iute si o jumatate de borcan de miere (borcanele de 400 gr.). remarcati ca n-am spus sare, piper, etc. deci...fara!! se lasa cateva zile dupa care se consuma ca atare sau garnitura. mustarul completeaza ceea ce e necesar pentru gustul usor picant iar mierea taie din taria hreanului. e o salata perfecta pentru iarna. se poate pastra mai mult timp in frigider, in borcane bine inchise. poate fi consumata de de copii pentru ca nu "inteapa".
mina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui manon un morcov, un mar si o radacina de hrean (aproximativ egale cantitativ) date pe razatoarea mare, adaugati o jumatate de borcan de mustar iute si o jumatate de borcan de miere (borcanele de 400 gr.). remarcati ca n-am spus sare, piper, etc. deci...fara!! se lasa cateva zile dupa care se consuma ca atare sau garnitura. mustarul completeaza ceea ce e necesar pentru gustul usor picant iar mierea taie din taria hreanului. e o salata perfecta pentru iarna. se poate pastra mai mult timp in frigider, in borcane bine inchise. poate fi consumata de de copii pentru ca nu "inteapa". |
Asta e reteta de hrean pe iarna pe care o cautam, victorieee!!!! De care mustar pui? (daca e reclama, da-mi pe PM). Merele de care, ionatane? Multam fain de reteta!
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it
Deus spune:
Noi facem des salata de morcovi asa:
morcovi rasi, telina rasa, marar proaspat tocat marunt, 1 ling ulei de masline, sare, cateva nuci macinate si cativa stropi de lamaie.Copilul meu mananca cate un bol intreg:-)
daca intr-o zi viata iti intoarce spatele...prinde-o de fund!
http://oscarfriends.wordpress.com/
devii ceea ce practici
www.de-azi.ro
putere...pentru cine crede ca nu mai poate!
http://www.youtube.com/watch?v=flRvsO8m_KI
http://community.webshots.com/user/Deusphoto
manon spune:
mina, chiar nu stiu ce fel de mustar...sa nu fie dulce (ca d'aia pun miere) si sa nu fie dijon ca sa nu aiba bobite in el. sa fie romanesc, fara fitze, habar n-am, ca daca ma intrebi ce fel de mustar am acum in frigider nu ti-as putea spune, desi am vreo trei borcane (da' nu's toate la fel). despre mere...mie imi plac merele golden, romanesti, si le rad cu coaja cu tot. am pus odata altfel de mere si mi s-a parut coaja cam groasa asa ca am ras-o. pana la urma e si aici o problema de gust , experienta si chiar inspiratie.
eu nu fac niciun secret din retetele mele si nu uit niciodata sa comunic ingredientul "secret" daca acesta exista doar ca m-am cam obisnuit sa le masor "din ochi". tot ce pot sa-ti spun, insa, e ca nu trebuie sa te lasi influentata de gustul acestui preparat imediat dupa pregatire. are nevoie de vreo doua zile dupa care poti sa apreciezi cum ai vrea sa fie data viitoare, mai picant (schimbi mustarul sau pui mai mult), mai dulce (pui doua mere daca sunt mai micute, o lingura de miere in plus...), chestii d'astea. succes!!
Citat: | ||
citat din mesajul lui mina
Asta e reteta de hrean pe iarna pe care o cautam, victorieee!!!! De care mustar pui? (daca e reclama, da-mi pe PM). Merele de care, ionatane? Multam fain de reteta! Mina si Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati din:09.09.2004 www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului Some people dream of success...while others wake up and work hard at it |
manon spune:
nota bene!!
marul merge pe razatoarea mare, morcovul...mare, mica, conteaza mai putin (mai bine pe cea mica) dar hreanul MUSAI pe razatoarea mica. trebuia sa fac aceasta precizare pentru ca am apucat de-am scris prostii. noroc ca mi-am dat seama ca ratam bunatate de reteta...
Citat: |
citat din mesajul lui manon un morcov, un mar si o radacina de hrean (aproximativ egale cantitativ) date pe razatoarea mare, adaugati o jumatate de borcan de mustar iute si o jumatate de borcan de miere (borcanele de 400 gr.). remarcati ca n-am spus sare, piper, etc. deci...fara!! se lasa cateva zile dupa care se consuma ca atare sau garnitura. mustarul completeaza ceea ce e necesar pentru gustul usor picant iar mierea taie din taria hreanului. e o salata perfecta pentru iarna. se poate pastra mai mult timp in frigider, in borcane bine inchise. poate fi consumata de de copii pentru ca nu "inteapa". |
Mindy spune:
Ce bune retete. Multumesc! Mi-am salvat linkul asta in folderul de retete.
O sa le fac pe toate, am cumparat o cantitate industriala de morcovi.
Si cea cu hrean suna bine, tin minte acasa facea mama sfecla rosie rasa, amestecata cu hrean, miere, si boabe de chimen. Mancam cate un bol imens :).
Mindy spune:
Morcovul
Intre legumele care nu lipsesc din alimentatia noastra, morcovul ocupa unul dintre locurile cele mai importante. Aceasta, nu numai datorita gustului sau placut si calitatilor nutritive deosebite, ci si pentru virtutile terapeutice remarcabile. Pe un plan mai degraba anecdotic, morcovul a devenit faimos pentru ca ar ajuta foarte mult la reglarea vederii, argumentul invocat fiind faptul ca iepurii – mari consumatori ai acestei legume – au o acuitate vizuala deosebita. Desi exista cateva erori majore in ideea respectiva, totusi morcovul ramane un savuros remediu natural de prim rang.
Putina lume mai stie astazi ca, inainte de a deveni portocaliu, morcovul a avut culoarea alba. Transformarea s-a realizat datorita omului, care a selectionat o mutatie naturala a legumei. Astfel s-a ajuns la un continut important de beta-caroten, pigment vegetal specific canotenoidelor, precursor al vitaminei A si posesor al unor proprietati antioxidante.
El blocheaza partial radicalii liberi eliberati de radiatiile ultraviolete, protejand astfel corpul nostru, care va risca mai putin sa fie afectat de insolatie.
(Amintim ca antioxidantul este o substanta capabila sa protejeze alte substante sau care apara tesuturile de distrugerile provocate de forme reactive ale oxigenului, din care fac parte si radicalii liberi. Principalii antioxidanti din organismul uman sunt vitaminele C si E, carotenoidele, enzimele, acidul uric, acidul alfa lipoic s.a.).
Vara putem deci sa consumam, in scop de protectie, morcovi, dar si spanac sau caise. Organismul nostru are nevoie de 10-50 miligrame de beta-caroten pe zi, cantitate echivaland cu doi pana la sase morcovi. E bine sa se consume cu putina grasime, pentru ca pigmentul sa fie foarte bine absorbit. Protectia obtinuta este perfect comparabila cu aceea oferita de cremele folosite impotriva insolatiilor.
Inamic al cancerului
Consumat crud sau gatit la foc, morcovul isi pastreaza calitati terapeutice remarcabile. Poate surprinzator, intre acestea se numara si efectul anticanceros: persoanele care nu au fumat niciodata isi pot reduce cu 40% riscul de a contracta un cancer pulmonar, mancand morcov in mod regulat. De asemenea, femeile care consuma morcov de cel putin doua ori pe saptamana sunt expuse unui risc de cancer al sanului mai mic cu 46%, in medie, potrivit celor mai recente studii realizate de specialisti.
Acest efect protector este datorat carotenoidelor si, in mod special, beta-carotenului, precursor al vitaminei A. Dar, atentie: aici intervine si un aspect mai ciudat al problemei, intrucat la fumatori efectul este invers, in sensul ca la ei, substantele complementare beta-carotenului sporesc riscul de cancer pulmonar. De altfel, in legatura cu efectele potential adverse ale consumului de morcov, se cuvine sa mai facem o precizare. Aceasta leguma este incriminata in producerea sindromului de alergie orala. Un contact ar fi suficient pentru ca la nivelul gurii sa apara mancarimi si senzatia de arsura; la fel, pe buze si pe interiorul gatului.
Circa 25% din persoanele cu alergii alimentare prezinta reactii adverse fata de morcov si in special alergicii la polenul de tarhon, de telina, de marar, de patrunjel, de coriandru, de anason si de alte ombelifere. Singura solutie pentru a nu le priva pe aceste persoane de calitatile morcovului o reprezinta fierberea, care degradeaza proteinele alergice. Gatitul morcovului ii confera acestuia, de altfel, o calitate importanta in plus, la fel ca in „retetele bunicii”: preparat astfel, morcovul se recomanda in caz de diaree sau de gastro-enterita. In mod particular, asocierea cu orezul diminueaza durata si gravitatea diareelor la sugari, prevenind deshidratarea.
Vederea nocturna si protectia circulatiei sangvine
Ca sursa importanta de vitamina A, morcovul imbunatateste vederea nocturna. Se stie ca retina contine doua tipuri de celule: bastonasele (stimuleaza acuitatea vizuala la o lumina slaba) si conurile (asigura vederea in culori si contrastele). Vitamina A contribuie la formarea unui derivat care intra in componenta bastonaselor, la impactul cu lumina ce patrunde in ochi, din exterior. Mecanismul e foarte interesant, intrucat vitamina A detine aici rolul unui gen de combustibil pentru functionarea normala a ochilor. De aceea, cand rezervele sunt scazute, vederea nocturna scade si ea.
In alta ordine de idei, morcovul favorizeaza si eliminarea colesterolului „rau” pe cale digestiva si imbunatateste reciclarea lipoproteinelor. Mai mult decat atat, el nu se rezuma la aceasta actiune, ci ofera si o protectie cardio-vasculara completa, inhiband formarea cheagurilor in artere si deci prevenind astfel ateroscleroza.
Meritul pentru efectele pozitive mentionate deriva din ansamblul de elemente din compozitia morcovului (fibre solubile, antioxidanti, minerale, vitamine), care se prezinta sub o complexitate ce nu poate fi reprodusa pentru a fi concentrata intr-o capsula.
sursa: http://www.minte9.com/kb/show3/id/999/catg_id/108/Morcovul.html