Un baietel rasfatat (2)
Raspunsuri - Pagina 3
desiree spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Soleil
Scenariu: ii explici copilului tau ca atunci cand merge in parc si sa da pe tobogan, sta la rand si asteapta sa se dea si ceilalti copii. Fiecare copil se da cand ii vine randul. Copilul tau nu vrea decat sa se dea el singur. Nu permite altuia sa se urce pe tobogan, nu vrea sa stea la rand. Ii explici o data, de doua ori... degeaba. Pedeapsa: il iei de manuta si pleci cu el acasa. Nu se mai da pe tobogan deloc. E frustrat? O fi. Ghinionul lui . Nota: "copilul tau" a se citi mai impersonal asa, ca e scenariu Flaviana si Tiana Maria (20.03.2004) Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face. Ca nu toata lumea are aceleasi gusturi. |
si cand o fi ceva mai marisor si nu-l vei mai putea lua oricum de acolo, ce va urma? o palmuta binemeritata la funduletz?
teoretic, ideea agreata de mine este ca in conflictele care apar intre copii sa nu ma bag...deloc...decat daca se ajunge la agresivitate, din partea unuia sau din partea copilului meu
practic, recunosc ca atunci cand era mai mic, incercam sa-i explic si sa intervin,din bun simt, in favoarea altor copii, tinand cont de confortul lor si al parintilor lor mai mult decat de confortul copilului meu...
dupa ce a mai crescut si mi-am dat seama ca stie ca face ceva ce eu nu agreez, si totusi o facea, mi-am dat seama ca el testa copiii, incerca un soi de interactiune cu ei..prin aceste refuzuri de a sta la rand, nu-i lasa pe altii sa se dea, etc..le cauta reactiile....si l-am lasat in pace, am refuzat sa-i creez frustrari impunandu-i regula mea si i-am permis sa aiba frustrari create de copii...de ex, cand se impunea la tobogan in acest fel, ma uitam in alta parte si ma faceam ocupata, ceilalti copii strigau la el sa se dea mai repede, sa se dea jos, sa-i lase si pe ei, etc....pana intr-o zi cand unul mai mare l-a impins usor de funduletz si i-a dat drumul pe tobogan...atata a mai plans atunci :)...l-am consolat, nu i-am zis ca a facut ceva rau sau nepermis, doar i-am explicat de ce acel copil a procedat asa...
in concluzie, in astfel de cazuri, prefer sa-l las sa testeze si, in loc sa-i creez eu o frustrare luandu-l de acolo sau spuandu-i ce sa faca (da-te mai repede, mami, ca vor si altii sa se dea :), bla, bla)..ii las pe copii sa i-o creeze..si nu m-am mai implicat, chiar daca a iesit bosumflat dinn "lupta"....atata vreme cat nu se ajunge la paruiala :)
acu are o obsesie de se urca pe tobogane de jos in sus, tinandu-se cu mainile de margini,....nu pe scari...transpira de 20 de ori pana reuseste....si pe unii (parinti, nu copii) deranjeaza, pe mine nu..lui ii place acest joc si atata vreme cat exista toboganul acolo si nu scrie nicaieri ca tre sa o ia pe scari ....sa se urce pe unde vrea......dar cand vine vreun copilas si vrea sa se dea, il lasa sa se dea si apoi isi reia activitatea, printre strambaturile din nas ale celor de pe margine ;)
Alina,mami de Mihnea-Octavian, 3 anisori fara un pic
Olina87 spune:
citat din mesajul lui denizel
Iar eu am raspuns foarte civilizat si fara ironii, incercand sa pun in explicatia mea ambele teorii aduse in discutie la acest topic. Emoticoana "" reprezinta pentru mine "rad la tine cand iti vorbesc", in nici un caz nu reprezinta "imi ranjesc dintii la tine", ca doar nu-s caine, pacatele mele . P.S. Olina87, cam banuiesc io asa ce si cum si cine si, zau ca nu ai motive sa-mi arati cu fiecare ocazie cat sunt de naspa. Mi-ai aratat-o in trecut, acu' vreun an adicatelea, am inteles , treci mai departe si nu te mai impiedica de mine. Crezi ca poti face asta? :) Protest Recunosc ca ma jucam odata cu fetita la nisip si a venit o alta fetita sa se joace cu noi. Avea peste 3 ani, s-a asezat in fund in nisip, moment in care i-am vazut pampersul si toate cele (la copiii mai mari dispar colaceii de pe picioare, pamperul nu prea mai are pe ce sa stea), avea si nisip in pampers, recunosc ca am avut o reactie in stomac, fetita vorbea foarte bine, parea sanatoasa. Cand de fapt categoria copiilor care mai folosesc pampersul la 3 ani este clar minoritara si pentru parintii lor imi pare rau daca au incercat si nu au reusit iar daca nu au facut nimic mi se pare condamnabil. |
Soleil spune:
Citat: |
citat din mesajul lui desiree si cand o fi ceva mai marisor si nu-l vei mai putea lua oricum de acolo, ce va urma? o palmuta binemeritata la funduletz? |
Mda, ce sa mai zic, daca atata ai priceput tu...
Mai, da' ce va mai place sa exagerati! Aveti asa un fix cu palmele astea...
Cum nu se incadreaza replica cuiva in caietul ala de notite cu "in cazul X, faci Y si spui Z", gata, incepeti cu palmute si mai departe - copil legat de calorifer, copil abuzat, and so on .
Chiar sunt curioasa de la ce vi se trage tendinta asta teribila de a lua lucrurile asa in tragic si de-a vedea numa' rau in ce fac altii...
Si asta pentru motive triviale: pus copilul la olita, invatat copilul ca nu-i singur in societate si trebuie sa-i respecte pe ceilalti copii, chemat copilul la masa, pus copilul la culcare...
Curat teatru absurd, monser!
conchita spune:
desiree, I am in love!!
accept, scriu mult pentru ca am ce spune. ti-am prezentat argumente, ceea ce astept de la tine de un episod incoace, nu ti-am dat lectii. tu, in schimb, imi intorci favoarea cu si mai multe insulte "cu tot respectul" - aroganta, prajina la nas. ce sa spun? mi-as dori sa fiu asa realista si intransigenta ca Denizel si sa te ignor, dar ar fi contra naturii in ce ma priveste: NIMICUL pe care il aleg in legatura cu olita e analog cu NIMICUL pe care il aleg cu tine - se traduce prin comunicare rabdatoare (cu limite temporare) si dialog. cam inutil, se vede, dar desi ma impiedic si cad in insultele tale, am taria de caracter sa mai incerc o data.
analogia cu orgasmul nu este extrema, este corecta: eliminarea pipi+caca e o functie fiziologica dublata de una psihologica, exact ca in cazul orgasmului. daca nu ai nici un drept sa intervii la caca, nu ai nici un drept sa intervii la orgasm si viceversa: daca te crezi stapanul corpului unui copil la caca, atunci te astept sa ne faci lenese si cand vom refuza sa provocam orgasme copilului cand va deveni adolescent. este exact exact exact acelasi lucru.
plus, te rog, nu-mi eticheta pasiunea, nu are legatura cu tine, inceteaza sa te flatezi. are legatura cu dreptul copilului de a fi respectat corespunzator, e o cauza nobila, de aici pasiunea.
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Soleil Si asta pentru motive triviale: pus copilul la olita, invatat copilul ca nu-i singur in societate si trebuie sa-i respecte pe ceilalti copii, chemat copilul la masa, pus copilul la culcare... Curat teatru absurd, monser! |
astea nu-s motive triviale, Soleil, sunt drame existentiale proportionale cu varsta puiului de om. daca tu le consideri triviale, inclin sa raspund la fel ca anca_a - nici nu m-am asteptat la alta reactie, decat aia sa-ti iei copilul de mana si sa-l duci acasa pentru manifestarea unei dorinte legitime, naturale, de a avea un tobogan numai pentru el, asa cum si tu ti-ai dori un salon spa la dispozitia ta 24 de ore din 24.
dorinta e legitima, emotia si frustrarea de a nu le avea idem. ce trebuie sa pice in responsabilitatea ta este deprinderea de a isi controla emotiile si de a le adapta realitatii. faptul ca-i refuzi emotia si frustrarea nu-l ajuta. ducandu-l acasa, nu rezolvi nimic, dimpotriva, creezi frustrari si mai mari.
parerea mea, stiu, incendiara, este ca nu e vina copilului cand la varste maricele se manifesta asta. problema nu a inceput la prima criza antisociala. are radacini in atitudinea parintelui si in educatia oferita pana la momentul x. deci, cu tot respectul, vina e a parintelul care considera dramele unui copil triviale.
accept92 spune:
citat din mesajul lui conchita
astea nu-s motive triviale, Soleil, sunt drame existentiale proportionale cu varsta puiului de om. |
Daca tu iti cresti copilul confirmandu-i prin atitudine ca intr-adevar astea sunt niste drame, eu cred ca adevaratele drame ale vietii or sa dea cu el de pamant. In loc sa rada mai tarziu cu prietenii "Stiti, eu cand eram mica si am facut primul caca m-am speriat ingrozitor!" va merge la psiholog si va spune acelasi lucru cu ochii in lacrimi si printre sughituri.
desiree spune:
citat din mesajul lui Soleil
Mda, ce sa mai zic, daca atata ai priceput tu... Mai, da' ce va mai place sa exagerati! Aveti asa un fix cu palmele astea... Cum nu se incadreaza replica cuiva in caietul ala de notite cu "in cazul X, faci Y si spui Z", gata, incepeti cu palmute si mai departe - copil legat de calorifer, copil abuzat, and so on . Chiar sunt curioasa de la ce vi se trage tendinta asta teribila de a lua lucrurile asa in tragic si de-a vedea numa' rau in ce fac altii... Si asta pentru motive triviale: pus copilul la olita, invatat copilul ca nu-i singur in societate si trebuie sa-i respecte pe ceilalti copii, chemat copilul la masa, pus copilul la culcare... Curat teatru absurd, monser! Flaviana si Tiana Maria (20.03.2004) Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face. Ca nu toata lumea are aceleasi gusturi. |
eu extrapolam ce solutii iti vor ramane pt mai tarziu, nu exageram :)...fiindca pedeapsa e pedeapsa, dar cand nu o vei mai putea aplica, fiindca va fi mare si daca muschiuletul lui nu va vrea sa se miste de acolo, nu o va face.....dar cred ca mai sunt solutii, totusi, in afara de cea mentionata de mine..de ex: fiindca nu ai stat la rand, azi taiem o ora de Minimax :)
serios acum, e doar o discutie, nu privesc rau ce fac altii, si altii ma critica pe mine si nu-i bai....eu am scris cum procedez eu si cum am evoluat eu in astfel de situatii (si al meu cupil)..nu stiu daca ai citit si restul mesajului, ca te-ai aprins repejor (poate am fost si eu putin sarcastica, recunosc :))
vreau sa povestesc ceva: am o amica cu un baietel tare agresiv..de mic...cum nu-i convine ceva..poc...mai nou si injura...si nu are 3 ani inca..in fine,nu critic educatia lui si ce anume l-a facut sa fie asa...dar parintii, vazandu-i agresivitatea crescuta, de mic, inca de pe la vreun an, ce-au facut?..in loc sa-l ajute sa se exprime si altfel, in loc sa identifice cauza comportamentului si sa lucreze asupra ei....l-au pedepsit...da rau..ai lovit fetitza, 5 minute nu te misti de pe iarba...ai tras copilul de par/3 minute stai aici si nu vb si nu te misti....s-a facut mielusel dupa cateva aplicatii din astea...cumintenia intruchipata...intr-o zi mi l-a lasat mie o ora, ca ea avea treaba....timp de o ora nu am facut altceva decat sa-mi feresc copilul de pumnii lui, a urlat, racnit si lovit incontinuu (si pe mine m-a batut) ca nu i se dau jucarii, ca al meu vrea sa-i arate nu stiu ce si el nu voia, nemultumiri diverse si minore pe care nu stia cum sa si le gestioneze altfel....concluzia: e mielusel si cumintel de frica.... cand mama nu e in zona...fereasca sfantul...l-am intrebat mai in gluma mai in serios: andrei, tu cum vrei sa rezolvam problema asta? vrei sa te pedepsesc?..eu nu sunt adepta pedepsei, dar l-am intrebat, poate avea o problema si voia pedepsit,cum era deja obisnuit poate numa asa se calmeaza,incepe sa comunice.... am incercat si eu, na!....dar nu as fi facut-o oricum, ca nu-i al meu si nu mi-as fi permis chiar daca as fi folosit pedeapsa ca metoda de educatie....
ceea ce vreau sa zic e ca pedepsind un copil, il umilesti si din punctul meu de vedere, pedeapsa trateaza efectul, si nu cauza....vezi exemplul viu de mai sus
Alina,mami de Mihnea-Octavian, 3 anisori fara un pic
conchita spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui accept92
Daca tu iti cresti copilul confirmandu-i prin atitudine ca intr-adevar astea sunt niste drame, eu cred ca adevaratele drame ale vietii or sa dea cu el de pamant. In loc sa rada mai tarziu cu prietenii "Stiti, eu cand eram mica si am facut primul caca m-am speriat ingrozitor!" va merge la psiholog si va spune acelasi lucru cu ochii in lacrimi si printre sughituri. |
faza asta te-a descalificat in ochii mei si ca mama, si ca om. era sa incep iar sa explic ca nu confirm nici o drama, doar ca iau la cunostinta si le respect, nu le ignor si nu le dispretuiesc ca tine si ca altele; era si sa te rog sa iti tii predictiile de doi lei si etichetarile neavenite la adresa copilului meu pentru tine, dar e inutil, tu nu ai respect si sentimente umane nici pentru aia personali - ti-am citit subiectul cu avortul.
accept92 spune:
conchita pentru ca mi-ai amitit de subiectul cu avortul, ma gandesc la copiii din tarile aflate in razboi, de copiii care muncesc de mici, de copiii care merg la razboi, de copiii care nu au ce manca, de copiii cu adevarat bolnavi pentru care a nu purta pampers e un vis frumos si mi-e greata cand va aud cu sarmanii copilasi pusi pe olita, carora li se pretinde sa ii respecte pe cei din jur si nu pot avea un tobogan numai pentru ei. E clar ca lumea in care traiti voi este una foarte mica, asemenea gandirii inguste de care dati dovada.
corinadana spune:
Accept92 !
Don't throw with stones if you live in a glass house.
corina mama Ralucai
http://community.webshots.com/user/corinaraluca