Burtici de prunci pretiosi de Mar-Apr 2010 (45)
Raspunsuri - Pagina 13
andra_s spune:
andira, nu sunt de specialitate, dar calculul salariului pe care il primesti in concediu medical se face cam asa: salariul brut (nu net!!!) din ultimele 6 luni le aduni si toata suma se imparte la nr de zile lucratoare din ultimele 6 luni anterioare concediului medical si vei obtine un numar, si pe acesta il vei inmulti cu 75% si inca o data inmultit cu nr de zile de concediu medical pe care le ai. ufffffffff, hai ca nici eu nu inteleg prea multe, o sa iti exemplific mai jos, dar ideea pe care vreau sa ti-o transmit este ca nu va fi foarte mare diferenta intre salariul net pe care il iei mergand la serv zilnic fata de ce vei incasa in per concediului medical pt ca acesta se calc din brut, si nu aplici cota de 75% la banii pe care ii iei tu in mana. ma intelegi?
Exemplu pe cifre (ca din polologhia de mai sus nici eu nu as pricepe mare lucru):
- salariu brut din ultimele 6 luni a fost de 2000 ron (deci cel din cartea/contractul de munca)
- zilele lucratoare din ultimele 6 luni au fost in numar de: 20, 21, 22, 20, 21, 20
si avem asa 2000 ron*6luni / 20+21+22+20+21+20 = 12000 / 124 = 96.70 ron
astia 96.70 ron reprezinta suma zilnica ce ti se revine in medical si la care aplici cota de 75% = 72.50 ron / zi lucratoare de concediu.
daca ai sta o luna intreaga in concediu, cam 21 de zile lucratoare ai primi 21*72.50 ron = 1522 ron - salariul ce iti revine pt o luna de stat in medical, iar daca ai merge la serv salariul net aferent calculat tot la un salariu brut de 2000 ron ar fi de 1424 ron, deci mai mic. ![]()
si eu luna trecuta am luat mai mult decat daca m-as fi dus la serviciu, dar nu este o regula, depinde de cate zile lucratoare sunt intr-o luna.
deci, din considerente financiare nu se merita sa risti, pt ca asa cum vezi diferentele -/+ fata de slariul net nu sunt f mari.
POZE
23+
- Iustin Stefan ???
Viitori parinti, cei mai fericiti din lume, asteptandu-l pe micul nazdravan!!!
Ioanact spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui miria_cristina IOANA - Multumesc pentru calcule!! ![]() Ca imi prind tare bine. Putand intra de la 1 ianuarie in concediu prenatal nu mai iau concediul de odihna pe 2010 in avans sau l-as putea lua si pe ala lungind concediul postnatal, nu? Ce bine!!! Uite ca se rezolva problemuta mea!Cristina +15 si Maria Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora." |
Sati un pic..nu cred ca poti sa-ti iei concediu prenatal din 1 Ian, eu nu am luat in considerare si luna Aprilie, cele 30 de zile..
Am calculat gresit..
ALBUM
POZE RECENTE
Ioana creste mare
Cum creste bebe Justin(a)
ALINA
de
IOANA (11 Ianuarie 2008) +
17+ -posibil tot
- JustinaDOAMNE AJUTA-NE, sa ne nastem sanatosi!
miria_cristina spune:
Pai, imi bag concediu de odihna in ianuarie si atunci cred ca pot.![]()
Oricum, incep sa vad si eu o solutie, ca nu mai stiam ce sa fac, iar medicale peste medicale nu aveam de gand sa-mi iau pentru ca ma costa prea mult si timp si bani.![]()
Cristina +15
si Maria Damiana (5 nov 2004)
http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
Ioanact spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui nemary
poti, in aceeasi situatie este si o colega de-a mea, s-a intors la serv, adica i s-a redeschis contractul de munca si i-au spus sa aduca pt 2 luni concediu medical si apoi intra in prenatal. Mari de Daria Maria(29.01.2008) 19+ Povestea Darului plangacios sunt tot mai mare Daria |
Ar fi super!

Multumesc!

ALBUM
POZE RECENTE
Ioana creste mare
ALINA
de
17+ -posibil tot
andra_s spune:
loriangi welocome!!! sa stai alaturi de noi pana la 40 de sapt, si apoi inca multi ani la Clubul Scutecelor.
aaa, inca ceva am vrut sa iti vad pozele si nu merge, "page not found" 
andira tu esti superspecializata in HR si eu am inceput aici cu calculele mele de amatoare, scuze, alta data nu mai fac
dar poate o sa prinda bine si la alte fete.
POZE
23+
- Iustin Stefan ???
Viitori parinti, cei mai fericiti din lume, asteptandu-l pe micul nazdravan!!!
Ioanact spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui miria_cristina Pai, imi bag concediu de odihna in ianuarie si atunci cred ca pot. Oricum, incep sa vad si eu o solutie, ca nu mai stiam ce sa fac, iar medicale peste medicale nu aveam de gand sa-mi iau pentru ca ma costa prea mult si timp si bani. Cristina +15 si Maria Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora." |
Cred ca nici din Februarie, nu te poti incadra, vei avea 89 zile (ar tb max 86)..

ALBUM
POZE RECENTE
Ioana creste mare
ALINA
de
17+ -posibil tot
freedelia spune:
Ce sunt alea IR-uri si cum se masoara??? Hai, ca tot nu aveam nici o grija la sarcina asta, macar sa am si eu ceva de care sa mai ingrijorez
. Eu nu am auzit de asa ceva pana acum, nici doctorii nu mi-au spus nici la celelalte sarcini, nici acum, asa ca ma gandesc sa intreb eu data viitoare.
Noi am terminat cu mancatul si cu baia, acum copiii sunt la mine in pat, au pus un film si ma duc si eu langa ei. Cat e Coleman plecat, dorm la mine in pat, asa ca am pus filmul acolo si cand se termina, trecem direct la citit si apoi la culcat.
Va pup si sa aveti o seara placuta!
23+, John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006)
POZE
miria_cristina spune:
Bine, dar se iau in calcul si sambetele si duminicile?
In cazul in care nu ma voi incadra, atunci voi merge pe internari si concedii medicale.![]()
![]()
Cristina +15
si Maria Damiana (5 nov 2004)
http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
andira spune:
Ate - am vazut ca a scris Irina cum e cu calculul, ma refeream la faptul ca nu merita sa stai in medical pe 75% din salariu, cand poti sa stai in CIC pe 85% din salariu.
Irina - concediul de maternitate e cum ai spus tu, 85% (de fapt 84%, parca se scade ajutorul de somaj, nu mai stiu exact, trebuie sa ma uit) din brut, insa cat iei depinde foarte mult de ce salariu ai. Eu de ex nu iau cat un salariu net, ci mai mult (nu stiu cu cat, ca n-am facut calculul), de-asta si speram la legea aia cu 163 de zile - care inca nu s-a aprobat (de fapt n-a trecut de Camera Deputatilor) si probabil nici nu se va aproba.
Zici ca daca apucam sa intram pe legea asta apoi nu o mai pot schimba? Mie mi-era nitel teama sa nu o schimbe chiar cu 01 ian 2010, ca stii ca asa fac de obicei.
Andra - te rog io frumos, nu cumva sa-ti mai ceri scuze
. Nu e nimeni infailibil, fiecare poate sa-si dea cu parerea, iar eu nu sunt superspecializata in HR, chiar deloc. Numai ca e a 3-a oara cand trec prin asta, si normal sa stiu mai mult pe un subiect anume, mai ales referitor la ceea ce ma intereseaza pe mine.
De asemenea, aveti grija si la medicalele platite cu 100%, cuantumul e plafonat la 3 salarii medii pe economie. Practic, ti se plateste 100% numai daca salariul brut nu depaseste 7000 lei / luna. Daca depasiti, perioada de medical se plateste 100%, dar pentru valorile aferente acestui salariu. Nu stiu daca e cazul pentru cineva, dar eu v-am zis. ![]()
Miria - vezi sa te incadrezi in cele 90 zile de medical care se pot da, sau intri in comisie.
andira spune:
Freedelia - IR-urile se refera la ceva de genul rezistenta fluxului de sange pe arterele uterine si artera ombilicala. Practic, daca rezistenta e mare, inseamna ca sangele nu ajunge cum trebuie la bb, si atunci nu se dezvolta ok.
Am avut si eu in prima sarcina IR crescuta pe stanga, si dr m-a linistit ca in cazul asta bb se hraneste pe dreapta, care era ok.
Poate o sa explice cineva mai bine cum e cu ele, nu stiu daca ai inteles de la mine
, nu ma pricep deloc la chestia asta.
Am vazut ca multa lume se agita cu valorile de IR, dar cred ca daca dr nu spune nimic, ne ingrijoram de pomana (vorba ta, ne gasim motive de stres
)

Uite ca se rezolva problemuta mea!