*Cozonaceii iubiti aniverseaza 1AN! LMA! (85)*
Raspunsuri - Pagina 4
alra spune:
intrebare total offtopic: maine ma duc sa imi iau parfum si nu stiu care. voi ce ziceti ca mi s-ar potrivi?
o prietena cica poison de la dior, dar consider asta o rautate
bebecris spune:
DEZVOLTAREA NEUROMOTORIE
Cateva teste pt. dezvoltarea copilului. Testele trebuie facute cand copilul este odihnit. Prezentati proba ca si pe un joc. Aceste teste, nu reflecta intreaga dezvoltare, ci doar o mica parte din ceea ce copii trebuie sa stapaneasca.
11-12 luni
Dezvoltare neuro-motorie
Imita actiuni simple demonstrate de adult. De exemplu, aseaza un cub intr-o cutie.
Dezvoltare senzorial-perceptiva
Incepe sa discrimineze / sa diferentieze destul de clar alimentele dupa gust si / sau miros (isi manifesta preferinta pentru anumite feluri de mancare).
Dezvoltare limbaj
La cererea parintelui, copilul repeta silabe sau cuvinte bi-silabice.
Dezvoltare socio-afectiva
Copilul raspunde la solicitari: daca este rugat da jucaria sa altui copil; cand i se cere intinde mana sau piciorul pentru a fi imbracat.
1 an- 1an si 3 luni
Dezvoltare neuro-motorie
Merge fara sa fie sustinut.
Dezvoltare senzorial-perceptiva
Copilul devine atent la muzica, are rabdare sa asculte o melodie preferata.
Dezvoltare limbaj
Copilul denumeste cu o silaba diferite fiinte sau obiecte (chiar daca nu le stie denumirea, copilul a inteles ca ele au un nume).
Dezvoltare socio-afectiva
Copilul manifesta tendinta de independenta si auto-servire. Vrea sa faca unele lucruri singur: sa manance cu lingurita, sa se dezbrace, sa bea din pahar. Chiar daca este neindemanatic, in cazul acestor incercari, el nu trebuie certat, ci incurajat sa repete actiunea.
Dezvoltare cognitiva
Exploreaza obiectele din jur cu interes, incepe sa puna intrebari despre ele si incepe sa le foloseasca diferentiat in functie de caracteristicile lor.
1 an si 3 luni- 1 an si 6 luni
Dezvoltare neuro-motorie
Loveste mingea cu piciorul prin imitatie sau la o indicatie verbala.
Dezvoltare senzorial-perceptiva
Copilul percepe si, chiar daca nu stie sa le denumeasca, diferentiaza culorile, fiind atras, in principal, de culoarea rosie.
Dezvoltare limbaj
Foloseste 10 - 15 cuvinte cu sens si in contextul potrivit.
Dezvoltare socio-afectiva
Copilul solicita atentia celor din jur: arata cu degetul anumite obiecte, ii trage de haine pe cei din jur sau le adreseaza cuvinte scurte.
Dezvoltare cognitiva
Alegeti o carte cu poze colorate si impreuna cu copilul priviti imaginile din ea. Copilul trebuie sa le priveasca cu atentie si sa incerce sa va ajute la intoarcerea paginilor.
1 an si 6 luni-1 an si 9 luni
Dezvoltare neuro-motorie
Asezati copilul in fata dumneavoastra, luati-l de barbie si cereti-i sa urmareasca degetul dumneavoastra aratator. Deplasati lent degetul aratator la stanga si la dreapta si verificati daca ambii ochi ai copilului il urmaresc in acelasi timp. Daca cei doi ochi nu urmaresc bine degetul consultati un medic oftalmolog.
Dezvoltare senzorial-perceptiva
Puneti pe o masa 3 - 5 sticlute cu parfum. Lasati copilul sa le deschide si sa le miroasa. Intrebati-l, dupa ce le-a mirosit pe toate, care i-a placut cel mai mult. Daca nu se poate hotari, nu este nici o problema, incercati peste 3 luni.
Dezvoltare limbaj
Copilul trebuie sa stie sa comunice o negatie / un refuz cu ajutorul capului. Cereti-i sa arate "NU" din cap, fara sa-i aratati dumneavoastra anterior. Daca nu stie, invatati-l.
Dezvoltare socio-afectiva
Copilul trebuie sa poata sa se dezbrace singur de caciula, pantofi si ciorapi. Daca nu stie, invatati-l.
Dezvoltare cognitiva
Aratati-i copilului 10 poze facute cu mai multi membri ai familiei. Din cel putin 2 poze copilul trebuie sa recunoasca si sa denumeasca cel putin o persoana cunoscuta.
1 an si 9 luni- 2 ani
Dezvoltare neuro-motorie
Puneti-l pe copil sa stea in picioare si rugati-l sa mearga cu spatele. Daca nu poate, aratati-i cum si exersati impreuna cu el.
Dezvoltare senzorial-perceptiva
Invatati-l pe copil cateva cantecele si fiti atent daca le canta atunci cand este singur. Daca nu, incurajati-l sa cante.
Dezvoltare limbaj
Copilul trebuie sa se numeasca singur cu numele sau, dar vorbeste despre sine la persoana a treia. De exemplu: "Radu dai papa."
Dezvoltare socio-afectiva
Incepe sa recunoasca si sa diferentieze lucrurile personale ale membrilor familiei cu care locuieste. Daca i se cere un obiect al unui membru al familiei stie unde sa-l caute si i-l aduce.
Dezvoltare cognitiva
Folositi doua forme geometrice: cercul si patratul. Va trebuie doua cercuri si doua patrate. Puneti un cerc si un patrat pe masa, in fata copilului, pe celelalte tineti-le in mana, fara ca el sa le vada. Aratati-i cercul din mana dumneavoastra si rugati-l sa-l aseze peste figura care seamana cu el. Faceti la fel cu patratul. Atentie, figurile geometrice trebuie sa aiba aceeasi culoare!
5 calitati pe care sa i le cultivi copilului tau !!!
INCREDEREA
Simpla incredere in altii este fundatia felului in care copilul ii va trata pe cei din jur. Fara aceasta caracteristica bebelusul va intimpina culmi dificil de depasit in procesul dezvoltarii. "In lipsa capacitatii de a avea incredee in ceilalti,copilului ii va fi greu sa interactioneze cu ceilalti, sa se simta stapin pe sine si sa progreseze", spune Debbie Phillps (specialist in dezvoltarea copilului la "Work-Family Diections"din Boston). Impartasirea increderii cu bebelusul incepe imediat dupa ce copilul a fost nascut. Hraneste-l cind ii este foame, leagana-l cind vrea sa te simta aproape, schimba-l cind este ud.Insa important este sa interactionezi cu copilul tau zilnic, vorbind cu el si privindu-l in ochi.
Pentru a-i creea un sentiment de siguranta, incearca sa va faceti ritualuri zilnice cum ar fi cititul unei povesti inainte de culcare. La virsta prescolara nevoile copilului devin mai complexe. Binenteles ca inca va fi nevoie sa-l hranesti, sa-l speli si sa ai grija de el, dar va trebui deasemenea sa-i admiri turnurile din cuburi sau desenele. Atentia pe care o acorzi acestui aspect nu pare sa fie la fel de importanta ca gatitul cinei pt.el de exemplu,dar in realitate este." Copilul iti va spune, in felul sau, <Am nevoie ca tu sa-mi admiri creatia>", spune Dr.Susan Landry (psiholog la Facultatea de Medicina a Universitatii Huston din Texas). "Este foarte important sa dai atentie semnalelor copilului si sa-i satisfaci nevoile emotionale".
RABDAREA
Este adevarat: lucrurile bune se intimpla celor care stiu sa astepte. "Copiii care invata sa aiba rabdare sunt capabili sa persevereze si au mai multe sanse de succes", spune Claire Lerner (specialist in dezvoltarea copilului la "Zero to Three"o gupare destinata intrajutorarii copilului prescolar).
Vrei sa-ti ajuti copilul in cursul dezvoltari lui?In primul rind aminteste-ti asta: bebelusul te urmareste si cu orice greseala a ta ii vei da un exemplu rau. "Ei sunt asemenea buretilor,absorbind tot ceea ce vad",spune J.J.Pawel (autorul cartii "The Parent's Toolshop:The Universal Blueprint for Building a Healthy Family"). Expertii numesc acest aspect "modeling"- fa corect ceea ce tebuie sa faci, dindu-i copilului tau mai multe sanse de a face a fel. Prescolarii nu au notiunea timpului asa cum noi o avem, ceea ce face mai greu pentru ei faptul de a avea rabdare.Il poti ajuta inventind o metoda de-a imparti timpul pentru el in alta masura decit ore si minute. De exemplu, cind fiica lui J.Pawel avea un an si jumatate si ceru suc in timp ce aceasta cosea, Pawel nu a spus,"O sa iti dau in 5 minute". In schimb "I-am spus ca isi va primi sucul imediat ce voi termina de cusut pantalonii", explica Pawel. "Aceasta metoda a functionat mai bine pentru ca ea a putut sa ma urmareasca progresind la cusut si sa aprecieze cit de repede isi va primi bautura."
RESPONSABILITATEA
"Pentru a reusi in viata, spune Doreen Virtue (psihoterapeut in Los Angeles si autor al carti"Your Emotions,Yourself") "trebuie sa stim cum sa ne luam un angajament pe care sa-l respectam". Asta inseamna ca trebuie sa ne gindim la mici "misiuni" pe care sa le dam copilului, cum ar fi de a-i da o lingura pe care sa i-o duca tatalui. Odata cu cresterea in virsta a copilului si "misiunile"sale trebuie sa devina mai dificile. Ajutorul la curatenie este, bine-nteles,un aspect important. Insa nu va asteptati la prea mult. "Pentru prescolar, adunatul de pe jos a mai mult de 3 jucarii poate deveni suprasolicitant", spune Garcia-Prats. Transformati-le intr-o indeletnicire placuta, jucind jocuri sau cintind un cintecel special pt.culesul jucariilor (de exemplu). Sau incercati o metoda ca cea a acestei mame cu 3 copii:ea a pus un cos in camera copilului sau in virsta de 1 an si 2 luni; copilul culege tot ce e insirat pe jos si le pune in cos, iar mai tirziu mama le ia si le aseaza pe fiecare la locul sau.
EMPATIA
"Empatia este cheia catre dezvoltarea competentei sociale a unei persoane,"spune Phillips. "Pentru a avea succes in relatiile interumane trebuie sa inveti sa-ti dai sema de sentimentele unei persoane si sa-i raspunzi corespunzator. "Copiii nu sunt intr-adevar capabili de-a se pune in locul altcuiva pina in jurul virstei de 3-6 ani. Pina la aceasta virsta ei sunt incapabil sa vada lucrurile din perspectiva altcuiva diferita de cea personala. Insa sunt multe lucruri care-l pot ajuta pe copil sa-si dezvolte empatia.Intrebindu-l pe copil "Cum te-ai simti daca ti s-ar fi intimplat tie?" nu face parte dintre aceste lucruri, atita timp cit copilul la aceasta virsta este profund egocentric.In schimb ii puteti explica cum actiunile sale ii afecteaza pe ceilalti. Daca isi loveste fratele (de exemplu) explicati-i ca acest lucru doare si-i face fratiorului "bubuta". Daca vedeti un alt copil cu genunchiul julit, explicati-i copilului dv. ca il doare.
INCREDEREA IN SINE
Se presupune a fi cel mai important atribut pe care i-l puteti insufla copilului- in primul rind il ajuta sa fie rabdator, responsabil-este abilitatea in rezolvarea problemelor. "Daca copilul dv.de 1an si 2 luni devine nerabdator pentru ca nu se poate juca cu jucaria altui copil, luati-i in seama nefericirea, dar incurajati-l sa caute alta solutie (alta modalitate de joaca)", spune Phillips. Ajutati-va copilul sa treaca prin diferite incercari putin cite putin si-apoi lasati-l sa cucereasca fiecare pas de unul singur. Daca el reuseste sa-si dea sema cum sa-si ia propriul prosop, cum sa deschida capacul de la cutia cu biscuiti sau cum sa-si unga singur felia de piine, el se va simti mult mai increzator si mai independent in a depasi mai multe si mai dificile incercari. Asta inseamna deasemenea sa-l lasati sa faca citeva greseli si sa capete citeva mici lovituri. Daca va e greu sa va urmariti copilul chinuindu-se, gasiti o cale de a va controla aceste reactii. Dr.Margaret Hoddinott (psiholog pediatru la Lahey Medical Center in Burlington, Massachusetts) aminteste de un moment in care fiul sau invata sa urce scari cind ea si-a invins tendinta de a ajuta si a stat in spatele copilului, pentru ca acesta din urma sa nu-i pota citi teama pe chip. Problema este ca lasind copilul sa invete singur, fara ajutor si prin propria experienta poate lua mult mai mult timp, timp de care o mare parte din parinti nu dispun. Insa in realitate va ajutati mai mult copilul daca rezistati tentatie de a sari si-a face lucrurile in locul lui. Spre norocul nostru,noi parintii ne-am invatat deja lectia despre rabdare si empatie. Vedeti cum aveti acum aceste lectii la indemina?"
Cristina - mami de DAVID - ANDREI
DAVID & DAMIAN LA PRIMA PETRECERE CU COPII
David-Andrei
BOTEZ
Povestea nasterii
http://b1.lilypie.com/iOAIp2.png
http://lilypie.com/pic/090116/7IMD.jpg
Pe 20 oct...ora 23:05 a venit pe lume MINUNEA MEA - DAVID ANDREI
bertha spune:
Alra, mama de pinguine (care-i femininul de la pinguin?!), hai ca monopolizez discutia cu dr mea cea desteapta. Nu i-am zis de origini decat in gand, dar m-am enervat si i-am zis civilizat o gramada despre alergia asta, ce mi-a venit pe moment...m-a ascultat cu atentie, deci cred ca am familiarizat-o putin cu subiectul. Pe reteta de augmentin a scris "intoleranta la proteina laptelui de vaca" Sotul meu s-a felicitat ca a ramas afara, nu stiu cum ar fi reactionat, s-a enervat rau numai cand i-am povestit...fata lu'tata in 4 labe prin cabinetul ala! Va spun ca mult timp n-o sa-mi scot din cap figura si comportamentul acestei femei.
Bertha, mami de frumuseti rare - Darius-Andrei (DN 08.06.2004) si Ioana-Ruxandra (DN 12.11.2008)
poze
Cum s-a nascut Ioana
alra spune:
bertha, sa iti traiasca doctoreasa, augmentinu ala cam da diaree, ce a fost in capu dumneaei cand ti l-a pus pe reteta la copil care avea deja diaree???
(augmentinu are o chestie care se cheama "acid clavulanic" care mie imi cufureste mandrele la mare arta. eu cer clamoxyl - adica amoxacilina fara alte chestiuni)
malinas spune:
bertha, uuffff. parca cautati si gasiti, in ultima vreme, numai medici si personal medical "carentati" in ceea ce priveste profesia. Bine ca Ioana e vesela si ca nu a mai avut scaune moi. Multi pupici .
Alra, eu, daca as fi in locul tau, mi-as lua rose essentielle de la Bvlgari (mie tare mult imi place) sau flower bomb - Victor & Rolf.Da, nah, mie imi plac astea florale .
Mai voiam sa scriu, dar pe cuvant ca m-am senilizat si nu-mi aduc aminte ce si cui.
Iza, felicitari pt initiativa cu blogul si pt Rapha cel mergaret.
Bravgirl, felicitari pt Ariana.Parca am citi pe undeva ca a facut cativa pasi singura.Daca nu am citit asta inseamna ca sigur o sa-i faca in curand.
Maine facem si noi o mini petrecere pt David, fiindca ziua lui pica marti, si nu ar veni nimeni, iar weekendul viitor vrem sa mergem la munte.
_
Alina, mama de bebe David (10 noiembrie 2008)
poze
Povestea povestilor
6 luni si 10 zile,68 de cm si 8100 gr. 8 luni, 74 de cm si 9100gr. 9 luni, 75 de cm si 9300gr.10 luni, 76 de cm si 9700gr. 11 luni, 76 de cm si 1100 gr.
bertha spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alra bertha, sa iti traiasca doctoreasa, augmentinu ala cam da diaree, ce a fost in capu dumneaei cand ti l-a pus pe reteta la copil care avea deja diaree??? (augmentinu are o chestie care se cheama "acid clavulanic" care mie imi cufureste mandrele la mare arta. eu cer clamoxyl - adica amoxacilina fara alte chestiuni) Vacanta cu Laura in Romania |
Mai, da nu-ntelegi ca avea rosu-n gat?!
In privinta cealalta, in parc, inevitabil vorbesti de meniu. Si dna insista sa-i dea un biscuitel, nu stiam ce contine si am refuzat, ea nimic, i-am zis ca e alergica, pt ca nu mi se pare ceva rusinos, ce naiba. Nu m-a suparat replica, n-a fost cu intentie rea, ori am eu suflet bun si nu ma prind.
Eu lapte praf nu vreau sa-i dau ca atare, in sticla, dar i-as face orez cu lapte, cereale, un piure etc...asa, din orez nu prea o scot seara, ba cu mar, ba cu dovleac...bine, e si mofturoasa rau. Si o sa vina si momentul sa-i zica pa lui tzitzi si atunci suntem in pom.
Bertha, mami de frumuseti rare - Darius-Andrei (DN 08.06.2004) si Ioana-Ruxandra (DN 12.11.2008)
poze
Cum s-a nascut Ioana
cherieactiv spune:
alra...dam, cam asa cu distrasul atentiei,daca de ex roade de zor pe ce gaseste si nu e ok, gen colt de dulap,covor,tampoane si sirul e luung..poa' sa se coboare si isus din cer ca nu-l convinge cu nimic altceva......cel mai fain e cand tre sa merg undeva si nu vrea sa se aseze in carucior...transpiratii reci...dar na..trebuie convins prin joaca...totul se obtine numai prin joc...ccel putin la noi..
voi fetelor cum stati la cap rabdare, joaca???cateodata ma gandesc ca mi-ar fi fost mai usor daca-l faceam mai de tanara...acum sunt baba uracioasa,cu bot,cu rate si alea alea...
da, crissulet am pus ceva poze la album ,insa sunt din vara...intentionam sa pun ceva mai recent si apoi as fi dat vesti..(cioco in combinatie cu banana e gustul meu preferat )
alra spune:
ma, cat ma duce capu pe mine de nemedic e ca diareea aia pentru care ati ajuns la urgente e o chestiune relativ naspa si poate cauza deshidratare si mi se pare important sa nu o zgandar cu o alta chestie care poate sa o accentueze.
nu stiu ce sa iti zic de mancare, eu am citit ca fazele cu mancarea superdiversificata de fapt sunt fitze si ca copiii mici pot creste binisor cu cu mancari mai putin variate.
apropo de lapte: eu de la 3 ani m-am autodietat fara produse lactate (imi venea sa vomit de la ele). am incercat de curand sa pun un pic de lapte in cafea si nu ma simt bine, cred ca am intoleranta la lactoza. si am trait bine mersi si asa, zau.
relativ la alaptat am decis sa alaptez pana in primavara daca totul e ok. ca sa o protejez de raceli. imi pare ca le face mai usurel.
BraveGirl spune:
Buna seara!
Multumim pt felicitari (Malinas ai citit bine)
Amalia, am vazut pozele. Asa mi-a placut cum impinge el caruciorul cu maimutica. F serios si cu simt de raspundere
Bertha, si eu sunt mai diplomata din fire, dar zau dc nu o luam la zor pe doctora. Sanatate Ioanei!
Alra, je are Pure Poisson ...si imi place tare mult. Eu m-am hotarat sa nu mai dau banii pe n-spe parfumuri din alea apa de parfum/toaleta si sa-mi iau un parfum, parfum. Am unul de la Chanel si e mult mai bun, chiar persista mirosul. Azi am intrebat la mall ce parfumuri mai au si spre dezamagirea mea am aflat ca sunt f putine. Am gasit doar la Ines, 3 parfumuri, din care 2 erau de al Chanel.
Azi ne-am facut de cap. Am trimis zanica la mama si noi am fost prin oras, la mall, apoi seara am iesit la restaurant. Ne-am dus si am luat-o pe la 20.30. Ma asteptam sa sara la zitzi, dar nu a interesat-o. A papat tzitzi cd am ajuns acasa.
==========
Corina
Mamica de Arianna Maria
POZE CU PRINTESA
BraveGirl spune:
Cherie, am bagat si eu un ochi la poze. Are o gurita super blondinul tau...iar poza cu clama din par m-a dat pe spate
==========
Corina
Mamica de Arianna Maria
POZE CU PRINTESA