Scenariul vietii tale...

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Nu stiam sau chiar uitasem ca a existat un asemenea subiect pe DC,( pe unde mai esti, Deus?), ma pregateam sa deschid eu unul cu titlul "scenariul de viata" cand m-a batut gandul sa caut mai intai.

Psihologii spun ca in primii ani de copilarie, cam pana pe la 6 ani, ni se scrie cumva in minte programul/scenariul pentru toata viata. Eu am aflat destul de recent asta, la ani dupa ce copiii mei au depasit varsta respectiva.

Recunosc ca nu mi-e foarte clar conceptul. Se pare ca acest scenariu e destul de bine camuflat in fiecare dintre noi, ca decodificarea lui profesionista s-ar face "pe divan". Mesajele si stimulii(strokes) primiti de la parinti, modul lor de a ne raspunde, "ne programeaza" si noi la randul nostru ne "programam" copiii, mult mai adanc decat ceea ce intelegem in mod obisnuit prin educatie. Discutia ar fi cumva apropiata de cea cu "dresajul" dar cred ca merge chiar mai departe.

Ideea ca elementele de baza, reperele unei vietii se scriu in primii 6 ani pe mine m-a speriat. Ma tot intreb ce am "programat", cand si cat de mult se pot corecta greselile, in ce masura un om poate alege la un moment dat un scenariu complet diferit sau chiar opus celui initial. Voi ce ziceti?

Se poate muta subiectul la "psi", daca se considera mai potrivit acolo si daca Deus e de acord.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Am citit si eu o carte pe tema asta..tot asa la cativa ani dupa ce copilul trecuse de 6 ani ... ma gandesc ingrozita ce "scenariu" am ajutat sa-si scrie...
Dupa ce am citit cartea aia, imi era si frica sa-i mai spun ceva, caci se pare...greselile pot fi facute si cu cele mai bune intentii.

Mergi la inceput

Cele mai mari probleme pe care le-am avut cu ai mei copii au fost din cauza rivalitatii dintre ei. Primul a fost baiatul si fetita a venit cand el avea 7 ani, deci cu "scenariu" deja setat dupa teoria respectiva. Care-o fi acela? De acceptat n-a acceptat-o niciodata cu adevarat. Ciclic izbucnesc conflicte din motive minore. De pilda cate inghetate si de care sa cumpere in magazin si ajung sa se certe si acolo... Ea il trateaza de parca ea ar fi ce mare si el cel mic, desi-i o diferenta de 7 ani intre ei si conflictul ajunge sa escaladeze in cateva secunde. Nu reussesc sa descifrez "scenariul" fiecaruia, mi-e clar ca undeva sunt opozabile ca altfel nu-mi explic de ce nu ajung sa se aiba in sfarsit "ca fratii".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

Citat:
citat din mesajul lui olympia

Cele mai mari probleme pe care le-am avut cu ai mei copii au fost din cauza rivalitatii dintre ei. Primul a fost baiatul si fetita a venit cand el avea 7 ani, deci cu "scenariu" deja setat dupa teoria respectiva. Care-o fi acela? De acceptat n-a acceptat-o niciodata cu adevarat. Ciclic izbucnesc conflicte din motive minore. De pilda cate inghetate si de care sa cumpere in magazin si ajung sa se certe si acolo... Ea il trateaza de parca ea ar fi ce mare si el cel mic, desi-i o diferenta de 7 ani intre ei si conflictul ajunge sa escaladeze in cateva secunde. Nu reussesc sa descifrez "scenariul" fiecaruia, mi-e clar ca undeva sunt opozabile ca altfel nu-mi explic de ce nu ajung sa se aiba in sfarsit "ca fratii".

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

pai se au ca fratii

certurile se vor termina cind se vor maturiza, probabil

ce carte e cea cu "scenariile"?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Pentru mine scenariul vietii mele ar fi fost sa devin medic chirurg. Asta am visat de pe la 5 ani, acesta este visul meu neimplinit. Asta mi-as fi dorit sa practic, chirurgia, nu conta domeniul neurochirurgia sau cardio, orice, asta m-a fascinat. Daca ar fi sa o iau de la capat probabil asta as urmari cu indarjire sa ajung sa practic. Dar cum totul este o teorie - acum zambesc - dar inima acolo imi bate asa in intimitatea ei.
Sa fiti iubiti!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebeta23 spune:

Buna
Pana la varsta de 25 de ani pot sa spun ca aproape nimic din ce visam cand eram copil sau adolescenta nu s-a intamplat...poate s-a intamplat exact opusul...dar cand ma gandesc la trecut nu am prea mari regrete.
Daca as putea intoarce timpul inapoi, dar sa am mintea de acum cred ca as schimba cateva chestii....(sau poate nu) poate daca schimb un singur lucru se schimba si viitorul prezent, si nu as mai avea prietenele adevarate pe care ma pot baza in orice situatie, nu as avea barbatul care ma iubeste, ma sprijina si ma ajuta sa cresc in fiecare zi, daca ar fi sa pierd doar aceste lucruri schimband ceva din trecut atunci nu as mai vrea sa schimb nimic. Intotdeauna mi-am dorit sa fiu iubita si sa am o familie cu un om care sa imi ofere ce ii ofer si eu, deocamdata pare sa se fi indeplinit, ne lipseste bebele momentan ca e cam ratacita barza..., restul lucrurilor materiale se rezolva..astea's usor de obtinut
Poate doar 1 singur lucru as schimba, si anume sanatatea mamei....poate ar fi fost si astazi cu mine si poate si mai tarziu in viitor cand voi imbraca rochia de mireasa si cand imi voi tine copilul in brate................mi-ar fi placut sa fie alaturi de mine
Am multe vise noi de indeplinit care abia se contureaza, nu voi inceta niciodata sa visez...

Mergi la inceput

Daca am inteles corect, scenariul de baza e unul simplu, de tipul " sunt ascultator ca sa fiu iubit", sau "trebuie sa fiu puternic", sau "orice-as face eu n-am sa reusesc", sau "vreau sa fiu admirat" . Felul in care il traducem si-l mascam in acelasi timp, difera in cursul vietii, dar convingerea intima ramane acolo.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

-sa am toata colectia Jules Verne- implinita
-sa am peste 1000 de carti- implinita
-sa fiu ofiter de marina (imi placea uniforma)- neimplinita si nici nu mai vreau din motive de presedentie
- sa am un copil sau 2- primul e pe drum
- sa am o casa relativ izolata, daca se poate gradina sa dea in padure- pe cale sa se implineasca imediat ce o conving pe sotie ca nu e in regula sa locuim exact deasupra primariei Ea se hraneste cu agitatie pe cand eu....

Orice adevar trece prin trei faze. Mai întâi este ridiculizat. Apoi i se opune rezistenta înversunata. Abia în faza a treia este acceptat ca fiind de la sine înteles.

"Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta."Mahatma Ghandi

Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AgnesLuca spune:

Citat:
citat din mesajul lui olympia

Daca am inteles corect, scenariul de baza e unul simplu, de tipul " sunt ascultator ca sa fiu iubit", sau "trebuie sa fiu puternic", sau "orice-as face eu n-am sa reusesc", sau "vreau sa fiu admirat" . Felul in care il traducem si-l mascam in acelasi timp, difera in cursul vietii, dar convingerea intima ramane acolo.

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Exista si posibilitatea unui scenariu pozitiv de genul "fac ce simt pentru ca sunt iubit" sau asta-i considerat utopic ???

Mergi la inceput

Agnes, asta-i scenariul ideal. Marea intrebare e "programezi" asa un scenariu?

Mergi la inceput