alocatia de stat pentru copii
Raspunsuri - Pagina 2
Tonia Antonia spune:
Eu vad lucrurile ca si Adina Iulia, alocatia nu trebuie vazuta ca un drept al copilului ci ca un ajutor pentru familiile sarace. Cum am spus, nici in Franta nu primeste alocatie orice copil. Si toata lumea plateste impozite, si cei saraci si cei bogati in functie de venituri.
Si la impozite se primesc facilitati importante de la 3 copii in sus. Majoritatea familiilor au minim 3 copii...
In ceea ce priveste gratuitatea serviciilor medicale ele nu sunt gratuite 100% pentru nici o categorie, nici pentru copii. Pentru a acoperi diferenta pe care nu o asigura sistemul de stat, 90% din populatie are asigurare privata.
In concluzie: sunt drepturi dar si multe obligatii.
A_Iulia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui psichoMom OK, Natasa... sa-si tina cei 42 de lei amarati ca nu de ei e vorba... Dar sa-mi dea deducere la impozit asa cum se da in alte parti... Si pe ala tot asa sa-l dea... proportional cu impozitul pe care il platesc... |
Inca o chestie de luat in considerare: la noi impozitul pe venit e 15%, in alte tari urca pana la 50%. Eu una nu prefer sa aplice impozitul din Suedia si sa-mi dea ceva deducere de impozit ca am un copil.
A_Iulia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui maminuta "Primesti" inapoi doar daca devii o persoana dintr-o categorie defavorizata. Sau mai primesti inapoi daca te imbolnavesti, sau la pensie etc Off topic: Adina ,sa te fereasca Dumnezeu sa te imbolnavesti si sa astepti la mila statului.. |
Concediile medicale, cand esti in imposibilitate de a munci pe o perioada mai lunga, sunt platite de stat. Nu asteapta nimeni la mila statului, exista un sistem de calcul si toata lumea indreptatita sa primeasca acesti bani ii primeste % din salariul sau.
Tonia Antonia spune:
Impozitul in Franta e max 32% din care se mai poate scadea in functie de diferite criterii. Am o prietena singura, necasatorita, fara copil si care plateste, implicit, f mult impozit. Noi o consolam cu vorba ca daca plateste mult este si datorita faptului ca (scuzati cacofonia) castiga mult. Deci e de bine...
Natasa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui psichoMom OK, Natasa... sa-si tina cei 42 de lei amarati ca nu de ei e vorba... Dar sa-mi dea deducere la impozit asa cum se da in alte parti... Si pe ala tot asa sa-l dea... proportional cu impozitul pe care il platesc... |
Nu stiu legile prin alte parti, cit de mare e deducerea daca ai doar un copil?
Tonia Antonia spune:
Nu stiu cat e reducerea pentru un copil in Franta pentru ca impozitul datorat statului depinde de f multi factori dar dau un exemplu practic: familia mea compusa din 3 persoane 2 adulti si un copil cu un singur adult care lucreaza plateste pentru un an un impozit pe venit + taxe locale ce reprezinta un salariu pe o luna - o luna jumate, adica pana la urma lucrezi 12 luni dar esti platit 11. Spre comparatie, prietena mea care nu e casatorita si nu are obligatii si persoane in intretinere plateste 2 salarii jumate impozit.
Repet, sunt cifre orientative pentru ca depinde de castigul anual, cu cat castigi mai mult cu atat platesti mai mult, fara limita maxima.
Editez ca nu am fost destul de clara: impozitul de care vorbesc nu este cel care face trecerea de la salariul brut la cel net, asta se plateste oricum in fiecare luna si se retrage direct din salariu ca in Romania. In luna mai se mai face o declaratie de venit global si acolo declari net tot ce ai castigat in anul precedent si se calculeaza impozitul. Deci din netul pe care il castigi in fiecare luna si care iti intra in contul din banca mai platesti anul urmator 32%.
Carolyne spune:
Exact cum spunea cineva mai inainte decat sa dea 40RON la toata lumea mai bine celor in nevoie sa le revina o suma mai consistenta. Normal ca este f. greu de diferentiat, dar parintii cu salarii peste X lei ($ etc) nu primesc si gata.
Aici in US se dau f. greu bani pt. copil sau alte "nevoi" etc, si numai daca venitul/familie este sub un nivel extrem de mic.
Noi am platit aproape 11000$/2008 pt. gradinita fetei si am avut reducere la taxe de 600$. Si nu avem niste super venituri, iar gradinita nu este ceva special, dar asta-i pretul cel putin in suburbiile de langa noi.
Cumnata mea locuieste chiar in Chicago si va plati cresa 1500$/luna pentru copil de 3 luni si nu va avea nici o deducere la taxe.
V-am dat exemplele astea ca sa vedeti ca in alte parti nu primesti mai nimic.
Off topic: iar un stat care de abia isi acopera gaurile din buget promite in stanga si in dreapa ca va plati 500$/copil la nastere???? (asa am citit recent o stire, imi cer scuze daca gresesc) Mie mi se pare o aberatie iar astia sunt bani luati tot din taxele pe care oamenii le patesc.
Dar se pare ca banii bugetului sunt impartiti dupa cum bate campania electorala sau interesul politicienilor...
Numai bine,
Carolyne
Hilde spune:
Pentru un copil in SUA sunt:
1) o deducere standard de $3,500( si pt fiecare membru al familiei, indiferent de venit)
2)child tax credit -$1000/copil( redus cu 50$ pt fiecare mie daca familia are un venit mai mare de 110,000/an)
3)earned income credit(il primesc chiar daca nu au platit taxe, porneste de la $2890(~8500x0.34) pt cei cu venituri foarte mici(15,000/an) si scade pe masura ce veniturile cresc peste cei 15,000)
4)child care credit( pt copii sub 13 ani, daca lucrezi si platesti la gradinita sau sa aiba cineva grija de el)- 600$ minimum
Apoi daca imprumuti bani ca sa-l dai la scoala, deduci dobanda pentru imprumut, deduci parte din imprumut, mai ai Hope credit, lifetime learning credit.
In state, la nivel federal, o familie este taxata cu
10% venituri pana la 16,000/an
15% diferenta pana la 65,000
25% dif pana la 112,000
28% dif pana la 200,000
maxim 35% pt un venit > 350,000/an.
Prima data scazi anumite cheltuieli din venitul obtinut, precum:
-rata la casa,
-taxele platite la stat,
-taxele locale pe proprietate,
-facultatea copiilor,
-cheltuielile de sanatate pt o anumita suma,
-ceea ce ti s-a furat peste o anumita suma,
-depunerile pentru pensii,
-pensia alimentara- daca o platesti, etc.
Daca veniturile sunt mai mari de ~150,000/an, unele sunt limitate dar nu se scade mai putin de $10,900/familie + 3500/fiecare memebru de familie.
Dupa ce ai dedus toate astea, ai calculat taxele aplicand procentele de mai sus si mai scazi iar din taxe cu diverse credite: pt copii, daca esti in varsta, daca esti handicapat, donatii la asociatii de caritate, etc.
Fiecare familie ajunge la o taxa efectiva platita diferita in functie de ce venituri si cheltuieli are fiecare. Apoi mai sunt taxele la stat - depinde de fiecare stat. Unele state nu au taxe deloc sau le au foarte mici.
iulia_b spune:
Pe mine nu m-ar deranja sa nu le mai dea alor mei si sa primeasca copiii din familii sarace mai mult. Dar probabil revolta vine din numerosii cetateni ai patriei care taie frunze la caini, care niciodata n-au platit impozite, care-si sanatosi dar nu muncesc ca-i mai bine sa pice gratis, care fac copii si dau banii de alocatie pe bautura etc
Hilde spune:
Ups, se mai platesc niste taxe din salariu pt pensia de stat si pentru asigurarea de sanatate la batranete(6.2%), care nu se returneaza si nu se iau in calcul cand se fac taxele.
Daca vreti, va povestesc si de Canada.
Sau mai bine ma duc sa ma culc.