alocatia de stat pentru copii
Ei, de asta ce ziceti?
http://www.realitatea.net/alocatiile-pentru-copii-ar-putea-fi-calculate-in-functie-de-veniturile-parintilor--cum-comentati_649737.html
Pe mine, una, m-a apucat tremuratul de nervi...
Sa nu fiu inteleasa gresit: nu sunt din categoria celor care tipa dupa concedii platite de 2 ani (eu nu am avut asa ceva) si nici dupa alte beneficii aberante de la Stat... Matei avand 6 ani, nu a primit nici macar alocatia de 200Ron pana la 2 ani... Consultatiile medicale in general i le platesc la clinici private iar la gradinita merge tot la una privata (la Stat nu am prins loc)... Deci nu am cerut si nu am primit niciodata nimic pentru copilul meu de la Stat, in afara de amarata asta de alocatie de 40RON pe luna...
Platesc la Stat dari atat pe salarii (si eu si sotul meu), cat si pe venitul firmei de imi ies pe nas si ma seaca la suflet... Iar darile pe salarii mi le platesc EU, fiind propriul meu angajator... nu mi le plateste o alta firma la care lucrez... Nu a venit niciodata maretul Stat Roman sa-mi zica Bravo tu ca platesti mult si la timp, ia de aici o deducere de 0,0001%!!! In schimb imi trimit somatii amenintatoare daca intarzii 3 zile!
Si acum vor sa ii ia copilului meu 10 RON din alocatie!!!! Mizerie mai mare nu ma asteptam sa aud!!! Din mareata alocatie de mai putin de 10Eur pe luna!!!
Raspunsuri
Tonia Antonia spune:
In tara in care lucrez acum si in care traiesc momentan cu familia mea (am un copil) nu exista alocatie obligatorie acordata pentru toti copiii francezi. Poti primi o alocatie daca faci cerere si depui un dosar si daca indeplinesti anumite conditii de venituri (venituri mici). Exista facilitati fiscale la impozit in functie de numarul de persoane pe care le intretii, implicit de numarul de copii minori. Practic poti avea sansa sa primesti un eventual ajutor daca ai venitul minim. Pana si masa la cantina de la scoala se plateste in functie de venit: castigi mai mult, platesti mai mult mancarea mancata de copil la scoala desi toti mananca acelasi lucru.
Am dat exemplul Frantei. E interesant de stiut cum e in alte tari.
A_Iulia spune:
Eu sunt de acord cu propunerea. De altfel nu inteleg rostul alocatiei la parintii cu venituri decente. Eu inteleg ca este un "ajutor" din partea statului pentru a-ti creste copiii, in cazul cand nu te descurci.
psichoMom spune:
Antonia, asa stiam si eu, ca in tarile civilizate, pentru copii se acorda o deducere la impozit. Din cate stiu, in SUA e destul de insemnata (nu stiu exact cat, dar nu e 10Eur ca la noi)
Da, Iulia, si eu sunt de acord cu masura... si as fi si mai de acord daca ar fi dublata de o monitorizare atenta a familiilor sau femeilor care fac copii doar ca sa beneficieze de alocatia lor (cunosc cazuri multe, din pacate). Asa cum probabil ca ati vazut in articol, alocatia pentru cel mai mic venit va fi de 150RON...
Poate nu m-ai inteles... nu depind de alocatia copilului dar chiar nu mi se pare normal ca la impozitele si taxele imense pe care le platesc in fiecare luna sa nu primesc nici macar acei amarati de 10 Eur pentru copilul meu.
Inca ceva: alocatia nu se da pentru parinti ci pentru copii, Pentru adulti exista alte mijloace de protectie sociala (ajutor social, ajutor de somaj, pensie minima...). Tineti cont ca de la 14 ani alocatia li se da lor personal, prin carnetul de alocatie...
A_Iulia spune:
Inteleg ce spui, dar ideea nu este sa-ti recuperezi cumva din taxele si impozitele platite, ca nu asa functioneaza sistemul. "Primesti" inapoi doar daca devii o persoana dintr-o categorie defavorizata. Sau mai primesti inapoi daca te imbolnavesti, sau la pensie etc.
Ai dreptate referitor la categoria de femei care va face copii doar datorita acestei sume, dar din pacate sunt atatia copii ce traiesc la limita saraciei in tara asta incat eu consider binevenita masura. Era si cazul sa se acorde o alocatie reala celor fara venituri.
Din partea mea puteau sa reduca la zero alocatia pentru parintii ce depasesc un anumit prag de venit, hai sa fim seriosi, cat de importanti sunt 300 RON la o familie cu 6.000 RON venit? Fix din aia 300 iti intretii copilul?
psichoMom spune:
Adina, nu e vorba de 300Ron ci de 30Ron pe luna...
Nu imi intretin copilul din ei si cu siguranta nu ai inteles frustrarea mea...
Nu este vorba despre o pomana pe care as primi-o de la Stat ci de un drept al copilului meu... am facut referire la taxele pe care le primesc lunar tocmai ca sa intelegeti ca nu privesc alocatia aia ca pe un favor... Nu are de ce sa imi fie rusine ca Matei primeste alocatie de la stat... Parintii lui dau numitului Stat insutit mai mult pe luna...
Da, sa dea celor care nu au... dar sa nu ia din putinul pe care il dau celorlalti...
A_Iulia spune:
Da, ai dreptate, 30 RON era marul discordiei
Ok, gandim diferit la subiectul asta. Poate si din cauza ca eu nu-i privesc ca "banii copilului" pentru ca nu vad de ce statul ar trebui sa dea bani fiecarui copil, ci il vad strict ca ajutor social.
maminuta spune:
"Primesti" inapoi doar daca devii o persoana dintr-o categorie defavorizata. Sau mai primesti inapoi daca te imbolnavesti, sau la pensie etc
Off topic: Adina ,sa te fereasca Dumnezeu sa te imbolnavesti si sa astepti la mila statului..intr-un spital de stat( mai ales in provincie).Cit despre pensie...suntem generatia care daca nu va avea grija sa aiba ceva pus deoparte la batrinete...vai de batrinetile noastre!
Cit despre alocatie...nu agreez aceasta propunere .De ce?Pentru simplul motiv ca asa cum nici macar un vigantol nu am luat gratuit pentru fetita mea in 3 ani jumatate,era singurul moment pe 10 ale lunii cind venea Costel postasul cind simteam ca statul asta ,saracit de toti neavenitii care ne tot fura de 20 de ani incoace,sub diverse titulaturi,da ceva si fetitei mele.
Maminuta
psichoMom spune:
Adina, eu nu il privesc ca pe un ajutor social ci ca pe un drept al meu de cetatean, al familiei mele... care contribuie la greu la Bugetul de Stat fara sa primeasca in schimb nimic... nimic, nimic... Si asa cum ti-am spus, nici nu am cerut niciodata nimic (nici CIC, nici medic gratuit de la policlinica pentru copil, nici gradinita), tot ce primeste este amarata asta de alocatie jignitor de mica pe care i-o las sa sa tranga intr-un cont... Cu alte cuvinte, este singura sa-i zic asa "manifestare de bunavointa" din partea Statului catre noi...
Probabil ca nu ma intelegi, dar pentru mine este doar o chestiune de principiu...
E adevarat ca m-au si prins azi cu vestea asta intr-un moment prost... abia apasasem butonul de aprobare a platii on line pentru o suma imensa catre Bugestul de Stat, cand aud bomba la tele...
Natasa spune:
Mie banii de alocatie, maruntisul ala de 42 de lei, mi se par bani aruncati. In loc sa dai doi lei la toata lumea-si e clar ca pentru o familie cu venituri decente 42 de lei nu inseamna nimic- mai bine dai copiilor din familii amarite o suma mai mare. Nu ma intereseaza ca am cotizat, banii aia care pentru mine nu inseamna nimic ii pot scoate din frig sau mizerie pe altii. De multe ori m-am gindit ca eu cu 42 de lei ii iau copilului doua carticele si poate la altii inseamna mincarea pe o saptamina... Statul nu a gindit gesturile astea populisto-demagogice... E ca si cum ai spune ca decit sa-i dea unuia bolnav 100.000 de euro pentru o operatie mai bine da la toata lumea cite un euro ca sa-si ia aspirina, ca de, toti au cotizat. Mi se pare normala marirea sumei data mamei in timpul celor doi ani stati acasa, acolo e un gest corect, am cotizat mult, primesc mult, dar dupa cei doi ani, iti cresti copilul singur pentru ca ai cu ce. Alocatia aia nu e de crestere a copilului, nu suplineste -ca in timpul concediului maternal -un salariu care lipseste, e doar un gest negindit, cu atit mai mult cu cu statul e sarac.
psichoMom spune:
OK, Natasa... sa-si tina cei 42 de lei amarati ca nu de ei e vorba... Dar sa-mi dea deducere la impozit asa cum se da in alte parti... Si pe ala tot asa sa-l dea... proportional cu impozitul pe care il platesc...