Strudel cu mere
Am fost sambata la o ferma de prin regiune. Vreme superba, cer albastru, vanticel caldut, pomi plini de mere rosii-rosii... Am inceput sa culeg incet,incet, pentru ca la final, sa-mi dau seama ca in entuziasmul meu (si al sotului, care nu mi-a taiat elanul!) am cules o groaza de mere, vreo 30 de kile la cantar!
Acum stau stramb ca sa cuget drept si ma intreb ce sa fac eu cu atatea mere, ca acasa nu avem decat doua burti !
Un strudel? Dar cum se face?
Ma ajuta cineva si pe mine?
Raspunsuri
monica-elizabet spune:
O reteta super simpla
fie cumperi un aluat de foietaj
fie prepari unul in casa(eu de cand l-am descoperit pe-asta scris de o prietena pe alt forum nu am mai cumparat) f usor si mai sanatos decat cel cu margarina si cine stie ce conservanti...din :
200 gr crema de branza philadephia(sau orice crema de branza/sau branza de vaci)
200 gr unt
300 gr faina
1 praf de sare
1 lingura de zahar
se amesteca bine toate ingredientele si se lasa la frigider pentru 30 de min
in timpul asta se curata mere de coaja(10-12 mere) si se rad pe razatoarea mare(eu le storc de zeama si sucul il dau celor mici) dar ca sa mai "scapam" putin de zeama se pot cali putin, apoi se adauga zahar dupa gust si in functie si de cat de dulci sunt merele(eu aici cu mere FUJI care sunt fff dulci nu mai pun nici un pic de zahar) se pune scortishoara, stafide si se lasa sa se racoreasca(asta in cazul in care le-am calit...
pentru placinta se imparte aluatul in doua bile si dintr-o bila intinzi cu sucitorul o foaie in tava se pune umplutura si o a doua foaie deasupra
pentru strudel impartim aluatul in 2 si umplutura tot in 2
intindem o foaie, punem umplutura, rulam si punem in tava
procedam la fel si cu al doilea strudel le punem la distanta unul de altul in tava
Se pun in cuptor la foc potrivit pana se aureste aluatul deasupra
cand se scoate din cuptor se presara zahar pudra
Placinta
si un Strudel cu mere si stafide
monica
Prajituri si papa bun
Prajituri si Papa bun 1
Prajituri si papa bun 2
Papa de post
mariussimiuc spune:
Strudel cu mere
Tarta cu mere si aluat dospit
Trandafiri cu mere
Spor la treaba.
Merele le poti pastra si pentru iarna, nu trebuie consumate neaparat acum daca nu simti nevoia.
www.bucataras.ro/miha/" target="_blank">Miha papa tot
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=cat%20de%20fericit%20e%20copilul%20tau%20klorane&page=12" target="_blank">Copiii mei fericiti ms1 si ms2
De la lume adunate si-napoi la lume date...
Daca va este frica sa nu va ingrasati, incercati sa beti inainte de fiecare masa 100 ml de cognac. Cognac-ul, precum se stie din batrani, atenueaza teama...
monica-elizabet spune:
mama mia miho cum arata trandafirii...super
monica
Prajituri si papa bun
Prajituri si Papa bun 1
Prajituri si papa bun 2
Papa de post
Mik spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mariussimiuc Strudel cu mere Tarta cu mere si aluat dospit Trandafiri cu mere Spor la treaba. Merele le poti pastra si pentru iarna, nu trebuie consumate neaparat acum daca nu simti nevoia. |
Ma bagi in boale ! Am sa fac si eu trandafirii.
Ca sa-i raspund serios Crinei :
Merele le alegi (desi imi inchipui ca le-ai cules pe cele mai frumoase ) : pe cele mai frumoase le impachetezi in hirtie (de ziar sau albastra) si le pastrezi, pe preferinta pe un raft de lemn. Se pot pastra daca sunt perfecte pina la primavara.
Pe cele mai 'urite' le gatesti cit poti de repede.
O reteta foarte rapida e pireul de mere (in franceza se cheama compote de pommes) :
merele se spala si se curata de coaja
se taie in sferturi si se pun la fiert cu putina apa si zahar dupa gust. cind merele sunt fierte se mixeaza.
Se pastreaza in borcane de sticla in frigider.
Se poate consuma ca desert usor dupa o masa mai copioasa, se pot face creme la pahar si alterna straturi de crema/pire de mere. Eu il folosesc in tarta de mere pe care o fac asa :
Tarta de mere rapida
---------------------
- se pune aluatul (frantzusesc, facut in casa, aluat fraged sau ce mai ai la mina) in forma de tarta si se da putin la cuptor cit se albeste foaia (10 minute)
- se unge foaia cu un strat bun de piure de mere
- peste piure se pun merele curatate si taiate (in sferturi, apoi in felii subtiri)
- peste mere se presara zahar tos si cubulete de unt (scortisoara pisata daca iti place)
- se pune din nou la cuptor cel putin 20 de minute (fructele trebuie sa fie coapte dupa gust)
Alecsia spune:
Tarta cu mere si scortisoara( sau gutui/ mere cu gutui)
Se foloseste un aluat foietaj( sau foaie de placinta), o tava de tarta rotunda.
Ingrediente : 3-4 mere(in functie de cat de mare e tava), scortisoara macinata, gem de caise sau gutui ( un gem deschis la culoare), zahar vanilat, esenta de vanilie sau rom( optional,dupa gust), 2-3 linguri zahar tos.
Aluatul se intinde in tava, se gaureste usor cu o furculita. Merele curatate de coaja se taie felii si se pun putin la fiert. Dupa cateva minute, doar cat s-au inmuiat si nu mai sunt tari, se scot, se lasa la scurs si la racit. Cu o furculita pasam merele, amestecam cu zahar vanilat, scortisoara, esente dupa gust. Piureul obtinut se toarna in tava , peste aluat, cat sa cuprinda marginile tavii. Deasupra se presara 2-3 linguri zahar tos. Peste piureul de mere, dupa preferinta fiecaruia, fie asezam un strat de gem de caise, fie facem un grilaj din aluatul ramas si in gaurelele respective punem gemul de caise(varianta 2 este mult mai frumoasa). Recomand un gem deschis la culoare, caci unul rosu de capsuni de exemplu, se inchide la culoare in timpul coacerii. Si nu arata prea bine.
Se introduce tava in cuptor si dupa aprox 20-30 min e gata.
Este delicioasa. Eu am incercat si varianta de gutuie in loc de mar(fara scortisoara de data asta) , este minunata si asa. Cu gutuie e dulce acrisoara. Am gatit in weekend ambele variante, si nu are rost sa va spun ca inca din acea seara , nu a mai ramas nimic .
Pofta buna!
monica-elizabet spune:
am o forma ursulet...dar il poti decupa
si "blanitza" o faci din frisca din ce in ce mai colorata cu ciocolata
monica
Prajituri si papa bun
Prajituri si Papa bun 1
Prajituri si papa bun 2
Papa de post
buflea spune:
Mvaiii ..m-am uitat si eu la trandafirii aia, arata superb. Totusi mi se pare greu de rasucit foaia aia cu feliile de mar pe ea. Nu se deranjeaza marul ? Sau faptul ca marul este moale din cauza ca e fiert, ajuta ?
Ah ! Si inca ceva ... aluatul de foietaj este acelasi lucru cu foile de placinta ? Sau nu ?
mariussimiuc spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Mvaiii ..m-am uitat si eu la trandafirii aia, arata superb. Totusi mi se pare greu de rasucit foaia aia cu feliile de mar pe ea. Nu se deranjeaza marul ? Sau faptul ca marul este moale din cauza ca e fiert, ajuta ? Ah ! Si inca ceva ... aluatul de foietaj este acelasi lucru cu foile de placinta ? Sau nu ? |
Multumesc!
Aluatul nu trebuie sa fie dezghetat complet, astfel va avea o anume frmitate si se va putea rasuci usor. Feliile de mar se inmoaie, fiind si subtiri sunt foarte usor de rulat.
Aluatul de foietaj e cel ce la copt se desface in multe foite crocantoase.
www.bucataras.ro/miha/" target="_blank">Miha papa tot
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=cat%20de%20fericit%20e%20copilul%20tau%20klorane&page=12" target="_blank">Copiii mei fericiti ms1 si ms2
De la lume adunate si-napoi la lume date...
Daca va este frica sa nu va ingrasati, incercati sa beti inainte de fiecare masa 100 ml de cognac. Cognac-ul, precum se stie din batrani, atenueaza teama...
joklk spune:
Cu merele se pot face multe: prajitura cu mere, strudel cu mere, placinta cu mere, sos de mere pe langa diferite fripturi, supa de mere.
Johanna mami de strengarita Karla Luiza (14.09.2008)
pozele noastre
Povestea piticului nostru drag Karla-Luiza