cum vad altii Romania si despre capul plecat...
Romanii refuza sa isi confrunte trecutul. Iar acest lucru se reflecta in refuzul de a participa la exercitarea dreptului civic de a vota, sunt fatalisti si prizonierii proverbelor balcanice despre capul plecat, si sabie ...cam asta spune articolul.
Voi ce parere aveti?
aici articolul http://www.latimes.com/news/opinion/commentary/la-oe-rodriguez26-2009oct26,0,3933528.column
puteti traduce aici http://translate.google.com/translate_t#
Citesc cu placere: Supereva.ro | Blogul meu |
Raspunsuri
anamaria spune:
NU incercati sa traduceti cu Google...
iata doar un mic exemplu:
paragraful in lb. engleza ...
"Three weeks ago, when the Nobel committee awarded its literature prize to Romanian writer Herta Muller, it lauded her courageous and unflinching fictional portraits of "daily life in a stagnated dictatorship" in communist Romania. What they did not mention, however, was Muller's ongoing nonfictional critique of the leadership of post-communist Romania."
paragraful tradus cu Google Translate ...
"Cu trei saptamâni în urma, în cazul în care Comitetul Nobel a primit premiul de literatura sa scriitor român Herta Müller, a laudat-o curajos si neclintit portrete fictiva de "viata de zi cu zi într-o dictatura a stagnat" în România comunista. Ceea ce ei nu a mentionat, totusi, a fost în curs de desfasurare Muller's critica nonfictional a conducerii România post-comunista."
oi fi eu blonda dar din traducerea asta zau ca nu pricep nimic
iileana spune:
Detalii despre articol, in limba romana:
http://www.realitatea.net/capul-plecat-sabia-nu-l-taie--sintetizeaza-la-times-filosofia-de-viata-a-romanilor_648777.html
http://www.hotnews.ro/stiri-international-6357496-los-angeles-times-amnezia-romaniei-tara-care-refuzat-confrunte-trecutul-reconfigurat-structura-putere-comunistilor.htm
Citat: |
Voi ce parere aveti? |
Ca are dreptate.
Triunghiul portocaliu *
Alizee spune:
E trist ca unii dintre romani nu inteleg ca votul lor le poate schimba viata.
Un personaj politic, care a dovedit in nenumarate randuri ca abuzeaza de functia sa, ca instiga la certuri neproductive, negandindu-se cat de negativ se rasfrang toate astea aupra poporului nostru, nu are ce cauta in asemenea functie de maxima raspundere.
Persoanele care abdica, inchipuindu-si ca toti sunt la fel si ce rost mai are sa-si piarda timpul mergand sa voteze, dau dovada doar de neputinta asumarii propriilor actiuni.
Alta forma de lasitate : sa mergem la vot si sa punem stampilele aiurea.
Puterea e in mainile noastre, nu in ale celor cativa. Dar, se pare, ca multi dintre noi nu reusesc sa inteleaga asta. Si mergem din rau in mai rau, pt ca, pana acum, am procedat exact asa.
allinta
http://www.petitieonline.ro/petitie-p61234041.html
caro spune:
s-ar putea sa exagerez, dar.... unui jurnalist crescut si educat in vest (mai mult sau mai putin salbatic) ii va fi foarte greu sa inteleaga realitatea romaneasca. Si nu numai, ii va fi foarte greu sa inteleag realitatea balcanica. Sunt destui istorici si analisti politici care nu reusesc sa inteleaga pe deplin ce se intampla in Balcani. Sa inteleaga ca realitatea politica, culturala samd este cu totul diferita si nu poate fi masurata cu aceleasi unitati de masura ca in vestul Europei de exemplu. E ca si cum as face comparatie intre societatea (cu toate realitatile ei) Indiei de azi cu socitetatea Japoniei de azi.
De unde pana unde refuzul de a-ti confrunta trecutul (si asta banuiesc ca se refera la perioada post belica) duce la absenteim la vot? Atunci si canadezii refuza sa infrunte trecutul... romanilor? glumeam....In Canada sunt cativa jurnalisti si analisti politici care depling de asemeni absenteismul la vot. Si propun ca votatul (cel putin cel la nivel federal) sa fie obligatoriu.
Cat despre analistii nostrii politici.... imi pare rau, dar vreau sa vad pe al cui stat de plata se afla. SI atunci ma pronunt.
Intrebare pentru cei ce traiesc in afara Romaniei (mai specific, in occident): sunteti absolut convinsi ca in tara in care va aflati, exista cu adevarat libera exprimare? Exista cu adevarat nediscriminare? Exista cu adevarat libertate? Ce e aceasta libertate pe care o traiti acolo?
ilse spune:
caro.
Pentru mine mitul cu: vestul, curat, parfumat, necorupt, fara birocratie, fara interese, media nepartinitoare, bla, bla, bla a cazut de mult timp...numai ca romanii prefera ei sa creada ca statele astea asa-zise "civilizate" sunt Domne minunate, fara pic de pete, totu merge de la perfect in sus.
Cat despre Olanda=tara vestica, bla, bla, bla "cantata" de flyerele turistice ca tara lalelelor, sabotilor si morilor de vant :))...are un cap plecat de mama-mama, ce zice tatucu Obama, Bush, nu conteaza care e la puterea steagului cu stelute...nu numai ca-i pupa talpile dar ei sunt mai breji ca alti vestici: francezi, nemti, whatever...si sar Domne primii sa execute mai rau ca sclavii de i-au avut ei pe timpuri ca o putere coloniala, deh.
Da, romanii au avut comunistii, dar sa nu uite Domne si vesticii astia curati si parfumati ca ei au avut sclavi in colonii, au avut apartheid, au avut bani luati dupa al doilea razboi mondial cu clauze de pupat in fund si asa mai departe.
Eu daca m-as stii cu musca pe caciula ca pup si mana si alte parti ale chinezilor(dar ma fac ca ploua cand e vorba de respectarea Drepturilor Omului in tara aia ca-mi dau aia un sut de nu ma vad) nu m-as arunca la comentarii d-astea la misto.
Sa vada mai intai barna din ochiu lor si p-orma si p-altele.
eu si 3 banditi: ilse(1.01.2004), sven(1.01.2006) si thor(1.07.2008)
valentinag spune:
Caro si ilse,noi romanii,avem ideea asta ca vesticii sunt cei mai cei si noi vai viata noastra,pentru ca asta este ideea care ne este insuflata si transmisa,zi de zi,minut de minut!Cand toata lumea iti spune ca esti un rahat,incepi si tu sa crezi pana la urma!Cel mai bun exemplu este si acest forum,discutiile de pe acest forum,ce ne spuneti voi,cei care locuiti in vest?
Si cred ca am ajuns la situatia de a nu ne mai duce la vot si de a nu ne mai pasa,tocmai pentru ca am facut-o mereu,am mers mereu la vot cu buna credinta,cu incredere ca votul meu va schimba ceva!Si atunci cand am schimbat,si ne-am rupt de FSn si-am votat cdr-ul ce-am obtinut?Aceeasi marie cu alta palarie!Si iarasi ne-am dus si i-am votat páia care am zis noi ca merita si c-o sa faca ceva,si nici ei n-au facut..si tot asa!
PS:nu voi ca persoane,voi imigrantii!
"La vita e bella"
www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
ralcat spune:
Nu cred ca se poate spune despre romani ca sufera acum de "capul plecat". Mai degraba suferim de lehamite. Lipsa de implicare vine si din puternicul sentiment ca nu ai din ce alege, degeaba iti exerciti dreptul la alegere, cand orice ai alege, alegi pentru ei nu pentru tine.
Dar e destul de greu, daca nu aproape de imposibil de inteles din afara. Unde si afara se intampla si coruptie, si afaceri la limita legalitatii cu statul, dar intr-o masura mult mai mica, si mai ales nu chiar atat de sfidator ca in Romania.
Nu cred ca acum Romania este a capului plecat, mai degraba a tupeului si a lipsei de valori. Nu ca ar fi mai bine.
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank"> In sufletul meu
abbi spune:
nu cred ca suferim de obedientza, cap lecat si altele
de saracie de coerenta instutionala, de promiscuitate mediatica. te asta suferim
sorana spune:
Nici eu nu inteleg ce are trecutul cu exercitarea dreptului de a vota?? Si nici care-i legatura cu capul plecat ...
Absenteismul la vot e dat de lehamite. Au trecut pe la putere practic toate partidele si ... tot aia e. Mi se pare o simpla constatare logica ca ei toti sunt o gasca (si nu-s din gasca mea) si de aici lipsa votului.
Daca suntem asa cu capul plecat de ce sunt atatea procese contra statului roman?
Daca nu ma duc la vot inseamna ca-s cu capul plecat? Zau ca nu pricep...
Sorana si Monica (7 ani)