4 ani jumatate - zice r in loc de l

4 ani jumatate - zice r in loc de l | Autor: sirimie

Link direct la acest mesaj

Vladut al meu pina de curind nu spunea cuvinte cu multe consoane, de ex. strada. Acum zice strada foarte bine dar spune r in loc de l, spune rapte in loc de lapte, roc in loc de loc.. Nu inteleg de ce, el zice ca din cauza ca ii place asa mult sa spuna pe r

E o toana sau nu e cazul sa ma ingrijorez?

Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005) & Monica (23 aprilie 2009)

Am blog si poze in album
Diferenta intre cum este si cum ar trebui sa fie

Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lizzy spune:

imi amintesc cu placere si amuzament cand apa plata era apa prata, card in loc de cald samd
tramvai era cuvantul preferat, desi iesea tamvrai cu cat era mai greu si lung cu atat era mai interesant.
fara sa fac neaparat o comparatie legata de varsta...
al meu avea un pic sub 4 ani cand facea asta si l-a tinut vreo 2 luni.
nu cred ca ai motive sa-ti faci griji, mai ales ca ti-a dat un motiv destul de bun pt care insista cu "r". ii place ca-l poate spune!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

La fel ca Ioana mea, pana de curand Ea, pe deasupra mai si graseiaza.
Sfatul pe care l-am primit de la Betiana (care e logoped) a fost sa insist pe cuvinte de genul "lac" si "rac", ca sa sesizeze bine diferenta dintre sunete. In mod normal sunt ultimele doua sunete pe care le invata copilul, de aici si confuziile.
Am lucrat cu Ioana, asa, fara sa insist, cand se ivea momentul. Ne-am amuzat amandoua cand ea spunea ceva gen "car" in loc de "cal" si eu repetam ca si ea, mirata "car? - ce vrei sa spui"
Acum, dupa o luna, doua, il spune pe "l", nu chiar mereu, dar e atenta, se corecteaza singura. Atat doar ca se straduieste sa-l spuna si unde ar trebui sa spuna totusi "r" Si ne mai trezim ca-mi spune "te log" in loc de "te rog". Ne amuzam si se corecteaza.
Graseiatul e usor si nu prea am sanse sa-l corectez, ca doar de la mine l-a invatat.

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexa Ioana spune:

si eu cred ca'i faza de moment. (la fel cum fii'mea, tot 4 ani si un pic, continua sa zica "ipesh" in loc de "invers", cu toate ca stie sa spuna aproape corect, fiinda stie ca ne place noua si ne face sa radem. de fiecare data cand spune "ipesh" se uita ultra-smechereste la noi si incepe sa rada. si daca ma fac ca nu o aud, insista: mamiiii, ai auzit cum am spus ???)

la noi e fix invers. eternul L in loc de R. cateodata, cand nu e atenta, zice aproape r, dar daca o rog sa repete, spune cel mai clar L cu putinta . dar vad progrese, si o las in ritmul ei.
(un progres mare a fost trecerea de la "ab" la "alb". combinatia L plus inca o consoana era complicata. acum e tare incantata de noua achizitie, si'mi arata toate obiectele albe din casa: "vezi mami ? asta este aLLLLLLLLLLLb )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

M-am linistit

Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005) & Monica (23 aprilie 2009)

Am blog si poze in album
Diferenta intre cum este si cum ar trebui sa fie

Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ayla21 spune:

Simona, poti merge cu el la logoped, care iti va explica ce poti face tu practic cu el acasa. Aveam si eu niste cursuri de logo, daca vrei le caut si iti trimit.
Claudiu cand se rasfatat zice "i" in loc de "l", de exemplu "la muiti ani". Dar in unele cuvinte, nu in general.

Da-mi Doamne, forta de a indeplini tot ce sta in puterile mele, rabdarea de a indura ce depaseste puterile mele si discernamantul de a nu le confunda...
Iti multumesc Doamne pentru ceea ce am, dar si pentru ceea ce nu am, Tie Doamne Iti multumesc!
Monica, cea mai buna mami pentru Claudiu, Luana, Alma
Aprinde o lumanare in memoria Almei.
Viata merge inainte...

Mergi la inceput