Retete cu mei?
Are cineva retete sarate sau dulci cu mei?
Am facut mai demult o supa cu mei si naut, as vrea sa incerc si altceva, daca aveti si v-a placut.
Poate este prea mult... fara faina de grau caut...
Take joy! (poze)
Raspunsuri
crista-s spune:
ML eu pina acum l-am gasit mereu in amestecurile de cereale si legume care se vind special (in pungute) bune de facut supe. Dar mi-am propus sa il cumpar special sper sa il si gasesc curind ca sa experimentam impreuna retete. Pina atunci iti pot da idei de retete.
off topic : cica din mei era mamaliga stramosilor nostri, meiul e spornic da 2 recolte pe an deci era ideal, apoi inca cunosteau porumbul si probabil nici macar hrisca (adusa de turci in europa centrala si din care se facea tot un fel de mamaliga pina sa apara porumb).
acestea fiind spuse sa trecem a reteta :-)
o reteta antica/ medievala italiana este
meiul gratinat
Calesti meiul (300 gr )in cratita,fara sa adaugi ulei. Versi deasupra supa sau apa rece (850 ml) si lasi sa fiarba, cind incepe sa clocoteasca micsorezi flacara si acoperi cratita cu capac, lasi sa fiarba molcom cca 20 minute sau pina cind absoarbe lichidul.
Separat inabusi legumele de sezon ( cele care iti placsau vrei sa le adaugi in acest fel de mincare ), le inabusi in putina supa impreuna cu plante aromatice care sa se pptriveasca, la foc mic si cu capacul pus pina cind se inmoaie. Peste ele vei adauga meiul, sare si uleiul de masline extravergine asa crud. Poti sa razi niste brinza deasupra peste toata suprafata sa amesteci si chiar sa adaugi migdale macinate pe moment tot pentru un gust mai rafinat.
legume de sezon : praz, varza, dovleac, vnete, ardei gras, dovlece, rosie, telina nu toate imopreuna :-) ci numai cele pe care le alegi tu ..
orice fel de supa in care sa adaugi si fasole boabe, linte, mazare uscata, orez sau chiar boabe de soia. Le fierbi separat macar e jumatate dc nu de tot, sau le fierbi in apa putina si apoi completezi cu o supa de legume sau una de carne gata preparata si filtrata. Poti sa adaugi la sfirsit parmezan ras deasupra ( si nu mai pui sare). Uleiul il pui tot la sfirsit, crud, putin direct in farfure sau in toata supa dar la sfirsit asta dc nu e o supa de carne deja grasa ..
chiftelute nu le-am incercat dar eu de pe blogul asta am mai gatit si mi-a placut
http://lacuocapetulante.blogspot.com/2005/11/le-polpettine-di-miglio.html
1 ceasca de mei
2 morcovi mari
2 cepe mici
2 linguri de pesmet* ( nota mea: eventual gluten free dc exista .. dc nu cred ca il poti inlocui cu parmezan ras sau chiar cu ou, cartof fiert.. caci scopul lui este sa lege compozitia)
2 linguri susan
1 linguri patrunjel tocat
sare
2 cesti cu apa
2 linguri de ulei
Prajeste susanul in tigaie fara ulei si tine-l separat. Taie julien ceapa si morcovi, apoi ii pui intr-o cratita cu putin ulei si ii lasi sa se inabuse . Adauga meiul pe care mai intii l-ai spalat, amesteci bine si lasi putin sa se incalzeasca apoi adaugi apa calda tinind deoparte 1/2 de ceasca pe care o adaugi numai dc meiul ramine fara lichid si inca nu e copt. Cind e gata lsi sa se racoreasca putin, pui totul in robot, adaugi sare, patrunjelul si pesmetul * si mixezi.
Iti us miinile si faci chiftelute pe care le treci prin susanul prajit. Le pui pe tava de cuptor ( cu hirtie zic eu) si le coci la 200 °C pina cind devin maronii. Poti chiar sa le prajesti daca vrei sau sa faci o fel de salam mare din toata compozitia
salate de mei .. dc il fierbi si il scurgi poti face din el toate felurile de salata dupa orice reteta de salata de orez sau paste care iti place tie .
si un dulce http://www.essenzalimentare.com/?p=134
crema dulce de mei
3-4 portii
1 ora + 2 ore ca sa se raceasca dar cu frigul asta :-) e mai scurt precis
- 250g mei
- 500ml lapte de soia sau de orez ( sau lapte normal .. asta era o reteta vegana )
- 100g di crema de alune sau alune macinate fin de tot
- 100ml sirop de artar
- 50 g alune macinate mai mari
- un virf de lingurita de scortisoara sau chiar cacao amara
- 1/2 lingurita agar agar numai dc vrei sa obtii o crema mai groasa
Coci 40 minute meiul in lapte in care adaugi minim 250 ml apa, amesteci in timp ce fierbe ca sa nu se prinda, meiul tb sa absoarba tot lichidul. Iei de pe foc lasi putin sa se racoreasca si apoi mixezi ( in robot sau cu mixerul vertical) ca sa obtii o crema, adaugi siropul de artar, crema de alune, scortisoara sau cacao si pui tutul in cratita inapoi si din nou pe foc sa fiarba cca 4-5 minute . Daca aceasta crema este prea groasa mai adaugi apa sau lapte ( tb s afie mai groasa decit o supa crema ). Versi compozitia in castronele sau cani si astepti sa se raceasca in frigider cel putin 30 minute inainte sa o servesti .. Presri graunte de alune pe deasupra pt ornament .
cum spuneam eu inca nu l-am mincat decit in supe amestecate dar retetele astea m-au atras si cind il voi cumpara o sa le incerc cu siguranta. Pina atunci dc gasesti retete in italiana ( mei = miglio) iti traduc cu placere.
ML spune:
Asa, Crista, cu povesti si istorii cum imi plac mie
Ca intotdeauna, interesante retetele tale, multumesc!
Deocamdata o intrebare: se poate "cali" meiul si in cratite obisnuite? Cum de nu se lipeste/arde daca nu pui ulei (am aruncat toate tigaile de teflon iar aragazul este electric, nu stiu daca are importanta)?
La inceput voi pune cate putin in supe, apoi experimentez cu mai mult. Imi plac si chiftelutele (nefiind prajite) dar mai ales desertul. Deci peste 500 lapte mai pun 250 apa la fiert? Ai idee, in final iese cam ca un gris (cu agarul adica)? Am sa caut alune, ar trebui sa apara.
Take joy! (poze)
crista-s spune:
Deci ca de obicei habar n-am dar ma dau cu parerea :-)) cum ziceam l-am mincat in supe si acolo se punea cu lingura amestec in oala cu apa si era tare simplu.
Aici in retete se foloseste verbul "tostare" care inseamna ca la cafea sau ca la susan, chimen ca le pui in tigaie, pe plita si le faci un pic sa isi schimbe culoarea, se usuca dar asta nu dureaza mult deci nu se arde --- apoi torni zemurile peste. Cred ca aceasta operatiune foloseste ca sa ii puna in evidenta vreun gust /aroma mai deosebit. Dar asta e numai parerea mea nu stiu dc e corecta.
In reteta de desert cred ca e bine (asa as face eu): sa fierbi meiul in lapte apoi cind laptele a scazut ca e ca la gris sau ca la orez si meiul inca e tare mai adaugi apa, eu as adauga pe rind amestecind ca la risotto cit e nevoie ca sa fie bobul fiert dar sa nu balteasca in lichid. Daca nu balteste in lichid nu mai tb sa pui agarul care e oricum facultativ si care probabil ca ii va da doar "efect" de budinca teapan si tremurator in acelasi timp.
numai la reteta medievala scrie de calit meiul si deci dupa mine tb sa o faci in tigaie de fier sau de pamint ( vas de pamint) ca astea erau pe atunci. Dar sigur merge si in cratita de inox sau in orice cratita sau tigaie ai tu. Tehnica e ca cea de la risoto numai ca fara ulei dar nici nu iti cere sa parpalesti meiul ca orezul pina devine tranparent :-)) deci probabil numai sa il incalzesti putin si gata torni zeama peste el.
saptamina asta nu am sanse sa ajung la magazin abia peste o saptamina poate gasesc si ma pornesc si eu la gatit mei ...
ML spune:
Multumesc, multumesc, m-am mai lamurit.
Citind ce scrii ma gandesc sa-l coc in tava de Jena (Pyrex/sticla) pusa pe "soba", desi, poate ca ia prea mult timp sau in tuci pe aragaz (crezi ca s-ar strica tuciul? Ha, mi-e cam drag si nu l-as da pe mei).
Take joy! (poze)
crista-s spune:
Ml de ce iti faci atitea griji ca se arde ? ideea sa il "parpalesti" inainte era numai in reteta medievala asa ca eu una nu as pune mare pret pe aceea sugestie. Pui meiul in cratita pe flacara mica de tot si pina sa se incalzeasca putin iei apa de la chiuveta si o torni deasupra .. si gata .. nu se lipeste, nu se arde ca nu apuca :-)
Doar l-ai mincat si tu in supa fiert fara "tostare" si era bun. Mie mi-a placut fiert asa ca NU m-as complica nici moarta .
abia astept sa il cumpar simplu sper numai sa gasesc ca la magazinele astea satesti se gaseste mai rar numai mei in punga in general e in amestec si nu ma vad pe post de Cenusareasa sa aleg meiul de fasole, linte si griu, ovaz sau ce mai e in punga la gramada :-))
denizel spune:
ML, budinca de mei cu fructe.
Meiul fiert (fierbe f.f. repede) se amesteca cu fructe, oua, zahar si, din loc in loc se pune cate o bucatica de unt.
La cuptor pana se rumeneste.
Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel.
ML spune:
Crista, multumesc, credeam ca trebuie lasat mai mult, de tava (tuci) mi-era mai mare grija. Vreau as incerc si asa, mi-a placut in ciorba necopt, dar nu cine stie ce.
Asa si pe aici, alune nu gasesc, fiecare cu "satul" ei.
Merge chiar si in supele de pui?
Mi-ai facut pofta cu budinca Denizel! Am sa incerc cat de curand, fac ce fac si tot la dulce ajung.
Take joy! (poze)
crista-s spune:
Adica sa il pui asa ca pe orez in supa d pui ? Eu cred ca merge pina la urma cind am fact suopa aia cu tot felul de cereale in care era si meiul putem sa folosesc supa de pui la fel de bine ca si supa de legume.
am mai gasit o reteta interesanta : TORTINO (sa ii zicem budinca ?) DE MEI CU PESTO
http://www.facebook.com/note.php?note_id=124447366227&ref=mf#/note.php?note_id=124447366227
bine ca string retete dar mei n.am :-))
Ingrediente
pentru "tortino"
2 pahare de mei
6-7 pahare de supa de verdeturi, calda
1 ceapa
2 morcovi
1/4 de dovleac mic
1 tija de telina
2 linguri ulei extravergine de masline obtinut la rece
sare
Pesto
2 miini de busuioc curatat
2 linguri de seminte de pin
3 linguri seminte de floarea soarelui
1/2 bucata de tofu alb *
4 linguri ulei extravergine di oliva ...
lapte de soia
sare
citeva rosii pentru ornat
Preegatim "tortino" spalind bine de tot toate verdeturile pe care apoi le taiem cuburi nu foarte mari. Clatim meiul la jet de apa si pastram supa calda.
Intr-o oala mare, calim toate verdeturile cca 4-5 minute la oc mediu cu citeva linguri de ulei fara sa ardem. Adaugam apa cite putin ca sa le pastram mereu umed.
Adaugam meiul spalat si il coacem cu verdeturile citeva minute avind grija sa amestecam mereu cu o lingura de lemn ca sa nu se lipeeasca de fundul oalei. Adaugam supa calda si bucata de tofu apoi acoperim oala cu capac, asteptam sa inceapa sa fiarba si calculam 30minute cu flacatra la minim si cu o tabla sau o sita pusa sub oala.Dupa 15 minute scoatem tofu si il punem la racit. Continuam caocerea si la sfirsitul celor 30 minute meiul tb sa fie moale si umed. Laam alte 20 minute cu flacara stinsa si oala acoperita ca sa ansoarba tot lichidul. ( Nota mea .. am citit pe blogurile turcesti ele cind fac pilaful la sfirsit cind il lasa tot as sa absoarba lichidul pun mai intii un srevet de pinza curat si care nu a fost spalat cu balsam pese oala iar deasupra capacul, servetul asta nu lasa sa se formeze condens si sa cada picaturile inapoi peste pilaf de pe capac.E o idee buna de urmat si in reteta asta ).
Pregatim pesto mixind ttoate ingredientele.Aici punem ttofu pe care l-am fiert mai devreme si l-am racit. Adsaugam laptele de soia numai ca sa u nu fie prea gros ( in cuptor se va usca putin) si ca sa evitam folosirea unei cantitati prea mare de ulei .
Dupa ce s-a odihnit meiul cu legumele il vasram intr.o tava umezita cu apa si scursa bine ( deci nu unsa cu ulei ). Creem marginea externa a "budincii" ca in poza, ungem cu pesto si ornam cu rosiile mici taiate in jumatati.
Coacem in cuoptorul cald la 180° circa 20 minute, pina cind o sa faca o crusta aurie . se serveste caldut.
ML spune:
Da, asa ca pe orez, in supa.
Multumesc, arata bine budinca in poza, dar n-as pune tofu. Cred ca merge si cu branza, ce zici? Poate ou... chiar, ce le tine legate in reteta originala, doar meiul?
Take joy! (poze)
crista-s spune:
da doar meiul o tine asa, cred ca a pozat-o rece ..deh si pilaful rece sta asa ca un tort :-)
Brinza aia au pus-o in pesto deci pe post de parmezan e un site vegan asta.
La fel si laptelňe de soia il inlocuiesti cu lapte normal.